Jump to content

Ko je umro na krstu?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Na primer mozda moze ovo na brzinu :

https://svetosavlje.org/tacno-izlozenje-pravoslavne-vere/79/?pismo=lat

Sad, ne znam kako se tebi cini i koji su tvoji uvidi... :idea: ... i pravo da ti kazem, ne znam ni koje su tvoje primedbe na moje sagledavanje .... ko je umro na Krstu .... (na prvoj strani teme je moja poruka u kojoj su moji pogledi na ovu temu)

Подели на овим сајтовима

пре 54 минута, Bokisd рече

Na primer mozda moze ovo na brzinu :

https://svetosavlje.org/tacno-izlozenje-pravoslavne-vere/79/?pismo=lat

Sad, ne znam kako se tebi cini i koji su tvoji uvidi... :idea: ... i pravo da ti kazem, ne znam ni koje su tvoje primedbe na moje sagledavanje .... ko je umro na Krstu .... (na prvoj strani teme je moja poruka u kojoj su moji pogledi na ovu temu)

Pa to ide protiv tebe, jer upravo ti deliš Hrista na dve Ipostasi.

Stradala i umrla na Krstu je jedna Ipostas.

• Волим 1

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pa to ide protiv tebe, jer upravo ti deliš Hrista na dve Ipostasi.

Stradala i umrla na Krstu je jedna Ipostas.

Gde to tacno delim Hrista na dve ipostasi, ako moze konretno da ukazes.

To te ne razumem, ..... kako, na koji nacin je stradala i umrla na Krstu jedna Ipostas,.....ako oces da pojasnis...... (jer, Bog kao nestradalan ne moze da strada, .... i, onda sledstveno i Licnost Isusa Hrista ne moze da strada,..... zasto, zato sto je to Licnost ovaplocenog Sina Bozijeg, koja Licnost je takodje nestradalna jer je Bozanska...)

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Bokisd рече

Gde to tacno delim Hrista na dve ipostasi, ako moze konretno da ukazes.

To te ne razumem, ..... kako, na koji nacin je stradala i umrla na Krstu jedna Ipostas,.....ako oces da pojasnis...... (jer, Bog kao nestradalan ne moze da strada, .... i, onda sledstveno i Licnost Isusa Hrista ne moze da strada,..... zasto, zato sto je to Licnost ovaplocenog Sina Bozijeg, koja Licnost je takodje nestradalna jer je Bozanska...)

Joj majko mila...

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Volim_Sina_Bozjeg рече

Joj majko mila...

, pa, jeste,..... :1565037752_ovosushokovi:

Imas ovde dogmatiku, ako se vec pozivas, ..... isto od Damaskina..... (i, isto je ,.....majko moja,...:D)

"Jer sama ipostas Logosa, budući da je postala ipostas obeju priroda, ne dopušta da je jedna od njih bezipostasna, niti, opet, dozvoljava da one međusobno budu raznoipostasne, niti ona biva ipostas sad ove sad one prirode....

O tom pricamo.... dogmatski....0512_music

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Bokisd рече

, pa, jeste,..... :1565037752_ovosushokovi:

Imas ovde dogmatiku, ako se vec pozivas, ..... isto od Damaskina..... (i, isto je ,.....majko moja,...:D)

"Jer sama ipostas Logosa, budući da je postala ipostas obeju priroda, ne dopušta da je jedna od njih bezipostasna, niti, opet, dozvoljava da one međusobno budu raznoipostasne, niti ona biva ipostas sad ove sad one prirode....

O tom pricamo.... dogmatski....0512_music

To ja govorim a ti ne.

Inače mislim da imaš problem u iščitavanje teksta, zato vadiš citate koji idu u moju korist.

Aj sad nađi oca koji govori ko je stradao na Krstu.

Ja ću onda rado prokomentarisati. Videćeš da svi govore kako je na Krstu stradala sva Ipostas.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Volim_Sina_Bozjeg рече

To ja govorim a ti ne.

Inače mislim da imaš problem u iščitavanje teksta, zato vadiš citate koji idu u moju korist.

Aj sad nađi oca koji govori ko je stradao na Krstu.

Ja ću onda rado prokomentarisati. Videćeš da svi govore kako je na Krstu stradala sva Ipostas.

Pa,.... noop,....:0201wink:

Jer Damaskin objasnjava ko je nosioc te Ipostasi ili Licnosti o kojoj pricamo.

