Jump to content

Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту

JESSY

Препоручена порука

Пре сат времена, Avocado рече

Ne skačem, repliciram... ne na anti-etatizam već na ideju da ne treba temeljno kontrolisati proizvodnju lekova... uopšte ne mislim da je državna regulacija i birokratija sjajna, naprotiv dosta je podivljala u poslednjih nekoliko decenija i trebalo bi je smanjiti u mnogim segmentima ali se ne slažem da to važi za proizvodnju lekova.... ne isključujem, mogao bih da se složim ako bi mi neko objasnio šta bi od regulacija trebalo ukinuti i zašto bi to bilo dobro...

Цитат

... bojim se da se zasniva samo na dogmi da su regulacije loše uvek i za sve...

ja makar pokrecem to pitanje, da li su dobre koliko mislimo da su dobre. Default je stav da su regulacije dobre za sve.
Samo uporedi koliko ima ljudi koji misle da su regulacije super stvar skoro uvek.

Uzmi jednostavno prebroj ljude koji misle da su regulacije trzista super i pobroj nas koj imamo "dogmu" da su regulacije lose.
Ja ne znam da li su regulacije lose ili dobre sigurno ali znam da niko od onih koji misle da su dobre takodje to ne znaju.

Biti skeptican prema regulacijama, i traziti da se proba malo bez regulacija - je ista kao dogma da su regulacije dobre za sve koja sada vlada.

Uostalom ne znam kako ti mislis da se stvari u drustvu krecu, al razumno argumentovanje nije - ocigledno.

I batali te price o dogmama, svako politicko misljenje je "dogma" uglavnom.

Цитат

Također i na dogmi da svako ko se bavi biznisom, bezuslovno će sve raditi samo da pruži najbolji mogući proizvod. 

to uopste nije dogma, niko nikad nije tvrdio svako ko se bavi biznisom, bezuslovno će sve raditi samo da pruži najbolji mogući proizvod.
To uopste nije ni argument...
Аrgument\Dogma  je da oni koji se bave biznisom i ne pruzaju najbolji moguci proizvod - ima da propadnu

Ne znam da li si namerno izvrnuo argument ili ga nisi razumeo, al evo da te ispravim.

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Juanito рече

Проблем је у дефиницији појма темељно... Причали смо о томе, а ти се из неког разлога не слажеш. Данашње контролисање лекова и свих производа се заснива на магијској претпоставци да сваки лек и генерално сваки производ људском организму може да уради било шта. Буквално се подилази популистичком захтеву да се нешто ”потпуно испита”. Наравно, ”потпуна испитаност” је научно и логички немогућа, што знамо нас двојица, ал многи не знају. И онда се уведе неких милион тестова од којих многи имају минималну теоријску могућност да нешто значе, јер је у глави просечног гласача више тестова = испитанији производ. А није искључено да ту има и оних који лобирају за многе од тих тестова како би што више успорили избацивање конкурентских производа на тржиште.

Odlicna poenta. Glavna prepreka insulinu u americi nisu "nedostaci regulacija" i "ne-univerzalno zdravstvo" vec upravo lobiranje i patentni zakoni koji dozvoljavaju monopol nad proizvodnjom insulina.

Siguran sam da kada neko to navede, krenu price o "dogmi" regulacija i pokazu neke pozitivne efekte tih patentnih zakona. Posto sve ima pozitivne i negativne efekte.

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, haveaniceday рече

Аrgument\Dogma  je da oni koji se bave biznisom i ne pruzaju najbolji moguci proizvod - ima da propadnu

Ja vec imam vakcinu za Covid-19, Porodicno pakovanje kosta 50 E...

Dosta mi je 100 njih da navucem i odoh na letovanje ..

To sto ce moj "biznis" da propadne ne zanima me jer moj  pravi biznis bio da uvalim 100 porodicih pakovanja i da odem na more ...

Kako bi ovo deregulisao, uzevsi u obzir da sam im uvalio fizioloski rastvor i nikakvih posledica nisu imali?

