Jump to content

Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту

JESSY

Препоручена порука

пре 9 минута, fsa рече

Nacionalne digitalne kovid potvrde od 1. decembra biće potrebne u Crnoj Gori za boravak u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, prisustvo kulturnim i sportskim događajima, te za ulazak u vjerske objekte, teretane, pozorišne i koncertne hale

Ovo zato što se računaju kao "neesencijalne aktivnosti". :))

Može se na pos'o, gsp i prodavnice (za sad).

I naravno, za novogodišnje praznike će privremeno biti suspendovana ova mera da bi se narod malo proveselio12:smeha:

Подели на овим сајтовима

"Videćemo da li su ove mutacije dovoljno efikasne i da li će ovaj virus brže da se širi, da li će imati bolji FITNES, odnosno da li će imati veću stopu replikacije nego ova prethodna delta varijanta virusa", istakla je Jovanovićeva.
(profesorka Medicinskog fakukteta o omikronu, RTS)
Подели на овим сајтовима

K'о веле, можда, што смо продали - продали смо, ај сад да гасимо, имамо доста сталних муштерија.. Па, до следећег пута..

Подели на овим сајтовима

Adženda mora da se sprovodi, adženda! adženda!

TAG: #new wolrd order, big reset, 666, besmrtnost bez Boga, robovlasnički sistem, fema kampovi, apokalipsa, klimatske promene, digitalna valuta, jedna svetska vlada, poslednja vremena, transhumanizam, jedna svetska religija....

cool.lie.talker

Подели на овим сајтовима

Цитат

„Морамо бити ефикаснији и бржи. Ако хоћемо неки резултат неопходна је вакцинација. Јасна је препорука вакцинације деце од 12 година, ускоро ће бити регистрована и вакцина за децу од пет до 11 година“, навео је Кон.

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, Милошшш рече

Adženda mora da se sprovodi, adženda! adženda!

TAG: #new wolrd order, big reset, 666, besmrtnost bez Boga, robovlasnički sistem, fema kampovi, apokalipsa, klimatske promene, digitalna valuta, jedna svetska vlada, poslednja vremena, transhumanizam, jedna svetska religija....

:scratch_head:

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Božena рече
"Videćemo da li su ove mutacije dovoljno efikasne i da li će ovaj virus brže da se širi, da li će imati bolji FITNES, odnosno da li će imati veću stopu replikacije nego ova prethodna delta varijanta virusa", istakla je Jovanovićeva.
(profesorka Medicinskog fakukteta o omikronu, RTS)

Da uštedim vreme i tebi i koleginici sa med.fak.: mutacije su najopasnije do sada, brzo će da se širi, imaće fenomenalan "FITNES", sve će ukazivati na to da moraju svi da se špricaju, sledeće 2 godine su ključne. 

cool.lie.talker

Подели на овим сајтовима

“In the fields of observation chance favours only the prepared mind.” Louis Pasteur
Lecture, University of Lille (7 December 1854)
Kako me izvesni virusolog Šekler isprozivao na TV Prva u vezi mog pisanja o Omikron soju red je da se odgovori. Koliko sam dr. Šeklera razumeo iz onoga što sam pročitao u štampi mi ne znamo mnogo o Omikron soju i znaćemo više za tri nedelje, te trebamo čekati te rezultate, i čitati šta tačno SZO kaže o nepoznanicama fenotipskih karakteristika virusa.
Iskreno ja bih radije da čitam o onome što znamo pa da na osnovu toga donosimo odluke o delovanju i korigujemo ih uplivom novih saznanja. Moj savet: planirajte “worst case” scenario, a nadajte se najoptimističnijem mogućem scenariju.
Ali ajde da pogledamo kakve mere SZO i Evropa predlaže pre nego saznamo više o fenotipskim karakteristikama virusa. Pa evo šta tačno SZO preporučuje sa trebamo uraditi već danas (ne za tri nedelje) dok čekamo te rezultate. SZO kaže da su potrebne sledeće pripremne radnje u vezi mitigacije Omikron soja, dokument link:
Dalje trenutna procena rizika “European Centre for Disease Prevention and Control”:
“Varijanta se karakteriše sa 30 promena, tri male delecije i jednom malom insercijom u šiljasti protein, od kojih je 15 u domenu vezivanja za receptor. Ova varijanta je prvi put otkrivena u uzorcima prikupljenim 11. novembra 2021. u Bocvani i 14. novembra 2021. u Južnoj Africi. Od 26. novembra 2021. slučajevi vezani za putovanja otkriveni su i u Belgiji, Hong Kongu i Izraelu. Omicron varijanta je najdivergentnija varijanta koja je do sada otkrivena u značajnom broju tokom pandemije, što izaziva zabrinutost da bi mogla biti povezana sa povećanom prenosivosti, značajnim smanjenjem efikasnosti vakcine i povećanim rizikom od ponovnih infekcija. Od 26. novembra 2021. godine, ECDC je ovu varijantu klasifikovao kao varijantu koja izaziva zabrinutost (VOC) zbog zabrinutosti u vezi sa imunološkim bekstvom i potencijalno povećanom prenosivosti u poređenju sa varijantom Delta.”
Dakle poprilično je jasno da SZO i ECDC ne preporučuju punu Arenu, i “sačekaćemo tri nedelje” već proaktivan pristup. To nije nimalo iznenadjujuće jer je poprilično normalan pristup u rukovodjenju javnozdravstvenom krizom da se odluke donose na osnovu raspoloživih informacija danas, a da se koriguju novim raspoloživim podacima kada postanu dostupni. Na svu sreću imamo odlične alate za kvantifikaciju rizika u uslovima visoke neizvesnosti kako bismo optimizirali odgovor na novi soj, ali treba neko i da ih koristi.
I dok je sa današnjim danom 36 zemalja odlučilo da zatvori granice prema najugroženijim zemaljama, Pfizer, Moderna i J&J najavljuju modifikovane vakcine za Omikron mi ćemo sačekati 3 nedelje.
Ja predlažem kolegi da istraže dublje koncept “Value of information analysis” koji se bavi ovom tematikom ili da pročita rad mog profesora: “When is enough evidence enough? - Using systematic decision analysis and value-of-information analysis to determine the need for further evidence”.
P.S. ja jesam nazvao novi soj ”Frankeštajnom” jer me na to asocirala broj mutacija koje ovaj soj nosi, ali koliko vidim posle mene je i predsednik Moderne koristio isti opis pa ću računati da sam u dobrom društvu.
Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Mikorist рече

Još samo da uvedu da ne možeš u prodavnicu bez propusnice i to je to :))

Ма стара фора, они као траже неке оштре мере које ће влада наравно одбити, а Вођа ће нам објаснити како нас је он спасио јер је замолио премијерку да води рачуна и о економији код доношења одлуке...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...