Jump to content

Дара из Јасеновца

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 7 минута, cloudking рече

Nije srpski narod glup,

Наравно да је глуп јер пише латиницом:

Уместо Даре, можете ли да запамтите један број?

Причају многи и тек ће причати о Дари из Јасеновца али… можете ли да запамтите један број? Ево овај 29781.

Ова прича би баш могла да се зове тако 29781, а могла би се назвати и ‘маљ’ или на неки други начин. Ево о чему се ради:

Било је то једне мајске ноћи када је телефон митрополита даро-босанског Петра Зимоњића изненада зазвонио. Мора бити да је био свестан шта је посреди, јер су дани новог страдања поново заменили дане мира. Само, ови дани нису били као они у време Великог рата када је по Босни скупљао сиромашну децу и ону осталу без родитеља па их слао у Војводину да се спасу. Ово су били другачији дани. Још опаснији.

Мајска ноћ 1941. замислите једног старца налик Патријарху Павлу, који је имао љубав за све и свуда. Бела брада, смирене очи, пуне љубави које као да гледају кроз човека, а заправо гледају у њему оно најлепше, што ни он у себи не види.

Телефон звони.

Митрополит полако долази и диже слушалицу.

Са друге стране био је католички фратар Божидар Брале. Ни он није био као многи други фратри, био је због те своје посебности именован за усташког повереника за Босну и Херцеговину.

Брале телефоном саопштава митрополиту СПЦ да у току наредног дана свим својим свештеницима и црквеним општинама, да свим тамошњим служитењима Цркве Господње пренесе наредбу да је „ћирилица ван употребе устаљена, јер је и стављена ван закона“. Наредба је гласила да кад већ тако нови закон предвиђа, да се свим свештеницима и црквеним општинама наложи да више не пишу ћирицом и да печате замене новим, на којима ће све писати латиницом.“ Не урадиш ли то“, рече Брале митрополиту Петру,“сносићеш одговорност“.

Митрополит само уздахну, помоли се у том уздаху свестан да се од њега тражи да се одрекне писма којим су писане богослужбене књиге, које су вековима одржале народ коме је припадало, па мирно одговори:

„Ћирилово писмо се не може укинути за 24 сата, а осим тога, рат још није завршен“

Увређен Божидар Брале даде слушалицу свом поверенику за просвету, да и он чује такве речи да би као сведок могао да послужи за оно што следи. И чуо је и он да одрицање од ћирилице нема, и неће бити.

Свестан да ће га брзо ухапсити, нарочито јер је одбио да одржи службу благодарења за усташког челника Павелића, као и да је одбио да у званичним препискама употребљава латиницу, митрополит Петар Зимоњић је следећег дана позвао своје свештенство како би им дао последње упутство. Оно је било врло кратко:

„ОСТАНИТЕ НА СВОЈИМ ПАРОХИЈАМА, ПА ШТА БУДЕ НАРОДУ НЕК БУДЕ И ВАМА“.

Неки од њих су у том страшном рату страдали. Неки прогоњени, неки мучени, неки и преживели.

Маја 12. 1941. усташе су дошле у Митрополија и одвеле Митрополита Петра у затвор Беледија. Три дана касније довеле су га назад да узме неке своје ствари, али и отвори челичну касу, одакле је све покупљено. У Загреб је доведен 17. маја и смештен у затвор при загребачко полицији. У усташког картотеци је заведен као БРОЈ 29781.

Који дан касније, одведен је у ЛОГОР КЕРЕДТИНЕЦ, покрај Самобора.

Ту су усташе митрополита Петра одробијале, скинуле му мантију и почеле да га малтретирају, недуго затим и да страшно муче.

Средином јуна је тај логор био затворен, па је преко Загреба био одведен у усташки логор ГОСПИЋ. Митрополита су изводили да стоји по пљуску у дворишту логора, кундацима га тукли и терали да га одатле држи проповеди осталим затвореним Србима.

Када би киша престала, ходао је носећи цепанице на леђима. Тако је и чистио двориште.

