Jump to content

Протести у Београду, јул 2020

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 16 минута, Тражитељ рече

И још нешто, баш кад се споменуло да ли ће неки Енглез да научи српски и заигра моравац: смео бих да се опкладим да има више Енглеза, конкретно енглеских интелектуалаца, који знају српски и занимају се за моравац, него што има српских интелектуалаца који знају албански језик и занимају се за... неки њихов регионални плес, коме ни име не знамо. Ми смо мала, али арогантна нација чији људи су често склони да презиру велике и успешне нације и њихове језике и обичаје третирају као "варварске" и нешто што "прља" наш језик и културу, а са друге стране посматрају друге нације наше величине и значаја као безвредне (Литванци, Чеси, Албанци итд.).

Ima istine u ovome 

Kada poredim Srbiju od pre drugog svetskog rata, ukljucujuci i 19 vek, najjaci utisak je da smo bili zemlja pravih intelektualaca, pravih kulturnih ljudi.

Ulagalo se u obrazovanje, casopise, knjizevnost. Posto sam po struci muzicar, priznajem tek skoro sam detaljnije proucio biografije nekih nasih kompozitora i zapanjio se njihovim dostignucima i obrazovanjem, a potekose iz tadasnjih selendri. (procitati biografiju Predraga Milosevica na primer)

Od ww2 na ovamo, pad i propad.

Mozda imamo neku arogantnu crtu koja nas je i navukla na nejedinstvo a posle i na druge stvari.

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

пре 56 минута, Драшко рече

Mozda imamo neku arogantnu crtu koja nas je i navukla na nejedinstvo a posle i na druge stvari.

:dobro:

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Тражитељ рече

И још нешто, баш кад се споменуло да ли ће неки Енглез да научи српски и заигра моравац: смео бих да се опкладим да има више Енглеза, конкретно енглеских интелектуалаца, који знају српски и занимају се за моравац, него што има српских интелектуалаца који знају албански језик и занимају се за... неки њихов регионални плес, коме ни име не знамо. Ми смо мала, али арогантна нација чији људи су често склони да презиру велике и успешне нације и њихове језике и обичаје третирају као "варварске" и нешто што "прља" наш језик и културу, а са друге стране посматрају друге нације наше величине и значаја као безвредне (Литванци, Чеси, Албанци итд.).

Identican odnos imaju i Englezi ( oni su samo pomenuti kao primer, nemci, francuzi , italijani ... sve je isto ) stim sto su englezi ( a i ostali sa zapada ) taj svoj odnos prema drugim kulturama exportovali odavno i jos uvek ga exportuju. A rezultat njihovog odnosa je danasnja dominacija anglosaksonske kulture, ekonomski, politiucki, ideoloski ... kako god hoces. Ne govorim ja o engleskom jeziku vec o kreiranju globalne kulture u kojoj imas dominantnu naciju i ostale koje prihvatanju tu dominaciju. I sirenje te dominacije nije prestalo. Non stop se to dogadja, sa svakim filmom, svakim osnivanjem TV servisa u nekoj od zemalja. Pitanje je samo koliko su ostali skloni prihvatanju te dominacije. Nemci, Italijaniu, francuzi je ne prihvataju. Ili prihvate minimum neophodan dok mi oberucke primamo sve sto nam serviraju. Jedna od strasnijih stvari koju sam video skorije je koncert nekog benda u Kraljevu a sviraju nekakvu "keltsku" muziklu pred punim trgom odusevljenih kraljevcana ... zastrasujuca slika podanistva necemu o cemu blage veze nemamo a jedino sto ta publika sa trga zna je da je to negde sa zapada stiglo u Kraljevo ... Toliku kolicinu podanickog ponasanja i to neiznudjenog, neces lako naci kod drugih ... Tu je negde po mom misljenju i odgovor na pitanje zasto je toliko Srba oduvek otpadalo od matice prihvatajuci Islam na primer, menjajuci vlastita imena sa imenima neke kulture hiljadama kilometara udaljene ili danas apriori prihvatanja politickih ili moralnih stavova zapadne-anglosaksonske kulture. Pa ti danas imas primer srpske "inteligencije, elite" koja ne da bi prodala nego se vec odrekla potpuno besplatno svog nacionalnog identiteta. I taj deo stanovnitva koji bi trebao da "vodi" ostatak populacije jer je obrazovaniji i u takvoj poziciji ga vodi, on ga " vodi" na sumanutu stranu ... E takvo sto ne postoji kod francuza ili italijana, nemaca ... Takva vrsta podanistva ne postoji kod francuza jer mu se suprotstave sami francuzi. Kod nas tog otpora nema ... nema ga dans, nije ga bilo ni juce a nece ga biti ni sutra.

