Родољуб Лазић Написано Септембар 18, 2020 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2020 Опсежна студија двојице руских аутора (једног свештеника и једног богослова) о погрешној употреби икона и Часног крста, преведена на српски. https://stanjestvari.com/2020/09/17/svestenik-aleksej-knutov-vladimir-nemicenkov-zloupotreba-ikona-u-savremenom-svetu/ Ако је некоме превише да све чита, од 8. стране крећу "конкретна" разматрања шта је благочестиво поступање, а шта није. Мислим да је ово прилично важно данас. Мени је увек било невероватно продавање у црквеним продавницама привезака са кључеве са иконицама , као и оне чаше и флаше са иконима и крстовима. А украсне "славске"кесе са хиландарским Христом или Крстом су стварно ужас. Степекс, Вилер Текс, obi-wan and 4 осталих је реаговао/ла на ово 6 1 https://pouke.org/forum/index.php?/blogs/entry/199-феномен-православних-форума/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Родољуб Лазић Написано Септембар 18, 2020 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 18, 2020 Било би добро када би @goranger нешто и рекао, осим што ми лупа дислајкове. Прво на теми о Конаносу, па сад и овде. Није да ми је то нешто много битно, али ме копка у чему је штос. Обичнно неко ко има другачије мишљење, или му се нечије мишљење не свиди, покуша и да изнесе своје мишљење, да ступи у дијалог. А голо лупање дислајкова више личи на некакву немоћ или афекат. https://pouke.org/forum/index.php?/blogs/entry/199-феномен-православних-форума/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Септембар 18, 2020 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2020 пре 7 часа, Родољуб Лазић рече Мислим да је ово прилично важно данас. Мени је увек било невероватно продавање у црквеним продавницама привезака са кључеве са иконицама , као и оне чаше и флаше са иконима и крстовима. А украсне "славске"кесе са хиландарским Христом или Крстом су стварно ужас. Potpuno se slazem, jer to nema bas nikakve veze sa zivom verom, nego je istrivijalizovano na nivo obicnog biznisa, i jos i nize od toga. I naravno da je to vrlo, vrlo stetno, jer u ocima obicnih ljudi neograniceno degradira Crkvu i stvara tesko popravljivu sablazan, em o samoj Crkvi stvara sliku kao o samo jednoj od mnostva firmi u drustvu; i to o "firmi" koja npr. u ocima stvarno blagorazumnih ateista (koji misle svojom glavom i traze Smisao) ne radi u stvari nista, nego prodaje maglu. Hristos nije uzalud ispremetao stolove trgovaca u ondasnjem hramu, i jos i isterao bičem iz njega prodavce golubova* - povod za takav Njegov postupak je u osnovi sasvim isti kao i ovo o cemu se ovde prica. Na zalost, situacija se ocigledno ponavlja, jer kad usahne stvarno ziva vera, njeno mesto zauzima sujeverje, bezverje, industrija. ... * - ovde se radi o zrtvenim pticama, da bude jasnije, tj. to nisu golubovi koji bi se prodavali za jelo, nego su korisceni u hramovnim obredima; dakle, sasvim nalik tome je da danas u hramovima imate doslovno prodavnice (kao nekad te prodavce, samo sto oni nisu imali ovakve kioske i tezge, razumljivo) - tako necem jednostavno nije mesto u hramu, i tacka; prodavnice mogu da postoje u dvoristu, a i tu bi - ako se zagledamo posteno - cca 2/3 stvari moralo prosto da se izbaci iz prodaje i upotrebe Родољуб Лазић, Вилер Текс, Талични Том and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Родољуб Лазић Написано Септембар 18, 2020 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 18, 2020 пре 46 минута, obi-wan рече tako necem jednostavno nije mesto u hramu, i tacka; prodavnice mogu da postoje u dvoristu, a i tu bi - ako se zagledamo posteno - cca 2/3 stvari moralo prosto da se izbaci iz prodaje i upotrebe Могу да разумем да је лакше (из разноразних разлога) да се свеће, иконе, календари, књижице...продају у припрати, али много тога је у животу цркве лакше, па се ипак не ради како је лакше него како треба. Стварно не знам шта је проблем да се направи какав год киоск у порти и да се ту продају све те ствари.... А тачно је да доста тога уопште и не треба да буде у "продаји", да је нека врста "бизниса". obi-wan and Талични Том је реаговао/ла на ово 2 https://pouke.org/forum/index.php?/blogs/entry/199-феномен-православних-форума/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вукашин Написано Септембар 18, 2020 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2020 То и некако, али у новинама ред голотиње, па икона и слава, или све заједно... Талични Том and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