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Bilbija рече

Ja vec imam vakcinu za Covid-19, Porodicno pakovanje kosta 50 E...Dosta mi je 100 njih da navucem i odoh na letovanje ..To sto ce moj "biznis" da propadne ne zanima me jer moj  pravi biznis bio da uvalim 100 porodicih pakovanja i da odem na more ...

Ti i sada mozes da prodajes porodicno pakovanje vakcine od 50 evra koja leci kovid, nista te ne sprecava, imas gomilu kanala kojima mozes da prodajes to. Al niko to ne radi - jer...pa dugogodisnja robija i gubeljenje svega sto ima. Ljudi prodaju kokain, heroin, pistolje, bombe, svasta nesto bez vecih problema, milione zaradjuju preko toga. Sta bi sprecilo nekog da prodaje lazne kovid vakcine?

Vidis to je i problem. Ja kritikujem konkretno agencije kojima mora visegodisnje dokazivanje ne samo bezbednosti nego i efaiksnosti necega - agenciji i birokratama. Ti mi navodis glup primer, gde je neko izvrsio prevaru i potencijalno ubistvo sto je krivicno delo( koje nisam kritikovao, niti imam ista protiv postojanja tih krivicnih dela).

Ja se nigde nisam zalagao za apsolutnu anarhiju da ljudi ne odgovaraju za prevare i ubistva, vec pricam o suvisnim regulacijama i agencijama koje usporavaju napredak i kostaju (mozda) vise zivota nego sto stite - kao i default kulturu ljudi (ti si ziv primer) da to nikako nije slucaj.

Mislim polazis od tako glupih pretpostavki i imaginarnih scenarija koji su jednaki sa argumentom jednog drugog forumasa koji glasi "trebaju nam zakoni protiv rasizma i diskriminacije jer sta ako sve pekare, i svi mesari i svi koji proizvode hranu u nekom gradu rese da ne usluzuju crnce"

Подели на овим сајтовима

Inace koliko neizazivano ide birokratija, ja vise ni ne mogu da ispratim koje su gluposti regulisali i "naredili" u ime neke bezbednosti. Svaki daljinski upravljac napravljen u evropi mora da ima poklopac za baterije zasrafljen. Svaki auto u americi mora da ima kameru za voznju u rikverc obavezno.

Prosto zakone i regulacije niko ne izaziva. A ja ih eto izazvao, nabraja mi se gomilu potencijalnih primera cene nedostatka regulacija a svi ignorisu cenu postojanja regulacija.

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Bilbija рече

Kako bi ovo deregulisao, uzevsi u obzir da sam im uvalio fizioloski rastvor i nikakvih posledica nisu imali?

E da... Krivicno delo prevare. Isto kao sto kada kupis masinicu za sisanje ne mozes nekom da posaljes makaze. Nema nikakve regulacije i agencije kojom dokazujes da masinica za sisanje zapravo sisa nekim drzavnim birokratama.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, haveaniceday рече

E da... Krivicno delo prevare. Isto kao sto kada kupis masinicu za sisanje ne mozes nekom da posaljes makaze. Nema nikakve regulacije i agencije kojom dokazujes da masinica za sisanje zapravo sisa nekim drzavnim birokratama.

Zasto je krivicno delo ako je deregulisano i izbegnuta biroktija i testiranje? Citav proces je pojednostavljen i ne gubi se dragoceno vreme sa testiranjima nametnutim od stranne  birokratije i vakcia je brzo dostupna...

Подели на овим сајтовима

пре 59 минута, Bilbija рече

Zasto je krivicno delo ako je deregulisano i izbegnuta biroktija i testiranje? Citav proces je pojednostavljen i ne gubi se dragoceno vreme sa testiranjima nametnutim od stranne  birokratije i vakcia je brzo dostupna...

Sta ti mene pitas, oces da mi pojasnis? Zasto postoji krivicno delo prevare ili  da nam ne treba krivicno delo prevare? Ne razumem najbolje...