Подели на овим сајтовима

Ја ту Билбија не бих био толико строг и не мислим да прихватамо баш "оберучке". Прихватамо веома селективно и то само оно што већ одговара нашем сензибилитету. Споменуо си Келте... хајде да кажемо, народ културно покорен и вековима угњетаван од Енглеза, али који је бар кроз фолклор очувао своју посебност. Тај келтски фолклор резонује кроз нас ем што је близак словенском, ем што има ту и неке генетике јер су Келти живели и на Балкану, а нуди нешто што је објективно квалитетно. Келтско коло је визуелно савршенство и наш човек то цени. Друго, из мени непознатих разлога постоји неко препознавање у хумору, а оно није само плод медијског бомбардовања него свесног избора.

Али свеједно мислим да је то предимензионирано, јер је у нашем народу далеко пријемчивији тај неки византијско-медитерански културни утицај, иако ни Грчка ни Турска нису глобалне силе, нити овде учимо турски или грчки језик. Али турска породична серија ће по гледаности надмашити било који амерички ситком, а обрада неког грчког турбо-фолк хита бити популарнија од било ког препева Битлса или Ролингстонса. Једноставно смо мали и то је све - да неким чудом цела Америка проговори српски и заигра "моравац", производила би писце, песнике и музичаре који би се слушали и овде, просто зато што их је 50 пута више.

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Bilbija рече

I ja gubim vreme ... Nisi ti u stannju da ukapiras ovo o cemu piusem dok je to svakom englezu jasmo od momenta kada se probudi a narocito bi im bilo jasno da tebe sretnu i vide tvoju snishodlivost prema njihovoj kulturi, obicajima, jeziku, muzici  ...

Sta im je bre jasno evo im ga gradonacelnik londona.

EN.WIKIPEDIA.ORG

Kako moz da tvrdis te stvari ko da si vrsio neko naucno istrazivanje misljenja engleza, bukvalno nemas nista na osnovu cega mozes da tvrdis to i ti teras i teras i pricas drugima da su u stanju ili nisu u stanju da ukapiraju nesto.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Тражитељ рече

Пази, прво кроз енглески није реч о нечем што је ексклузивно за Енглезе (или САД, небитно), то је постало средство глобалне комуникације помоћу којег ћеш комуницирати са Холанђанином, Швеђанином, Литванцем, Пољаком, Турчином, Арапином, Кинезом, Индонежанином.

Француз може себи да дозволи луксуз да одбија да комуницира на енглеском. Или Италијан - у питању су огромне нације које представљају Европу у малом. Њему не треба да види Ирца да би видео егзотику кад у оквиру своје нације има покрајину коју никад није видео у животу, чије људе не разуме и чији су му обичаји страни. Са друге стране, има континуитет уметности и књижевности од ренесансе, да је људски век премали само за националне писце. И опет, као такви, буду доживљени као "сељаци" ако не знају стране језике и нису упућени у глобалне културолошке референце.

Ma to su gastabajsterske price. Radio sam sa francuzima, sta mislis na kom jeziku komuniciraju sa mnom? Spanskom? Srpskom? Francuskom? Ili engleskom.
Bukvalno radim za firmu koja ima klijente svuda u svetu i svi komuniciraju na engleskom. Nego on trabunja neke price bezveze i misli da je najpametniji.

Drugo, prica stvari koje on ne radi. Nek osnuje KUD tamo u italiji gde zivi, al nece, lakse mu da prica po forumu drugima da nisu dovoljno dobri Srbi i da su oni krivi jer je srbiji lose.

Bezobrazluk par exelance.

Подели на овим сајтовима

Не, пази, има ту истине. Француска је имала (и ваљда још увек има) државни програм где се ради на избацивању садржаја на енглеском зарад очувања домаће културе. Сад, наравно да је претеривање да Французи неће да разговарају са тобом ако им се обратиш на енглеском, али ово сам чуо са више страна. Као и за Шпанце и Италијане да генерално не знају енглески, где сам се за Италијане и сам уверио.

Али то су све примери који не доказују поенту, јер једино Француска такве ствари ради из националних мотива. Италијани и Шпанци су генерално незаинтересовани, као и добар део Мађара у Србији који просто током читавог живота не иду даље од свог села и додатни језик им не треба. Са друге стране, Холанђани и Скандинавци говоре бољи енглески од просечног Енглеза или Американца. Ни овде у Србији се енглески не учи као ствар помодарства, него као ствар интернационалне комуникације... а ни за нас не бих баш рекао да смо много добри у њему.

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Тражитељ рече

не бих баш рекао да смо много добри у њему.

E pa jesmo brate

Rusi i mi najbolje parlamo engleski (a verovatno i druge jezike)

Lično sam se uverio jer sam pohađao tamo letnju školu i u grupi smo bili najbolji 4 Ruskinje i ja, neskromno tvrdim

Francuskinje pričaju bukvalno kao u Alo Alo seriji, nije sprdnja 

Italijanka nije bila loša...

Inače 

Francuska se deklariše kao nacionalna država Francuza a ne njenih gradjana!

Francuzi ne j... živu silu....

