Jump to content

Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту

JESSY

Препоручена порука

jos jedan primer loseg novinarstva...

https://www.nxsttv.com/nmw/news/pandemic-potential-new-swine-flu-strain-discovered-in-china/

WWW.BBC.COM

The new strain, scientists say, is carried by pigs but can infect humans and requires close monitoring.

Prosto samo hoce da plase ljude da bi dobili klikove..... u pitanju je svinjski grip.. medju svinjama.. koji MOZDA moze da predje na coveka..kakve lazovcine i barabe... ja ne verujem...

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, haveaniceday рече

https://www.nxsttv.com/nmw/news/pandemic-potential-new-swine-flu-strain-discovered-in-china/

WWW.BBC.COM

The new strain, scientists say, is carried by pigs but can infect humans and requires close monitoring.

Prosto samo hoce da plase ljude da bi dobili klikove..... u pitanju je svinjski grip.. medju svinjama.. koji MOZDA moze da predje na coveka..kakve lazovcine i barabe... ja ne verujem...

На страну то што је у питању константа. Овакви вируси су ту и у сваком тренутку могу да пређу на човека, што се и дешава пар пута у веку отприлике. Ништа ново. Сваки вирус грипа у животињама има пандемијски потеницијал који се с времена на време и оствари. Осим ако немају неко решење, ваљало би мало да умукну.

Подели на овим сајтовима

пре 56 минута, Juanito рече

А што се плашиш да размишљаш својом главом? Да ли је реално да 56% асимптоматских случајва има оштећења плућа и зашто се то не дешава сада у Србији кад се огроман број људи снима? Зар не мислиш да је та тврдња по себи толико јака и озбиљна да захтева изразито јаке доказе (evidence) са стране оних који то тврде пре него што одлучимо да их озбиљно саслушамо? Да је то заиста толико озбиљно, мислиш да би наши пулмолози ћутали до сада? Да би италијански пулмолози ћутали? Немачки? Холандски? Шпански? Француски? Мислим масовно, да се њихово удружење не огласи за тако озбиљну ствар?

NIsam ja taj koji ista tvrdio, ti i mladja ste tvrdili. Tvrdili ste da je 100% NEMOGUCE da imas posledica ako si asimptomatski prelezao kovid. 
Ja nikada nisam tvrdio da asimptomatski pacijenti 100% IMAJU posledice i malo me umara to sto se sve vreme zapravo borim protiv ideje koju ste stekli o meni a ne o onome sto pisem sve vreme...

Sto se pulmolozi ne oglasavaju? Jbm li ga... ako se ne oglase - "sto se ne oglasavaju", ako se oglase - "sta pa oni znaju statisticari"... ?

Ja cu probati opet da objasnim svoje stanoviste pa vi ako ocete verujte mi da ja ovo zaista mislim a ako necete sto se mene tice mozete da kazete  i da sam rekoa da je koronu izavao 5g, ja sta da radim jbg... a ono sto sam ja uspeo da zakljucim jeste da postoji MOGUCNOST da asimptomatski slucajevi imaju posledice na plucima ali se jos uvek ne zna da  li se radi o necemu sto je trajno ili o necemu sto ce da prodje nakon odredjenog vremena. Sto je prilicno udaljeno od onog tvog  i mladjinog "haha, umete li vi ljudi upotrebite mozak.... haha kakva glupost, zamisli nemas niskakve simptome a  imas ostecenja na plucima... haha"

Nekako osecam da cete sad iz poslednjeg pasusa da zakljucite da sam misljenja da treba sve ljude strpati u logore sa maksimalnim obezbedjenjem gde ce nas celicnim cetkama ribati svako vece da budemo cisti pred spavanje i time pobedimo koronu :D :D :D ( zabrana pijenja kafe i rukovanja se podrazumeva)

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 48 минута, haveaniceday рече

WWW.BBC.COM

Tacno. Ovo je ocigledan novinarski senzacionalizam gde samo treba da procitas sam tekst a ne samo naslov i jasno ti je da se ne radi ni o kakvoj ozbiljnoj pretnji.

