Jump to content

Ima li utehe i za one koji nisu pravoslavci?

Оцени ову тему

Препоручена порука

hahahhahahahh pa to što Vi draga Jestira uopšte niste shvatili moju rečenicu "Ovde ne pričamo ni o petom agregatnom stanju kako mi se čini da shvatate pojedine odgovore" nema veze s Geteom. Pa Vi preskačete sve što Vam ne odgovara i hvatate se za slamčicu, ali za krivu slamčicu Jestira. Ne želim da gubim više vreme s Vama. Svako dobro od Hristosa želim

Vasilije, opet niste razumeli, VASI odgovori, nemaju veze sa Geteom, nego ono sto sam ja napisala o dusama. Da ste citali Getea, razumeli biste me pravilno, ali mogli ste da me pitate na sta mislim. U svakom slucaju, imate pravo, ako ne mozemo da usaglasimo nivo, bolje je da se pozdravimo, jer slamcica MENI nije potrebna kako verovatno i sami to znate, a objasnjavanje ovakve vrste je za mene prilicno zamorno i nepotrebno.

Čudno je to kako Vi samo sebe razumete, a malo koga od nas ovde na forumu. Nemam nikakav problem sa Geteom, nego sa Vašim odgovorima, tj sa Vašim shvatanjem i izbegavanjem odgovora, a potenciranjem u Vašem svakom komentaru na tome da ste jedino i samo Vi u pravu. Zbogom

Da nisam bila u pravu i da ste to mogli, vi biste mi dokazali suprotno. Dakle...

Pozdravljam vas.

DUM SPIRO, SPERO.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Оливера

Mi verujemo da je liturgija jedini nacin da udjemo u zajednicu sa Trojicom.

Konacno se vracamo tamo gde smo prekinuli! Na osnovu cega to verujete? I nemojte opet da pocnemo sa biciklom i voznjom u krug.

Jestira, draga, primi moje saučešće. Odgovori na koje postavljaš piatnja, detaljno su obrađeni na forumu. Razumem tvoje nedoumice, ali zaista nema svrhe da sve ponovno ponavljamo. Preporučujem ti da se prvo malo upoznš sa temama na forumu. O ovakvim pitanjima je već razgovarano. Andrej ti je dao preporuku u vezi čitanja. Svako dobro.

Drugo, u potpunosti shvatajući tvoj bol, mislim da ipak prikaldiš ton svojih pitanja forumašima. Hvala ti.

Подели на овим сајтовима

Konacno se vracamo tamo gde smo prekinuli! Na osnovu cega to verujete? I nemojte opet da pocnemo sa biciklom i voznjom u krug.

1. Кор. глава 10.

Чаша благослова коју благосиљамо није ли заједница крви Христове? Хљеб који ломимо није ли заједница тијела Христова? Јер један је хљеб, једно смо тијело многи, пошто се сви од једнога хљеба причешћујемо.

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

Na osnovu toga sto niko nije uspeo da se obozi, da postane Hristolik, a da se nije pricescivao. Ili bar ne znamo

za takve primere posto se niko u istoriji nije obelodanio te svoje alternativne metode.

Подели на овим сајтовима

Читало се пре пар дана на Литургији

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,6515.0.html

16. Чаша благослова коју благосиљамо, није ли заједница крви Христове?

Благослова, односно благодарења. Држећи чашу у рукама, ми благосиљамо и благодаримо Ономе, који је нас ради излио Своју Крв и удостојио нас неизрецивих добара. Није рекао: "учешће" него заједница, да би изразио нешто више, односно, најприсније сједињење. Његове речи имају следеће значење: оно, што се налази у чаши, јесте оно исто, што је истекло из ребара Христових. Када то примимо, ступамо у заједницу, тј. сједињујемо се са Христом. Зар вас није срамота, Коринћани, да од оне чаше, која вас је избавила од идола, притичете чаши идолској?

Хлеб који ломимо, није ли заједница Тела Христова!

Оно, што Господ није претрпео на Крсту (јер се кост Његова није сломила, в. Јн. 19; 33-36), Он трпи сада, будући да се за нас ломи, јер каже: који ломимо. Речи: заједница Тела Христова значе: као што је то тело сједињено с Христом, тако се и ми кроз тај хлеб сједињујемо с Њим.

