Jump to content

Интервју владике Максима "Данас"

Оцени ову тему


Препоручена порука

Након дужег мука, владика Максим је поново дао интервју, очито му је тиховање тешко пало.

Интервју је промотивног карактера, али Макси не би био он да може да ћути, него мора мало да подбоде, просто да би се коло сукоба наставило.

Прво, и најупечатљивије је да је дао интервју за "Данас" отворено антицрквен медиј. Занимљиво је да је заобишао своја два сајта "Теологија нет" и епархијски.

Друго, права посластица пргавости, и поред Саборске одлуке да не подржи Турску Патријаршију у њеним аспирацијама, Максим гура и даље свој став и цитира Стојана Гошевића, "да Цариграда нема, требало би га измислити" - цитат од пре 40 година, када је и свет и Црква била сасвим другачија.

Треће, опет Максимова ненамерна грешка под редним бројем 569., иако тврди да у његовим текстовима никад нема никакве грешке, " мисли да је исправно волети древне Патријаршије и новије Аутокефалне Цркве и сарађивати са сваком од њих"  Не прецизира, а новинар га не пита јер је вероватно сам себи писао питања, да ли под новијим Црквама, које би да воли и са којима би да сарађује, сматра и ону најновију Епифанијевско Кијевску? Одговор сви знамо! 

Четврто, додворава се НАТО-у, као он је НАТО владика... блоковска подела, Флоровски итд. НАТО је озбиљна институција и сигурно тамо нема места, за малог збуњеног дечака, који ето свако мало нешто погреши, погрешно се изрази, погрешно га схвате, новинари му подвале итд, иако генерално у стотинама страница својих дела, све је кристално јасно. Хау јес ноу.

Макс.pdf

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Морао сам! не односи се на личност вл. Максима и свака сличност је случајна aлк у случају негативних ефеката посаветујте се са лекарем или фармацеутом:) 

MadMazAus.jpg.jpeg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Мало шлихтања патријарху. Лепо, лепо.

Таман кад се помислило да патријарх у СПЦ уопште није битан испаде пребитан.

Screenshot_1.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ćiriličar рече

Оно што ми се уопште не свиђа код владике Максима је нека "мегаломанија", грижење превеликих залогаја. Мигрантско питање уопште везе нема са мисијом Српске Цркве. Дотакао се свих пријашњих тема, и свакој дао оправдање за пређашња деловања, а све то онда заједно усмерио на неку васељенскост. Он делује из перспектив помесне Цркве, али увек отвара та велика питања...и то је, да је и најбоља намера, преабициозно. Као да СПЦ "сном мртвијем спава" и никога нема до њега да је разбуди. Не улазим зашто тако ради, алине свиђа ми се то. Почиње се увек од свога прага, а покретати питања која само утопијски, уз целокуну сагласност свих Црква могу да се реше за пола века, мислим да је бесмислено...и то где, у једном Данас-у.

Искрено ја сам од тих владика ерцеговачких очекивао унутрашњу мисију СПЦ. Барем су се тако дојмили на почетку. Имао сам поверења и у Тасу по том питању. Али се Таса '90. расплинуо у политичким водама, прво везујући се за Вука манитога па потом одвезујући се од њега и критикујући све одреда. Ок, није било критика во времја жутих, то заиста нисам видео, вероватно су им били онако никакви по вољи.

Ово за мигранте, зна се, то је Сорошевска прича и прича дип стејта, клитониста. Чиме заправо Максим показује којој политичкој опцији у Америци је наклоњен, мада ситну књигу везе госн Трампу да се Срби не досете да су Власи.

Ово око Украјине, просто нема решења сем да Вратоломије призна да је погрешио. Како Максим замишља да ће у скорије време доћи до позитивног решења на радост свих православних хришћана заиста не знам. Можда има неку дојаву из дип стејта.

То око ПБФ се може окарактерисати као сујета. Наставак приче око Дарвинизма, није ништа друго до шлихтање либерашким круговима за које је већ давно преминули дарвинизам нека врста догмата њихове либерашке религије. Заправо је Максим више на том пољу синкретиста него помињањем далекоистичњачких мудролија.

Што се тиче помирљивог става, тако је звучао и на пролеће 2019. па видесмо циркуса потом.

Искрено се надам да ће се ови проблеми у СПЦ превазићи, да ће свако узети да буде максимално одговоран за своје поступке и писанија, и да ће пролећни Сабор протећи у најбољем реду и миру уместо да дође до непотребних раскољавања.