J_a_n_a Написано Септембар 20, 2020 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2020 On 18.9.2020. at 20:27, Вукашин рече То и некако, али у новинама ред голотиње, па икона и слава, или све заједно... Da se ja pitam zabranila bih novinama da poklanjaju ikone:) baš iz ovog razloga koji si naveo i zato što uglavnom pišu o crkvi u negativnom kontekstu. Studija kaže da po kanonima ikone mogu da se reprodukuju samo na čvrstim materijalima, a pogotovo je nedopustivo da bude na ambalaži ili predmetima za jednokratnu upotrebu...kada pomislim samo gde se sve i na koje načine danas reprodukuju ikone i krstovi mogu samo reći neka nam Bog bude milostiv jer ne znamo šta činimo. I ono što mislim da je najgore je što većina nije svesna da je to skrnavljenje. Samo koliko verujućih kupuje majice, marame, kese sa lkonama... On 18.9.2020. at 18:57, obi-wan рече Potpuno se slazem, jer to nema bas nikakve veze sa zivom verom, nego je istrivijalizovano na nivo obicnog biznisa, i jos i nize od toga. I naravno da je to vrlo, vrlo stetno, jer u ocima obicnih ljudi neograniceno degradira Crkvu i stvara tesko popravljivu sablazan, em o samoj Crkvi stvara sliku kao o samo jednoj od mnostva firmi u drustvu; i to o "firmi" koja npr. u ocima stvarno blagorazumnih ateista (koji misle svojom glavom i traze Smisao) ne radi u stvari nista, nego prodaje maglu. Saglasna. Mnogi nažalost nisu svesni ni sama ranije dok sam bila mlađa nisam bila svesna mnogo čega. Родољуб Лазић, Млађи Катон and obi-wan је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
J_a_n_a Написано Септембар 20, 2020 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2020 Манастир Јовања - Ваљево - Manastir Jovanja - Овако су почели да хуле на нашу веру и Пресвету Богородицу. Опрости нам Мајчице ?❤️. Слику нам је послала верница из Румуније. | Facebook M.FACEBOOK.COM Овако су почели да хуле на нашу веру и Пресвету Богородицу. Опрости нам Мајчице... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Септембар 20, 2020 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2020 пре 15 минута, J_a_n_a рече Studija kaže da po kanonima ikone mogu da se reprodukuju samo na čvrstim materijalima, a pogotovo je nedopustivo da bude na ambalaži ili predmetima za jednokratnu upotrebu... Ikona ima bogosluzbenu svrhu, nije i ne moze da bude ukras. A to sa ambalazom je tek svetogrdje najgore vrste. J_a_n_a је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Родољуб Лазић Написано Септембар 20, 2020 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 20, 2020 пре 41 минута, J_a_n_a рече Манастир Јовања - Ваљево - Manastir Jovanja - Овако су почели да хуле на нашу веру и Пресвету Богородицу. Опрости нам Мајчице ?❤️. Слику нам је послала верница из Румуније. | Facebook M.FACEBOOK.COM Овако су почели да хуле на нашу веру и Пресвету Богородицу. Опрости нам Мајчице... Господе помилуј! Пише да је у Румунији... Или су неки секташи или сатанисти радили, или су неки који то нису, а лишени су ума у потпуности. Требало би нешто правно урадити да се злоупотреба икона и крстова спречи. Колико знам, и при Патријаршији и при епархијама постоје правни тимови, којима би се могло ставити у задатак да проуче ову ствар и пронађу начин како деловати. У овом тренутку немам јасну слику шта би се могло урадити на правној заштити од злоупотребе. Можда да @Иван Ц. и @Поуке.орг инфо преко некаквих црквених "канала" нешто покрену? Јер је стварно врло саблажњиво. Иванов владика, Давид, члан је Синода. А Синод, по Уставу СПЦ, између осталог надлежан је и да: - чува и брани чистоту учења православне цркве о вери и моралу, сузбија свако неправилно учење, верске и моралне предрасуде, празноверице и штетне обичаје (чл. 64, ст. 1 т. 2). Хоћу да кажем, једноставније је да о. Иван "шапне" вл. Давиду нешто за Синод него да сада група нас седне, пише текст, па онда дајемо о. Ивану, он Давиду... https://pouke.org/forum/index.php?