Jump to content

Препоручена порука

Poštovanje svima, dugo pratim forum, međutim tek sad pišem  nadam se da sam pogodio sekciju:)

Zanima da da li postoji karma u pravoslavlju kao takva, odnosno da li se posledice naših loših postupaka postupaka prenose na bliske osobe?

Imam dva primera iz komšiluka odnosno sa posla:
1) Gazdarica ne plaća/ispodprosečno plaća radnike u frizersko-kozmetičkom salonu (novčanu pomoć od države zadržala za sebe) i tim novcem školuje dete u inostantrastvu (fakultet).
Dete o tome kako stiže novac, ne zna ništa niti je zanima.

2) Sin lokalnog preduzetnika (drži stovarište građevniskog materijala), loše plaća/lako menja radnike, ne ulaže u zaštitu , jedan radnik bio teže povređen (posledice ima i danas).  Ugalvnom gazda kupuje sinu BMW (od 50000eur) za rođendan.
Sin zna da kako otac zarađuje novac, odnosno kako tretira radnike.

Dakle, roditelji čine neke loše i ne hrišćanske postupke i rezultatima tih postupaka izdržavaju svoje bliske osobe.
Jedina razlika je što je u primeru jedan osoba nesvesna odakle stiže novac, dok je u drugom primeru potpuno svesna.

U drugim religijama postoji koncept karme, pa me zanima kako je ovo "rešeno" u pravoslavlju.

Hvala unapred na odgovorima

Подели на овим сајтовима

Nema karme, jer Bog je slobodan i nije obavezan da sprovodi odmazdu za naše grehe, niti da nas nagrađuje za dobra dela.

Bog ima ljubav, ima sud i promisao i deluje tako da što veće dobro proiziđe iz svega, a ne da zadovolji neke bezdušne kosmičke terazije.

Подели на овим сајтовима

Нема карме. То је сујеверје. Знамо из Писма причу о Праведном Јову. Оно друго из писма ко има даће му се, а ко нема узеће му се и оно што има, не односи се на овоземаљско, али из онога што се да видети из искуства, може глат да се односи и на овоземаљско... нема никакве правде на овом свету.

Што се тиче источњачких религија где је карма учење, карма се скупља током живота и односи се на то како ће се човек реинкарнирати у наредном. Тиме је правдан кастни систем. Наиме, пошто си рођен као просјак, значи да си у прошлом животу био много лош човек, и зато сада испашташ и немаш зашта да се буниш. Исто тако и ови што су рођени као махараџе су у прошлом животу били добри, па су сада награђени.

У хришћанству тога нема. Бог подједнако воли и добре и лоше, као што Сунце подједнако обасјава и добре и лоше. Разбојник је био први у Рају. Награда за лојалност Господу је најчешће мучеништво. Сетимо се само светог мученика Јефстатија који је жив испечен са женом и децом.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Božena рече

Čini mi se da ovo što si naveo nije karma već greh roditelja, njihova gramzivost. Kako deca da reaguju odnosno da skrenu pažnju, nauče roditelje ne znam.... Po karmi roditelj , u ovom tvom slučaju, će svojim načinomživota odrediti kakav će život biti u sledećem životu...

Meni se čini da su gore navedeni primeri nemoć države

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Nema karme u smislu kako je kod neznabozaca, ali ima promisla Bozijeg i on moze da bude nekada jednostavan i vidljiv i lak za razumevanje ali nekada i dubok i tajanstven i tesko dokuciv bas svima, u svakom slucaju licno mislim da nam treba dosta (duhovnog) truda kako bismo razumeli i jasno videli razne promisle Bozije o svetu i ljudima, recimo sta pise sv.Grigorije Bogoslov o promislu Bozijem :

" Тако је устројен широко основани свет великим бесконачним Умом, Који све носи у Себи и Сам је изнад свега. Али шта са помишљу да се обухвати необухватно? Бог, чим је створио свет, од првог трена, по великим и непроменљивим законима покреће и води га као чигру, која се ударцем врти у круг. Јер није сама и случајна природа овог пространог и предивног света, са којим је немогуће упоредити било шта и који током толиког времена није остављен законима који су настали сами од себе. да ли је неко видео дом, или лађу или брзе кочије или штит и шлем који нису били створени рукама? Свет не би постојао толико времена, да није створен. И хор певача би се растурио да нико не управља њиме. Васељени није својствено да има другог Управљача, осим Оног Ко ју је и створио.