Увлачење НАТО-у би имало смисла када би се могло утицати да та организација(коју приде Трамп ни мало не цени) утиче на режим у ЦГ да спусти лопту око овог јакобинског закона о отимању верске слободе СПЦ.

Дакле, на жалост не верујем да ће +Максим спустити лопту. Поготово је то јасно из приче о црквеној послушности као о нечему што је погрешно и идеологизовано у последње време. Код +Максима се примети та осцилација у ставовима и наступима. Повремено делује као да ће попустити и повиновати се одлукама Синода и патријарха, па онда делује као да ће направити неку дарвинистичку православну секту. Те осцилације су заправо одраз несигурности у сопствене ставове и могућности. Свестан је и сам да не може против одлука патријарха, док опет не може да се помири са тим одлукама, не толико због устројства СПЦ у Америци, колико због повређене сујете. Управо тај сукоб између жеља и могућности резултира овим наизглед сервилиним односом према Синодалцима и патријарху, мада се иза сваке речи крије заједљивост и повређеност.

У суштини +Максим се показао као слаб човек, недоречен, повређен, сервилан, сујетан, но чак и такав је бољи од оног дела епископа који увек ћуте и гледају да се ствари заврше па да тад одлуче на чију ће страну стати. Јер ма колико да се не слажем са +Максимом, морам му признати да је имао макар толико храбрости да покуша, мада неспретно, да истера мак на конац. Иначе, са једним делом његових ставова се слажем од почетка али му управо замерам ту непослушност, као и бившем владики Артемију. За Артемија сам 80% ствари могао потписати да се слажем, ономад када су га черечили, али то за непослушност нисам могао а то је било пресудно.

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Не мислим да је овај интервју почетак помирења, напротив наговештај нове буре. Сабор су заказали на летовалишту кад су цене прескупе, и авио карте и хотели, а делегати сами себи треба да плаћају трошкове. Још им они наплаћују неки ручак тамо и учешће. Сабор су требали заказати у Чикагу где је већина делегата. Сабор је намерно заказан у последњем дану и последњем тренутку пред рок који им је Синод дао, тако да ће ту да буде прави парти.

И ја се слажем са неким Максимовим ставовима, изреченим, али како сам имао прилике да сарађујем и са њим и са Иринејем, моје искуство је да је Иринеј попустљивији, иако је и он као слон у стакларској радњи, макар саслуша, и ако му се не свиђа прави се да није чуо, трља очи, и видећемо, можда итд

Максим је од Атанасија покупио "ја па ја и само ја" сви остали су глупи немају појма итд, и то га чини тешким за сарадњу. Он је емотивнији и блажи него Иринеј, али само ако си у групици и дуваш у исту тикву, а ако си изван онда је управник концентрационог логора. Иринеј је за њега Мајка Тереза.

Његове мисли јесу конфузне и језик тежак, али његова недореченост није случајна, него Фанариотска. Као што се са нама играју сада и праве блесави да не знају да ли славимо 800 година аутокефалије или хиротоније светог Саве, па да ли нам је аутокефалија у авнојевској Србији 1879 или није, тако су и Русима након 300 година рекли, да ми смо вама дали право да рукополажете и бирате Кијевског Митрополита, али не и територију, што формално јесте тачно, али је само по себи дебилно.

Тако су и Максимове идеје намерно скројене, да за 300 дана буду, па да ја сам тад то тако рекао, а ви нисте видели јер сте глупи.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Ćiriličar рече

 

Наиван си,само се прегрупише у моменту када је слабији , као у рату 1991. преговри мирвни споразум,опет удар.

пре 12 минута, Жељко рече

 

 

Био си наиван,више ниси 

пре 3 минута, HOA+ рече

 

Мислим да никада ниси био наиван

пре 1 минут, Поуке.орг инфо рече

Дај Боже да се среде ова искушења у Цркви...

Сви би то волели ,али сам убеђен да наше жеље нису реалне.Треба се држати реалности.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ćiriličar рече

Тако да мислим да има и тај фактор, поред других, да жели да да неки лајт епилогу ове приче.

Daj Boze da je tako, kao vrlo inteligentan i pronicljiv covek , nadam se da je dovoljno dobro prosudio, da je najbolje da bude nesto kao nereseno 0122_tuk u celoj ovoj prici i da zaista zeli da bude neko smiravanje situacion,..... videcemoJust_Cuz_19 , mozda ce vec ovaj Sabor u onu daleku ameriku da pokaze kako ide sve to ....

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Видим да наши коментатори исказују благи оптимизам гледе одјека  максимовских спорења на пролећном Сабору. У томе им се придружујем, уз напомену да многи други актуелни догађаји могу да дођу у први план дневног реда.

