Jump to content

Starac rek'o; Guruizam u pravoslavlju

Natasa.

Препоручена порука

пре 1 минут, Nikola Stojanovic рече

@Istopljeni kamen пресекла би ти, звиркала си ми тамо на профил , видела да сам леп момак и сад као ниџо ово, ниџо оно. Пази тамо , како се понашаш, духовник ће те утепа. ???

ма није тако....заиста није...ево ја ћу да се помолим заједно са мојим духовником за тебе....ја имам мужа и децу....рилекс.....ево нећемо се виће сретати на темама...заобиђи ме....немам такве намере заиста,,ако могу да помогнем ако не....слава Богу

Подели на овим сајтовима

@Istopljeni kamen Шалим се бре, нормално. Хвала сестро, да знаш да би ми добро дошло. Мало да се тргнем, много сам неозбииљан и неподношљив и последње време. Барем себи, а верујем и другима. <3 ??

,,Ne kudi nista sto je ljudsko. Sve je dobro, samo ne svuda, ne uvek i ne za svakoga." :D:D

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Nikola Stojanovic рече

@Istopljeni kamen Шалим се бре, нормално. Хвала сестро, да знаш да би ми добро дошло. Мало да се тргнем, много сам неозбииљан и неподношљив и последње време. Барем себи, а верујем и другима. <3 ??

разумем те. :) Поменућемо те...битно је да си ти чист у срцу...

Подели на овим сајтовима

Време у којем живимо није време великих стараца као из бајке, него великих попова - мирјанских свештеника. Такође време образованих људи. Много је литературе доступно, свакоме на увид. Ко није горд много, сачуваће га Господ од "јаке хране", те ће наћи што његовом срцу одговара.

Велика је опасност за човека као детектор тражити неке "старце" (старци су или непознати или су јуродиви), што би рекли "искати 'леба преко погаче". Греота је и мислим чак и грех заобилазити свог парохијског свештеника. За неке веће дилеме животне прави духовник неће делити савете да се разведеш, ожениш ову или ону, него ће ти дати неки поучан пример а опет сам мораш да доносиш одлуке.

Људи у браку треба да се исповедају код истог свештеника и никакав старац им не треба него Свете Тајне Цркве. Никаква благодат старца јер је брак сама Тајна пуна благодати у којој Дух Божији дише. За не дај боже ники проблем већи, ако има неки старац може се отићи упитати, али и за то би требало траћити благослов парохијског свештеника - не да је то "одобрење", напротив јер и тај благослов подстрек и смирење, а то ће помоћи и старцу да посаветује око проблема. Искање превише неке "благодати" је гордост. Ако је човек много побожан, ако му је овај свет већ постао "стран" - а има мирјана - у данашња времена они строго морају да крију то. На да буду "жуто ротационо светло" пред другима. Не треба показивати поножност, истицати, него добрим делима сведочити Господа.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, ana čarnojević рече

pa taj odnos, da on nesto kaze i ja to moram da uradim...

i kakvo je to sazrevanje licnosti, on sve zna sta ja mislim i pricam i radim i samo mi kaze to i to i ja sve kako on kaze..

жао ми је што не разумеш....:( па није тако..тај однос је тајна...као и са Богом...зар није тајна наш однос са Богом? Замисли имаш крај себе старца Порфирија и да ли би га слушала? Или? До тебе је.....старац све види све зна али он те не тера на то...већ твоја слобода јесте да ли желиш да живиш у послушању или не...али ако видимо да нам је добро..и кажемо добро нам је овде бити Господе...ето опрости...ја јесам мирјанка али ми се свиђа живот  у послушању..:) не смем више да пишем да ме не би коментарисали као нараџасто светло које светли другима....ја то ама баш не желим....опростите...од мене је доста на овој теми....не желим да саблазним некога а најмање тебе Ана....:mahmah:

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ćiriličar рече

Много је литературе доступно, свакоме на увид.

Ovo je sjajno...ovo je i opasno.

Npr. ne dao Bog "Pravoslavnu devojčicu" nijednom ženskom čedu...a deli se po crkvama.

I tako neku glupi pamfleti...a narod kao ovce, valja se...

Ajde ovde smo uglavnom svi iznad "valja se" mentaliteta...ali vidim da se postavljaju citati staraca kao da je to nešto neprikosnoveno. 

Žena ostavila muža i decu da se prostituiše na drugom kontinentu, pa muž pošao sa njom iz silne ljubavi da je spasi...al rek'o starac Pajsije i to kruži netom...to što je priča nebulozna nema veze...još ispadneš neverni Toma kad staviš prst na čelo i zapitaš se-ima li priča ikakvog smisla...naravno sledi govor kako je ljubav svemoguća i Bogu je sve moguće...ajd nek' bude tako :smeh1:.

Pa kad 'oćeš ženu da potčiniš, imaš milion citata koji se izvlače iz konteksta, samo da se opravda bolesna potreba da se postaviš kao gospodar života i smrti drugog ljudskog bića...ženskog pola...gluposti...

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Istopljeni kamen рече

старац све види све зна али он те не тера на то...већ твоја слобода јесте да ли желиш да живиш у послушању или не...

Kad te neko čita kao knjigu i kaže ti kako treba, nema tu previše slobode. Tu duhovnik ima ooogromnu odgovornost, potrebno je veliko iskustvo da čedu ne saspe sve u lice i zavede ga. Msm...neko ti pogleda u dušu i sve vidi i sve zna...i zna kako da te izleči...kakva sloboda, ideš za tim kao ovca samo da se rešiš muke koja te tišti, a ne znaš šta ti je.

Nisu ovo stvari za zezanje...može ozbiljno da se zastrani...nema veze što je pravoslavlje u pitanju.

