Jump to content

Trojicni Bog - biblijska nauka ili ne

Agnostik__

Препоручена порука

пре 6 минута, SerbCro рече

Eto, uopće se nemam potrebe ubeđivati s tobom, dečki su ti dali puno dokaza, ali ti nisi došao ovdje otvorenog srca da se preispitaš, već ti si siguran da znaš, i zatvorio si svoje srce, na svoju pogibao nažalost, sem ako se ne pokaješ.  Ne napadam te, ne predstavljam se pametnim, ja sam isto samo griješni sluga, ali napao si na samog Krista, kakva odvratna, zla nauka. Nek se Bog smiluje tebi za tvoje, a meni za moje grijehe ! Ah, da, ali tko ima vlast sem Boga opraštati grijehe.

Ako si pratio diskusiju, samo preispitujem. Srce mi je otvoreno uvijek za istinu. Ne zastupam ucenje da Isus nije Bog, jos uvijek vjerujem da jeste, te samim tim vjerujem u Trojicnog Boga, ali imam sumnje.

Da si ti otisao na neki forum gdje ne vjeruju da je Isus Bog i da su ti svi dali argumente, a ti ih recimo ne prihvatis, jer vjerujes da jeste, oni bi ti mogli reci 'decki su ti dali puno dokaza..' sto ne bi zapravo znacilo nista.

Ali bilo kako bilo, tema je zavrsena!

Подели на овим сајтовима

Само,

вера без дела, ништа не значи, јер,  "ово да знате,  ниједан курвар, или нечист,

или тврдица (који је идолопоклоник), неће имати дела у царству

Христа  и  Бога." 

У време апостола и уопште прва три века, некако је мање било теолошке љубопитљивости, а више практичне вере - дела љубави као исповедање православне вере у Христа. 

• Волим 1

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Иначе, посетили су ме сведоци, добио сам поред памфлета чак и писмо руком писано. Изгледа да је то код њих најновија мисионарска мода. :) 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Благовесник рече

У време апостола и уопште прва три века, некако је мање било теолошке љубопитљивости, а више практичне вере - дела љубави као исповедање вере у Христа. 

Ma kako nije bilo? Vec za vrijeme Pavla je bilo laznih ucitelja, a on je rekao da ce se nakon njegove smrti u stado uvuci mnogi lazni ucitelji. Koliko je samo nakon toga bilo grupacija sa nekim svojim ucenjima.

Подели на овим сајтовима

То нико не спори, али како су они, Апостоли и верни тог времена, сведочили веру? И погледај посланице Апостолских ученика колико се разликују у поимању, иако су у основном и суштинском једногласни и једномислећи. Скоро целокупан број хришћана данас је сличнији у исповедању од њих, јер исповедају СКОРО сви готово исти Символ вере, док су  они у односу на нас данас били доста различитији,  и то говорим о члановима и сабрањима саборне  и свете Цркве.  

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, kainos рече

Problem nije toliko u ovoj dvojici nego trećem - Sveti Duh. Idemo redom - Ako se molimo Sv. Duhu, navedite mi biblijske retke za tu praksu - ali ako ne, onda zapostavljate trojičnog Boga, jer mu se ne molite? Gdje treći sjedi na prijestolju? Ima li Sv. Duh obličje, formu? Još nešto zanimljivo. Biblija kaže da je Bog duh, to kaže Isus ženi Samarjanki. Isto u Bibliji nalazimo da je Bog svet - znači Bog Otac = Sveti Duh. Isus je svet, a 2. Kor 3,17 kaže Gospodin je Duh. Isus = Sveti Duh. I na kraju Sveti Duh = Sveti Duh? Koliko Svetih Duhova imamo?

Pa, receno je od strane Isusa da ce nas Duh sveti nauciti svemu, zasto onda ne bi mogao i da nas nauci kako da se molimo ne samo Ocu i Isusu nego i samom sebi tj. sv.Duhu.

Pa, onda, da li je Isus pre svoga ovaplocenja imao neku formu, ili da li Otac ima neku formu, onda tako i sv.Duh nema takodje ni oblicje i formu. Dok recimo Isus kao ovaploceni Bog vec ima formu i oblicje, vidimo ga kao coveka i zato i mozemo recimo da ga slikamo i ikonopisemo.

Dok opet, Bog Otac jeste jednako sv.Duh, jer su iste sustine, ali su razlicita lica, takodje je i Isus je jednako sv.Duh, jer su iste sustine ali razlicita lica, a takodje je i Otac jednako Sin, jer su iste sustine ali razlicita lica. I, tako ima samo jedan sv.Duh koji je od Oca kako i pise u Pismu.