Подели на овим сајтовима

WWW.BUSINESS-STANDARD.COM

Coronavirus vaccine latest update: In a major breakthrough, Russia has become the first nation to complete human clinical...

Stigla prva COVID vakcina. Za mesec-dva imacemo jedno 15tak kompanija sa covid vakcinama u prodaji.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Juanito рече

Проблем је у дефиницији појма темељно... Причали смо о томе, а ти се из неког разлога не слажеш. Данашње контролисање лекова и свих производа се заснива на магијској претпоставци да сваки лек и генерално сваки производ људском организму може да уради било шта. Буквално се подилази популистичком захтеву да се нешто ”потпуно испита”. Наравно, ”потпуна испитаност” је научно и логички немогућа, што знамо нас двојица, ал многи не знају. И онда се уведе неких милион тестова од којих многи имају минималну теоријску могућност да нешто значе, јер је у глави просечног гласача више тестова = испитанији производ.

Zaista ne znam da li su i takvi besmisleni testovi obavezni... mislim da farmaceutskoj industriji nije problem broj testova, nego trajanje... ali ja to ne bih skratio... jer ima dosta supstanci za koje je potrebno neko vreme da pokažu efekte...

A opet, ako ima nekih koji su besmisleni i nepotrebni voleo bih da čujem koji su to... pa bih onda verovatno i podržao njihovo ukidanje...

Цитат

А није искључено да ту има и оних који лобирају за многе од тих тестова како би што више успорили избацивање конкурентских производа на тржиште.

Teško... jer svaka regulacija kači svakog od njih... svi oni lobiraju protiv tolikog testiranja...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, haveaniceday рече

ja makar pokrecem to pitanje, da li su dobre koliko mislimo da su dobre. Default je stav da su regulacije dobre za sve.

Moj default stav je da su mnoge regulacije loše i da ih treba ukinuti... NAKON što utvrdiš da su loše (i koje su loše), a ne zato što su loše po defaultu...

Biti skeptican prema regulacijama, i traziti da se proba malo bez regulacija - je ista kao dogma da su regulacije dobre za sve koja sada vlada.

Biti skeptičan prema regulacijama je sjajno... smatrati da su sve loše po defaultu je glupo...

I batali te price o dogmama, svako politicko misljenje je "dogma" uglavnom.

Nije... i nema potrebe da bude...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, haveaniceday рече

WWW.BUSINESS-STANDARD.COM

Coronavirus vaccine latest update: In a major breakthrough, Russia has become the first nation to complete human clinical...

Stigla prva COVID vakcina. Za mesec-dva imacemo jedno 15tak kompanija sa covid vakcinama u prodaji.

Супер. Само да се зна шта је све у вакцини и нема проблема. Јер ако мора да се пише састав смокија ђе неће и састав вакцине.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, haveaniceday рече

To je malo komplikovanije kod lekova i lečenja... ako Željko zaista veruje da supstanca koju prodaje leči koronu, i ako ti je jasno rekao koja je to supstanca kad si je kupovao, to onda nije prevara...

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Avocado рече

jer ima dosta supstanci za koje je potrebno neko vreme da pokažu efekte...

А имамо и мрску науку за предвиђање, али изгледа да су магија и алхемија некако ближе срцу вама који се бавите папирима и доносите законе.

Тај наивни емпиризам је одбачен у науци, ал не и у бирократији и магијској медицини.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Вилер Текс рече

Супер. Само да се зна шта је све у вакцини и нема проблема. Јер ако мора да се пише састав смокија ђе неће и састав вакцине.

Uvek i za svaku vakcinu se zna šta je sve u vakcini... nemoj da te lože antivakceri...

Evo proveri i sam... ovde možeš da nađeš svaki lek (i vakcinu) koja se koristi kod nas.... za svaki imaš sažetak karakteristika u pdf-u... i u sažetku "Kvalitativni i kvantitativni sastav" (obično pod 2.) i "Listu pomoćnih supstanci" (obično pod 6.1 ili 7.1)

https://www.alims.gov.rs/latin/lekovi/pretrazivanje-humanih-lekova/

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...