Jump to content

Da li Amerika klizi u haos

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 16.8.2020. at 12:26, Avocado рече

A ako i jeste white monkey job kakve to ima veze sa poentom i sadržinom snimka?

Odlicno je, tako svaka zemlja treba da bude. Ne vidim nista problematicno u tome da mladi ljudi mogu da kupe bolt action pusku, malog kalibra koja sluzi za lov na laku divljac. 

Подели на овим сајтовима

On 16.8.2020. at 13:51, Bilbija рече

ko uzmes kredit i napravis kucu i vratis ga, onda je tvoja kuca ... ali ako uzmes kredit i napravis kucu, pa posle opar godina uzmes jos jedan da dozidas garazu, pa posle par gopdina uzmes jos jedan da popravis fasadu, pa posle nekog vremena podignes novi kredit da kupis namesta, pa posle .... e vidis tako rade firme,

Eto sam si opisao proces coveka koji stalno uzima kredit da bi nesto ulozio u kucu. 

Znas kako su Stiva Jobsa smenili pre neku deceniju u Appleu a on ga je osnovao? Sta mislis na osnovu cega je upravni odbor ili ko vec mogao da ga smeni? Apple nije njegov vec pripada kreditorima,

Pre nego sto lupetas gluposti mogao bi da se raspitas malo o onome o cemu pricas. Apple je takozvana "publicly traded company" sto znaci javno akcionarsko drustvo. Svako akcionarsko drustvo ima "board direktora" koji cine akcionari, a ne neki kreditori.... ili sto bi rekli u Srbiji - upravni odbor. Upravni odbor postavljao CEO (glavnog izvrsnog direktora) i razvrsava ga funkcije. Apple pripada vlasnicima akcija, a ne kreditorima. Apple naravno da nije SAMO njegov. On je i dalje ostao jedan od vlasnika applea. 

Izguglaj termin Venture Capitalism i Publicly Traded Company - malo ce da tio bude jasnije i manje ces da se blamiras pisuci gluposti da su jobsa smenili "kreditori" .... 

Zakljucak: Nemas dve blage o cemu pricas a meni hoces da objasnjavas nesto.... slobodno al ispadas smesan... apsolutno nikakve veze sa kreditorima nema vec ima veze sa vlasnicima firme. Vlasnici firme su vlasnici akcija i oni su smenili JOBSa.

Pricam o firmamam koje se bave "buznisom" a ne balkanskim sibicarenjem... Firme koje zaposljavaju stotine radnika, ili hiljade...

Zapravo te kredite i to sto si spomenuo, to najvise rade srednji biznisi, uglavnom Srpski. To je bas to sibicarenje o kom pricas. Nikad nisi u profitu uvek imas masu potrazivanja.... klasicno srpsko sibicaranje ... cak mi je i majka (koja je radila u banci) pricala kako su vecina ovih lokalnih biznismena u kreditima do guse i samo ih obnavljaju. Sve te firme koje si nabrojao su "publicly traded" akcionarska drustva i svi njihovi prihodi i rashodi(krediti) stoje javno dostupni svakom, i vecina njih nije do guse u kreditima kako ti zamisljas, zapravo uglavnom su u pozitivnom bilansu. 

Nemoj da lupetas glupostii o stvarima u koje nisi upucen. 

Подели на овим сајтовима

On 16.8.2020. at 13:51, Bilbija рече

... a kada imas dosta svojih para ti ih ne ulazes vec odes u banku i trazis kredir za biznis jer zasto bi ti sa svojim parama resavao problem nezaposlenosti?  ...

Razmisljanje jednog klasicnog srpskog sibicara odnegovan u duhu komunjarske ekonomije... Elon Musk je napravio paypal, onda ga prodao (uzeo silne pare od toga), sve te pare ulozio u TESLA (automobile), onda dobio neki kredit od drzave koji je vratio 6 godina pre roka. 

Al problem je sto si ti tipican srpski sibicar odnegovan u marksizmu, pa zamisljas da se biznis vodi kako ga vode srpski sibicari. :)

Ne resavas ti svojim parama problem nezaposlenosti vec ulazes svoje pare da bi zaradio vise. 

Postoji nesto sto se zove venture kapitalizam, ne pozajmilju pare od banaka nego stave svoju ideju i sta su napravili do sada sa njom, i traze investitore, kojima prodaju deo vlasnistva nad kompanijom. 