"..... Jer telo Boga Logosa nije samo sobom sazdalo sebi ipostas, niti je, opet, neka druga ipostas nastala osim ipostasi Boga Logosa, već je postalo ipostasno[1] stičući ipostas u njoj (u ipostasi Boga Logosa), a nije postalo ipostas po svom osobitom načinu postojanja.."

I, kako onda moze da strada cela Licnost na Krstu (tvoja postavka stvari), ..... ako kaze Damaskin, da je telo steklo ipostas u ipostasi koga,..... pa, ipostasi Boga Logosa i ne postoji neka druga ipostas u Isusu Hristu,.....osim ipostasi Boga Logosa....

VSB, ta Licnost je Bozanska i ne moze na Krstu da strada licnost koja je Bozanska,.... pa kada mi stradamo i umiremo, ne strada nasa licnost, nego nase telo umire, a kamoli da strada Licnost na Krstu i to jos Bozanska ....nego sta strada, pa priroda, nasa priroda i telo u Bogocoveku Isusu Hristu, ..... i zato sto je to telo postalo upravo telo samoga Boga - Koju je primio u Svoju Bozansku Ipostas (u ipostasi Boga Logosa)... 

......i, onda sta mozemo da kazemo, ..... pa, da je Bog umro i stradao na Krstu, (iako je Bog nestradalan) ..... zato sto je to telo podlozno smrti i stradanju, i to je zaista Njegovo sopstveno telo - jer to je VSB upravo ovo sto kaze dalje Damaskin.....Jer sama ipostas Logosa, budući da je postala ipostas obeju priroda, ne dopušta da je jedna od njih bezipostasna, niti, opet, dozvoljava da one međusobno budu raznoipostasne, niti ona biva ipostas sad ove sad one prirode....

.... I, to je ono VSB sto si napisao i sto se pominje u dogmatici, ..... da u Hristosu nema razdeljivanja priroda.....u cemu nema (razdeljivanja) .....pa toj jednoj Bozanskoj Licnost Isusa Hrista....i zato je to telo Njegovo sopstveno telo (jer nema razdeljivanja u Licnosti.....niti ona biva ipostas sad ove sad one prirode)..... ali, zato sto i nema slivanja priroda u Licnosti, onda kada strada Licnost na Krstu, ..... strada telo i nasa priroda u Hristu (ne strada Bozanska priroda koja je nestradalna)

Znaci,  nije cela Licnost stradala,  nego nasa priroda tela..... u ipostasi Boga Logosa,.... kako pise Damaskin.

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Bokisd рече

budući da je postala ipostas obeju priroda, ne dopušta da je jedna od njih bezipostasna, niti, opet, dozvoljava da one međusobno budu raznoipostasne, niti ona biva ipostas sad ove sad one prirode...

Niti ova bude Ipostas sad ove sad one prirode.

Dakle Ipostas je stradala na Krstu.

Ajde maski direktno od otaca pitanja i odgovori, ko strada na Krstu.

Citati govore meni u prilog iako nisu tekstovi u konceptu pitanja ko strada.

Подели на овим сајтовима

Пре питања ко је умро на крсту иде питање: Ко се родио од Марије?

А пре тога: Ко је шетао по врту и разговарао са Адамом (који је створен по лику и обличју Бога)?

А можда и: По лику и обличју ког лица св. Тројице је створен човек ако је (само) Логос постао тело и све је створено (само) кроз Њега (наравно од Оца у Духу)?

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, nikola a рече

Ко се родио од Марије

Ovaplotio se Bog, Marija je Bogorodica.

пре 5 минута, nikola a рече

А пре тога: Ко је шетао по врту и разговарао са Адамом (који је створен по лику и обличју Бога)?

Vaskrsli Hristos.

пре 6 минута, nikola a рече

можда и: По лику и обличју ког лица св. Тројице је створен човек ако је (само) Логос постао тело и све је створено (само) кроз Њега (наравно од Оца у Духу)?

Po liku sve Trojice, jer su Trojica u odnosu, dakle Ličnosti su. Čovek tako i postoji, odnosno postoji u odnosu prema Drugome i iz toga crpi ličnost.

Подели на овим сајтовима

@Volim_Sina_Bozjeg Све то стоји. Али мени је једноставније и логичније и лепше да је одговор на сва три: Христос. А тиме је одговор и на питање из теме.

Без (условно речено) разумевања Оваплоћења ни остало из Домостроја, укључујући Распеће, не може да се разуме. А Оваплоћење је Тајна, није рационални систем који се спакује у објекте и категорије и потчини људском уму.

Осим ако немамо ум Христов као што каже Павле :)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...