I njihov jezik je nekad bio "langue diplomatique" ali mnogo težak bre

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Тражитељ рече

Не, пази, има ту истине. Француска је имала (и ваљда још увек има) државни програм где се ради на избацивању садржаја на енглеском зарад очувања домаће културе. Сад, наравно да је претеривање да Французи неће да разговарају са тобом ако им се обратиш на енглеском, али ово сам чуо са више страна. Као и за Шпанце и Италијане да генерално не знају енглески, где сам се за Италијане и сам уверио.

Nisam ja mislio da bilbija gresi u tome sto misli da francuzi to rade, vec sto misli da je dominacija engleskog rezultat nekakvog ponosa, poniznih i dominantnih, a ustvari je rezultat ekonomske dominacije.

prosto receno nije engleski dominantan jer su englezi ponsan narod koji se bori za svoju kulturu nego je engleski dominantan jer su engleska govorna podrucja postala ekonomski dominantna uz pomoc valjanih ekonomskih politika.

Iz istog razloga je nemacki dominantan sada u Srbiji, a ne Francuski. Pragmaticniji je, korisniji. Ja sam ucio francuski u skoli - bolje da sam ucio nemacki.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Драшко рече

E pa jesmo brate

Rusi i mi najbolje parlamo engleski (a verovatno i druge jezike)

Lično sam se uverio jer sam pohađao tamo letnju školu i u grupi smo bili najbolji 4 Ruskinje i ja, neskromno tvrdim

Francuskinje pričaju bukvalno kao u Alo Alo seriji, nije sprdnja 

Italijanka nije bila loša...

Inače 

Francuska se deklariše kao nacionalna država Francuza a ne njenih gradjana!

Francuzi ne j... živu silu....

I njihov jezik je nekad bio "langue diplomatique" ali mnogo težak bre

Francuzi se mnogo loze. Iz mog iskustva engleski najbolje pricaju Svedjani, Finci, Norvezani... pricam strogo iz iskustva igranja online igrica vec 20 godina sa raznim nacijama.... kada god slusam nordijce - kao da slusam ciste engleze, a sretao sam sve narode i narodnosti evrope.

Francuzi su smesna i glupa nacija koja ce da pukne kao zvecka a vec puca. Imaju oko 25 % nezaposlenost mladih, sto znaci da im cetvrta mladih dzabalebari...mogu oni da glume ponos' koliko god oce...privreda im ide iz losije u losiju godinu.

WWW.STATISTA.COM

In 2017, the youth unemployment rate in France experienced a decrease after five years of constant progression.

edit, za poredjenje:

srbija, nezaposlenost mladih oko 30 %, bolji su francuzi oko nas samo 5 %

TRADINGECONOMICS.COM

Youth Unemployment Rate in Serbia decreased to 25.50 percent in the first quarter of 2020 from 29.10 percent in the fourth quarter...

A naprimer nemci imaju samo 5 % nezaposlenost mladih.

TRADINGECONOMICS.COM

Youth Unemployment Rate in Germany remained unchanged at 5.40 percent in May from 5.40 percent in April of 2020. Youth...

Подели на овим сајтовима

Kad smo kod jezika već

Mi lagano gubimo bitku sa tudjicama i "kvazi tudjicama" (ivent i druge nebuloze) a ne negujemo književni jezik!

S druge strane, U školama (engleski je izuzetak) svi jezici se uče po nekom klišeu i deca posle OŠ ili SŠ ne znaju da beknu ni ruski ni francuski a kamoli nemački!

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, haveaniceday рече

Francuzi su smesna i glupa nacija

:))

izvini ne mogu da odolim

nije politički korektno ali slatko se nasmejah 

nisam ni ja neki frankofil ali oni su u polju muzike, konkretno moje područje-klavir, izuzetni!

čak i Ruse šiju u nekom pogledu što se tiče pijanizma i škole!

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Драшко рече

Kad smo kod jezika već

Mi lagano gubimo bitku sa tudjicama i "kvazi tudjicama" (ivent i druge nebuloze) a ne negujemo književni jezik!

S druge strane, U školama (engleski je izuzetak) svi jezici se uče po nekom klišeu i deca posle OŠ ili SŠ ne znaju da beknu ni ruski ni francuski a kamoli nemački!

Jes vala, ne znaju ni engleski da beknu. Al evo moja sestra zavrsila gradjevinu, master, treba da se radi a svi programi na engleskom.... i eto ga problem.
Ponosni ti englezi nece da pruze ljudima CAD programe na srpskom, mora ponosni srbi da uloze milionce da naprave alternativu. :D

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Драшко рече

:))

izvini ne mogu da odolim

nije politički korektno ali slatko se nasmejah 

nisam ni ja neki frankofil ali oni su u polju muzike, konkretno moje područje-klavir, izuzetni!

Volim i ja muziku, pricam ovako na polju ekonomije i drzavotvornosti, u tom kontekstu su glupi i smesni. Ne znam klavir al volim one sansone i to.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, haveaniceday рече

Volim i ja muziku, pricam ovako na polju ekonomije i drzavotvornosti, u tom kontekstu su glupi i smesni. Ne znam klavir al volim one sansone i to.

Da

Samo nek se kupaju

Jedno vreme ih je bio glas da ne volu mnogo :kupanje:

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...