Jump to content

Ima li utehe i za one koji nisu pravoslavci?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Bog vam svima pomogao.

Pazljivo sam procitao sve postove i mislim da je sestra Jestira na pogresnom forumu!  Sestro Jestira, na POGRESNOM STE FORUMU!

Ovo je forum pravoslavnih!

O ovoj temi je najbolje da polemisu samo pravoslvni, jer ce se prije doci do pravih odgovora, a sesrti Jestiri bih preporucio da se ukljuci na nepravoslavne forume, jer ce se tamo bolje snaci, a ne da ovdje siri ( bez uvrede ) jereticke stavove i misljenja! 

Mnogo je takvih, koji su potkovani velikim znanjem i terminima, ali su prazni sto se tice iskrene pravoslavne poboznosti, to im je vec nepoznato a i zasto bi ga izucavali kad misle da je pravoslavna vjeroispovjest promasaj!? Dakle, sestro Jestira, mislim da ste zalutali, mada mislim, da vi to sebi necete priznati.

Svako vam dobro

Хајде сада овако: постоји стара латинска изрека Nomen est Omen! али то не мора ваљда обавезно да значи да морамо да имамо исту ону жестину као свети пророк Исаија према људима свога племена, а друге вере? Новозаветна Црква мора да буде отворена и за дијалог с онима који јој не припадају. Нема разлога да било кога терате с форума драги брате Исаија - довољно је само да не читате ствари које вас вређају. Сестра Јестира није крила да не припада православљу, а њени ставови би могли да буду јеретички само да тврди да јесте православна - зар не? Не мислим да су нам потребне било какве чистке а и заиста би то ружно изгледало да оволико нас не може да издржи разговор (поготово виртуални), с једном једином особом - чак и ако је она мало тежи саговорник.

0110_hahaha

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

@Jestira

Da li prihvatate apokrifna jevandjelja?

Zbog cega me to pitate?

Iz prostog razloga da se prirodno namece to pitanje posto ste rekli da ne prihvatate

autoritet Crkve. Ne verujete da je vodjena Duhom Svetim. Zbog cega se ogranicavate

na ova cetiri jevandjelja?

Zar anarhija religiozne teorije vodi ka cilju?

A cilj je?

Pa valjda niste vec opet zaboravili o cemu govorimo?

Govorimo o vasoj arbitrazi Crkvenih odluka. Konkretno ova cetiri Jevandjelja koja su sada u

Pismu. Po vama, zasto bas ova? Ako vec celnici Crkve nisu relevantni.

Greska, ja ne sudim nista, nego pisem svoje misljenje. Da li vam je poznata razlika? Da li znate sta je kultura diskusije razlicitih misljenja?

Suditi i rasudjivati nije isto. Ili zar niste rasudjivali o tome kad ste zakljucili da Crkva za vas nije autoritet?

Valjda je i meni dozvoljeno da se interesujem za vase misljenje kao sto se i vi interesujete za motive naseg

verovanja?! Zar ne?

Подели на овим сајтовима

@Jestira

Da li prihvatate apokrifna jevandjelja?

Zbog cega me to pitate?

Iz prostog razloga da se prirodno namece to pitanje posto ste rekli da ne prihvatate

autoritet Crkve. Ne verujete da je vodjena Duhom Svetim. Zbog cega se ogranicavate

na ova cetiri jevandjelja?

Zar anarhija religiozne teorije vodi ka cilju?

A cilj je?

Pa valjda niste vec opet zaboravili o cemu govorimo?

Govorimo o vasoj arbitrazi Crkvenih odluka. Konkretno ova cetiri Jevandjelja koja su sada u

Pismu. Po vama, zasto bas ova? Ako vec celnici Crkve nisu relevantni.

Greska, ja ne sudim nista, nego pisem svoje misljenje. Da li vam je poznata razlika? Da li znate sta je kultura diskusije razlicitih misljenja?

Suditi i rasudjivati nije isto. Ili zar niste rasudjivali o tome kad ste zakljucili da Crkva za vas nije autoritet?

