Jump to content

Ima li utehe i za one koji nisu pravoslavci?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Сестри Евдокији хвала на овој рекапитулацији, а ја бих само замолио да преко ПП-а утврдите да ли се и одакле познајете, како не бисмо спамовали тему непотребним изношењем било чије интиме.  4chsmu1

Таман посла да бих се тим бавила. Нисам мислила на то да познајем конкретну сестру приватно, али мислим да препознајем школски дрил кроз који је прошла.

Подели на овим сајтовима

Сестри Евдокији хвала на овој рекапитулацији, а ја бих само замолио да преко ПП-а утврдите да ли се и одакле познајете, како не бисмо спамовали тему непотребним изношењем било чије интиме.  4chsmu1

Таман посла да бих се тим бавила. Нисам мислила на то да познајем конкретну сестру приватно, али мислим да препознајем школски дрил кроз који је прошла.

Sigurna sam da ne prepoznajes. Budi ljubazna, pa ostani pozdravljena. Svoje si napisala, mislim da je to dovoljno za ovu temu.

DUM SPIRO, SPERO.

Подели на овим сајтовима

@Jestira

Da li prihvatate apokrifna jevandjelja?

Zbog cega me to pitate?

Iz prostog razloga da se prirodno namece to pitanje posto ste rekli da ne prihvatate

autoritet Crkve. Ne verujete da je vodjena Duhom Svetim. Zbog cega se ogranicavate

na ova cetiri jevandjelja?

Zar anarhija religiozne teorije vodi ka cilju?

DUM SPIRO, SPERO.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ЖРУ Администрација

@Jestira

Sigurna sam da ne prepoznajes. Budi ljubazna, pa ostani pozdravljena. Svoje si napisala, mislim da je to dovoljno za ovu temu.

Потребно је дозволити људима да изнесу шта имају да кажу. О томе да ли је довољно неко рекао и шта је неко рекао брине Администрација.

Администрација ЖРУ

Подели на овим сајтовима

@Jestira

Потребно је дозволити људима да изнесу шта имају да кажу. О томе да ли је довољно неко рекао брине Администрација.

Администрација ЖРУ

Хвала администрацији. Потпуно сам сагласна са вашим ставом.

Подели на овим сајтовима

@Jestira

Zbog cega me to pitate?

Iz prostog razloga da se prirodno namece to pitanje posto ste rekli da ne prihvatate

autoritet Crkve. Ne verujete da je vodjena Duhom Svetim. Zbog cega se ogranicavate

A cilj je?

Подели на овим сајтовима

Сестри Евдокији хвала на овој рекапитулацији, а ја бих само замолио да преко ПП-а утврдите да ли се и одакле познајете, како не бисмо спамовали тему непотребним изношењем било чије интиме.  0110_hahaha

Што се мене тиче, наставићу тамо где смо стали, а то је питање никео-цариградског Символа Вере. Ради лакшег сналажења, поставићу овде Символ Вере, са референцама ка Светом Писму:

Символ вере

Верујем у (Рим 10: 8-10; 1 Јн 4: 15)

Једнога Бога (Пнз 6: 4, Еф 4: 6)

Оца (Мт 6: 9)

Сведржитеља, (Изл 6: 3)

Творца неба и земље (Пост 1: 1)

и свега видљивог и невидљивог. (Кол 1: 15-16)

И у једнога Господа Исуса Христа, (Дела 11: 17)

Сина Божијег (Mт 14: 33; 16: 16)

Јединородног, (Јн 1: 18; 3: 16)

од Оца рођеног пре свих векова. (Jн 1: 2)

Светлост од Светлости; (Пс 27: 1; Јн 8: 12; Мт 17: 2,5)

Бога Истинитог од Бода Истинитог; (Јн 17: 1-5)

рођеног, а не створеног (Јн 1: 18)

Јединосуштног Оцу (Јн 10: 30)

кроз Кога је све постало; (Јевр 1: 1-2)

Који је ради нас људи и ради нашег спасења (1 Тим 2: 4-5)

сишао са небеса, (Јн 6: 33,35)

и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве (Лк 1: 35)