Подели на овим сајтовима

пре 40 минута, cloudking рече

Sto se pulmolozi ne oglasavaju? Jbm li ga... ako se ne oglase - "sto se ne oglasavaju", ako se oglase - "sta pa oni znaju statisticari"... ?

Еј, немој опет овако да причаш и подмећеш што није речено. Лепо сам рекао да клиничарима и њиховом искуству придајем већи значај и тежину него статистичарима инњиховим “кличничком студијама”. Значи пулмолози нису статистичари, статистичари су тзв. научници који се не баве науком, него траже корелације. Можда грешим, ал нећемо да тврдимо да сам рекао оно што никад нисам. Добре и искусние лекаре  далеко озбиљније узимам од статистичких студија.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Juanito рече

Еј, немој опет овако да причаш и подмећеш што није речено. Лепо сам рекао да клиничарима и њиховом искуству придајем већи значај и тежину него статистичарима инњиховим “кличничком студијама”. Значи пулмолози нису статистичари, статистичари су тзв. научници који се не баве науком, него траже корелације. Можда грешим, ал нећемо да тврдимо да сам рекао оно што никад нисам. Добре и искусние лекаре  далеко озбиљније узимам од статистичких студија.

Cekaj, cekaj malo. Kako ce pulmolog inace da dodje do zakljucka da asimptomatski slucajevi imaju ili nemaju ostecenja ako ne statistikom?

Jer ionako niko ne kaze da asimptomatski slucajevi imaju posledice nego da deo asimptomatskih slucajeva mozda moze da ih ima. A ne vidim kako drugacije da to proveris nego statistikom?

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, cloudking рече

Cekaj, cekaj malo. Kako ce pulmolog inace da dodje do zakljucka da asimptomatski slucajevi imaju ili nemaju ostecenja ako ne statistikom?

Jer ionako niko ne kaze da asimptomatski slucajevi imaju posledice nego da deo asimptomatskih slucajeva mozda moze da ih ima. A ne vidim kako drugacije da to proveris nego statistikom?

Чекај, је л стварно не разумеш или се само правиш?

Статистика, прво, није лоша по себи. То ваљда не морам да наглашавам. У питању је изузетно важан алат кад се користи тамо где треба и где има смисла. Говорим о статистици као о епистемолошком методу за тражење корелација и индуктивно закључивање у (квази)научним истраживањима. Значи некако су одабрали узорак од сто људи и онда на основу процента јављања Х у том узорку закључују нешто, а при том благог појма немају ни о чему, што и сами признају. То није наука. Е сад, ако нешто није наука, онда ту искуство игра важну улогу. Индукција (и имлицитна или екслицитна статистика) свакако да имају и те како смисла у свакодневном животу, где се неке ствари понављају регуларно. А за пулмолога су свакодневни живот пацијенти које срећу, прегледају снимају, а ових дана су многи од њих ковид пацијенти, те свакако већу тежину има њихова опсервација (нарочито ако су јако искусни лекари и имају развијену медицинску интуицију) него ад хок статистика објављена у неком раду, на малом узорку. Шта мислиш, да ли је уопште могуће да ниједан пулмолог с којим сам разговарао није успео да примети оштећење плућа у 56% случајева код асимптоматских пацијената? То је више него сваки други. То би морала да буда масовно примећена ствар на оволиком броју оболелих широм света. Апсолутно је нереално да је то приметио само неко, негде, а да буде у питању опште присутна ствар. Ја свакако нећу имати проблема да прихватим таква оштећења кад будем имао довољан разлог за то. Тренутно имам једино разлог да будем јако скептичан.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Juanito рече

Тренутно имам једино разлог да будем јако скептичан.

Onda budi skeptican. Moja reakcija je izazvana tvrdnjom da "haha nema sanse da asimptomatski slucaj ima IKAKVA ostecenja, to je stvar zdravorazumske dedukcije" ne mogu bas tebi da prikacim ovaj pseudocitat al obojica ste pricali nesto u tom fazonu, ne mogu da trazim sad.
Tako ne zvuci skeptican covek nego vrlo, vrlo ubedjen. Zato sam reagovao. Ne radi se o 5g zracenju za koje je nauka dala svoj jasan i konacan opis, nego o necemu o cemu nauka jos uvek pomalo baulja po mraku i mislim da nemamo taj luksuz da s takvom sigurnoscu iznosima bilo kakve tvrdnje.