Ти, који замишљаш да су звезде вође нашег рођења, нашег живота и целог света, кажи ми: какво ћеш још небо да простреш над самим звездама и да ли ћеш над њим поставити још нешто ново и ново, да би имао ко да води оне који воде? Под једном звездом се рађа један цар и много других људи од којих је један добар, а други лош, један говорник, други трговац, трећи скитница, а неког високи престо чини надменим. За многе који су рођени под различитим звездама, равни је удео и на мору и у рату. Кога су везивале звезде, није везао међусобно исти крај. А друге иако су их делиле звезде, исти крај је сјединио… Неопходно је да неко управља – или Бог или звезде.

Ја знам следеће: Бог управља Васељеном. Божија Реч и овде и тамо одређује све што је одређено у Његовом савету да буде и на небесима и на земљи; истим тварима су заувек дани неизмењива складност и ток, а другима је дат живот који се мења и прима много облика. О једном нам је јавио Бог, а друго чува у ризницама Своје премудрости, чиме жели да изобличи испразну сујету смртног; једно је Он поставио овде, а друго ће се јавити у последње дане. И земљорадник ће пожети све зрело; тако ће и Христос, најбољи Судија мог живота.

Оваква је моја реч: она је независна од звезда и иде својим путем. Говори ми ти о својим хороскопима, о малим деловима зодијачког круга и о димензијама пута; разори у мени законе живота – страх злосрећних и наду добрих који се боре до краја! Ако све даје звездани круг; онда ћу се ја бавити његовим окретањем. И сама жеља ствара у мени исти такав круг; нема у мени никакве силе воље или ума који би ме водили добру; а ка томе ме и вуче небо.

Не говори ми о великој слави Христовој – звезди – благовесници која је са истока водила магове у тај град где је засијао Христос – безлетни Син смртног рода! Она није из броја оних чији су тумачи астролози, она је необична и није се јавила пре тога, већ је обележена у јеврејским књигама. Из тих књига сазнавши за звезду Халдеји, који су живот посветили астрологији, када су је са запрепашћењем разликовали од мноштва звезда које су гледали и приметили да са новим сијањем она иде са истока по ваздуху у јеврејску земљу – закључили су о рођењу Цара. И управо у то време када су се астролози заједно са небеским становницима поклонили Цару, отпала је од њих брига о својој вештини.

Али нека иду путем који им је указао Цар Христос, те огњене, вечно покретне, неуклоњиве са својих путева звезде, како непокретне, тако и покретне које, како кажу, описују једне и исте кругове“. (Тајанствене химне, Слово 5. О Промислу)."

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Bokisd рече

Nema karme u smislu kako je kod neznabozaca, ali ima promisla Bozijeg i on moze da bude nekada jednostavan i vidljiv i lak za razumevanje ali nekada i dubok i tajanstven i tesko dokuciv bas svima, u svakom slucaju licno mislim da nam treba dosta (duhovnog) truda kako bismo razumeli i jasno videli razne promisle Bozije o svetu i ljudima, recimo sta pise sv.Grigorije Bogoslov o promislu Bozijem

Jeл промисао Божији био да дођу муслимани да покоре хришћане? Јел промисао Божији био да дођу комунисти и да руше цркве и убијају хришћане? Тако је настало иконоборство. Људи су мислили да пошто муслимани односе све једну за другом победе над хришћанима, а они не штују никакве ликове, да је то хришћане Бог напустио јер су идолопоклоници. Када је западно (и велики делови источног) Римско царство падало под најездама варвара, пагански аутори су писали да је то казна од богова због хришћанства, зато што се Рим одрекао Олимпа, а хришћански аутори су писали да је то зато што су варвари високоморални, а римљани декадентни. Што је баби мило, то јој се и снило, свако види ствари онако како хоће...

Подели на овим сајтовима

човек није одговоран пред Богом за грехе предака...

Како пише Свети Кирил Александријски: ‘Јудејски народ је неправилно схватао ово и мислио је да је Бог толико суров и неумољив, да тако дуго чува гнев да кривицу отаца шаље на децу њихове деце.

Која душа згреши она ће умрети, син неће носити безакоње очево нити ће отац носити безакоње синовљево; на праведнику ће бити правда његова, а на безбожнику ће бити безбожност његова… Судићу вам свакоме по путевима његовима, говори Господ.’ (Јез:18:2-30)

Него ће сваки за своје грехе погинути; ко год једе кисело грожђе, томе ће зуби трнути’. (Јер. 31: 29-30)

Бог је праведан и сваког кажњава за његов сопствени грех.

Свако одговара за свој грех пред Богом. 

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...