Jump to content

Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту

JESSY

Препоручена порука

пре 5 минута, Avocado рече

Meni ima smisla da bi obezbedio da niko ne može da dobihe takvu vakcinu bez pristanka... znači ne može lekar u bolnici da ti pored nekih drugih inekcija da i takvu vakcinu...

U svakom slučaju ne važi samo za kovid pa vam je inicijalna priča već deplasirana... jel možemo da pređemo na neki novi antivakcerski mit?

Ne znam. Ja kad sam primala vakcine u Srbiji to nisam potpisivala. A i kad je pravljen zakon u spisak bolesti nije uvršćen covid... Tako da je to i vanzakonski. 

Eto mogu i ja tako debilno razvlačiti priču... 

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

Управо сада, sanja84 рече

Ne znam. Ja kad sam primala vakcine u Srbiji to nisam potpisivala. A i kad je pravljen zakon u spisak bolesti nije uvršćen covid... Tako da je to i vanzakonski. 

Eto mogu i ja tako debilno razvlačiti priču... 

Kad je svima bitnija pobeda u raspravi nego istina

Подели на овим сајтовима

пре 43 минута, Avocado рече

Vec sam ti dao Konovo objasnjenje i evo Fsa je našao i propis koji ga potvrđuje...

Dakle, važi za sve vakcine koje nisu obavezne... (ništa @Bokisd , više sreće sledeći put)

Nije tu fora ko ce imati vise srece ili nesrece, nego da razgovaramo o vakcinama i da vidimo i razjasnimo koliko mozemo sve neke moguce nedoumice i probleme i pozitivne stvari. 

Recimo postavlja se pitanje zasto treba za sve vakcine potpis i saglasnost, dok za sve druge lekove koji su u apotekama postoji samo zvanicna full deklaracija kojom se garantuje onom ko koristi lek da ce po deklaraciji imati odredjene prednosti u lecenju ali i rizike i moguce lose nus efekte, ali ista ta full deklaracija stiti i proizvodjaca od mogucih tuzbi, tj. deklaracija sprecava da neko bez razloga tuzi proizvodjaca zato sto misli da mu je lek naneo neke nezeljene efekte.

U cemu je onda razlika kao leka, izmedju vakcine i ostalih lekova, da samo za vakcine treba saglasnost i potpis, dok za mnogobrojne druge lekove (mozemo samo da zamislimo koliko ima lekova za razne bolesti) i za nijedan lek ne treba potpis nego je dovoljan uput doktora i deklaracija.Licno ne znam tacno koje je tu moguce objasnjenje, ali ova razlika je ocigledna i pitanje je u cemu je razlika i da li ima sustinsku vrednost.

https://www.alims.gov.rs/ciril/files/lekovi/pil/515-01-04359-20-001.pdf

Sad, u samom Informatoru za Pfizer stoji na samom pocetku uokvireno i stiklirano (meni deluje kao upozorenje) da je ova vakcina pod dodatnim pracenjem i da je jos uvek u postupku ispitivanja u klinickim studijama i da sva moguca nezeljana dejstva jos nisu poznata. Predpostavljam da je tako i sa drugim vakcinama.

Pa onda iz toga logicno sledi da ne moze da bude bas full deklararisana, i kako onda da se proizvodjac i zdravstvo zastiti od nekih mogucih nezeljenih efekata, mislim, ono, opet je logicno da moraju da se pravno zastite kroz potpis i saglasnost, pa ko zna onda koliko bi bilo mogucih tuzbi (bilo laznih ili pravih) i koliko bi problema bilo.

Jednostavno je po meni, i sami kazu u Informatoru,...."potrebna je dozvola za hitnu upotrebu leka (vakcine)".... jer vidimo da je zdravstvena i ekonomska i politicka situacija uzrokovana svetskom pandemijom dosta komplikovana i brza reakcija je po svemu sudeci neophodna. Ali eto, to nazalost izgleda vuce i te stvari, da vakcina ipak treba da prodje jos dodatna klinicka pracenja i ispitivanja da bismo znali sve moguce nezeljene efekte.