Valjda je i meni dozvoljeno da se interesujem za vase misljenje kao sto se i vi interesujete za motive naseg

verovanja?! Zar ne?

Ponavljam: to sam vec napisala.  0203_cool_2.gif' class='bbc_emoticon' alt='girl_smiley' />

DUM SPIRO, SPERO.

Подели на овим сајтовима

Да не бисмо поново ишли у круг најбоље да резимирамо. Прихватате Свету Тројицу али не видите зашто нам је потребна Литургија да бисмо и сами узели учешће у вечном животу. Наведен је цитат из прве посланице Коринћанима из десете главе која говори "О јелу и пићу старог Израиља и о хришћанској заједници у причешћу Тела и Крви Христове", како стоји на почетку главе. Не прихватате да се стихови те главе односе на личну заједницу са Богом кроз причешће већ сматрате да се Црква своди на групу истомишљеника (које обједињује иста идеја) са одређеном хијерархијом. Ево тих стиховаа поново:

Чаша благослова коју благосиљамо није ли заједница крви Христове? Хљеб који ломимо није ли заједница тијела Христова? Јер један је хљеб, једно смо тијело многи, пошто се сви од једнога хљеба причешћујемо.

На основу чега сте Ви (или ти историчари да сад око тога не губимо време, пошто заступате исту тезу) из овог писмениг обраћања светог апостола Павла Коринћанима извели закључак да су Хришћани окупљени око ИДЕЈЕ?

Став да су Хришћани окупљени око ИДЕЈЕ деградира Цркву на идеолошку организацију. Ми Православни Хришћани не верујемо тако.

Ognjene, i meni je vruce, kao i vama, ali, evo odgovora jos jednom:

Moje misljenje je da su se oni okupljali kao sto se porodica okuplja ili kao sto se istomisljenici okupljaju - crkva, ali to ne znaci da mi danas MORAMO isto to da radimo, jer su nasi uslovi zivota dijametralno razliciti od ondasnjih.

Ух каква грешка у куцању, тек сада сам видео. Исправио сам и болдовао. Чудно да Ви нисте приметили читајући, реченица је била потпуно без смисла.

Ово што сте ви навели није одговор на моје питање. Моје питање није било шта је ваше мишљење (у оној болдованој реченици сам сумирао ваше мишљење, то смо већ дефинисали) него на основу чега сте дошли до њега. Зато сам Вас и замолио да поновите.  girl_smiley

Дакле, одакле сте извели закључак да је Црква ништа до - скуп истомишљеника?  

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

Ух каква грешка у куцању, тек сада сам видео. Исправио сам и болдовао. Чудно да Ви нисте приметили читајући, реченица је била потпуно без смисла.

Jos kako sam primetila da pisete besmislice, ali nisam videla razlog da se hvatam za trice, jer se zna sta se sa takvima dogadja, zar ne?

Дакле, одакле сте извели закључак да је Црква ништа до - скуп истомишљеника?  

I jos jednomj se pokazuje koliko je interpretacija coveka pogresna. NIGDE nisam napisala da crkva nije NISTA do skup istomisljenika. To nije samo neistina, to je LAZ! Ako hocete da svaku tacku rastavimo do tankih creva, to cemo sada da uradimo, ako vam je to potrebno da biste mogli da diskutujete.

Moja recenica je glasila ovako: Moje misljenje je da su se oni okupljali kao sto se porodica okuplja ili kao sto se istomisljenici okupljaju - crkva,...

Interesantno je da ste preskocili rec - PORODICA koju sam napisala. Namerno? Slucajno? Nema li porodica istu krv, isto poreklo, isto srodstvo? Ono sto porodica nema, to je isto misljenje, a to sam upravo napisala - istomisljenici. Svaki pametan covek je mogao iz ovoga da zakljuci da je crkva za mene porodica i skup istomisljenika. Imateli nesto protiv toga? Da li su creva dovoljno tanka?