17. Јер један је хлеб, једно смо тело многи.

Пре тога је рекао: заједница Тела. Међутим, онај који је с неким у заједници, није једно исто што и он, него је нешто друго. Сада објављује нешто више и каже да смо ми само то тело.

Шта је тај хлеб? Тело Христово. Шта постају они, који се њиме причешћују? Тело Христово, и то не многа тела, него једно Тело. Као што хлеб од мноштва зрна постаје један, тако и ми, без обзира на нашу мноштвеност, постајемо једно Тело Христово.

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

Читало се пре пар дана на Литургији

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,6515.0.html

16. Чаша благослова коју благосиљамо, није ли заједница крви Христове?

Благослова, односно благодарења. Држећи чашу у рукама, ми благосиљамо и благодаримо Ономе, који је нас ради излио Своју Крв и удостојио нас неизрецивих добара. Није рекао: "учешће" него заједница, да би изразио нешто више, односно, најприсније сједињење. Његове речи имају следеће значење: оно, што се налази у чаши, јесте оно исто, што је истекло из ребара Христових. Када то примимо, ступамо у заједницу, тј. сједињујемо се са Христом. Зар вас није срамота, Коринћани, да од оне чаше, која вас је избавила од идола, притичете чаши идолској?

Хлеб који ломимо, није ли заједница Тела Христова!

Оно, што Господ није претрпео на Крсту (јер се кост Његова није сломила, в. Јн. 19; 33-36), Он трпи сада, будући да се за нас ломи, јер каже: који ломимо. Речи: заједница Тела Христова значе: као што је то тело сједињено с Христом, тако се и ми кроз тај хлеб сједињујемо с Њим.

17. Јер један је хлеб, једно смо тело многи.

Пре тога је рекао: заједница Тела. Међутим, онај који је с неким у заједници, није једно исто што и он, него је нешто друго. Сада објављује нешто више и каже да смо ми само то тело.

Шта је тај хлеб? Тело Христово. Шта постају они, који се њиме причешћују? Тело Христово, и то не многа тела, него једно Тело. Као што хлеб од мноштва зрна постаје један, тако и ми, без обзира на нашу мноштвеност, постајемо једно Тело Христово.

Ti stihovi su napisani da bi se razjasnila razlika izmedju idolopoklonika i onih koji su u zajednici sa jednom idejom. Verovatno znate kolika opasnost su bili mnogobozci koji su ziveli u zemljama koje su se granicile sa tadasnjom oblasti gde su ziveli Jevreji. Bilo je veoma potrebno sakupiti ljude u jednu celinu sa jednom idejom, inace bi se sva Izraelska plemena raspala. Ne vidim da je ta ideja zapovest o pricesti, nego je iz ovih reci vise, pricest simbol tadasnje zajednice ljudi koji su priznali Hristovu zrtvu. Razumem da je i danas pricest potrebna kao simbol, ali ne i kao znak da je neko "spasen", jer se onda velike religije ni po cemu ne bi razlikovale od svakakvih sekti koje takodje za sebe prisvajaju jedinstvo spasenja. Ne poricem potrebu pricesti u crkvama, ali ne vidim nigde da oni koji ne pripadaju crkvama i ne dobijaju pricest, nemaju pravo na spasenje ISTO kao oni koji su u crkvama i misle da su sa time sto se redovno pricescuju sebi osigurali spasenje.

DUM SPIRO, SPERO.

Подели на овим сајтовима

Jestira, draga, primi moje saučešće. Odgovori na koje postavljaš piatnja, detaljno su obrađeni na forumu. Razumem tvoje nedoumice, ali zaista nema svrhe da sve ponovno ponavljamo. Preporučujem ti da se prvo malo upoznš sa temama na forumu. O ovakvim pitanjima je već razgovarano. Andrej ti je dao preporuku u vezi čitanja. Svako dobro.

Drugo, u potpunosti shvatajući tvoj bol, mislim da ipak prikaldiš ton svojih pitanja forumašima. Hvala ti.