I sasvim je logicno da se koristi ova zakonska mogucnost da su dodali i potpis i saglasnost, ne vidim kako bi sprecili tuzbe i sudjenja.

I licno mislim da je i to jedan od razloga zasto vakcinisanje treba da bude slobodan izbor i bez prisile, i sigurno ce da bude bolje kada se ispitaju svi moguci nezeljeni efekti, pa logicno je da bi tada mnogi koji se sada premisljaju primili vakcinu.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Bokisd рече

Pa koliko razumem ovo ti je Cloud odricanje od odgovornosti, pa pise lepo da doktor objasnjava i prednosti, ali i rizike imunizacije tom odredjenom vakcinom, i to pise podvuceno crnom (:!:) da se bolje vidi. I na kraju pise da dajes saglasnost i da se slazes da postoje i prednosti ali i rizici, i ako ima neki nus efekat ne odgovaraju doktori i zdravstvo (drzava) za tu situaciju.

To potpisuju svuda i da sami preuzimaju svaku odgovornost. Međutim, kada je tako, onda ne sme da bude direktnog ni indirektnog prisiljivanja na pomenute vakcine. Indirektno prisiljivanje je npr. što sada imamo u Nemačkoj ili Austriji da nam se preti otkazom, ili zabranom zdravstene, socijalne i druge državne pomoći - mada mi poreznici sve to plaćamo : za šta onda plaćam, da me zabranjuju - ili nam se zabranjuje izlaz, gastronomija, sport, slavlja itd. itd. Ali najteže je kada ti se preti otkazom sa posla ili oduzimanjem svake socijalne pomoći. Da bi posle rekli da je sve dobrovoljno, i ako ti se nešto desi, imao si peh, kolateralna si šteta, jedan mali, mali procenat kome se može desiti jedna ili druga nesreća... samo što izgleda da taj procenat nije baš toliko mali! Ali o tome ne govore. Taje! U Austriji je prvih njih šesnaest dobilo otštetu od države, svega € 1.300 po osobi, toliko redi ljudski život kod kovida - među njima jedan Goran kome su morali da amputiraju nogu nakon što je primio zeneca. Usra*ih 1.300 evra što je zdrav čovek izgubio nogu.... ali to je kolateralna šteta, šta'š. Vređaju nas, psuju nas, zabranjuju nas, i to vlasti - da bi iste vlasti posle govorili da oni nikoga ne prisiljivaju i da su za slobodni izbor svakoga. Ako kukate na Srbiju, u Srbiji još imate dobro. Kovid-kriza je pokazala da ili plivaš uz vlasti i sve aminuješ šta vlast odluči, ili postaješ skeptik. A vlast ne voli skeptike. Kako reče jedan rimokatolički đakon koga poznajem: On se više ne čudi da su Austrijanci onomad dobili naciste! Ja se iz dva razloga ne vakcinišem: Jednom što odbijam gensku terapiju plus eksperimentalnu vakcinu, i zatim iz otpora prema jednom sistemu nalik fašizmu gde lažu, varaju, prisiljivaju i zabranjuju. Srbin sam, iz partizanske loze, moram tako ;)

• Свиђа ми се 1

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, sanja84 рече

Ne znam. Ja kad sam primala vakcine u Srbiji to nisam potpisivala.

Od 2017. godine je ta verzija tog Pravilnika... doduše, moguće je i da ti je neko dao vakcinu mimo pravilnika, ali to i dalje ne menja sasvim jednostavnu činjenicu navedenu u prethodnoj poruci ("U svakom slučaju ne važi samo za kovid pa vam je inicijalna priča već deplasirana...")

пре 4 часа, sanja84 рече

A i kad je pravljen zakon u spisak bolesti nije uvršćen covid... Tako da je to i vanzakonski. 

Nisam baš siguran da razumem šta si htela da kažeš.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Bokisd рече

Nije tu fora ko ce imati vise srece ili nesrece, nego da razgovaramo o vakcinama i da vidimo i razjasnimo koliko mozemo sve neke moguce nedoumice i probleme i pozitivne stvari. 

