Jump to content

Starac rek'o; Guruizam u pravoslavlju

Natasa.

Препоручена порука

Из мог искуства и личног односа са светим старцем је овакав.
Он све зна..и моје мисли и моја дела...и шта сам са неким причала и где ћу ићи и где нећу и кога волим и ко мене воли...он све зна..и да ми до знања да зна...ето...ја верујем мом старцу јер ме је безброј пута скенирао...
а о благодати коју има и у којој обитавам кад сам у његовом присуству....неописиво....и како онда  да не слушам или да расуђујем кад знам да он ме води...хвала Богу...
Битна ствар је моја слободна воља да га слушам и поверење у Божију милост ...
Како је то дивно, а била је једна зајахала мужа, па преко њега хтјела Владику, али онда остао он без статуса, па у нади да их приме у Америку била спремна на свашта, писала, али...

Послато са 5026D користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Како је то дивно, а била је једна зајахала мужа, па преко њега хтјела Владику, али онда остао он без статуса, па у нади да их приме у Америку била спремна на свашта, писала, али...

Послато са 5026D користећи Pouke.org мобилну апликацију

пре 14 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Послато са 5026D користећи Pouke.org мобилну 

Dzasmine tebi su vile u glavuuu!!12:smeha:

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Nikola Stojanovic рече

а у реалном свету да. Признајем. 

(Жени се човече, што се патиш бре :) ) Шалим се. То је, нажалост "нормална" појава али морамо се борити. Ја то гледам као последицу нашег пара, као изипачење оних животних енергија које су у нас усађене, па се сада изопачиле - треба се бороти на том пољу много и сви се боримо...па не би Св. Павле писао о томе...и убраку има са тим проблема. Везано за ово мала анегдота - истинита. Мати Макарија пише о свом духовном оцу владики Данилу Крстићу којег је много волела. Пред смрт је позвао да дође (не саћам се сад детаља, али она је осликала у дивну фреску Бели Христос, па ју је позивао да дослика мислим владику Николаја и оца Јустина, небитно у контесту, али не знам да ли је то био њихов задњи сусрет или после) тамо у Сант Андреју и тада јој је рекао да је дошло време да "иде"...као знак по којем је препознао да ће се упокојити видео је у томе што су га напуусле те врсте помисли (наравно да их он као подвижник није прихватао, али их је распознавао)...дакле, Ниџо, ето и нама утехе - када великане непомјаник не напушта лако са тим помислима...па не да он нас тако лако. Сад...помисао је помисао, онај лукави нуди - наше је хоћемо ли да прихватимо. А ако прихватимо, ето нам белаја...

Ја Анчи стано вичем да се не деколтира ал'  неће да ме слуша и то ти је :)...волем ја њу, ал' да пази да људи не помисле свашта :)

ПС

Шалу на страну, мислим да се главни духовни покољ данас врши баш на том мисаоном пољу...геноцид. Жене немају појма да мушкарци не мисле мозгом...

Подели на овим сајтовима

" Чувајте душу  " Старац Пајсије Светогорац  страна  420, прича о Американцу и његовој блудној неваљалој жени. :smeh1: Није поучни наратив, одмах да вам кажем.

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Управо сада, ana čarnojević рече

ti si video samo dekolte

Управо сада, Ćiriličar рече

Жене немају појма да мушкарци не мисле мозгом...

:)

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Istopljeni kamen рече

људи драги можете ли Ви сад свако у својој соби да замисли велику канту меда...и да заврне рукав и стави руку у мед...мало дубље...и да извади руку из меда и да ми опише какав је доживљај био....

Лепљиво и врло непријатно, чупка ми и длаке па ме мало и боли, цури мед на све стране, лепи ми се по оделу...

Што би неко завртао рукав и стављао руку мед, побогу?!

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Архимандрит Јован Крестјанкин је био старац  који наравно није себе тако никада називао и који је изузетно поштовао слободну вољу својих духовних чеда. Он је знао вољу Божију о људима . Људи код њега нису долазили по мудре савете на основу његовог великог духовног искуства  већ су долазили да сазнају  како да поступе  на једино исправан начин јер је знао вољу Божију за те људе. Читајте " Несвети а свети " поглавље о оцу Јовану  и наћи ћете милион живих примера, који наравно нису поучни наративи...али сам убеђена да ће за неке и ти одељци о оцу Јовану бити само поучне православне причице које не могу бити стварна истина.

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, RYLAH рече

Лепљиво и врло непријатно, чупка ми и длаке па ме мало и боли, цури мед на све стране, лепи ми се по оделу...

Што би неко завртао рукав и стављао руку мед, побогу?!

Pa prvo da si zavrnuo rukav ne bi ti se lepio po odelu..šalim se.Moraš biti pažljiv...

Naime radi se o tome da bi svi imali drugačiji doživljaj...i osećaj...ali je bitan podvig..i za to delo

Tako i za sve u životu...i med ..i ruka...i podvig i poslušanje....praštaj...ali hvala ti jer si pokušao....možda bi neko odbio i rekao ja ću samo da degustiram kašikom....poslušanje starcu.....ehhh...izvadiš ruku iz meda a ona čista...t.j. ne smeta ti ništa....zanemarljivo...naspram blagodati koju dobiješ...ne znam ja svedočili mi neki poslušnici starcu...

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Рапсоди рече

Архимандрит Јован Крестјанкин је био старац  који наравно није себе тако никада називао и који је изузетно поштовао слободну вољу својих духовних чеда. Он је знао вољу Божију о људима . Људи код њега нису долазили по мудре савете на основу његовог великог духовног искуства  већ су долазили да сазнају  како да поступе  на једино исправан начин јер је знао вољу Божију за те људе. Читајте " Несвети а свети " поглавље о оцу Јовану  и наћи ћете милион живих примера, који наравно нису поучни наративи...али сам убеђена да ће за неке и ти одељци о оцу Јовану бити само поучне православне причице које не могу бити стварна истина.

Čitala, sjajna knjiga!

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Istopljeni kamen рече

Tako i za sve u životu...i med ..i ruka...i podvig i poslušanje....praštaj...ali hvala ti jer si pokušao....možda bi neko odbio i rekao ja ću samo da degustiram kašikom....poslušanje starcu.....ehhh...izvadiš ruku iz meda a ona čista...t.j. ne smeta ti ništa....zanemarljivo...naspram blagodati koju dobiješ...ne znam ja svedočili mi neki poslušnici starcu...

Друже/другарице, што би било ко при чистој свести набијао руку у мед?! Мед се једе, од њега се прави свашта, користан је врло, ал да набијеш руку у мед ме подсећа на оно бацање бисера пред свиње. Само ћеш да упропастиш мед, оставиш длаке по њему да нико после тебе не мож да га једе, своје руке да улепиш, а вероватно и собу јер ће да капље свуда.

Ако си хтео/ла неком параболом да кажеш нешто, лош пример. Ал још боље, батали параболе и реци отворено.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, ana čarnojević рече

tamo nema taj tip prica koju si ti napisala. nemoj uopstavati. niko ovde nema nameru da na silu nesto trpa u poucni narativ ako on tonije.

Тамо има  исти искуствени тип прича , као и код оца Пајсија. Отац Пајсије не почиње...чуо сам, причали ми или слично. Причу о Амеру  почиње са : " Једном дође у моју колибу један Американац...итд ".....страна 420  из књиге ....Чувајте душу.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, ana čarnojević рече

mada bi mi sad tako prijao neko prozorljiv...priznajem.

Сваки духовник је прозорљив тј. има дар да прозире у наша срца и то је дар који добија од Бога као духовник по послушности.

... и сав живот свој Христу Богу предајмо

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, RYLAH рече

Друже/другарице, што би било ко при чистој свести набијао руку у мед?! Мед се једе, од њега се прави свашта, користан је врло, ал да набијеш руку у мед ме подсећа на оно бацање бисера пред свиње. Само ћеш да упропастиш мед, оставиш длаке по њему да нико после тебе не мож да га једе, своје руке да улепиш, а вероватно и собу јер ће да капље свуда.

Ако си хтео/ла неком параболом да кажеш нешто, лош пример. Ал још боље, батали параболе и реци отворено.

Ma nisam...samo mi pričali...neki poslušnici....praštaj....ali realno nisi ti imao pravu kantu i pravi med...samo imaginacija....razumeš...to ne bi niko ni uradio....jer niko ne bi hteo da upropasti med jasno...med je dar...nisi ti to uradio...samo si zamislio...ali po poslušanju ruka je čista....jojjjj....bio bi ti dobar poslušnik nekom starcu....

Подели на овим сајтовима

Управо сада, ana čarnojević рече

Rapsodi mi nismo govorili o iskustvenom tipu prica o ovome i onome, pa neka trazi kome sta treba za pouku. nego o ociglednoj nebulozi u kojoj se zeni dodeljuje jedna uzasna uloga, radinekakve pouke. 

Говорили смо баш о искуственом типу прича на коју сте ви уплашене феминисткиње :smeh1: реаговале тако да је прогласите  поучним наративом .

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...