Подели на овим сајтовима

Знам калуђера за кога је Паријарх Павле рекао "кад се будем упокојио, ухватићу се оцу Х за мантију". Нећу да кажем ко је. Спавао сам до његове келије, дао ми је благослов да му улазим у келију (нисам, а то калуђери ретко дају)....није стар, аи иде путем највећих...убећен сам и нико на мене није оставио такав утисак...немамо контакт, није ми духовник....шта хоћу да кажем?

Човек каже да није добро да мирјани, исповедају помисли. Ми треба да исповедамо лоша дела, а помисли исповедају монаси ако има здрава заједница и монашко руковођење.

Не дај боже ако човека ухвате (а те га увате често...Ниџо, лајкуј :) )) блудне помисли да их исповеди али у о п ш т е н о типа "имао сам блудне помисли" и тачка! Не дај Боже још горе, ако га нападну хулне, хитно да исповеди иако нису његове, наравно, али такође уопштено и да о томе што мање мисли, прича или ма шта "рашчешава" јер је то опасно. Дакле какво то да ми помисли исповедамо, то се са комшиницом мало истрача, повери,нек0м...а и то је исповест, по Апостолу Јакову како пише у посланици. Неком Никодиму да удата жена прича детаље...аман....

Подели на овим сајтовима

@Natasa.

Управо сада, Ćiriličar рече

Много је литературе доступно, свакоме на увид. Ко није горд много, сачуваће га Господ од "јаке хране", те ће наћи што његовом срцу одговара.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Natasa. рече

Kad te neko čita kao knjigu i kaže ti kako treba, nema tu previše slobode. Tu duhovnik ima ooogromnu odgovornost, potrebno je veliko iskustvo da čedu ne saspe sve u lice i zavede ga. Msm...neko ti pogleda u dušu i sve vidi i sve zna...i zna kako da te izleči...kakva sloboda, ideš za tim kao ovca samo da se rešiš muke koja te tišti, a ne znaš šta ti je.

Nisu ovo stvari za zezanje...može ozbiljno da se zastrani...nema veze što je pravoslavlje u pitanju.

људи драги можете ли Ви сад свако у својој соби да замисли велику канту меда...и да заврне рукав и стави руку у мед...мало дубље...и да извади руку из меда и да ми опише какав је доживљај био....

Подели на овим сајтовима

светитељима треба веровати зато што су искуствено прошли све оно ка чему ми идемо (као кад ми причамо некоме како је у школи или какав је пут од шефилда до вићенце и сл.),поделиш искуство,а до њега је како и да ли ће прихватити савет...битно је не подлећи слепој послушности...лично,у свему покушавам да пронађем Божији промисао или одговор на неку моју недоумицу (и у комшијином поздраву,или осмеху  пролазника ... )...супер је имати духовника,али обзиром на тренутно духовно сиромаштво треба послушати свог парохијског свештеника...Бог је свуда,до нас је у коме или где ћемо Га наћи...

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, ana čarnojević рече

ne nisi razumela, rekla sam uopsteno...mozda zato sto nisam navikla da neko brine o meni...

nevezano za tebe, oprosti draga, znas da nisam delikatna osoba. znaci nam tvoje iskustvo, pa mozda je nekome potrebno...

Porfiriju bih dala svoju dusu u ruke, tu nema dileme...volim ga i samo kad vidim sliku ali koliko je takvih kao sto je bio on...ima li ih...

а има их, има их, има  иххххх....рекла сам ти дођи али добро ти не можеш...можда Бог да...па да будеш неколико дана па да се отвориш прво мислено па затим  чекаш одговор управо као и код старца Порфирија...без питања старац је одговарао.....овај се скрива....али ће помоћи кад види да је проблем велик....

Подели на овим сајтовима

Старац који хода нама "испред носа", а то многи и знају и осећају, је владика Порфирије. Изнећу овде јавно, они су свеједно јавне личности неке људе које ја видим као оне који иду високим врлетним стазама. То не значи да нема других, наводим оне који су мени "запали за око"...рецимо отац Рафаило - нама је свим престрог, али људи су различити, као и светитељи што су били, и свако по Даровима делује.

Владика Давид - оставимо сада полемике на страну - велики калуђер који страда много, осећам, за Цркву у молитви, за Метохију његову "невесту". Отац Василије из Завале ("Србијанац" у Ерцеговини), владика Стефан из Храма (душа честита иде стазама оца Лазара али не свој начин)...митрополит Амфилохије је опет друга сфера, висока гора коју ми не можемо сагледати јер смо мали (на страну црквена политика). Владика Теодосије...треба носити крст раскола на КиМ, и сведочити Господа на КиМ....то су све људи који су "живе свеће пред Христом упаљене".

Владику Иринеја не смем помињати да буде Бачка у миру ))...па незаобилазни Атанасије и после Атанасија убеђен сам итд. Све су то разлиити "Цветови" на Њиви Господњој. Владика Фотије....отац Милош из Чикага...попови непознати (јер је некако у народо, ако си поп то је као "нижи степен" свештенства...а Бог нам дао св. Јована Кронштарског као претечу времена попова, када ће попови изнети Крт Спасења). Зато поштујмо попове наше и тешке крстове њихове.

Поента: да се радујемо и не плашимо, имамо ми велике пастире, а колико их је тек ненаборјаних.

Подели на овим сајтовима

@Ćiriličar ?? Блудне помисли Ниџа нема овде ка никоме. Интернет керфеке, а у реалном свету да. Признајем. 

,,Ne kudi nista sto je ljudsko. Sve je dobro, samo ne svuda, ne uvek i ne za svakoga." :D:D

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...