Hvala na saucescu. Pregledala sam teme, ali mene interesuje vise "ziva rec" gde mogu da postavim moja pitanja na moj nacin. Nije mi primarno da vidim opste misljenje, materijala za to ima sasvim dovoljno na internetu nego da porazgovaram i da "iscedim" odgovor bas zbog moje specificne situacije. Ako ste primetili, dobijam dobre, ali standardizovane odgovore sa kojima ne mogu da se zadovoljim. Naravno, ako mislite da je steta prostora zbog moguceg ponavljanja, slobodno mi to dajte do znanja. Andrejevu preporuku sam prihvatila i o tome cemo jos detaljnije razgovarati, ali posle sutrasnjeg dana.

DUM SPIRO, SPERO.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Оливера

Hvala na saucescu. Pregledala sam teme, ali mene interesuje vise "ziva rec" gde mogu da postavim moja pitanja na moj nacin. Nije mi primarno da vidim opste misljenje, materijala za to ima sasvim dovoljno na internetu nego da porazgovaram i da "iscedim" odgovor bas zbog moje specificne situacije. Ako ste primetili, dobijam dobre, ali standardizovane odgovore sa kojima ne mogu da se zadovoljim. Naravno, ako mislite da je steta prostora zbog moguceg ponavljanja, slobodno mi to dajte do znanja. Andrejevu preporuku sam prihvatila i o tome cemo jos detaljnije razgovarati, ali posle sutrasnjeg dana.

Не, нисмо се разумели, једноставно сам мислила да бисте тако боље били информисани. Наравно да није штета простора. Кажете да хоћете да "исцедите" одговоре. Вас не задовољавају стандардизовани одговори. Погледала сам шта је писано и људи су писали оно што осећају...

Зар не осећатеи не видите колко смо се окупили око вас, трудећи се, да на наш начин, онако како осећамо поделимо ваш бол са вама? Макар то? Да ли смо вам бар мало утехе пружили?

Мислим, да сте негде, још на почетку теме, поставили питање о томе зашто је Господ узео баш вашег брата? Из мог личног искуства, а прошла сам и пролазим кроз многе болне догађаје, схавтила сам, да ме је свака невоља духовно уздизала и да је за последицу имала неку другу противтежу у животу. Наравно, када слободном вољом приступите Господу.  То се не може одмах видети зашто, него касније. Покушајте да овладате својим болом...Наравно да смо сви ту да вам пружимо љубав и разумевање.

Подели на овим сајтовима

Не, нисмо се разумели, једноставно сам мислила да бисте тако боље били информисани. Наравно да није штета простора. Кажете да хоћете да "исцедите" одговоре. Вас не задовољавају стандардизовани одговори. Погледала сам шта је писано и људи су писали оно што осећају...

Зар не осећатеи не видите колко смо се окупили око вас, трудећи се, да на наш начин, онако како осећамо поделимо ваш бол са вама? Макар то? Да ли смо вам бар мало утехе пружили?

Мислим, да сте негде, још на почетку теме, поставили питање о томе зашто је Господ узео баш вашег брата? Из мог личног искуства, а прошла сам и пролазим кроз многе болне догађаје, схавтила сам, да ме је свака невоља духовно уздизала и да је за последицу имала неку другу противтежу у животу. Наравно, када слободном вољом приступите Господу.  То се не може одмах видети зашто, него касније. Покушајте да овладате својим болом...Наравно да смо сви ту да вам пружимо љубав и разумевање.

Ako ste procitali celu temu, videli ste da sam napisala da mi razgovor sa vernicima ovde jako pomaze i da me tesi. Ako diskusija ide dalje, ne znaci da je ono sto je receno bez vrednosti za mene. Kao sto ste videli, jos kako znam da kazem ako tako mislim. Ali, na protiv, puno iskrenih vernika mi je pomoglo da se slika u mojoj glavi polako kristalizuje.