Kao sto rekoh, razmisljas kao klasican srpski sibicar. Kako mozes koga da zezens, kako sta da uradis a da imas najmanji moguci rizik. Bukvalno sto si opisao je ponasanje srpskih "preduzetnika" i razlog sto nam treba tvrdi kapitalizam, da bi radni ljudi mogli te barabe da pobede na trzistu. 

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, haveaniceday рече

Razmisljanje jednog klasicnog srpskog sibicara odnegovan u duhu komunjarske ekonomije... Elon Musk je napravio paypal, onda ga prodao (uzeo silne pare od toga), sve te pare ulozio u TESLA (automobile), onda dobio neki kredit od drzave koji je vratio 6 godina pre roka. 

Nije on uzeo kredit vec firma. Ako firma propadne i ne vrati dug ona ide u stecaj a Elon odlazi svojom jahtom na svoj posed ...A sve sto ima je zaradio koristeci tud novac ... Tako to funkcionise, opameti se Mladjo ...

Kako je napravio PayPal? Radio ui studentskoj zadruzi pa ustedeo?  :)) 

Sve to funkcionise na kredit, poput americkog bankarskog sistem a ... Znas kako je drzava upumpala 700-800 milijardi dolara u taj sistem pre nekoliko godina... Neobicno za  "kapitalizam" i "privatluk" ... :)) 

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, haveaniceday рече

Pre nego sto lupetas gluposti mogao bi da se raspitas malo o onome o cemu pricas. Apple je takozvana "publicly traded company" sto znaci javno akcionarsko drustvo. Svako akcionarsko drustvo ima "board direktora" koji cine akcionari, a ne neki kreditori.... ili sto bi rekli u Srbiji - upravni odbor. Upravni odbor postavljao CEO (glavnog izvrsnog direktora) i razvrsava ga funkcije. Apple pripada vlasnicima akcija, a ne kreditorima. Apple naravno da nije SAMO njegov. On je i dalje ostao jedan od vlasnika applea. 

A sta su akciuonari nego kreditori. I kao sto je Jobs morao da trazi okolo novac da bi Apple izasao iz garaze i postao svetska firma tako je i Elon trazio kredite okolo... inace bi ostali na nivou zanatske radnje ... Problem tvoj je sto bi tebi i osnivanje zanatske radnje bio uspeh pa sve posmatras kroz to svoje ekonomsko ogranicenje .,.. pored intelektualnog ... :)) 

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Bilbija рече

A sta su akciuonari nego kreditori. 

I sta ja da pricam dalje sa tobom posle ovakve gluposti.. akcionari su kreditori!? 

Цитат

Problem tvoj je sto bi tebi i osnivanje zanatske radnje bio uspeh pa sve posmatras kroz to svoje ekonomsko ogranicenje .,.. pored intelektualnog ...

Care, ja imam firmu programersku i placam 35 000 poreza. Kao i mnogi drugi programeri nezadovoljan sam sto trecinu para koje zaradim moram da platim drzavi, za usluge koje ne koristim i ne primam. Cist lopovluk, koji ti pravdas raznoraznim idiotskim argumentima i na sve to mi pricas da se opametim. Znas li koliko me briga da ulazim u duboke konverzacije sa takvim otrovom od coveka? 

Подели на овим сајтовима

Цитат

Tako to funkcionise, opameti se Mladjo ...

Цитат

A sta su akciuonari nego kreditori. 

Kad mi covek koji smatra da je kupovina akcija i davanje kredita ista stvar prica da se opametim.... i to taj covek ima 50 godina ne zna sta je sta... 

Цитат

Znas kako je drzava upumpala 700-800 milijardi dolara u taj sistem pre nekoliko godina... Neobicno za  "kapitalizam" i "privatluk" ... 

O svemu tome bi mogli da pricamo, i sve je to retardirano i daleko od kapitalizma, i protiv svega toga se zalazem al ne moze da pricamo o tim stvarima jer ti lupetas idiotske stvari kako su kreditori i akcionari ista stvar sto je van svake pameti, i sve to sa ogromnom dozom egoizma gde ti mene nesto ucis da se "opametim".... posebno sto ja odlicno znam kako funkcionise venture kapital, kako su se te kompanije investirale i razvile, sta je kredit, sta je akcionar, sta je drustvo sa ogranicenom odgovornoscu i sve to ostalo sto ti meni sad prosipas ovde kao neku meni nedostiznu mudrost.... 