Подели на овим сајтовима

пре 45 минута, Vladan :::. рече

Иначе, посетили су ме сведоци, добио сам поред памфлета чак и писмо руком писано. Изгледа да је то код њих најновија мисионарска мода. :) 

@Agnostik__ je kompijuteraš, saznal je gdje živiš, i poslal ti svoju ekipu, ja ne znam Vama, ali meni je ovo jakooo očigledno. :D

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, kainos рече

Nego ovo pronađoh od jednog člana na mome starom forumu. Pa da vidimo je li ovo tačno

Što su naučavali prednicejski oci o trojstvu

Justin Mučenik, koji .je umro oko 165. g. n. e., nazvao je predljudskog Isusa stvorenim anđelom, rekavši da je on "različit ... od onog Boga koji je sve stvorio". Nadalje, rekao je da je Isus podređen Bogu I da "nikada nije učinio nešto sto od njega Stvorltelj nije ... tražio da učini ili kaže".
Irenej, koji je umro aka 200. g. n. e., rekao je da je predljudskl Isus egzistirao odvojeno od Boga I bio podređen.
On je pokazao da Isus nije ravan "istinitom/pravom i jedinom Bogu", koji je "iznad svega, osim kojeg nema drugog". Klement Aleksandrijski, koji je umro aka 215. g. n. e., označio je Isusa u njegovom predljudskom postojanju "stvorenjem", a Boga "nestvorenim, neprolaznim i jedinim pravim Bogom".
On je rekao da je Sin "najbliži jedinom svemogućem Ocu", ali da mu nije ravan. Tertulijan, koji je umro oko 230.g.n.e.naučavao je da je Bog najviši.
On je zapazio: "Budući da je Otac veći razlikuje se od Sina; kao sto je i onaj koji rađa različit od onog koji je rođen; onaj koji Šalje različit je od onoga koji je poslan. "Također je rekao: "Bilo je vrijeme kad Sin još nije postojao ... Prije nego je sve stvoreno, Bog je bio sam. " Hipolit, koji je umro ako 235. g.n e.,pisao je da je Bog "jedan Bog, prvi i Jedini Stvoritelj i Gospodar svega i sviju", i "nista mu nije po starosti ravno ... Nego je bio jedan, sam po sebi; koji je, jer je to želio, dozvao u postojanje ono sto prije nije postojalo", kao što je to bilo sa stvorenim predljudskim Isusam.
Origen, koji je umro oko 250. g. n. e., rekao je: "Otac i Sin su ... U pogledu svoga bitka ... dvije (s)tvari"; "u usporedbi s Ocem, (Sin) je sasvim malo svjetlo". Obuhvativši povijesne dokaze, Alvan Lamson kaze u svom djelu The Church of the First Three Cen turies (Ckrva u prva tri stoljeca): "Danasnja popularna nauka o Trojstvu ... ne dobiva podršku iz riječi Justina Mučenika, a ova primjerdba može se proširiti na sve perdnicejske oce, to jest, na sve kršćanske pisce prvih 300 godina nakon Kristova rođenja.
Istina, oni govore o Ocu,Sinu i...svetom Duhu,ali ne kao međusobno ravnima, kao o nekoj nu­meričkoj biti ne kao o tri u jednom, u onom smislu kao što to sada naučavaju trinitarijanci. Zapravo, upravo je suprotno."
Prema tome, Biblija i povijest potvrđuju da je Trojstvo bilo nepoznato u biblijska vremena i nekoliko stoljeća nakon toga.

joooj.. :D ...pa nije bre ovo tacno bratko moj.... na brzinu, sv.Justin Mucenik :

6. Због оваквог става нас називају безбожницима. Међутим, испоставља се да смо безбожници само у односу на такве, тобожње и лажне, богове, али не и у односу на најистинитијег Бога, Оца правде и трезвености и свих осталих врлина, који је слободан од било којег зла. Али као и њега, тако исто и Сина, дошавшег нам од њега и предавшег нам то учење, заједно са војском њему уподобљених добрих анђела; а једнако поштујемо и Духа пророчког, клањамо му се, исказујући своју почаст речју и истином, слободно предајући то свакоме који жели да буде научен као и ми што смо.....

..eto je sv.Trojica...Itd,... mrzi me sad da trazim, mozda sutra.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

@SerbCro , nemoj da me shvatas nesto ozbiljno staniiiiiii :D... (i nece biti mesta cudjenju),... 

Je, vidiš, Vladana su iznenadili, ti budeš već spreman, a nema sumLJe da Vi pravoslavni znate lijepo da ugostite, osobito jehovine. Mada, tko zna, tebi možda dođu neke dvije plavuše od po 22, 23, budu ti odma'  pali svi odbrambeni zidovi. :D 

• Хахаха 1
Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Agnostik__ рече

Niko ne misli na nekog ljutog Boga koji jedva ceka da kazni nekog.. Bog je jednostavno pravda, i pravda mora biti ispunjena. Ljudi su zgrijesili, i ljudi moraju da snose posljedice za to. Medjutim, s obzirom da je Bog i ljubav, onda je sam On odlucio da snosi posljedice za grijeh, da bi nas spasio.