Recimo postavlja se pitanje zasto treba za sve vakcine potpis i saglasnost,

Ne treba za sve... ne postavlja se više pitanje zašto treba za vakcinu protiv kovida, gripa, itd... razjašnjeno je... zato što tako piše u Pravilniku koji je donet 2017. godine...  zato i kažem "više sreće sledeći put" sa zanimljivim idejama...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, sanja84 рече

Ne ide u zatvor, ali prolazi proveru. Ako nije pitao za alergiju na antibiotik, a u kartonu postoji podatak da je alergična, a on dao pacijentu koji je zbog toga umro od anafilaltičkog šoka... Onda je kriv. 

Па ништа ни ја нисам рекао другачије, то је протокол. 

Из ваших ставова слиједи као да има нешто специјално за вакцине, за које неважи за остале лијекове, а због чега би човјек требао бити нарочито скептичан, док је заправо потпуно једно те исто.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Bokisd рече

Ok, to mi jasno, ali zasto nema deklaracije za ove vakcine, prepise ti doktor vakcinu i uzmes u apoteci i imas deklaraciju, to je slicno ovom potpisu, ali meni deluje da je glavno zasto nema deklaracije i onda sledstveno mora saglasnost i potpis.

Има декларација. У уређенм земљама, уз сагласност ти дају и декларацију о вакцини коју треба да прочиташ прије стављања потписа. То што су кад нас мало траљави то је друга ствар. 

пре 12 часа, Bokisd рече

Ali kako ne preuzima rizik, ako mu se predoce i rizici, i to jos potpisuje i daje saglasnost, to zamenjuje deklaraciji, ili deklaracija ili potpis.

I recimo ako dobijes nesto sto nije na deklaraciji, da li onda odgovara zdravstvo (drzava, firma koja pravi lek).

ФСА је показао закон о имунизацији код нас гдје јасно стоји да је и прије избијања короне, гдје се наводи да се поступак имунизације људи спроводи уз писмену сагласност. Дакле одмах можеш искуљчити корону као специфичан случај. Простим гуглањем можеш пронаћи милион информација и примјере разних салгасности код имунизације широм свијета много прије него се појавила корона и то за вакцине које су добрано потврђене и прошле све ригорозне провјере по ПЕесу. Рецимо за полио вакцине.

Први најочигледнији разлог зашто се сагласност тражи је за вакцине које се дају на добровољној основи. Тражилац имунизације се кроз сагласност информише о начину, бенефитима и ризицима имунизације. 

Даље други примјер, у многим државама се лијечење покрива преко приватних здравствених осигурања. Ако послије примања вакцине имаш неке нус појаве које захтјевају лијечење, здравственог осигурање може да ти не плати ако ти полиса не покрива болести које нису изазване вишом силом него твојим добровољним поступком. 

Оно што вас жуља највише је та нека наводна одговорност у случају нус појава. Неко је пласирао причу да ако имаш нус појаве, и претрпиш штету, то треба да води некаквој тужби према произвођачу, и да се давањем сагласности наводно произвођач вакцине пере од одговорности и пребацује је на појединце. То просто није тачно. Произвођач вакцина није ослобођен одговорности уколико су нус појаве изазване непоштовањем протокола приликом производње вакцине. Међутим ако мислиш да ти на памет може пасти било шта, отпашће ми нога ако примим вакцину, порашће ми гузица итд...свијет не функционише тако. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

@Justin Waters eto, ti si barem shvatio o čemu pričamo. Justin, kako da proverimo taj deo oko tužbe proizvođača, pošto o tome je priča sve vreme? 

Kao što rekoh, potpis se obično traži za opasne zahvate. Kako to da je počelo i kod vakcina da se traži?

Подели на овим сајтовима

Evo, ovde piše da je to potrebno kod intervencija i Istraživanja. To nikakva hirurška intervencija nije, tako da ostaje da je samo istraživanje. Takođe piše da se smanjuje opasnost od građanske i krivične odgovornosti liječnika, istraživača i njihovih ustanova.

Tako da... 