Ja hocu da pricam koje su ekonomske mere dobre za Srbiju, jer me zanima da ekonomija u Srbiji bude jaka. Ali to sa tobom jednostavno ne moze da se prica jer te zabole uvoce za srbiju .... i uvek te je bolelo uvce za srbiju i ljude u njoj (vise nego jasno).

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Bilbija рече

...A sve sto ima je zaradio koristeci tud novac ...

Ova izjava je besmislena. On je zaradio koristici novac investitora, isto ko sto su investitori zaradili koristeci njegovo znanje i vestinu. To je i lepota kapitalizma, spoji onog ko ima pare i onog koji zna da radi - i od toga obojica imaju koristi. 

samo sto je to mnogo drugacije od dizanja kredita kod banaka.... dizu kredite uglavnom sibicari po srbiji, imas bre portfolio kompanija pa vidi koliko duguju u kreditima ne smaraj me vise sa tvojim glupostima.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, haveaniceday рече

Odlicno je, tako svaka zemlja treba da bude. Ne vidim nista problematicno u tome da mladi ljudi mogu da kupe bolt action pusku, malog kalibra koja sluzi za lov na laku divljac. 

Ništa nije problematično u tome što dete od 13 godina nije dovoljno staro da kupi pljuge, pivo, greb-greb srećku ali je dovoljno staro da kupi pušku?

Si siguran?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Avocado рече

Ništa nije problematično u tome što dete od 13 godina nije dovoljno staro da kupi pljuge, pivo, greb-greb srećku ali je dovoljno staro da kupi pušku?

Si siguran?

Nisam siguran treba da moze da kupi  jos opasnije puske a ne ovo niskokalibarno bolt action smece koje su mu prodali i snimili za shock value da se iscudjavaju debili koji ne znaju osnovne razlike izmedju puski. Sa ovom puskom ne moze ni da se odbrani od potencijalnog napadaca na kucu kako treba.  Treba deca da budu sposobna za samoodbranu sto je ranije moguce, a ne ko ovi danasnji retardi u srbiji gde se kultura samoodbrane ne neguje uopste, nego imamo klince koji se samoubijaju pred pritiscima bully-a jer se njihovi pickarski roditelji oslanjaju na policiju i InStItUcIjE. 

image.png.f4a203165ab5a992325676b3fda493d3.png

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Avocado рече

@haveaniceday prso s mozgom skroz?

Ne brate, samo nisam dupeglavac koji ne uzima u obzir da neka deca naprimer zive na rancevima gde nema zive duse kilometrima daleko, da na te ranceve cesto ulete opasne divlje zivotinje tipa cougars, divlji prasici, medvedi  itd.... i da ta deca trebaju da imaju mogucnost odbrane od istih. 

Apsolutno ne postoji nikakav problem u tome da deca koriste oruzije od malena. To je uvek bilo normalno, osim sto je danas u ovom degenerisanom drustvu postalo nenormalno.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, haveaniceday рече

Ne brate, samo nisam dupeglavac koji ne uzima u obzir da neka deca naprimer zive na rancevima gde nema zive duse kilometrima daleko, da na te ranceve cesto ulete opasne divlje zivotinje tipa cougars, divlji prasici, medvedi  itd.... i da ta deca trebaju da imaju mogucnost odbrane od istih. 

Naravno da si dupeglavac... jer si pomešao to da li neka deca žive na takvim rančevima gde ih RODITELJI nauče da koriste oružje sa pričom da li je ok prodati detetu pušku... samo potpuni dupeglavac može da pomeša ta dva...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Avocado рече

Naravno da si dupeglavac... jer si pomešao to da li neka deca žive na takvim rančevima gde ih RODITELJI nauče da koriste oružje sa pričom da li je ok prodati detetu pušku... 

A ti si video ovde celokupnu primopredaju i prodaju oruzija? Ili si video 5 isecenih sekundi? Zato i jesi dupeglavac... isto ko sto verujete da ne postoji background check... 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, haveaniceday рече

A ti si video ovde celokupnu primopredaju i prodaju oruzija? Ili si video 5 isecenih sekundi? Zato i jesi dupeglavac... isto ko sto verujete da ne postoji background check... 

Dupeglavac, jel misliš da se ne primećuje promena priče sa ok je prodati detetu oružje (jer medvedi... :) ) na priču o tome kako je šatro isečen snimak? Jel to prolazi u nekom obdaništu kao mudra retorika ili možda na Foxu?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...