DUM SPIRO, SPERO.

Подели на овим сајтовима

Dakle? Ako su Crkvene odluke za vas irelevantne kako ste sebe ubedili da je ovaj redosled knjiga

u Pismu ispravan?

Gde smo mi govorili o REDOSLEDU?

Pa evo sada govorimo. Zasto bas ova cetiri Jevandjelja? Zasto knjiga Jovanovog Oktrovenja?

Vi biste mogli da se odlucite sta hocete. Te jednom napisete ovo, te ono, mene sa time necete zbuniti, ali vi ste se izgubili... Koncentrisite vase misli na jednu temu, postavite pitanje i onda se drzite toga. Haos ni u svemiru nije doneo dobre rezultate, a kamoli na ovoj maloj diskusiji gde, kako je administrator rekao, slobodno prepricano - pedeset vernika nisu u stanju da izadju na kraj sa jednom - zenom koja nije vernik.

DUM SPIRO, SPERO.

Подели на овим сајтовима

У праву си Жељко, и мени је све овде веома чудно smej.gif 319.gif 0110_hahaha

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Dakle? Ako su Crkvene odluke za vas irelevantne kako ste sebe ubedili da je ovaj redosled knjiga

u Pismu ispravan?

Pa evo sada govorimo. Zasto bas ova cetiri Jevandjelja? Zasto knjiga Jovanovog Oktrovenja?

Vi biste mogli da se odlucite sta hocete. Te jednom napisete ovo, te ono, mene sa time necete zbuniti, ali vi ste se izgubili... Koncentrisite vase misli na jednu temu, postavite pitanje i onda se drzite toga. Haos ni u svemiru nije doneo dobre rezultate, a kamoli na ovoj maloj diskusiji gde, kako je administrator rekao, slobodno prepricano - pedeset vernika nisu u stanju da izadju na kraj sa jednom - zenom koja nije vernik.

Време... Мудрост зна за време...

А љубав је...

1Кор 13

1 Ako jezike čovečije i anđeoske govorim a ljubavi nemam, onda sam kao zvono koje zvoni, ili praporac koji zveči.

2 I ako imam proroštvo i znam sve tajne i sva znanja, i ako imam svu veru da i gore premeštam, a ljubavi nemam, ništa sam.

3 I ako razdam sve imanje svoje, i ako predam telo svoje da se sažeže, a ljubavi nemam, ništa mi ne pomaže.

4 Ljubav dugo trpi, milokrvna je; ljubav ne zavidi; ljubav se ne veliča, ne nadima se,

5 Ne čini šta ne valja, ne traži svoje, ne srdi se, ne misli o zlu,

6 Ne raduje se nepravdi, a raduje se istini,

7 Sve snosi, sve veruje, svemu se nada, sve trpi.

8 Ljubav nikad ne prestaje, a proroštvo ako će i prestati, jezici ako će umuknuti, razuma ako će nestati.

9 Jer nešto znamo i nešto prorokujemo;

10 A kad dođe savršeno, onda će prestati šta je nešto.

11 Kad ja bejah malo dete kao dete govorah, kao dete mišljah, kao dete razmišljah; a kad postadoh čovek, odbacih detinjstvo.

12 Tako sad vidimo kao kroz staklo, u zagonetki, a onda ćemo licem k licu; sad poznajem nešto, a onda ću poznati kao što sam poznat.

13 A sad ostaje vera, nada, ljubav, ovo troje; ali je ljubav najveća među njima.

319.gif

apel.png

Подели на овим сајтовима

u Pismu ispravan?

Jos jedno bezobrazno izbegavanje odgovora.

Ako, doticne zena koja nije vernik, sve teologe stavi u dzep sta joj pretstavlja problem da odgovori

na vise od jednog pitanja bez obzira sto je to sustinski jedno isto pitanje.

Dakle dacu vam jos jednu sansu.

Koji su vasi razlozi sto ste prihvatili ova cetiri Jevandjelja i Jovanovo Otrkovenje?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...