Оно што мене више забрињава јесте утицај спољашњих фактора на наш епископат. Јасне су две линије раздеобе:

1) проруска (заокружио је епископ Бачки у интервју Печату) и профанарска ( сада је легитимизовао +Максим у Данасу) и 

2) провучићевска и опозициона.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, александар живаљев рече

Видим да наши коментатори исказују благи оптимизам гледе одјека  максимовских спорења на пролећном Сабору. У томе им се придружујем, уз напомену да многи други актуелни догађаји могу да дођу у први план дневног реда.

Оно што мене више забрињава јесте утицај спољашњих фактора на наш епископат. Јасне су две линије раздеобе:

1) проруска (заокружио је епископ Бачки у интервју Печату) и профанарска ( сада је легитимизовао +Максим у Данасу) и 

2) провучићевска и опозициона.

Мислим да Бачки нема проруску, чак је то два пута нагласио. Он тј СПЦ инсистира на поштовању Предања и вековне праксе. Руси се нису изјаснили по том питању. Мислим да њима раскол и одговара јер ће сад да направе паралелну јурисдикцију по целом свету. На крају ће бити као Ватикан, Кирил и универзална црква. Нисам видео да су Руси рекли позивано се на Предање и обичаје. Њима Предање не одговара, они Вартоломеју одавно не признају титулу васељенски, и никакве привилегије да има.

Бачки је међу реткима који би да се ствари врате у пређашње стање, а то је врло нереално. Бачки признаје првенство Цариграда (Руси не), али мисли да то првенство нема власти и посебно нема првенства без других како тумаче Фанариоти.

Мислим да ће на крају морати да буде решење постојање паралелних јурисдикција свуда по свету јер то одговара свима, а каноне и предање мачку о реп.

Максим са друге стране мисли да је Фанар фантастичан и да га нема треба га измислити, оваквог какав је данас. Он види и признаје примат, који Бачки не види и не признаје.

Ми у СПЦ немамо никог ко има проруску позицију.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Ćiriličar рече

Da dodam i to da se u našoj javnosti preteralo sa prozivanjem mučeničke Crkve Konstantinopolja i povezivanjem iste isključivo sa geopolitikom.

Ова реченица из интервјуа ми је промакла.

Ми смо претерали са прозивањем мученичке Цркве за геополитику....

Ту се само показује који је Максим тиранин и цензор. Евидентна ствар, који и врапци на грани знају, коју ни сами Грци не крију... по њему је претерана. Е сад да он има неку власт, као што фала Богу нема, видели бисмо како бисмо се провели од овог младог и напредног проповедника слободе и противника послушања. Ко га зна, зна о чему говорим.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 43 минута, HOA+ рече

Ми у СПЦ немамо никог ко има проруску позицију.

Ово је тачно.

Проруска позиција би значила гурање приче о Трећем Риму и остало што прати руску доминацију у православљу, а тога у СПЦ нема међу високим клиром и теолозима ни у траговима.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Жељко рече

Ово је тачно.

Проруска позиција би значила гурање приче о Трећем Риму и остало што прати руску доминацију у православљу, а тога у СПЦ нема међу високим клиром и теолозима ни у траговима.

Али може одлично да послужи да се дискредитује +Иринеј код пријатеља из дип стејта као проруски човек кога треба елиминисати да би се уклонио "малигни руски" утјецај на СПЦ.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Жељко рече

Али може одлично да послужи да се дискредитује +Иринеј код пријатеља из дип стејта као проруски човек кога треба елиминисати да би се уклонио "малигни руски" утјецај на СПЦ.

 

И спиновања, ето истина је негде на средини, није ок ни Максим ни Иринеј, ми ћемо нашим средњим кипарским путем, по коме Вартоломеј има право и урадио је све сасвим добро и ок, а ето сад само Вартоломеј треба да снисходи и пристане на то да Свеправославни сабор благоизволи потврдити његове одлуке. Вартоломеј ће учини уступак да пристане да Сабор потврди његове одлуке, а ми остали ћемо пристати да Епифанију признамо аутокефалију.

То може да предложи и већ је предложио Амфилохије као компромис између екстрема Иринеја и Максима.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, HOA+ рече

То може да предложи и већ је предложио Амфилохије као компромис између екстрема Иринеја и Максима.

....ipak nije,....Amfilohije je na kursu Irineja koji nije bas 'extreme',.... ne znam ni da li je Maksimov kurs 'extreme' - ali, po meni mislim da moze da predje u 'extreme',.... vreme ce pokazati...:POPOcorn1:

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...