Jump to content

Trojicni Bog - biblijska nauka ili ne

Agnostik__

Препоручена порука

пре 7 минута, Vladan :::. рече

него само муку духу.

Bas to maloprije rekoh prijatelju. Pa, nadam se i ja. Svakako cu odmoriti od teologije.. ko umnozava znanje, umnozava brigu.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Agnostik__ рече

Bas to maloprije rekoh prijatelju. Pa, nadam se i ja. Svakako cu odmoriti od teologije.. ko umnozava znanje, umnozava brigu.

Jeste brate, slazem se.

Ali, brate, zato je valjda i vera u nekom trenutku jednostavna stvar, kao ono sto kaze Isus, ko ima zrno gorusicino moci ce i planine da pomera,....jer, otvorim napamet Pismo i mogu da vidim da pise svugde da je Isus zaista istiniti Bog i Sin Boziji -  po toj nekoj prostoj veri.... na primer, otvorim Dela Ap. i odmah na pocetku recimo pise.....И сабравши их заповеди им да не иду из Јерусалима, него да чекају обећање Очево, које чусте, рече, од мене;..... koje licno razumem, kako Neko moze da prenosi obecanje Ocevo, ako nije toliko blizak sa Ocem da je upravo iste vlasti i casti i slave kao i Otac.

Nadam se da razumes da niko nema nista protiv tebe na ovoj temi i da ti zelimo dobro..... 

Подели на овим сајтовима

пре 54 минута, Bokisd рече

Jeste brate, slazem se.

Ali, brate, zato je valjda i vera u nekom trenutku jednostavna stvar, kao ono sto kaze Isus, ko ima zrno gorusicino moci ce i planine da pomera,....jer, otvorim napamet Pismo i mogu da vidim da pise svugde da je Isus zaista istiniti Bog i Sin Boziji -  po toj nekoj prostoj veri.... na primer, otvorim Dela Ap. i odmah na pocetku recimo pise.....И сабравши их заповеди им да не иду из Јерусалима, него да чекају обећање Очево, које чусте, рече, од мене;..... koje licno razumem, kako Neko moze da prenosi obecanje Ocevo, ako nije toliko blizak sa Ocem da je upravo iste vlasti i casti i slave kao i Otac.

Nadam se da razumes da niko nema nista protiv tebe na ovoj temi i da ti zelimo dobro..... 

Procitah nedavno licni utisak Serafima Rouza, u njegovoj knjizi, koji sam nedavno kupio, parafraziracu "..o pravpslavlju se pise, ono se opisuje, analizira, ali se nigdje ne propovjeda, ne upraznjava, ne zivi". Tesko je danas naci blagodatnog covjeka pa da popricas sa njim u duhovnim stvarnostima, sve se  svelo na formalizam. Kod otaca si mogao vidjet onaj licni odnos sa Bogom, kojeg je danas sve manje, a da ne pricam tek kod protestanata, to je za njih vecinom strano polje. 

Samo pogledaj Pavlove rijeci (moje omiljenje iz pisma), gdje se oslikava njegov odnos za spasiteljem: "Ali sve sto mi bjese dobitak, smatrah za stetu Hrista radi. No sta vise, ja i smatram sve za stetu prema presvahodnome poznanju Isusa Hrista, Gospoda moga, radi koga sam sve ostavio, i smatram sve za trice, da bi Hrista dobio" (Fil 3;7-10)

Za mene predivno.. tezak je put poci za Hristom tako, jer gubis sebe, sto je zapravo dobro, ali je covjeku tesko da se odvoji od grijeha kojeg voli.

Izvini sto ti nisam konkretno odgovorio na poruku, ali napisah sto napisah. Zapravo ti nisam uopste odgovorio, ali evo, podjelih neke misli s tobom.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 47 минута, Agnostik__ рече

Tesko je danas naci blagodatnog covjeka pa da popricas sa njim u duhovnim stvarnostima, sve se  svelo na formalizam.

Izvini kako vidiš sebe u svetlu ove rečenice? Koliko ti sam naginješ duhovnim stvarnostima, a koliko teškom teškom formalizmu? 

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, dragisa рече

Izvini kako vidiš sebe u svetlu ove rečenice? Koliko ti sam naginješ duhovnim stvarnostima, a koliko teškom teškom formalizmu? 