Митрополит Петар је према једним изворима, на крају зверски мучен и убијен у ЈАСЕНОВЦУ где је бачен У ПЕЋИ ЗА ПРЕВЉЕЊЕ ЦИГЛИ. Према другима, из Госпић одведен је у Јандово, на Велебиту где је те 1941. убијен као и преко 40.000 Срба.

Ту у Јадовном остало је сећање на „великодостојника ког доведоше, поставише, па му маљем главу убише“. Маљем смрскали главу јер се није одрекао ћирилице.

А онда смо дошли ми, на које нико ни руку није подигао и одрекосмо се…

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Вилер Текс рече

Није него ово

M.FACEBOOK.COM

На РТС сам братијом управо одгледао филм "Дара из Јасеновца". Дубоко је то...

A pa da... sad smo u "kiselo grozdje" modu... sad kad su se svi uverili da film nije za festival sad naprasno i svi lamentiraju na temu kako njemu (odjednom) tamo "nije ni mesto".... eh bre :)

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, cloudking рече

A pa da... sad smo u "kiselo grozdje" modu... sad kad su se svi uverili da film nije za festival sad naprasno i svi lamentiraju na temu kako njemu (odjednom) tamo "nije ni mesto".... eh bre :)

Сваки разговор са тобом је бацање бисера пред свиње. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Вилер Текс рече

Сваки разговор са тобом је бацање бисера пред свиње. 

Pa logicno, s obzirom da sam ja samo vase ogledalo.

Sledeci put kad krenes da se pravis naciJonalista seti se kako je tebi bilo sa mnom pa ce se vremenom i roditi ta prokleta empatija koju je bog poprilicno pristedeo kad je pravio vas naciJonal entuzijaste...

Подели на овим сајтовима

Aman Zaman ljudi, zar ne vidite da snimaju ovakve filmove da podgreje tenziju i mrznju u balkance i zapocnu neki novi rat.. Dajte budimo mudri... Dva filma o ubijanju u isto vreme, kandidati za oskara... Dajte molim vas

• Волим 1

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, psyche1979 рече

@Марек Можеш да ме блокираш на доњој пипи када поштено ожедниш. Ако знаш ћирилицу и разумећеш поруку.

Jesi cuo da su Hrvati bolji ljudi od Srba? Ja sam cuo...

Подели на овим сајтовима

Управо сада, sanja84 рече

Aman Zaman ljudi, zar ne vidite da snimaju ovakve filmove da podgreje tenziju i mrznju u balkance i zapocnu neki novi rat.. Dajte budimo mudri... Dva filma o ubijanju u isto vreme, kandidati za oskara... Dajte molim vas

:)):))

Kakvo podgrevanje tenzije sa filmom?

Mislis voleli se srbi i konjusari pre ovog filma pa sada neko muti vodu?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, sanja84 рече

Не видим. Баци поглед на оно што ке писао отац Сава на фб..

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bilbija рече

:)):))

Kakvo podgrevanje tenzije sa filmom?

Mislis voleli se srbi i konjusari pre ovog filma pa sada neko muti vodu?

PA film je početak... Treba spasiti američku ekonomiju, prodati neko oružje

пре 1 минут, Вилер Текс рече

Не видим. Баци поглед на оно што ке писао отац Сава на фб..

Daj link

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Вилер Текс рече

Није него ово

M.FACEBOOK.COM

На РТС сам братијом управо одгледао филм "Дара из Јасеновца". Дубоко је то...

@sanja84 Био је само пар одговора изнад. 

Какво оружје каква америка...прочитај текст.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Вилер Текс рече

Мајсторе, олади мало. Не да је неумесно него је и хула.

Pusti coveka...

Подели на овим сајтовима

Dr Danica Grujicic

Sa fb

Prošao je ceo dan idalje imam težinu u želucu i grudima posle gledanja ''Dare iz Jasenovca''. Celog života sam provela u lečenju bolesnih od najtežih bolesti i susretala sa najtežim trenucima a to je gubitak života, posebno kada se radi o detetu. Ali to je život i posao sa kojim se nosimo svakoga dana kako znamo i umemo. Ne mogu da shvatim i da prihvatim da postoji ljudski mozak koji je u stanju da hladnokrvno vrši najveća zverstva i sistematski ubija civile, a posebno decu. Ne mogu da prihvatim da to nije radio pojedinac već da je postojao sistem i ogroman broj ljudi koji je u tome učestvovao i da se to desilo ne tako davno i ne tako daleko. Jedini razlog je bio zato što je neko Srbin, Jevrej ili Rom. 

Da bi se rešio bilo koji problem u drštvu mora se o njemu pričati a ne gurati pod tepih. Sramota je naša pre nevino stradalim je što tek sada posle više od 75 godina izlazi ovo kapitalno filmsko ostvarenje o  užasnim događajima u NDH. Vrlo je važno zbog budućih naraštaja da se o ovakvim stvarima govori i uči. Nije prijatno nije lako suočiti se, pogotovo što svi mi imamo nekog bliskog ko je stradao. Ali je neophodno i lekovito za sve. Buduće generacije se moraju učiti i vaspitavati da znaju ko su, da rastu bez mržnje, da jedino stvar kada će se nadmetati sa drugim pojedincima ili narodima to bude u napretku u nauci, umetnosti i sportu. Ali je vrlo važno da budu naučeni i upoznati sa tim šta se desilo kako bi znali da prepoznaju opasnost na vreme i kako bi znali da u vremenima oluje budu na pravoj strani. Deca moraju biti ponosna što su potomci nedužnih heroja i junaka i moraju ih sačuvati od zaborava. Nose gene onih koji su bili na pravoj strani. Ovakva ostvarenja nisu upućena prema bilo kom narodu  i ne treba ih tako gledati već prema zlu koje se projavljuje u delovima društva ili delovima naroda koji se ne obračunaju na vreme sa njim. Važno je videti dokle je u stanju otići bolesni um pojedinca, i koliko lako može zatrovati grupu ljudi. Dovoljna je iskra da se od toga napravi pakao. 

Veliko ostvarenje i čestitam celoj ekipi na čelu sa Natašom i Gagom. Posebno sam oduševljena sjajnom Biljanom Čekić koja je igrala Daru, nestvarna gluma za nekog ko ima 12 13 godina. Hvala ti i već si se upisala među velikane ovom ulogom. A na nama je zadatak da upoznamo svet sa onim što se dešavalo na ovim prostorima! HVALA VAM!

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, cloudking рече

Hvala. Puno se trudim.

А да толико се трудиш да неког убедиш да је филм глуп а да га притом ниси ни одгледао али спинујеш шта су други рекли и на основу тога вређаш овде људе. Твоје расуђивање о теми је ирелевантно, небитно.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, psyche1979 рече

@Dragi Postoji. A to je da je to jedini pravi put. Pokazao ti je to i Isus. Nije otišao pevajući i da mu je bilo dobro na zemlji. A ovima sto im je dobro na zemlji, neka ima je, ja to dobro sebi prvom pa onda nikom drugom nebi poželeo!

Ne semo da budemo kao oni:

Ist möglicherweise ein Bild von 3 Personen und Personen, die stehen

Ponos Hrvatske! Dan danas...

Ali da li su Hrvati zaista toliko gori od nas? Meni su moji stradali u Jasenovcu, deda i baba su bili tamo, otac mi se tamo rodio. Sa očeve strane potičem iz kraja koje još uvek nosi moje prezime. Ja Hrvatima ne opraštam. I molim Boga da nas osveti. Ali neću da mi Srbi budemo kao oni. Nije da moramo da budemo svetitelji. Ja nisam svetac niti želim jedan da budem. Ipak imam slobodu da verujem u Božiju ljubav i spasenje. Dovoljno je da budemo dobri ljudi, barem da smo na pravoj strani, da ne budemo čudovišta. Zato Dara mora i nama da bude opomena. Stisnuti okidač u ekstremnoj situaciji ide brzo, doživeli smo u 1990-ima. Ali greh je greh. Zločin je zločin. On ne poznaje za Hrvate i Srbe.

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...