Narocito ako je nacin kojim smo do tih tvrdnji dosli:

пре 2 часа, Juanito рече

Шта мислиш, да ли је уопште могуће да ниједан пулмолог с којим сам разговарао није успео да примети оштећење плућа у 56% случајева код асимптоматских пацијената?

Pa s koliko si pulmologa razgovarao? Ako si se s njima sretao dok si bio licno bolestan onda stvarno ne mogu da zamislim scenario po kojem si pricao sa vise od tri npr? Osim ako nisi upao na neki simpozijum pa "uvatio" 10ak. 

Nikako se ne slazem s tobbom da treba da se pokloni posebna paznja individualnim strucnjacima i njihovom iskustvu jer  i medju njima itekako budala, sto smo i sami imali prilike da se uverimo u godinama koje su za nama  gde smo slusali zaista strucnjake koji lupaju o vakcinama, harpu, 5g itd. Da podsetim, NEstorovic je doktor sa dugogodisnjim iskustvom i imas zilion ljudi koji se kunu da bi bili mrtvi da nije bilo njega... pa opet takav strucnjak pogle kakve gluposti brblja. Kisisc Tepavcevic je takodje strucnjak... da ne nabrajam sad, kapiras poJenu

Na kraju, kazete da se svi pozivaju na jedno isto istrazivanje a jasam naso 3. Ne pokusavam da te ubedim nista, samo te pitam, posto imas vise iskustva u tumacenju naucnih radova, jesu li ova tri koja sam nasao zasnovani na istim istrazivanjima ili se radi o nezavisnim zakljuccima?

WWW.NCBI.NLM.NIH.GOV

Aimed to characterize the CT imaging and clinical course of asymptomatic cases with COVID-19 pneumonia.Asymptomatic cases with COVID-19 pneumonia confirmed by SARS-COV-2...

https://www.nature.com/articles/s41591-020-0965-6.pdf

WWW.ACPJOURNALS.ORG

Nemam nikakvu agendu da nesto "dokazem", samo pokusavam da nadjem odgovore. Ja sam umetnik i ne umem da iscitavam strucnu literaturu i naucne radove. dosadni su i brzo se pogubim i nemam pojma sta sam procitao a i ne zelim be bate. Hocu da imam iznad sebe medicnsku struku kojoj mogu da verujem i u koju ne moram da sumnjam na svakom koraku.

Kad mi npr fizika kaze da postoje neke tamo "zapetljane" cestice i kad mi objasni o cemu se radi, ja im verujem, stvarno. Nemam razloga da ne verujem. Ali i dalje nemam pojma o matematici i fizici koja se krije iza onog populistickog dela koji dolazi do nas obicnih konzumenata.

пре 2 часа, Juanito рече

Ја свакако нећу имати проблема да прихватим таква оштећења кад будем имао довољан разлог за то.

Takodje. I ja cu bez problema odbaciti to kao mogucnost ali mi je ipak potrebno maaalo vise podataka od "pricao sam s pulmolozima i kazu to i to, tako da je ta stvar resena"

Dobar pocetak bi bio ako mi neko na primer kaze da su gore linkovani radovi pogresni ili na neki nacin nekredibilni, kao sto ste mi prosli put ispravno ukazali da koriste jedan isti izvor.

Подели на овим сајтовима

Ја више ове вести не смем да читам, озбиљно...ово је горе од Италије у марту :( 

NOVA.RS

Kroz Hitnu pomoć bolnice u Tutinu, koji je desetkovan zbog korone, u toku samo jedne smene prođe oko 200 pacijenata. Najveći deo njih, kažu lekari, dolaze sa već poodmaklim...

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, GeniusAtWork рече

Ја више ове вести не смем да читам, озбиљно...ово је горе од Италије у марту

Malo ga je ispolitizirao onaj sa izjavom o slanju pomoći Kosovu i RS-u...To šta god su RS i Srbi na Kosovu dobili...je crkavica i nedaj Bože da im se takva pomoć šalje u smislu da misle da to nešto pomaže.