Uvek mi je zao kada vidim da neko prolazi kroz nevolje i zao mi je i vas da je takva situacija. Medjutim, ne slazem se sa vasom izjavom kada je smrt u pitanju. Naravno da je svakog pametnog coveka nevolja naucila i ocvrsnula, to nije pitanje. Ali, kada je u pitanju smrt drage osobe, tako nesto, bar kada sam ja u pitanju, ne moze da me ojaca, moze samo da me slomije. Kakvu drugu "protivtezu" u mom zivotu mogu da ocekujem za smrt mog brata? Ta vaga ne moze nikako da funkcionise. Smrt je tako konacna, sa njome mogu da uporedim jedino gubitak poverenja u neku osobu, jer i to je jedna vrsta konacne smrti te osobe za mene.

Hvala vam na toplim recima, iako mozda to ne vidite, svacije dobronamerne reci su melem na mojoj dusi. Zaista ne znam kako bih prezivela ove dane da nisam u vama svima nasla deo utehe.

DUM SPIRO, SPERO.

Подели на овим сајтовима

Ti stihovi su napisani da bi se razjasnila razlika izmedju idolopoklonika i onih koji su u zajednici sa jednom idejom. Verovatno znate kolika opasnost su bili mnogobozci koji su ziveli u zemljama koje su se granicile sa tadasnjom oblasti gde su ziveli Jevreji. Bilo je veoma potrebno sakupiti ljude u jednu celinu sa jednom idejom, inace bi se sva Izraelska plemena raspala.

Нисам се до сада срео са оваквим тумачењем. Ово сте сами закључили или сте негде прочитали?

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

Ti stihovi su napisani da bi se razjasnila razlika izmedju idolopoklonika i onih koji su u zajednici sa jednom idejom. Verovatno znate kolika opasnost su bili mnogobozci koji su ziveli u zemljama koje su se granicile sa tadasnjom oblasti gde su ziveli Jevreji. Bilo je veoma potrebno sakupiti ljude u jednu celinu sa jednom idejom, inace bi se sva Izraelska plemena raspala.

Нисам се до сада срео са оваквим тумачењем. Ово сте сами закључили или сте негде прочитали?

Procitajte stihove pre i posle vasih navedenih stihova. Onda pogledajte istoriju Izraela u to doba, ne mogu da vam navedem tacan izvor, ali mogu da potrazim u mojoj biblioteci, ako vam je potrebno. Sigurno znate koliko problema su Jevreji i u Starom Zavetu imali sa idolopoklonicima i sa Vavilonskim bogovima kojima su "otpali" od Izraela prinosili ljudske zrtve, to vam stoji u Bibliji. Medjutim ni kasnije u doba Rimljana to idolopoklonstvo nije pocelo da jenjava, ali ovaj put ono dolazi od strane Rimljana, koji su, kako znate, bili mnogobozci i prinosili su razne zrtve svojim bogovima.

Trudim se da, kada izvlacim zakljucke, to radim samo za sebe, u diskusiji koristim ono sto je poznato, receno, napisano, itd... jer samo na taj nacin mozemo da razmenimo argumente, moje licno misljenje napisem uvek u prvom licu.

DUM SPIRO, SPERO.

Подели на овим сајтовима

Na osnovu toga sto niko nije uspeo da se obozi, da postane Hristolik, a da se nije pricescivao.

Volela bih da mi ovo dokazete.

Sta da dokazem? Da niko mimo liturgije nije uspeo da postane Hristolik? To je negativ a negativ

se ne dokazuje. Na vama je da dokazete da se neko, bilo ko mimo liturgije obozio. Iz toga bi se zakljucilo

da je liturgija samo jedan od metoda za obozenje.

Подели на овим сајтовима

Sta da dokazem? Da niko mimo liturgije nije uspeo da postane Hristolik? To je negativ a negativ

se ne dokazuje. Na vama je da dokazete da se neko, bilo ko mimo liturgije obozio. Iz toga bi se zakljucilo

da je liturgija samo jedan od metoda za obozenje.

Napisala sam da mi dokazete vasi tvrdnju da niko mimo liturgije nije uspeo da postane Hrostolik. To nije jedan negativ, nego bi to bila dva negativa koja daju pozitiv. Tako da je dokaz ipak potreban. Naravno samo, ako ste u stanju da mi ga pruzite.

DUM SPIRO, SPERO.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...