Vjerujem da ste stekli o meni utisak kao klasicnog protestanta, ali sam se samo stavio u takvu ulogu, jer drugacije ne bih mogao isprovocirati diskusiju. Inace,  vec par godina citam pismo i svete oce. Trenutno citam o sv Siluanu Svetogorcu i na mene je to ostavilo bas lijep utisak.

Trudim se da zivim po jevandjeoskim principima ljubavi, dobrote, milosti, poniznosti.. nisam formalista niti praktikujem bilo kakve besmislene obicaje niti sujevjerja a trudim se da promjenim karakter prema navedenom (jevandjeoskim principima ljubavi, dobrote). Tako da, tezim duhovnim stvarnostima svim snagama.

Подели на овим сајтовима

nisam mislio na formalizam te vrste: držanje običaja ili sujeverja,

nego na formalizam čvrstog držanja za poznatu formu koji ne ostavlja prostora za ne poznato,

dakle kalupljenje Istine isključivo do one mere i u one elemente koji su tebi poznati, ograničavajući sebi krajnji cilj navodno poznanje stvarne Istine.

u tom smislu sam mislio na duhovne stvarnosti koje se ne tiču etike niti morala, već prevashodno na sposobnost čoveka da se odrekne samoga sebe i da da prostora ne poznatom.

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, dragisa рече

nisam mislio na formalizam te vrste: držanje običaja ili sujeverja,

nego na formalizam čvrstog držanja za poznatu formu koji ne ostavlja prostora za ne poznato,

dakle kalupljenje Istine isključivo do one mere i u one elemente koji su tebi poznati, ograničavajući sebi krajnji cilj navodno poznanje stvarne Istine.

u tom smislu sam mislio na duhovne stvarnosti koje se ne tiču etike niti morala, već prevashodno na sposobnost čoveka da se odrekne samoga sebe i da da prostora ne poznatom.

Ne drzim se cvrsto za formu i ostavljam prostora nepoznatom jer bi u protivnom vec odavno bio protestant. 

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Smaragdni kamičak рече

Pa pročitaj ponovo, sve je jasno kao dan. ne_shvata Vokativ, nominativ...

Јеховице преводе овако - За Сина каже: „Бог је твој престо у сву вечност  и жезло твог краљевства жезло је честитости. Волео си праведност и мрзео безакоње. Зато те је Бог, Бог твој, помазао уљем радости више него другове твоје.“  И још: „Ти си, Господе, у почетку положио темеље земљи и небеса су дело руку твојих. Они ће пропасти, а ти ћеш остати. И као хаљина све ће то остарити  и ти ћеш их смотати као огртач,  као хаљину, и биће замењени! А ти си увек исти, и годинама твојим нема краја.“ И за кога је од анђела икада рекао овако: „Седи мени с десне стране, док не положим непријатеље твоје за подножје ногама твојим“?     

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 40 минута, Благовесник рече

Јеховице преводе овако - За Сина каже: „Бог је твој престо у сву вечност  и жезло твог краљевства жезло је честитости. Волео си праведност и мрзео безакоње. Зато те је Бог, Бог твој, помазао уљем радости више него другове твоје.“  И још: „Ти си, Господе, у почетку положио темеље земљи и небеса су дело руку твојих. Они ће пропасти, а ти ћеш остати. И као хаљина све ће то остарити  и ти ћеш их смотати као огртач,  као хаљину, и биће замењени! А ти си увек исти, и годинама твојим нема краја.“ И за кога је од анђела икада рекао овако: „Седи мени с десне стране, док не положим непријатеље твоје за подножје ногама твојим“?     

Jehovice? 12:smeha:

Na koga se prvenstveno odnosio taj psalam?

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Agnostik__ рече

Vjerujem da ste stekli o meni utisak kao klasicnog protestanta

Ne, naprotiv, mi bismo voleli da si ostavio utisak pravog protestanta. :)

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Agnostik__ рече

ko umnozava znanje, umnozava brigu.

To je tačno, samo umnožavanje znanja bi bilo, na primer, studiranje Kapadokijaca na ovu temu, ili čitanje Justinove Dogmatike uzduž i popreko. Ti si izabrao baš baš pogrešno znanje da umnožavaš. Zato ti kažem, batali to na neko vreme, idi u Crkvu, i leći će to vremenom sve na svoje mesto. ;)

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...