Jump to content

Дара из Јасеновца

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 11 часа, Božena рече

Ništa posebno, uradio svoju verziju, kao što je grupa 357 ima svoje izdanje Spremte se spremte četnici. a Edo Ljubić iz 1942. svoje

Ne verujem. :)

Za sad ne verujem. Nemam relevantne izvore, a folklorni klub gde igraju kola ne računam u relevantni, naučno-istorijski izvor. I ovo mi Srbi moramo da promenimo na sebi. Da volimo lepe stvari i ne ružne, i da volimo istinu i nauku i ne rekla baba kazala što je nama drago. Mi smo narod Nikole Tesle, Pupina, Milankovića, Ruvarca, Nikolaja vladike, pustimo se kafane...

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Подели на овим сајтовима

@Jelisaveta89 шта су те бановали? 

Добро, мало да се разбристе усијане главе.. Јутро је паметније од вечери.. Даће Бог да нам свима подари мир у срцу и глави пре свега. Какве су нам мисли, такав нам је живот.. Што каже отац Тадеј. Тако да нам Господ свима да мирне мисли... И тако. Само да иде.. Биће добро

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

@Дејан Е будало моја лало. И ја сам лала. Најешћеш се ти поштено шунке, кобасице и чварака. Само немој заборавити да је једини бунар код мене. А лепо сам те као човека замолио. Још један пораз теби на душу. Ај ћао. Отишао сам али сада најозбиљније у своју пећину на једно 20-30 година колоко Господ бог допусти и по вољи његовој буде. Амин.

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Дејан рече

Evo ga još jedan koji tvrdi da je film loš.

https://www.facebook.com/watch/?v=248579680137840

Neki katolički Fra...

Класичан неоусташа.

Филм но у једном моменту није напао Хрвате као народ, нити читаву Римокатоличку Цркву. 

Ја бих опет подвукао сцену у којој на почетку Хрватица ризикује живот спашавајући српску бебу.

Неки уопште нису способни да одледају филм као целину, нити да схвате да је ово само део приче. Људи са разних страна. Сви би боље а мало ко ке у свом домену прст померио на ту тему.

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Dragi рече

Ne verujem. :)

Za sad ne verujem. Nemam relevantne izvore, a folklorni klub gde igraju kola ne računam u relevantni, naučno-istorijski izvor. I ovo mi Srbi moramo da promenimo na sebi. Da volimo lepe stvari i ne ružne, i da volimo istinu i nauku i ne rekla baba kazala što je nama drago. Mi smo narod Nikole Tesle, Pupina, Milankovića, Ruvarca, Nikolaja vladike, pustimo se kafane...

Etnolog bi znao, odnosno muzikoetnolog

Подели на овим сајтовима

SERBIANTIMES.INFO

Režiser filma "Dara iz Jasenovca" Predrag Gaga Antonijević negira optužbe i navode koje su izneli Lordan Zafranović i Biljana Srbljanović, a koje se mogu svesti

• Тужан 1
Подели на овим сајтовима

ISKRA.CO

“Дара из Јасеновца” је сјајан филм, а због свега оног што га чини лошим- криви смо сви...

Подели на овим сајтовима

пре 45 минута, Božena рече

Etnolog bi znao, odnosno muzikoetnolog

Alergičan sam na lažnu istoriju, na istorijsko krivotvorenje, na sve laganje, ignorisanje. Ovo rade i naši susedi. Evo aktualna tema baš holokaust u ndh.

Radimo naravno i mi Srbi....

I rekao sam da Dara i nama Srbima mora da bude opomena, da mi ne budemo kao oni.

Naučio sam da kada ne znam da ne znam, da možda jeste možda, ali i da sve ovo ništa ne menja. Prvo dolazim uvek ja, i ona kada možda nisam (bio) u pravu. Ovo se zove samoodržavanje. Freud nije bio u pravu: Seks nije koren svega :smeh1: ovo je, naime, samoodržavanje, a umnožavanje i time seksualnost je samo deo samoodržavanja.

Ali ne moram sebe da lažem da jesam u pravu kada to nisam, to je slabo, porazno.

Ne volem laž. Božija zapovest kaže: Ne laži! Greh je. Ja ne lažem, iako se ponekad desi da slažem. Čovek sam, nisam lažov. Ali ako nisam lažov, nisam svetac. Samo sam čovek :)

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Подели на овим сајтовима

I ja nisam bio u Jasenovcu, ali su me klinca onomad u deijem vrtiću vodili u Šumarice.

Svi mi Srbi smo stradali u drugom svetskom ratu, ponajviše u ndh nekih pola miliona do 600.000 civila, ali i u centralnoj Srbiji, Banatu, Bačkoj, Crnoj Gori, valjda i Maćedoniji oko 120.000 civila. Ukupno su nacisti pogubili oko 700.000 Srba civila širom Jugoslavije.

ustaše su mog dedu i moju babu strpali u logor, tu mi se rodio i otac. Sa očeve strane sam poreklom iz Banije, Like (baba) i Bosanskog Novog. Ali oni su preživeli. Pradedu sa majčine strane streljali su Nemci, ovo u Čenti, Banatu, zajedno sa dva njegova sina; baba mi je preživela jedino što se beše sakrila u kukuruzu. Kasnije se obesila (da joj Bog prosti dušu). Moji Srbi, Jasenovac ne prestaje 1945. 

Подели на овим сајтовима

Ustasa Dinko Sakic.jpg

Поруке злочинца
Динка Шакића терете да је лично, из разоноде и садизма, убио двадесет логораша. А он каже: Са својих седамдесет, кад имам дјецу и унуке, понављам: Опет бих учинио исто...НДХ је била темељ на којем је изграђена данашња Хрватска.

Судски процес

Три године касније (1998) истраживачима центра Симон Визентал запао је за око Шакићев интервју аргентинском Каналу 13. Недуго потом Динка Шакића аргентинска полиција лишила је слободе. Редовним летом њемачке авио-компаније Луфтханса 18. јуна 1998. године Шакић је из Буенос Ајреса у пратњи радника Интерпола допутовао у Франкфурт. Потом је авионом Кроација ерлајнса пребачен у Загреб. Смјештен је у загребачком затвору Реметинец. Већ сутрадан у Истражном центру загребачког Жупанијског суда одржано је прво рочиште, на коме се Динко Шакић бранио ћутањем.

Челник Хрватске странке права Мирослав Рожић прије изручења Шакића је изјавио: „Хрватска би требало да затражи изручење Динка Шакића, али само да би се на њега применио закон о опросту (амнестији).“

Због одговорности за геноцид над Србима, Динко Шакић је осуђен на затворску казну од 20 година због ратног злочина против цивилног становништва. Казну је почео да служи у највећем хрватском затвору - у Лепоглави. Дана 1. марта 2001. године превезен је у Болницу за особе лишене слободе у Загребу. Међутим у дневним новинама појавиле су се шпекулације како је љекарски налаз само покриће јер није у питању болест. Наиме, у лепоглавском затвору Шакић је почео да пише књигу мемоара (с радним насловом С Поглавником у Алпама 1946.), па је од управе затвора затражио да му се додијеле рачунар и телевизор. У затвору нису били у могућности да му изађу у сусрет, те је стога наводно премјештен у Болницу за особе лишене слободе у Загребу.[3]

Смрт и сахрана

Умро је у затворској болници Реметинец у 86. години 21. јула 2008. године у Загребу.[4]

Сахрањен је на загребачком крематоријуму 25. јула 2008. Његовој сахрани су присуствовали хрватски десничарски политичари, укључујући и Анту Ковачевића. Директор центара Симон Визентал Ефраим Зуроф се жалио хрватском председнику Стјепану Месићу због Шакићеве сахране. Динко је сахрањен у пуној усташкој униформи из Другог светског рата. На тој сахрани, хрватски Доминикански свештеник Отац Вјекослав Ласић одржао говор у коме је он рекао да „суд који оптужио Динка Шакића оптужио Хрватску и Хрвате" и да „сваки Хрват треба да буде поносан на име Шакића“. Он је такође тврдио да је Независна Држава Хрватска (НДХ) формирала темељ за успостављање модерне државе Хрватске.

https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Динко_Шакић#Судски_процес

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...