Jump to content

Избори 2020 (21. Јун)

Оцени ову тему

Препоручена порука

Управо сада, Justin Waters рече

Zašto se onda političari ne prilagode na prvom mjestu ustavu? Ustav kaže da Srbiju vodi premijer, a vodi je onaj koji se izgradi kao vođa. 

Šta je po tebi sistem? 

Evo odličan primjer. Predsjednik odbora za organizaciju teniskog turnira Adria Tour u Banja Luci koji se treba održati 3 i 4 jula je ni manje ni više nego Milorad Dodik!!! Umjesto da u odboru bude od političara eventualno gradonačelnik, a da predsjednik odbora bude neko se makar bavio tenisom predsjednik teniskog saveza RS recimo našao se lemi...Što je najgore nije on nikakav zakon prekršio, nije učestvovao u poslovima gdje zbog svoje pozicije koje trenutno obavlja stiče sebi korist kroz tu organizaciju itd..kao građanin može biti imenovan da bude presdjednik jednog takvog odobra ali je totalno nepotrebno. 

Politicari bi trebalo da se pilagodjavaju ustavu al ne rade to.... Koga brate briga za ustav kada ustavni sud nije imun na politicku moc. Uzmi naprimer ameriku, Trump uradi nesto sto se ustavnom sudu ne svidja - ustavni sud obori taj zakon. Kongres uradi nesto sto ustavni sud misli da ne valja, ustav obori to. Mislim, ne volim ja ameriku jer gadja arape, zabole me za arape, ja volim ameriku bas zbog tih stvari, to je nesto na sta svi treba da se ugledamo.

Ustavni sud u Srbiji sta radi? Pa apsolutno nista. Zasto? Zato sto nije nezavistan kao americki.

I to sto si rekao za dodika, bas tako, ne krse ni jedan zakon, jer zakonodavstvo nije nezavisno. Zakoni su dosta suvoparni, i dosadni za citanje vecini ljudi i oni tu (ako nemas ogranicenu vlast i mogucnost kontrole od strane drugih institucija) uvaljuju sve i svasta...

Mislim, ovaj zakon kojim se Sprskoj Pravoslavnoj Crkvi u crnoj gori otima imovina se zove.. pazi... "zakon o religijskim slobodama i pravima" (parafraziram tako neko suludo ime)....

Opet, da se vratim na onu sa medom.. kada das Dodiku da pretace med.. on ce da lize prste.. to je jednostavno normalno ljudsko ponasanje. Ako ga ne gleda niko dok pretace med - on ce da lize vise, ako ga gledaju on ce da lize manje, prosto i jednostavno.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Bilbija рече

kada kazem ideoloski sukob mislim na one pojedince koji jos uvek e kapiraju da se svet pod 1990 do danas promennio. Oni se jos uvek bore protiv Milosevica-Vucica i protiv neke izmisljene velikostpske ideologije, UDBE i slicih stvari. naravo da nema nikakve ideoloske razlike izm edju danasjih straaka ali obi to ne kapiraju jlos..

Takvih budala ima, ali slabo. Vucic je velikosrpsku ideologiju napustio, to je jasno kao dan. On malo lozi ove da cuva kosovo i slicno, a u sustini je igrac evrope koji ce da ga prizna kao nezavisnu drzavu.

Jedini razlog sto Sergej i gospoda skacu na njega jeste sto im je uz'o pare za kulturu, oni su navikli da suruju sa politicarima pa da kroz pozorista i predstave fino zaradjuju, cim se ta slavina zavrnula krenuo da im smeta vucic...

Onaj Sergej je glumcina al nije za politicara, vidi se da je neuroticno butthurt ko ja kada sam imao 20 godina.. samo sto on treba da bude ostvareni glumac u 40 godina a ne klinac od 20....

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, florenntina рече

Ja se ljudima u Srbiji uopste nista ne cudim. I sama da sam ostala verovatno bih zavrsila u najbolju ruku kao onaj uzbunjivac iz Krusika. Boravila sam i u siromasnijim zemljama od Srbije, ali nigde nisam videla toliki stepen stresa i psihoze kojim su izlozeni ljudi u Srbiji i to svakodnevno. Ne znam koja stena moze to sve izdrzati a da bar malo ne odlepi.

Pa tu psihozu i stres prave Srbi ...

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, haveaniceday рече

Ustavni sud u Srbiji sta radi? Pa apsolutno nista. Zasto? Zato sto nije nezavistan kao americki.

Ali zašto je američki nezavisan? Pa nije ustavni sud mašina, koja zabaguje. 

Dalje, da li je ikad donesena neka presuda ustavnog suda kod nas koja je recimo ispravna, ali se ne sprovodi?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Justin Waters рече

Ali zašto je američki nezavisan? Pa nije ustavni sud mašina, koja zabaguje.

Zbog nacina na koji se biraju sudije i autoriteta koji imaju.

Dalje, da li je ikad donesena neka presuda ustavnog suda kod nas koja je recimo ispravna, ali se ne sprovodi?

To bolje pitaj @Avocado ja mislim da su sve presude ustavnog suda sprovedene, ali je problem sto su sudije politicki motivisane na odredjeno ponasanje, jer im od tog ponasanja zavisi dosta stvari.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Bilbija рече

Pa tu psihozu i stres prave Srbi ...

Ne znam stvarno. Nas mentalitet je takav kakav je. Svaki narod ima neke svoje osobine i dobre i lose. Ono sto primecujem jeste da isti ti Srbi kada su u nekom normalnijem okruzenju funkcionisu sasvim OK. Ja kada dodjem u BG prvih dana se cepam od smeha jer ne mogu da verujem kako se ljudi brzo naljute cesto i zbog sitnice. Posle se uozbiljim a pred odlazak sam vec i ja toliko ljuta da jedva cekam da se vratim ovde. Prosto je toliko svakodnevnih nepravdi i stradanja koje gledas da je prirodna reakcija coveka da se naljuti i da bude frustriran jer ne zna kako da to promeni, sta da radi.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, florenntina рече

Ne znam stvarno. Nas mentalitet je takav kakav je. Svaki narod ima neke svoje osobine i dobre i lose. Ono sto primecujem jeste da isti ti Srbi kada su u nekom normalnijem okruzenju funkcionisu sasvim OK. Ja kada dodjem u BG prvih dana se cepam od smeha jer ne mogu da verujem oko cega se ljudi ljute. Posle se uozbiljim a pred odlazak sam vec i ja toliko ljuta da jedva cekam da se vratim ovde. Prosto je toliko svakodnevnih nepravdi i stradanja koje gledas da je prirodna reakcija coveka da se naljuti i da bude frustriran jer ne zna kako da to promeni, sta da radi.

Nema tu sta da se promeni niti moze, to je deo kulture odosno nekulture... nije kriv niko do samih Srba sto jos nisu naucili da postuju onnoga koji je dosao pre njih kod lekara i koji je tu jer je bolestan...Kada to Srbi nauce i kada nauce da ne traze vezu za lekara mozda ce biti bolje ... a za ovo nam treba nekih 30'-40 godina ako ne i vise ...

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bilbija рече

Nema tu sta da se promeni niti moze, to je deo kulture odosno nekulture... nije kriv niko do samih Srba sto jos nisu naucili da postuju onnoga koji je dosao pre njih kod lekara i koji je tu jer je bolestan...Kada to Srbi nauce i kada nauce da ne traze vezu za lekara mozda ce biti bolje ... a za ovo am treba ekih 3'-40 godina ako ne i vise ...

Pa kako onda to sve ili bar vecinu toga uspemo nauciti u avionu na putu do destinacije gde imigriramo? 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, florenntina рече

Pa kako onda to sve ili bar vecinu toga uspemo nauciti u avionu na putu do destinacije gde imigriramo? 

Trebas da postavis drugacije pitanje pa ces doci do odgovora ...

Pravo pitanje je zasto mi uvek ucimo od drugih kako treba raditi a nikada drugi od nas? Zasto su drugi u stanju da kreiraju kulturu koja je prihvatljiva a mi nismo? Zasto nemci mogu da prave BMW a mi ni biciklu? Ta pitaja postavi sebi , razmisli, pa ces kao obrazovana osoba doci do odgovora. Mozda ti se odgovor ne dopadne ali sta da se radi, iz svoje koze se ne moze ...

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bilbija рече

Trebas da postavis drugacije pitanje pa ces doci do odgovora ...

Pravo pitanje je zasto mi uvek ucimo od drugih kako treba raditi a nikada drugi od nas? Zasto su drugi u stanju da kreiraju kulturu koja je prihvatljiva a mi nismo? Zasto nemci mogu da prave BMW a mi ni biciklu? Ta pitaja postavi sebi , razmisli, pa ces kao obrazovana osoba doci do odgovora. Mozda ti se odgovor ne dopadne ali sta da se radi, iz svoje koze se ne moze ...

Brate ali isti mi, preci ovih danasnjih Srba, su pravili avione pre drugog svetskog rata. I danas u koju god vecu svetsku kompaniju zagrebes naci ces bar nekoliko Srba. Ja prosto ne verujem i ne slazem se da nemamo kapaciteta. Da je to sudba kleta i da moramo uciti 30-40g kako da sacekamo u redu kod lekara.

Подели на овим сајтовима

Brate ali isti mi, preci ovih danasnjih Srba, su pravili avione pre drugog svetskog rata. I danas u koju god vecu svetsku kompaniju zagrebes naci ces bar nekoliko Srba. Ja prosto ne verujem i ne slazem se da nemamo kapaciteta. Da je to sudba kleta i da moramo uciti 30-40g kako da sacekamo u redu kod lekara.

Капацитета има али се он убија пратјаштвом, непотизмом, кратким погледом, похлепом, експлоатацијом...

Подели на овим сајтовима

Zato što tamo gde itemo ne postoji sistem koji će da nagradi sve te osobine koje trebamo da menjamo, tamo nema "social score" zamkova koji će da te nagrade ako botuješ, tamo ne postoji sistem koji će da ti nađe posao ako se učlaniš u stranku. Vrlo prosto ako postoji ceo sistem koji nagrađuje neko ponašanje normalno da će ljudi gledati to da iskoriste i na kraju početi da se ponašaju na određeni način.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Odahviing рече

Zato što tamo gde itemo ne postoji sistem koji će da nagradi sve te osobine koje trebamo da menjamo, tamo nema "social score" zamkova koji će da te nagrade ako botuješ, tamo ne postoji sistem koji će da ti nađe posao ako se učlaniš u stranku. Vrlo prosto ako postoji ceo sistem koji nagrađuje neko ponašanje normalno da će ljudi gledati to da iskoriste i na kraju početi da se ponašaju na određeni način.

Pa i ja to mislim, da je problem u losem sistemu. Istini za volju, sami smo ga i napravili tako loseg. Ali sta je, tu je. Sada treba videti kako izvuci kestenje iz vatre. U svakom slucaju, treba menjati konkretne stvari a ne mentalitet ljudi. 

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Justin Waters рече

Sve je to plastično objašnjeno i jasno, ali zbog takvih prilika ti političari nikad neće pristati na smanjenje poreza. 

Porez kao porez bi se smanjio automatski, kada bi se razmotrilo koliki je potreban stvarno politički aparat? Gdje je višak, gdje se može optimizovati, pa onda na red dođe i obezbjeđnje fer i dobro poslovnog okruženja, nezavisno sudstvo, nezavisna policija, nezavisni mediji...ali..odošmo u maštanje..

Nigde u svetu, osim “ludog” Trampa, politicari ne smanjuju porez automatski. Svako ko dodje na vlast hoce vise para i vise moci. Za smanjenje poreza se mora izboriti. U Kanadi je tokom I sv. rata uveden mali privremeni porez dok se drzava ne oporavi. Ne samo da nikada nije ukinut nego je danas u proseku oko 35% (zavisno od plate jer je progresivni sistem oporezivanja) i sa velikom verovatnocom daljeg rasta zbog suludih troskova koje su politicari napravili tokom ove pandemije.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...