Politika je ovdje uzela prste..Ne postoji volja da se pomogne tim ljudima. Recimo na primjeru Banja Luke. Ja moram malog koji ima treći krajnik u četvrtak voditi na pregled radi operacije u Sarajevo. Uznemiren sam malo jer mu je od kad su počeli pregledi u septembru sluh spušten jer se bubne opne uvlače..ovo je lak okidač za neku infekciju srednjeg uha koje može imati trajne posljedice na sluh. Sad kako je počela korona, obustavili su ambulante preglede i operacija kod doktora se na klinički može proći samo ako imaš uputnicu za bolničko liječenje..i tako ja zatražim i dobijem uputnicu kod pedijatra..međutim kad dospjeh do specijaliste, reče mi da ne mogu raditi operacije, jer su suspendovani takvi zahvati zbog korone. Ja ih pitam, pa dobro jel problem možda manjak osoblja? Ne kaže nije...uprava je donijela takvu odluku i mi kao doktori ništa ne možemo..govorio ne govorio kao stručnjak, ne važi se. Ne vrijedi ni da označi njegov slučaj kao hitan zbog mogućnosti gubitka sluka ako dobije infekciju...Kažem im...pa vi će te pobiti takvim pristupom više ljudi od same korone...klimaju glavom bespomoćono..kaže jedino da vidite sa direktorom kliničkog centra. Ja sa pravim kao ne znaven pa pitam ono kao ko je on? Pa Vlado Đajić (Inače SNSD kadar)...reko ohoj pa siguran sam da bi postigao dogovor sa albanskom mafijom korektan i pošten, ali s njim nisam uvjeren...ništa pokupih se i zakaz pregled u Sarajevu kod privatnika.

Sutra ću slušati pozive vlasti da dođemo da proslavimo "Dan naše Republike, ponosne i uzvišene...". E to ti je to kada je u Banja Luci tako gdje veći grad i volje snabdjeven...ovi ljudi u Pazaru su, ako tamo stvarno ima povećan broj slučajeva prepušteni na nemilost, i nisu oni izuzetak tako je u cijeloj državi tako je u regionu manje više. Bez opravdanog razloga sve je usmjereno na koronu, i operacije se obavljaju samo kada neko ima u realnom vremenu neku povredu ili neku komplikaciju, a to što ti se nešto može iskomplikovati svakog momenta, ali je nemaš u tom trenutku nije bitni samo ideš kući li se snalazi na drugi način, pa ako umreš umreš. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Justin Waters рече

ovi ljudi u Pazaru su, ako tamo stvarno ima povećan broj slučajeva prepušteni na nemilost, i nisu oni izuzetak tako je u cijeloj državi tako je u regionu manje više. Bez opravdanog razloga sve je usmjereno na koronu

И у добром делу света, само што је на цивилизованом западу много боље организовано. Кажи ту унапред да нема лекара до даљњег за било шта и ти онда не чекаш у реду, не понижаваш се, него достојанствено останеш кући и молиш се Богу јер је једино то остало. Такође, унапред је понуђено људима да се изјасне ако неће респиратор.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Juanito рече

И у добром делу света, само што је на цивилизованом западу много боље организовано. Кажи ту унапред да нема лекара до даљњег за било шта и ти онда не чекаш у реду, не понижаваш се, него достојанствено останеш кући и молиш се Богу јер је једино то остало. Такође, унапред је понуђено људима да се изјасне ако неће респиратор.

У Холандији је званично умрло преко 6000 и то се сматра успехом.

Totalna ludost...Ok znam ono pričao si u Holandiji ohrabruju straije ljude da što manje dolaze ako ne moraju inače....ali kod nas, nama etika u narodu nije takva. Pomaže se svima ako ima mogućnosti. Ovakve poteze mnogo teže kontam nego pitanje karantene. Bolnica je bila prazna malte ne kada sam vodio malog na pregled..znači nije im nešto da su opterećeni koronom da padaju glave. Da mi je doktorica rekla...nažalost trećina osoblja na uho grlo nos je zaraženo koronom, ili zbog žarišta na samom korona odjelu, morali smo prebaciti medicinsku snagu da pomognu...nego opušteno..ima osoblja, ali uprava rekla ne može....

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...