и постао човек. (Јн 1: 14)

И који је распет за нас (Мк 15: 25; 1 Кор 15: 3)

у време Понтија Пилата, (Јн 19: 6)

страдао, (Мк 8: 3 1)

и био погребен. (Лк 23: 53; 1 Кор 15: 4)

И Који је васкрсао у трећи дан по Писму, (Лк 24: 1; 1 Кор 15: 4)

и вазнео се на небеса, (Лк 24: 51; Дела 1: 10)

и сео са десне стране Оца; (Мк 16: 19; Дела 7: 55)

и Који ће опет доћи са славом (Мт 24: 27)

да суди живима и мртвима; (Дела 10: 42; 2 Тим 4: 1)

и његовом Царству неће бити краја. (2 Пт 1: 11)

И у Духа Светога, (Јн 14: 26)

Господа (Дела 5: 3-4)

Животворног, (Пост 1: 2)

Који од Оца исходи; (Јн 15: 26)

Који се са Оцем и Сином саобожава и сапрославља; (Мт 3: 16-17)

Који је говорио кроз пророке. (1 Сам 19: 20; Јез 11: 5,13)

У једну, (Мт 16: 18)

свету, (1 Пт 2: 5,9)

саборну, (Мк 16: 15; Еф 5: 30; Рим 12: 5 1 Кор 12: 12)

и апостолску Цркву. (Дела 2: 42; Еф 2: 19-22)

Исповедам једно крштење за опроштење грехова. (Еф 4: 5; Дела 2: 38)

Чекам васкрсење мртвих, (Јн 11: 24; 1 Кор 15:12-49; Јевр 6: 2; Откр 20: 5)

и живот будућег века. (Мк 10: 29-30)

Амин. (Пс 106: 48)

(преузето с  smej.gif: https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,5789.msg159893.html#msg159893)

Сада бих био слободан да цитирам моје питање и Ваш одговор у вези Светог Писма:

Андреј: Даље, имплицитно сте наговестили да верујете у Свето Писмо, како Старог тако и Новог Завета? Колики значај за Вас има Библија и какав је ваш став према њој?

Јестира: Kao sto samo ime kaze, Sveto Pismo je Bozija poruka nama ljudima, uputstva za nas duhovni i svetski zivot. (Osecam se kao u skoli sa ovim pitanjima i odgovorima, he, he).

Верујте драга Јестиро, у интелектуалном смислу, на овом питању решавамо став према вери, Цркви и православљу (у духовном смислу, православни то решавају учешћем у Евхаристији).

Даље, пренећу суштински битан део Вашег одговора на моје питање: "шта је то што не прихватате у Символу Вере и због којих разлога?"

Pitam se zasto ce Bog da sudi mrtvima, kada su oni smrcu vec platili za svoj greh, a i da nisu, ON je platio za njihove grehe. Sta tu sada ima opet da se sudi? Dva puta?

Sveta saborna i apostolska crkva. O tome smo vec na brdo strana diskutovali.

Ne dopada mi se ispovest (znam za onaj stih koji kaze: ispovedajte se jedan drugome, ali ja ga razumem drugacije nego Katolici i Pravoslavci).

1. да суди живима и мртвима; (Дела 10: 42; 2Тим 4: 1);

2. У једну, (Мт 16: 18), свету, (1 Пт 2: 5,9), саборну, (Мк 16: 15; Еф 5: 30; Рим 12: 5 1 Кор 12: 12)

и апостолску Цркву. (Дела 2: 42; Еф 2: 19-22);

3. Део о исповести можда нисте најбоље разумели:

Исповедам једно крштење за опроштење грехова. (Еф 4: 5; Дела 2: 38)

Дакле, као што видите, оци првог и другог Васеленског Сабора нису измислили ништа "своје" (како ви опрезно и с правом истражујете дистинкцију људских и Божијих речи). Осим тога, на Првом Васеленском Сабору у Никеји 325 г, осим већег дела овог Символа Вере (који је и пре био у "оптицају" у разним помесним Црквама), донесен је и канон Светог Писма. Канонизација Светог Писма није могла да буде донесена без благодати Духа Светог - иначе, Писмо не бисмо могли да третирамо као Божију реч. А ако је ова одлука била донесена благодаћу Духа Светог, зар је онда могуће да је та благодат деловала само парцијално на том Сабору, а не у потпуности?