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Dragi рече

To potpisuju svuda i da sami preuzimaju svaku odgovornost. Međutim, kada je tako, onda ne sme da bude direktnog ni indirektnog prisiljivanja na pomenute vakcine. Indirektno prisiljivanje je npr. što sada imamo u Nemačkoj ili Austriji da nam se preti otkazom, ili zabranom zdravstene, socijalne i druge državne pomoći - mada mi poreznici sve to plaćamo : za šta onda plaćam, da me zabranjuju - ili nam se zabranjuje izlaz, gastronomija, sport, slavlja itd. itd. Ali najteže je kada ti se preti otkazom sa posla ili oduzimanjem svake socijalne pomoći. Da bi posle rekli da je sve dobrovoljno, i ako ti se nešto desi, imao si peh, kolateralna si šteta, jedan mali, mali procenat kome se može desiti jedna ili druga nesreća... samo što izgleda da taj procenat nije baš toliko mali! Ali o tome ne govore. Taje! U Austriji je prvih njih šesnaest dobilo otštetu od države, svega € 1.300 po osobi, toliko redi ljudski život kod kovida - među njima jedan Goran kome su morali da amputiraju nogu nakon što je primio zeneca. Usra*ih 1.300 evra što je zdrav čovek izgubio nogu.... ali to je kolateralna šteta, šta'š. Vređaju nas, psuju nas, zabranjuju nas, i to vlasti - da bi iste vlasti posle govorili da oni nikoga ne prisiljivaju i da su za slobodni izbor svakoga. Ako kukate na Srbiju, u Srbiji još imate dobro. Kovid-kriza je pokazala da ili plivaš uz vlasti i sve aminuješ šta vlast odluči, ili postaješ skeptik. A vlast ne voli skeptike. Kako reče jedan rimokatolički đakon koga poznajem: On se više ne čudi da su Austrijanci onomad dobili naciste! Ja se iz dva razloga ne vakcinišem: Jednom što odbijam gensku terapiju plus eksperimentalnu vakcinu, i zatim iz otpora prema jednom sistemu nalik fašizmu gde lažu, varaju, prisiljivaju i zabranjuju. Srbin sam, iz partizanske loze, moram tako ;)

Nisam znao da vec ima slucajeva odstete.

Stvarno su razliciti razlozi zasto neko ne zeli da primi vakcinu, i zato i mislim da je mnogo bitno, posto je vakcina jos u fazi ispitivanja i nisu poznata sva nezeljena dejstva, mislim da treba sto vise ispitivati sve ta moguca nezeljena dejstva da bi vakcina bila pouzdanija, ne kazem da je ona sad skroz nepouzdana, ali bi sigurno bilo mnogo bolje za sve da se ispitaju sve moguce nezeljene situacije i da pouzdanost vakcina bude maksimalna, kao sto imamo za lekove zvanicne deklaracije koje maksimalno sto je moguce navode sve pozitivne i negativne strane nekog leka.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Avocado рече

Ne treba za sve... ne postavlja se više pitanje zašto treba za vakcinu protiv kovida, gripa, itd... razjašnjeno je... zato što tako piše u Pravilniku koji je donet 2017. godine...  zato i kažem "više sreće sledeći put" sa zanimljivim idejama...

Pa onda opet se postavlja pitanje zasto za neke treba i za neke ne treba i koje su reference za tako nesto.

Kao sto su reference u onom Informatoru za Pfizer, hitna potreba za izdavanje dozvole za vakcinu, vakcina je jos pod dodatnim pracenjem i klinickim ispitivanjima jer sva moguca nezeljena dejstva jos nisu poznata, i zato i nemamo jos full deklaraciju i imamo potpis i saglasnost, da se ne ponavljam vec sam pisao u porukama.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, sanja84 рече

Evo, ovde piše da je to potrebno kod intervencija i Istraživanja. To nikakva hirurška intervencija nije, tako da ostaje da je samo istraživanje. Takođe piše da se smanjuje opasnost od građanske i krivične odgovornosti liječnika, istraživača i njihovih ustanova.

Tako da... 

Pa, da, jednostavno ako sami kazu da je vakcina jos u fazi istrazivanja i nisu poznati svi nezeljeni efekti, onda je sasvim logicno i ocekivano da se ogradjuju potpisom jer nema full deklaracije, kojom deklaracijom se ograduju kada odes da kupis lek u apoteci.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...