Jump to content

lepomir

Члан
 • Број садржаја

  5
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Everything posted by lepomir

 1. lepomir

  Post na poslu

  @ekdikos_apomahis Slažem se sa svime, jedino ne razumem deo "Не треба да то истичеш, али нема потребе ни да кријеш." Odnosno, ukoliko me neko zašto ne jedem/ne pijem mrsno, mogu samo da kažem istinu ili da kažem krivo (slažem). Do sada sam birao drugu opciju odnosno izgovor (hvala, ne jedem meso, pijem lekove ako je alkohol u pitanju itd.).
 2. lepomir

  Post na poslu

  Pozdrav braćo, pitanje u vezi posta tj ishrane. Post podrazumeva određeno odricanje od mrsne hrane i alkohola, pa me zanima kako se postaviti prema svojim kolegama iz firme koji mrse/ne obraćaju pažnju kada su postovi. Drugim rečima, ukoliko se mora prisustvovati određenim proslavama/sastancima da li je u redu da se jede mrsna hrana- pije alkohol. Nisam to do sada radio (tj jedem samo vegansku hranu i pijem sokove za vreme posta), mada se ovako se može postati crna ovca u među kolegama. Takođe, nisam nikome od koelga rekao da postim, smatrajući to određenom vrstom gordosti, ukratko sakrio sam tu činjenicu (možda je to pogrešan pristup). Izostajanje sa takvih prilika, sastanaka, ručkova nije moguće, bar ne na mom poslu.Tako da se moram odlučiti za ispravan i pravoslavan pristup (jer postoji duhovna komponenta posta koja je bitnija od fizičke). Hvala na savetima
 3. @JESSY Hvala na odgovoru savršeno jasno. Jedino mi nije jasno neznanje o grehu, tj deluje mi ukoliko osoba zna (na koju pozitivno utiče gramzivost druge) to jeste greh, dok ako ne zna, onda nema ni greha? Drugim rečima, deluje da neznanje štiti od greha? Dobar primer bi bila preljuba koja je sama po sebi greh, međutim mnoge ljubavnice nisu uključene/niti ih zanima odakle stiže novac muškarca-preljubnika (čiji postupci već utiču na matičnu porodicu)?
 4. @Božena Sasvim moguće, ideja je bila da kažem da "loša dela ostavaljaju loše posledice", napisao sam karma radi jednostavnosti pojma. Drugim rečima, da li se greh prenosi odnosno da li neznanje štiti od greha roditelja?
 5. Poštovanje svima, dugo pratim forum, međutim tek sad pišem nadam se da sam pogodio sekciju Zanima da da li postoji karma u pravoslavlju kao takva, odnosno da li se posledice naših loših postupaka postupaka prenose na bliske osobe? Imam dva primera iz komšiluka odnosno sa posla: 1) Gazdarica ne plaća/ispodprosečno plaća radnike u frizersko-kozmetičkom salonu (novčanu pomoć od države zadržala za sebe) i tim novcem školuje dete u inostantrastvu (fakultet). Dete o tome kako stiže novac, ne zna ništa niti je zanima. 2) Sin lokalnog preduzetnika (drži stovarište građevniskog materijala), loše plaća/lako menja radnike, ne ulaže u zaštitu , jedan radnik bio teže povređen (posledice ima i danas). Ugalvnom gazda kupuje sinu BMW (od 50000eur) za rođendan. Sin zna da kako otac zarađuje novac, odnosno kako tretira radnike. Dakle, roditelji čine neke loše i ne hrišćanske postupke i rezultatima tih postupaka izdržavaju svoje bliske osobe. Jedina razlika je što je u primeru jedan osoba nesvesna odakle stiže novac, dok je u drugom primeru potpuno svesna. U drugim religijama postoji koncept karme, pa me zanima kako je ovo "rešeno" u pravoslavlju. Hvala unapred na odgovorima
×
×
 • Креирај ново...