Укратко, канон Светог Писма је доказ постојања благодати Духа Светог на никејском Сабору. Пре овог Сабора, једноставно се није ни знало шта јесте а шта није Свето Писмо. Такође, био бих слободан да Вас подсетим да је Мураторијев кодекс, који је најстарији препис који садржи све канонске књиге Библије, израђен у VII а објављен тек у XVII веку. То читаву Лутерову тезу принципа sola scriptura ставља у немогућу позицију. Једноставно, без Цркве не би ни било Светог Писма. Њега је донела иста Христова Црква за коју је он рекао да ју је основао и да је ни врата адова неће надвладати.

Овим се враћамо на Вашу идеју о покушају да се присуство благодати Светога Духа утврди на основу морала и понашања верника било које заједнице која се назива хришћанском. За ту причу ће нам, међутим, бити потребан Берђајев, који је лепо сумирао оно што су вековни аргументи православне Црkве по овом питању. Наравно, стрпливо ћу сачекати да књижицу прочитате, узмите времена колико Вам треба, па ћемо наставити овај наш разговор. Такође, немам никаква очекивања од Вас да сада на неки "волшебан" начин одмах прихватите Символ Вере, иако је, очигледно, цео заснован управо на Светом Писму. Једноставно, много тога сам Вам овде написао, па Вас позивам, да у мери времена и могућности о написаном поразмислите. А, свакако, имало би још много више тога да се каже, али одредимо неки темпо нашег дијалога, који неће бити претерано захтеван.

0110_hahaha   0110_hahaha

Ne znamo se sigurno, Evdokija samo provocira, ali kod mene je na pogresnoj adresi. Za psihoterapiju nisam nadlezna.

Sudjenje zivima i mrtvima, to je u redu, ne osporavam ja da to stoji u Svetom Pismu, ali postavljam pitanje zasto dva puta?

"Укратко, канон Светог Писма је доказ постојања благодати Духа Светог на никејском Сабору."

Nije.

"Пре овог Сабора, једноставно се није ни знало шта јесте а шта није Свето Писмо."

A onda su ljudi rekli ono sto Bog nije rekao? Da li znate da taj Nikejski sabor 325. godine, mnoge sekte koriste u svoje svrhe? Na primer, po pitanju "dana odmora" i slicno, ali to ide previse u sirinu, pa necemo sada o tome.

Za Muratorijev kodeks nesto nije u redu, koliko ja znam taj kodeks potice sa kraja drugog veka i iskljucuje Jakovljevu poslanicu, Poslanicu Jevrejima, dve Petrove Poslanice, ali zato ukljucuje Petrovo Otkrivenje i Slomunove Premudrosti. Da li mislimo na isti spis?

Luterov princip Sola Scriptura, je u korenu pogresan tako kako ga je on razumeo i primenjivao, medjutim, neki temelji i granice moraju da postoje, samo sto te temelje ne mogu da odrede ljudi na crkvenim polozajima. Luterova ideja je bila revolucionarna u to doba kada narod nije razumeo latinski i kada je posedovanje Svetog Pisma obicnom narodu bilo zabranjeno. Naravo da je sola scriptura nasla na veliki odjek, jer su mnogi jedva docekali da razumeju ono sto su MORALI da upraznjavaju do tada. Ali, danas je taj princip neizvodljiv, osim sto neke sekte insistiraju na tome. Pa pogledajte samo Jehovine Svedoke, koji zbog toga postase pasivnim ubicamja!

"Једноставно, без Цркве не би ни било Светог Писма."

Ovo nije tacno, crkva postoji bas zbog Svetog Pisma, kako ste i sami rekli navodeci stihove za Символ Вере.

"…Символ Вере, иако је, очигледно, цео заснован управо на Светом Писму."