To nije pravda, da nevin bude kažnjen umesto krivog. Ubijem ja, na primer, sada nekoga i sudija kaže: ma, evo, kazniću Agnostika, nije bitno, bitno je samo da neko bude kažnjen. 

Jel' bi to bilo u redu?

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

@Desiderius Erasmus 

Пут спасења подразумева ЖРТВУ БОЖЈУ тј. кеносис Логоса Бога Оца, јер подразумева низлазну путању - силазак јединородног Сина Божјег у непрослављену и Богу непринету твар (творевину).

То изискује страдање и жртву Божјег Логоса (Сина Божјег), не зато што Бог ужива у страдању, већ зато што је тако сада морало. Из љубави према Богу Оцу и творевини, Логос се својевољно покорава Очевој вољи! 

Јер,  Отац пославши Сина у овај НЕПРИНЕТИ свет (због нас људи и нашега ради спасења) зна да Он мора и пострадати у таквом свету,јер другачије сада не може, како о томе и Свето Писмо сведочи - Свако ко жели побожно да живи мора да трпи гоњење (а тиме и: страдање, муку и патњу).  Другим речима, онај ко крене и иде путем Божјим (путем еванђелског живота и врлине) у овом свету не може другачије проћи, не може избећи страдање, муку, патњу, тугу, понижење... А само зачеће, потом повијање у пелене итд. све је то почетак кеносиса, који се завршава Његовом жртвом (крајњим унижењем и пожртвовањем) - смрћу на крсту, спуштањему у ад и силаском у шеол. 

Тако је јединородни Логос Божји остварио приношење творевине Богу, Богу из чијег је наручја потекао, рођен, и кроз то и такво приношење променио смер творевини -у покрет и вход  ка Богу Оцу и седању иловаче (творевине) вазнесењем на престо Божји.

Ми смо спашени кроз схесис - везу љубави која је у Светотројичном Богу од вечности, чији је заједничар постала наша створена суштина, конретно остварена кроз израз љубави оваплоћеног Логоса Божјег према Богу (КРСТ) и Бога према оваплоћеном Логосу Божјем (ВАСКРСЕЊЕМ) тј. пољупцем Духа Божјег.  

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Благовесник рече

@Desiderius Erasmus 

Пут спасења подразумева ЖРТВУ БОЖЈУ тј. кеносис Логоса Бога Оца, јер подразумева низлазну путању - силазак јединородног Сина Божјег у непрослављену и Богу непринету твар (творевину).

То изискује страдање и жртву Божјег Логоса (Сина Божјег), не зато што Бог ужива у страдању, већ зато што је тако сада морало. Из љубави према Богу Оцу и творевини, Логос се својевољно покорава Очевој вољи! 

Јер,  Отац пославши Сина у овај НЕПРИНЕТИ свет (због нас људи и нашега ради спасења) зна да Он мора и пострадати у таквом свету,јер другачије сада не може, како о томе и Свето Писмо сведочи - Свако ко жели побожно да живи трпи гоњење (муку).  Другим речима, онај ко крене и иде путем Божјим (путем еванђелског живота и врлине) у овом свету не може другачије проћи, не може избећи муку, патњу, тугу, понижење... А само зачеће, потом повијање у пелене итд. све је то почетак кеносиса који се завршава Његовом жртвом (пожртвовањем) - смрћу на крсту, спуштањему у ад и силаском у шеол. 

Тако је јединородни Логос Божји остварио приношење творевине Богу, Богу из чијег је наручја потекао, рођен, и кроз то и такво приношење променио смер творевини -у покрет и вход  ка Богу Оцу и седању иловаче (творевине) базнесењем на престо Божји.

Ми смо спашени кроз схесис - везу љубави која је у Светотројичном Богу од вечности, чији је заједничар постала наша створена суштина, конретно остварена кроз израз љубави оваплоћеног Логоса Божјег према Богу (КРСТ) и Бога према оваплоћеном Логосу Божјем (ВАСКРСЕЊЕМ) тј. пољупцем Духа Божјег.  

To sve stoji. Ovde je samo pitanje da li je Bog kaznio Svog Sina da ne bi morao da kazni nas i, ako jeste, koliko je to uopšte pravedno... Meni ta priča (koja je opšteprihvaćena u Protestantizmu) ne pije vodu. Više mi logike ima da je otkup plaćen Đavolu, jer njemu smo se dali. Kaže se da nas je Isus otkupio Bogu. Od koga nas je otkupio? Pa od starog gospodara.

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...