Jump to content

Избори 2020 (21. Јун)

Оцени ову тему

Препоручена порука

@Bilbija

Al znass sta je najsmesnije, ja sam vise puta rekao, kada bi vucic smanjio poreze ja bih glas'o za vucica. Al on ne moze da ih smanji lepo, jer ce onda njegovi politicki ortaci da dobiju konkurenciju... sto u Srbiji ne sme da se desi.

Bukvalno su visina poreza i smanjenje regulative dva jedina pitanja koja me interesuju u ovoj zemlji...pa neka stampa i trosi i gradi puteve i neka radi sta 'oce jer ce da ima vise para u dzepu, narod ce bolje da zivi..

Подели на овим сајтовима

Управо сада, haveaniceday рече

@Bilbija

Al znass sta je najsmesnije, ja sam vise puta rekao, kada bi vucic smanjio poreze ja bih glas'o za vucica. Al on ne moze da ih smanji lepo, jer ce onda njegovi politicki ortaci da dobiju konkurenciju... sto u Srbiji ne sme da se desi.

Bukvalno su visina poreza i smanjenje regulative dva jedina pitanja koja me interesuju u ovoj zemlji...

Sto? Smeta ti regulativa da pokrenes posao ... para imas, one nisu problem ali te cekanje na gradjevinku dozvolu sputava ... :)) 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bilbija рече

Sto? Smeta ti regulativa da pokrenes posao ... para imas, one nisu problem ali te cekanje na gradjevinku dozvolu sputava ... :)) 

Jok, smetaju mi porezi, jednsotavno mi se vise isplati da radim ovako kako radim nego da pokrecem svoju firmu.... rizik mi je veci, a drzava me cepa vise.
Meni licno regulativa ne smeta, ali znam da za mnoge druge poslove smeta.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, haveaniceday рече

Je l si siguran za ovo? Ja koliko znam BDP je skocio...

WWW.BLIC.RS

Slovenija je kao najrazvijenija zemlja u bivšoj SFRJ 1989. godine imala BDP po glavi stanovnika od 34.137 američkih dolara...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 54 минута, Bilbija рече

To onako od oka procenjujes ili imas i neki podatak? Koliko ima automobila po glavi stanovnika, kolika je potrosnja papira po glavi stanovnika ,..koliko gradjana letuje u inostranstvu, koliko ih muopste letuje itd ... Znaci gore nego pre 40 godina po tebi? Manje kola danas neko pre 40 godina? 

Napisah: kad se i te stvari "revalorizuju".

Zanimljivo kako bi vrednost dolara da revalorizuješ kad pričamo o dugu ali bi da porediš broj automobila bez ikakvog poređenja sa drugima (bez uzimanja u obzir da imati automobil danas nije isto što i imati automobil pre 40 godina)...

Imamo mnogo manje automobila po glavi stanovnika nego pre 40 godina kada se uporedimo sa drugim državama u regionu ili u Evropi...

Evo ti kako to izgleda sad:

mrzi me da tražim podatke za 1989. ali valjda nisi lud da tvrdiš da su i tada Mađari, Bugari, Rumuni imali više vozila po glavi stanovnika od nas... 

Naravno da nije gore nego pre 40 godina kada ignorišeš koliko su drugi napredovali za tih 40 godina...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Avocado рече

Napisah: kad se i te stvari "revalorizuju".

Zanimljivo kako bi vrednost dolara da revalorizuješ kad pričamo o dugu ali bi da porediš broj automobila bez ikakvog poređenja sa drugima (bez uzimanja u obzir da imati automobil danas nije isto što i imati automobil pre 40 godina)...

Imamo mnogo manje automobila po glavi stanovnika nego pre 40 godina kada se uporedimo sa drugim državama u regionu ili u Evropi...

Evo ti kako to izgleda sad:

mrzi me da tražim podatke za 1989. ali valjda nisi lud da tvrdiš da su i tada Mađari, Bugari, Rumuni imali više vozila po glavi stanovnika od nas... 

Naravno da nije gore nego pre 40 godina kada ignorišeš koliko su drugi napredovali za tih 40 godina...

Naravno treba uzeti sve u obzir a ne izvlaciti iz konteksta pojedine elemente i na osnovu njih graditi misljenje ili pokusavati uticati na misljenje drugih. Ali ima jos jedna stvar koju treba uzeti u obzir a koja je i najbitnija . kulturni predlozak jedne populacije, kulturu ponasanja, rada, itd. Ne mozes porediti sistem u Srbiji sa sistemom u Nemackoj i samo na osnovu politike tih zemalja izvoditi zakljucak. Moras uzeti u obzir i nemacku disciplinu, radnu disciplinu i srpsku bahatost i javasluk. Pa ce ti biti jasnije zasto mi ne napredujemo podjednako kao Nemacka i zasto nemacki VW ide i posle 40 godina a srpska zastava izaadje( kada je izlazial ) iz fabriuke vec zardjala ..

Tu nema nikakvog uticaja izbor politicker stranke ... Vucic, Seselj, Djindjic, Milosevic.. nista se tu ne bi promenilo...

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Bilbija рече

Pa ce ti biti jasnije zasto mi ne napredujemo podjednako kao Nemacka i zasto nemacki VW ide i posle 40 godina a srpska zastava izaadje( kada je izlazial ) iz fabriuke vec zardjala ..

Tu nema nikakvog uticaja izbor politicker stranke ... Vucic, Seselj, Djindjic, Milosevic.. nista se tu ne bi promenilo...

Nisu te zemlje uspesne i bogate zbog ravnomernih raspodela vec jer su pustili produktivne ljude da budu produktivni dugi niz godina. A to svakako zavisi od politike i izbora politickih stranaka. Sa izuzetkom Vucic, Seselj, Milosevic i tadic nisu hteli da puste produktivne ljude da budu produktivni.

Djindjic je tu izuzetak, ali tvoje plitko glediste koje se zavrsava na kultura i misli da nista drugo nije bitno je jedan od problema u ovoj zemlji.
Evo da ti dam par priemra

1. Sprdas se sa nama koji pricamo o konkretnim problemima koje ubijaju produktivnost u ovoj zemlji. Ne mozes da ocekuejs isti nivo produktivnosti kada privrednici imaju 10 % poreza i kada imaju 90 % poreza. Nisi debil valjda to ti je jasno.

2. Sprdao si se sa mnom kada sam radio volonterski, jer sam se trudio i pokusvao da uradim nesto u zemlji gde su svi jurili drzavni posao i drzao si mi pridike o tome kako eto, nemci, zamisli placaju volonterski rad... a znas li koliko me zabole sta nemci placaju ja pokusavam za svoje parce leba da se izborim u srbiji gde je nezaposlenost mladih 60 %.

3. I sada kada sam postao programer, kada pokusavam tu da napravim nesto vise, da radim neku privredu ti me sprdas jer se zalim na poreze i regulacije.

pa kako baki zeljko ocekujes da napreduje takva srbija kada se tako ophodis prema ljudima koji su iole produktivni? Evo mogu da ti posalje 20 njih koji su se ugiltatili u drzavne firme, ne rade nista po ceo dan i sve ce da se slazu sa tobom.....

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, florenntina рече

Slatki su mi ovi Kenzijanci koji propagiraju potrosnju kao pokretaca ekonomije. Jos ako se trose tudje pare, tek onda lepota od zivota i prosperiteta... Kakva efikasna alokacija resursa kakvi bakraci! Daj bre odm’ turu za celu kafanu. Sta kafanu, ma bre celu Evropu

Nisam kenzijanac, ali šta znači kad stane potrošnja vidjelo se zaparavo u ovoj korona krizi. 

• Свиђа ми се 1

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Justin Waters рече

Nisam kenzijanac, ali šta znači kad stane potrošnja vidjelo se zaparavo u ovoj korona krizi. 

Pa stvar je vrlo jednostavna, da bi se proizvodilo, da bi ljudi imali posao i platu njihovi proizvodi se moraju kupovati. Da bi kupci mogli da kupuju te proizvode moraju imati para. Da bi sve to bilo optimalno mora se naci ravnoteza i oprimalano preraspodeliti bogatstvo jedne drzave. To je cilj makroekonomske politike i dfrzave a ne obezbedjivanje uslova da pojedinci zadrzavaju svoje bogatstvo. Tome sluze porezi, da sprece preteranu koncentraciju bogatstva u rukama malog broja ljudi jer je to pogubno po privredu.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Justin Waters рече

Sto nikakve veze nema sa ovim sto je florentina pricala. Potrosnja je svakako bitna za ekonomiju, ovo o cemu ona prica je drzavna potrosnja takozvani deficit spending, gde drzava uzima pare od mene i tebe da bi trosila na subvencije odredjenim privrednicima itd.

Ako privrednik ima proizvod koji treba meni i tebi, mi ce da ga kupimo od njega, nema potrebe da nam drzava uzima novac da bi dala njemu.

keynesianisam i ne prepisuje previsoku potrosnju, samo kratkotrajnu kada se udje u krizu.
Tipa bailout one svetske ekonomske krize ti je primer keynesianisma i te potrosnje.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, haveaniceday рече

Nisu te zemlje uspesne i bogate zbog ravnomernih raspodela vec jer su pustili produktivne ljude da budu produktivni dugi niz godina. A to svakako zavisi od politike i izbora politickih stranaka. Sa izuzetkom Vucic, Seselj, Milosevic i tadic nisu hteli da puste produktivne ljude da budu produktivni.

Djindjic je tu izuzetak, ali tvoje plitko glediste koje se zavrsava na kultura i misli da nista drugo nije bitno je jedan od problema u ovoj zemlji.
Evo da ti dam par priemra

1. Sprdas se sa nama koji pricamo o konkretnim problemima koje ubijaju produktivnost u ovoj zemlji. Ne mozes da ocekuejs isti nivo produktivnosti kada privrednici imaju 10 % poreza i kada imaju 90 % poreza. Nisi debil valjda to ti je jasno.

2. Sprdao si se sa mnom kada sam radio volonterski, jer sam se trudio i pokusvao da uradim nesto u zemlji gde su svi jurili drzavni posao i drzao si mi pridike o tome kako eto, nemci, zamisli placaju volonterski rad... a znas li koliko me zabole sta nemci placaju ja pokusavam za svoje parce leba da se izborim u srbiji gde je nezaposlenost mladih 60 %.

3. I sada kada sam postao programer, kada pokusavam tu da napravim nesto vise, da radim neku privredu ti me sprdas jer se zalim na poreze i regulacije.

pa kako baki zeljko ocekujes da napreduje takva srbija kada se tako ophodis prema ljudima koji su iole produktivni? Evo mogu da ti posalje 20 njih koji su se ugiltatili u drzavne firme, ne rade nista po ceo dan i sve ce da se slazu sa tobom.....

Ja sam ocekivao da si malo sazreo u medjuvremenu, kakvih 10 ili 90% poreza. Porez je jedna od poluga makroekonomije koja sluzi optimalnoj preraspodeli nacionalnog bogatstva a sto treba da rezultila privrednom aktivnoscu i umnozavanjem bogatstva. Koliki ce biti zavisi od uslova, ako imas 10 ljudi koji drze 90% bogattva portez treba biti 100% i uzeti im sve i podeliti ostatku naroda... 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, haveaniceday рече

Sto nikakve veze nema sa ovim sto je florentina pricala. Potrosnja je svakako bitna za ekonomiju, ovo o cemu ona prica je drzavna potrosnja takozvani deficit spending, gde drzava uzima pare od mene i tebe da bi trosila na subvencije odredjenim privrednicima itd.

Ako privrednik ima proizvod koji treba meni i tebi, mi ce da ga kupimo od njega, nema potrebe da nam drzava uzima novac da bi dala njemu.

keynesianisam i ne prepisuje previsoku potrosnju, samo kratkotrajnu kada se udje u krizu.
Tipa bailout one svetske ekonomske krize ti je primer keynesianisma i te potrosnje.

Citava svetska privreda, budzetsku deficiti itd, je cista keynezijanska ekonomija. Pocevsi od SAD pa do Severne Koreje.

Подели на овим сајтовима

Tome sluze porezi, da sprece preteranu koncentraciju bogatstva u rukama malog broja ljudi jer je to pogubno po privredu.

Ti si kontradiktoran sam sa sobom...   je l ti razumes da INFLACIJA UPRAVO POVECAVA koncetraciju bogastva u rukama malog broja ljudi? Inflacija ubija vrednost novca, a vecina bogastva kod ultra bogatih nisu pare u kesu  vec u faktorima proizvodnje cija se vrednost povecava sa inflacijom.

Drugim recima, radnici koji rade za platu a nemaju faktore proizvodje - gube, a gazde koje imaju faktore proizvodnje - dobijaju.

I kakve veze imaju porezi sa koncetracijom bogastva kod malog broja ljudi? Kako pdv od 25 % na svaki hamburger koji ja ili ti kupimo smanjuje koncetraciju bogastva kod miroslava miskovica.... ako ista - povecava je, jer na ono sto miskovic poseduje i ono sa cime on trguje nemaju pdv.

Ili akcize na benzin. Pa to najvise ostecuje coveka koji vozi auto do posla i nazad i radi za par stotina eura...

meni je impresivno kako si ti kontradiktoran sam sa sobom....

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...