Jump to content

Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту

JESSY

Препоручена порука

пре 34 минута, haveaniceday рече

Inace hocu da ostavim jedan JAKO VAZAN komentar na ove vakcine. Ljudi su pricali i pretpostavljali da ce vakcina da stigne za 2 godine. Uzrok i razlog takvog razmisljanaj je to sto inace treba dosta vremena da se vakcina razvije. Ali to nije u samom naucnom delo vec u birokratskom. Rezultati koje vidimo ovde, jeste vakcine za 1\4 tog vremena kada se skloni sa puta dosadna birokratije.

Sada razmislite koliko lekova, tretman i generalno (van medicine) tehnologija imaju sporiji razvoj zbog birokratije i drzava. I koliko to ljudi kosta zivota. Zamislite da birorate za covid19 insistiraju na svim idiotskim zakonima i pravilima koje imaju pa da  cekamo 2 godine na vakcinu.

A testiranje vakcine i lekova? Efikasnost, stetnost, kontraindikacije dijabeticara, srcanih bolesnika, sa visokim pritiskom, glaukomom, cir ...  ili cim se napravi u slobodnu prodaju? Tako su i kokain prodavali u stara dobra vremena ... a ne ko sada, moras kod dilera i to krijuci ..

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, GeniusAtWork рече

Одличан чланак, препорука

NOVA.RS

Srđan Lukić je beogradski pulmolog koji je otišao da radi u Sloveniji. U trenutku nove eksplozije koronavirusa u Srbiji, zanimalo nas je kako se komšijska Slovenija bori i šta bi Srbija...

Poruka članka je jasna: spasavaj se ko može i kako zna i ume.

image.thumb.png.ab516981a9cc4dfbd1f13eb8a1f63e3c.png

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, GeniusAtWork рече

Одличан чланак, препорука

NOVA.RS

Srđan Lukić je beogradski pulmolog koji je otišao da radi u Sloveniji. U trenutku nove eksplozije koronavirusa u Srbiji, zanimalo nas je kako se komšijska Slovenija bori i šta bi Srbija...

Pa sada je super, sada ce Srbija kao Svedska ... sta fali .. necemo valjda diktaturu i policijski cas ...sloboda Mile i vozi, mnogi su to zeleli a sada ce i da imaju ,..,.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Bilbija рече

A testiranje vakcine i lekova? Efikasnost, stetnost, kontraindikacije dijabeticara, srcanih bolesnika, sa visokim pritiskom, glaukomom, cir ...  ili cim se napravi u slobodnu prodaju?

Sve bih ja to ukinuo, nema tu drzava sta da trazi. Ajd mozda neka efikasnost, kontradikcije i to.... al ajd ti meni reci, znas li ti nekog proizvodjaca koji hoce u biznis tako sto ce da ubija svoje musterije? Posto je tim ljudima koji prave te lekove cilj da zarade pare, a ne da ih izgube.

Skoro sam gled'o u mesari kako inspekcija pegla ljude sto im cene nisu zabodene u proizvod "po propisu" hvala im sto su me zastitili. Tipa 90 % tih regulacija nemaju veze sa tim stvarima o kojima ti brines, stetnost i kontradikcije.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, haveaniceday рече

Sve bih ja to ukinuo, nema tu drzava sta da trazi. Ajd mozda neka efikasnost, kontradikcije i to.... al ajd ti meni reci, znas li ti nekog proizvodjaca koji hoce u biznis tako sto ce da ubija svoje musterije? Posto je tim ljudima koji prave te lekove cilj da zarade pare, a ne da ih izgube.

Skoro sam gled'o u mesari kako inspekcija pegla ljude sto im cene nisu zabodene u proizvod "po propisu" hvala im sto su me zastitili. Tipa 90 % tih regulacija nemaju veze sa tim stvarima o kojima ti brines, stetnost i kontradikcije.

Znas za onog biznismena koji je potrovao ljude rakijom pre nekoliko godina? Taj je ubijao klijente...