/blogs/entry/199-феномен-православних-форума/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вукашин Написано Септембар 20, 2020 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2020 пре 1 сат, J_a_n_a рече Манастир Јовања - Ваљево - Manastir Jovanja - Овако су почели да хуле на нашу веру и Пресвету Богородицу. Опрости нам Мајчице ?❤️. Слику нам је послала верница из Румуније. | Facebook M.FACEBOOK.COM Овако су почели да хуле на нашу веру и Пресвету Богородицу. Опрости нам Мајчице... Ово је чист неукус, да не идем даље. Него, још пре доста година сам приметио да се на великом броју ђонова од ципела налазе крстолике шаре, тј. печати. Не знам да ли је случајно, или намерно, углавном ко купи такву обућу гази по крсту, а да није свестан тога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вукашин Написано Септембар 20, 2020 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2020 Други пример фудбалске лопте са грбом Србије и крстом на њему, да га деца ишутирају... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Родољуб Лазић Написано Септембар 20, 2020 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 20, 2020 пре 33 минута, Вукашин рече Други пример фудбалске лопте са грбом Србије и крстом на њему, да га деца ишутирају... На прошлом Светском првенству у фудбалу (а и у Лиги шампиона, ако се не варам) коришћена је лопта са неколико огромних крстова на њој, који су били невешто стилизовани, одн. камуфлирани. https://pouke.org/forum/index.php?/blogs/entry/199-феномен-православних-форума/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
J_a_n_a Написано Септембар 20, 2020 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2020 Mene ti pečati na đonu više podsećaju na cvetove (zdepasti su i imaju zaista specifičan oblik i karakteristično sečenje) i uglavnom su svi pod uglom na đonu, i mene lično ne asociraju na krstove. To je onda kao da kažes da je Andrijin krst zloupotreba. Onda je i znak crvenog krsta zloupotreba ili znak hitne pomoći. Ne znam sta bih rekla za to, u onoj pdf studiji ova dvojica Rusa naveli su primer krsta koji uglavnom se nalazi na apotekama, naveli su i primer znak-a "zmije koja obavija čašu" a to je simbol za farmaciju, gde mi je u tom kontekstu to zamena teza? Ili mozda grešim? Negde mislim da ovde nije reč o bilo kakvom krstu već o pravoslavnim simbolima koji se apliciraju na neke predmete na kojima ne trebaju biti. Млађи Катон је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Септембар 20, 2020 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2020 пре 1 сат, Родољуб Лазић рече Uz ogradu, samo da kazem da ovako nesto moze da bude i fotomontaza. Internet je prepun zlonamernih senzacionalista, kojima je jedino stalo da sebi nabave neki klik vise, zato se dobro cuvajte sta i odakle preuzimate kao tvrdnju. To sto je neka (navodna) vernica iz Rumunije poslala nije nikakav dokaz po kome moze da se nedvosmisleno zakljuci da je to sve tacno. Uz ovakvu sliku logicno je i da se kaze gde je ta obuca izlozena i ko je prodaje, a toga nema. A ja sam, za proveru, ubacio sliku u pretragu po slici, i nigde ni traga od Rumunije, ali sam nasao 2 sajta na arapskom, vrlo opskurnog izgleda, gde naslov tvrdi da su tamosnji Kopti besni na tog obucara sto je postavio Bogorodicnu ikonu na obucu. Dakle: 1) jos uvek nema nikakve stvarne potvrde da je ovo tacno, 2) ako i jeste, radi se o nekom relativno malom proizvodjacu iz Egipta, ne iz Rumunije. Drugim recima, sve sto negde nadjete uvek proverite iz vise pravaca, jer postoji solidna sansa da je to laznjak, narocito ako se poziva na senzaciju. Hriscani treba da su istinoljubivi, razume se, stoga ne prekopavajte internet djubre, nego se radije bavite sirenjem neceg mirisnog za nas um. A da je stvarno moguce da i ovako nesto postoji - u to nema nikakve sumnje. Samo proveravajte da li stvarno jeste. ... https://egy-copt.com/show.php?id=7482 https://www.almasryalyoum.com/news/details/1983730 хахаха је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
J_a_n_a Написано Септембар 20, 2020 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2020 @obi-wan Primljeno k' znanju Pošto je bilo na fb manastira nisam se preterano bavila proverom. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука