Jump to content

Избори 2020 (21. Јун)

Оцени ову тему

Препоручена порука

Пре сат времена, Bilbija рече

Pravo pitanje je zasto mi uvek ucimo od drugih kako treba raditi a nikada drugi od nas? Zasto su drugi u stanju da kreiraju kulturu koja je prihvatljiva a mi nismo? Zasto nemci mogu da prave BMW a mi ni biciklu? Ta pitaja postavi sebi , razmisli, pa ces kao obrazovana osoba doci do odgovora. Mozda ti se odgovor ne dopadne ali sta da se radi, iz svoje koze se ne moze ...

zato sto su nemci imali 50 godina kapitalizma i dobre poslovne klime, a mi smo nasli pametni da uvodimo komunizam i imamo 50 godina rada u drzavnim firmama i kulture kako je na drzavnoj sisi najbolje... istocna i zapadna nemacka su dobra studija kako isti narod, ista kultura razlicito reaguju na razlicite sisteme....

Bolje treba da se postave pitanja, zasto su nemci i svajcarci jaci od italijana, francuza, spanaca... a mnogo su jaci...iako nemci i svajcarci nemaju neki jak turizam kao ove zemlje..

I dok ne privatizujemo sve drzavno i ne posutiramo sve lezilebovice koji dodju u 10 u posao u drzavnu firmu, a koje izdrzavaju mala i srednja preduzeca koja krvnicki rade - nema nam napred. Niko nije lud da hrani 'lebom nekog drugog.

Ti trebas da se zapitas zasto su poljaci od komunjarske sirotinje iste kao sto je bila jugoslavija dosli do toga da imaju programerski studio koji pravi jednu od najpoznatijih igrica na svetu... a zasto srbi nisu.

( odgovor: u poljskoj kulturi je komunizam automatski odbacien i prihvacene su zapadne kapitalisticke vrednosti)

Rumuni i Bugari nas isto solidno prestizu, sve eks komunisticke zemlje ce presisati ne samo srbe, vec sve balkance koji balave nad komunistickim pricama o zlim kapitalistima i slatkom mleku sa drzavne sise....

i kulture svi vise manje kopiraju jedni od drugih tu nema nista sramotno. Nema potrebe izmisljati toplu vodu..

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, florenntina рече

Brate ali isti mi, preci ovih danasnjih Srba, su pravili avione pre drugog svetskog rata. I danas u koju god vecu svetsku kompaniju zagrebes naci ces bar nekoliko Srba. Ja prosto ne verujem i ne slazem se da nemamo kapaciteta. Da je to sudba kleta i da moramo uciti 30-40g kako da sacekamo u redu kod lekara.

Pravili smo mi avione i automobile i lekare stvaramo ali gde je tu nasa invencija? Izmislili smo avionsku elisu? Spric za inekcije? Epruvetu? Revolicionalisali motor sa unutrasnjim sagorevanjem? Ideticno pitanje mozes da postavis i za avione, zasto smo od drugih ucili da ih pravimo? Hajde avioine, to je koimplikovano, oda barem ekser? Sarku na vratima? Dozer za pice u restoranima? Daj neku nasu invennciju, nesto sto su drugi nauciili od nas,, nas doprinos svetskom progresu ali ako moze bez pominjanja onog muceika Tesle ako je moguce. Pa povuci paralelu sa nekim narodom slicne velicine, austrijom na primer ili holandijom ...

Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, haveaniceday рече

zato sto su nemci imali 50 godina kapitalizma i dobre poslovne klime, a mi smo nasli pametni da uvodimo komunizam i imamo 50 godina rada u drzavnim firmama i kulture kako je na drzavnoj sisi najbolje... istocna i zapadna nemacka su dobra studija kako isti narod, ista kultura razlicito reaguju na razlicite sisteme....

Gresis, jako gresis. Nema sistem sa tim veze. U stvari nemacki sistem je njihov produkt, rezultat nemackog naroda a nas sistem je srpski oprodukt.. To ti je kao BMW i nasa Zastava. Sistem za kvalitetom tu nikakve veze nema i nikada nije ni imao, to je samo nasa uteha, kriv nam sistem... malo morgen sto bi rekao Milosevic .. :) 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bilbija рече

Gresis, jako gresis. Nema sistem sa tim veze. U stvari nemacki sistem je njihov produkt, rezultat nemackog naroda a nas sistem je srpski oprodukt.. To ti je kao BMW i nasa Zastava. Sistem za kvalitetom tu nikakve veze nema i nikada nije ni imao, to je samo nasa uteha, kriv nam sistem... malo morgen sto bi rekao Milosevic .. :) 

Pa ajd da vidimo na jednom anegdotalnom ali stvarnom primeru...
Cale mog ortaka stolar,  i to bas dobar stolar, dosta ljudi trazi od njega prozore koje pravi, bukvalno narucis pa tri-4 meseca mroas da cekas koliki je red. On placa porez, sve uredno.

I sad bile neke subvencije kao za ozivljavanje privrede ovde u Krusevuc. Konkurisao on.. i izgubio. A ko je dobio? Njegov komsija koji je u odredjenoj stranci, koji od drveta u zivotu - pocep'o drva za potpalu jedno dva puta...
I kako to nije sistemski problem? Bukvalno si napravio selekciju od strane drzavnog sistema da se pomogne losijem preduzetniku na stetu boljem....
Ne znam sto odbijas da se to desava u Srbiji mnogo vise nego kod Nemaca....

Kako nije sistemski problem kada ti radis kao crnac, radis kvalitetno, posvecen si poslu ceo zivot i tebi sistem uzima porez (kaznajva te) dok nekog drugog nagradjuje.

Ja se slazem sa tobom da postoji i taj aspekt kutlre, ali mi je totalno besmisleno ignorisati sistemski problem.... eto samo da on radi bolje bilo bi bolje srbima... pa sta on treba da radi i da se cima i da placa poreze i onda od tih proeza neki politicki puleni da peru pare otvaraju firme i igraju se preduzetnika.

Ja kulturu ne mogu da menjam, ali mogu da glasam da se stopira politika subvencija koja kaznajva vredne i radne ljude a nagradjuje socijalne parazite koji se vuku po strankama. To ce na kraju i da promeni kulturu, jer ce da se vise isplati da budes radan i vredan nego stranacka lopuza.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Bilbija рече

Cak ni taj termin nije nas ...

Salim se, pa nasa ratna muzika iz 90tih ti je dosta popularna ovako u pop kulturi, posebno u desnim krugovima. Dosta smo jaki u sirenju pravoslavlja svud redom, znam gomilu amerikanaca koji jako gotive srpske pravoslavce. Fanovi vaterpola cak i u americi vole Srbiju jer smo jaki u tom sportu.. itd... ako racunamo nase naucnike tipa Milankovic i Pupin ili pronalazace kao Tesla doprineli smo nauci solidno.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Bilbija рече

OK , da vidimo sta je to svet kopirao od Srba?

Evo kratko guglanje (bez Tesle kao što si tražio):

EN.WIKIPEDIA.ORG

EN.WIKIPEDIA.ORG
EN.WIKIPEDIA.ORG
EN.WIKIPEDIA.ORG
EN.WIKIPEDIA.ORG
EN.WIKIPEDIA.ORG
EN.WIKIPEDIA.ORG
EN.WIKIPEDIA.ORG

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, haveaniceday рече

Ja kulturu ne mogu da menjam, ali mogu da glasam da se stopira politika subvencija koja kaznajva vredne i radne ljude a nagradjuje socijalne parazite koji se vuku po strankama. To ce na kraju i da promeni kulturu, jer ce da se vise isplati da budes radan i vredan nego stranacka lopuza.

Koji si ti optimista ... :)) :)) 

Cennim da sada imas 25-30 god... jednog dana, kada budes napunio 60-70 ukapiraces koliko je tvoj optimizam bio besmislen ... :)) :)) 

Подели на овим сајтовима

i da se nadovezem @Bilbija za ovog stolara sto sam pricao i za juga. Jugo je bio 40 godina drzavna firma, imao je jake sindikate. Opste je poznato da sindikalci ne vole bas da rade ni u epsu. Bili su jako glasacko telo kasnije, a u vreme komunizma drzali su solidnu politicku i socijalnu moc.

Prosto, nemac iz mercedesa je morao da se takmici sa celim svetom, srbenda iz zastave nije, on je imao obzbedjenu prodaju u zastavi pa i ako nije valjalo - on bi ostajao na poslu. A nesto sumnjam da je mercedes ostavljao ljude u radnim odnosima ako bi lose uradili poslove ili da bi se libio da otpusta radnike ukoliko ima velike gubitke kao zastava.

Ima cak i vic. Sreli se inzinjer iz mercedesa i Zastave... i pricaju o kabrioletima. Kaze ovaj iz mercedesa, "mi uzmemo ovaj nas SLK kabrio, pa zatvorimo sva vrata i krov, ubacimo macku preko noci da bude u autu, ako se ugusila do ujutru - valja kabriolet dobro dihtuje" a ovaj iz zastave kaze "mi istu tehniku imamo za floridu kabrio, ubacimo macku, zatvorimo vrata krov spustimo - ako nije pobegla do ujutreu dobro je dihtuje"

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Odahviing рече

EN.WIKIPEDIA.ORG

EN.WIKIPEDIA.ORG
EN.WIKIPEDIA.ORG
EN.WIKIPEDIA.ORG
EN.WIKIPEDIA.ORG
EN.WIKIPEDIA.ORG
EN.WIKIPEDIA.ORG
EN.WIKIPEDIA.ORG

onako na brinu, karamata je bi rumun i ziveo u austruugarskoj-zagreb

Ova hardy teorema nisam ni gledao samio ime govori sve

...

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bilbija рече

Koji si ti optimista ... :)) :)) 

Cennim da sada imas 25-30 god... jednog dana, kada budes napunio 60-70 ukapiraces koliko je tvoj optimizam bio besmislen ... :)) :)) 

ma jok, 33. Pa jeste besmislen, rekoh ti ne stresram se oko srbije odavno. neka gaze koliko gaze, do skoro su programeri mogli da placaju poreze  oko 300 evra ako su zaposleni preko agencija, sada su im to ukinuli, na svim zajednicama svi samo pricaju i gledaju kako da pobegnu iz srbije.

Moj ortak je spao na to da prima 1100 evra plate + 900 evra poreza bruto plata mu je 2000 eura... kaze hranim tri penzionera, palim iz srbije prvom prilikom...

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Odahviing рече

EN.WIKIPEDIA.ORG

EN.WIKIPEDIA.ORG
EN.WIKIPEDIA.ORG
EN.WIKIPEDIA.ORG
EN.WIKIPEDIA.ORG
EN.WIKIPEDIA.ORG
EN.WIKIPEDIA.ORG
EN.WIKIPEDIA.ORG

Tih par slucajeva je sto bi rekli, i corava koka kljucne koje zrno ... ali da pojasnim malo...

Jedinni doprinos muzici koji smo mi uspeli da damo su gusle ( i to delimicno jer su grckog porekla ). Znaci izdubili drvo, rastegli komad koze i razvukli konjski rep a kada cujes guslara stra da te u'vati..

A ostali, klaviri, klavir cembala, harfe, triangle, trombone, violine, viole, violonncela .....pogledaj samo listu kompozitora 

I sada ces reci , pa imamo i mi Mokranjca ... pa jeste, imamo Mokranjca ..

A Mladjoni ce da doda, to je zbog sistema ..

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bilbija рече

onako na brinu, karamata je bi rumun i ziveo u austruugarskoj-zagreb

Ova hardy teorema nisam ni gledao samio ime govori sve

...

Rođen u Zagrebu srpske nacionalnosti, školovo se u Bg pa dalje, pa dalje u Ženevi. Nigde video nisam da je bio Rumun. 

Da si kliknuo video bi "Jovan Karamata gave a new and much simpler proof"
A evo još nečega što smo doprineli svetu: 

EN.WIKIPEDIA.ORG

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...