ILi ako hoces, bilo koji diler ubija svoje klijente ...

Eto odgovora ..

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Bilbija рече

Znas za onog biznismena koji je potrovao ljude rakijom pre nekoliko godina? Taj je ubijao klijente...ILi ako hoces, bilo koji diler ubija svoje klijente ...Eto odgovora ..

Pa sta onda cekas, zalazi se za testiranje svakog proizvedenog litra rakije. Ono ako je jedan od 10 000 proizvodjaca rakije potrovao ljude, moramo da imamo stroziju kontrolu.

Samo sto ce tad flasa rakije da kosta 5 000 dinara....

nego pusti ti rakiju, reci ti meni koliko je ljudi pomrlo jer za neki lek koji je dokazano bezbedan - ljudi ne mogu da ga uzmu i konzumiraju i izlece se jer ima jos jedno pet godina istrazivanja da bi se zadovoljile birokrate? Posto vidim da brojis samo one koji su umrli jer je jedan od milion prodao otrovan proizvod.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, haveaniceday рече

:D

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_withdrawn_drugs

Dešava se da često i sami proizvođači ne znaju sve negativne efekte... tako da nije cilj/motiv bitan uopšte...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Avocado рече

Kako svi skacete na prvi pomen anti-etatizma i zivite u tom cvrstom uverenju cost\benefit analize dobrobiti drzavne regulacije i birokratije. :D Jer cim postoji neka zastita, mora da je benefit veci od stete. :D

Inace zanimljiva ova lista, withdrawn vazi za odredjene drzave, ne razumem to bas najbolje. Zasto negde pise "world wide" a negde samo ime drzave? Je l to jedna drzava povukla lek ali ga druge i dalje drze u prodaji? Je l one grese ili ta koja je povukla gresi?

Цитат

Dešava se da često i sami proizvođači ne znaju sve negativne efekte... tako da nije cilj/motiv bitan uopšte...

Pa? Kakve to veze ima moj argument i nije da nema negativnih efekata i da se nesrece ne desavaju. Moj argument je da je steta vrlo verovatno veca od "mehanizama zastite" nego sto je korist.

evo primer baronove rakije.... jedna tura rakije kod jednog proizvodjaca potrovala ljude. Ok, mi vec imamo silne "zastite" za rakiju, i hiljade, mozda i desetine hiljada ljudi u srbiji, pravi ko zna koliko litara rakije. Ja samo ovde u selu znam (a ima ih vise) minimum 20 ljudi koji peku rakiju.

Sta sad treba da uradimo? Da svima njima zabranimo da peku i da testiraju svaki litar koji naprave da se ne bi to ponovilo? Moj argument se zasniva na cost\benefit analizi.

Подели на овим сајтовима

Ko ovde zajebava narod... lista prosto dokazuje moju poentu, koliko su FDA i slicne organizacije beskorisne. Svaki drugi treci lek, returned to market ili ukinut na jednom trzistu a dostupan na drugim.

This list is not limited to drugs that were ever approved by the FDA. Some of them (lumiracoxib, rimonabant, tolrestat, ximelagatran and ximelidine, for example) were approved to be marketed in Europe but had not yet been approved for marketing in the US, when side effects became clear and their developers pulled them from the market. Some drugs in this list (e.g. LSD) were never approved for marketing in the US or Europe.

.... znaci jedan lek je problematican za Evropljane al ok za Amerikance i obrnuto.... koje birokratsko smece od organizacije.

I najsmesniji pull...