Nemam nista protiv te tvrdnje, svako moze da napise razne postulate i da ih potkrepi stihovima iz Biblije. Kakav je to dokaz apsolutne tacnosti?

Deo o ispovesti i dalje ne razumem, jer je u tim stihovima rec o krstrenju. Molim vas, nacrtajte mi, jer mi izgleda govorimo o dve stvari ili mi mozak stoji?

DUM SPIRO, SPERO.

Подели на овим сајтовима

@Jestira

Zbog cega me to pitate?

A cilj je?

Pa valjda niste vec opet zaboravili o cemu govorimo?

DUM SPIRO, SPERO.

Подели на овим сајтовима

@Jestira

Потребно је дозволити људима да изнесу шта имају да кажу. О томе да ли је довољно неко рекао и шта је неко рекао брине Администрација.

Администрација ЖРУ

Rec je o tome da je ona MENI dovoljno rekla (napisala). Zbog toga cu ubuduce ignorisati njene postove, kao sto ignorisem postove provokatora, sto je moje licno pravo, a ona moze da pise sta joj je volja i koliko god joj je volja. Ja po djubristu nemam nameru da prebirem, nego ga jednostavno zaobilazim.

DUM SPIRO, SPERO.

Подели на овим сајтовима

Bog vam svima pomogao.

Pazljivo sam procitao sve postove i mislim da je sestra Jestira na pogresnom forumu!  Sestro Jestira, na POGRESNOM STE FORUMU!

Ovo je forum pravoslavnih!

O ovoj temi je najbolje da polemisu samo pravoslvni, jer ce se prije doci do pravih odgovora, a sesrti Jestiri bih preporucio da se ukljuci na nepravoslavne forume, jer ce se tamo bolje snaci, a ne da ovdje siri ( bez uvrede ) jereticke stavove i misljenja! 

Mnogo je takvih, koji su potkovani velikim znanjem i terminima, ali su prazni sto se tice iskrene pravoslavne poboznosti, to im je vec nepoznato a i zasto bi ga izucavali kad misle da je pravoslavna vjeroispovjest promasaj!? Dakle, sestro Jestira, mislim da ste zalutali, mada mislim, da vi to sebi necete priznati.

Svako vam dobro

Подели на овим сајтовима

@Jestira

Zbog cega me to pitate?

A cilj je?

Govorimo o vasoj arbitrazi Crkvenih odluka. Konkretno ova cetiri Jevandjelja koja su sada u

Pismu. Po vama, zasto bas ova? Ako vec celnici Crkve nisu relevantni.

Подели на овим сајтовима

Bog vam svima pomogao.

Pazljivo sam procitao sve postove i mislim da je sestra Jestira na pogresnom forumu!  Sestro Jestira, na POGRESNOM STE FORUMU!

Ovo je forum pravoslavnih!

O ovoj temi je najbolje da polemisu samo pravoslvni, jer ce se prije doci do pravih odgovora, a sesrti Jestiri bih preporucio da se ukljuci na nepravoslavne forume, jer ce se tamo bolje snaci, a ne da ovdje siri ( bez uvrede ) jereticke stavove i misljenja! 

Mnogo je takvih, koji su potkovani velikim znanjem i terminima, ali su prazni sto se tice iskrene pravoslavne poboznosti, to im je vec nepoznato a i zasto bi ga izucavali kad misle da je pravoslavna vjeroispovjest promasaj!? Dakle, sestro Jestira, mislim da ste zalutali, mada mislim, da vi to sebi necete priznati.

Svako vam dobro

Tek peti post i vec promasena tema. Vas odgovor na postavljenu temu je....

DUM SPIRO, SPERO.

Подели на овим сајтовима

@Jestira

Zbog cega me to pitate?

A cilj je?

Govorimo o vasoj arbitrazi Crkvenih odluka. Konkretno ova cetiri Jevandjelja koja su sada u

Pismu. Po vama, zasto bas ova? Ako vec celnici Crkve nisu relevantni.

Greska, ja ne sudim nista, nego pisem svoje misljenje. Da li vam je poznata razlika? Da li znate sta je kultura diskusije razlicitih misljenja?

DUM SPIRO, SPERO.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...