Lysergic acid diethylamide (LSD) 1950s–1960s   Marketed as a psychiatric drug; withdrawn after it became widely used recreationally. Now illegal in most of the world.

hahahahah
ljudi su koristili LSD u rekreativne svrhe aj ga povucemo. :D

Подели на овим сајтовима

пре 45 минута, haveaniceday рече

Kako svi skacete na prvi pomen anti-etatizma i zivite u tom cvrstom uverenju cost\benefit analize dobrobiti drzavne regulacije i birokratije. :D

Ne skačem, repliciram... ne na anti-etatizam već na ideju da ne treba temeljno kontrolisati proizvodnju lekova... uopšte ne mislim da je državna regulacija i birokratija sjajna, naprotiv dosta je podivljala u poslednjih nekoliko decenija i trebalo bi je smanjiti u mnogim segmentima ali se ne slažem da to važi za proizvodnju lekova.... ne isključujem, mogao bih da se složim ako bi mi neko objasnio šta bi od regulacija trebalo ukinuti i zašto bi to bilo dobro...

Цитат

Jer cim postoji neka zastita, mora da je benefit veci od stete. :D

Ne mora... niti mora da je šteta veća od koristi...

Цитат

Inace zanimljiva ova lista, withdrawn vazi za odredjene drzave, ne razumem to bas najbolje. Zasto negde pise "world wide" a negde samo ime drzave? Je l to jedna drzava povukla lek ali ga druge i dalje drze u prodaji? Je l one grese ili ta koja je povukla gresi?

Ne razumem ni ja... random sam kliknuo na neke od njih i vidim da su povučeni worldwide iako u listi piše jedna zemlja (ili povučeni u Americi iako u listi piše neka druga zemlja)...

Цитат

Pa? Kakve to veze ima moj argument i nije da nema negativnih efekata i da se nesrece ne desavaju.

Ima veze sa tvojim argumentom da farmaceutske kompanije ne žele da ubijaju svoje mušterije... direktan je odgovor na to (između ostalog i na to da nije smrt jedina potencijalna loša posledica)... takođe je prilično informativno videti koliko ima lekova koji su odobreni pa povučeni... jer mi se čini da neko zamišlja da čim kompanija razvije lek, on je skoro sigurno super... pretpostavljam da ti je jasno da je lista odbijenih lekova mnogo veća i sa mnogo težim sporednim efektima?

Цитат

Moj argument je da je steta vrlo verovatno veca od "mehanizama zastite" nego sto je korist.

Ne znam na osnovu čega si to zaključio...

Цитат

evo primer baronove rakije.... jedna tura rakije kod jednog proizvodjaca potrovala ljude. Ok, mi vec imamo silne "zastite" za rakiju, i hiljade, mozda i desetine hiljada ljudi u srbiji, pravi ko zna koliko litara rakije. Ja samo ovde u selu znam (a ima ih vise) minimum 20 ljudi koji peku rakiju.

Sta sad treba da uradimo? Da svima njima zabranimo da peku i da testiraju svaki litar koji naprave da se ne bi to ponovilo?

Jel sad zaista treba da objašnjavam očigledne razlike između lekova i rakije?

Hajde probaj da pitaš za Thalidomide umesto za rakiju:

Цитат

Moj argument se zasniva na cost\benefit analizi.

Nisam video da si i zagrebao to koliki je cost ni koliki je benefit... bojim se da se zasniva samo na dogmi da su regulacije loše uvek i za sve...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Avocado рече

... bojim se da se zasniva samo na dogmi da su regulacije loše uvek i za sve...

Također i na dogmi da svako ko se bavi biznisom, bezuslovno će sve raditi samo da pruži najbolji mogući proizvod. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, Avocado рече

temeljno kontrolisati proizvodnju lekova...

Проблем је у дефиницији појма темељно... Причали смо о томе, а ти се из неког разлога не слажеш. Данашње контролисање лекова и свих производа се заснива на магијској претпоставци да сваки лек и генерално сваки производ људском организму може да уради било шта. Буквално се подилази популистичком захтеву да се нешто ”потпуно испита”. Наравно, ”потпуна испитаност” је научно и логички немогућа, што знамо нас двојица, ал многи не знају. И онда се уведе неких милион тестова од којих многи имају минималну теоријску могућност да нешто значе, јер је у глави просечног гласача више тестова = испитанији производ. А није искључено да ту има и оних који лобирају за многе од тих тестова како би што више успорили избацивање конкурентских производа на тржиште.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...