Jump to content

Православни Богословски факултет има и трећи уписни рок због недостатка буџетских студената

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 часа, Поуке.орг инфо рече

Ne znam da li se skoro desilo da PBF trazi na ovaj način studente...

Da li je jos neki fakultet u deficitu sa budzetskim studentima?

Чини ми се да у овом тренутку имао преко 2000 слободних места на БУ

„Бојим се Бога који је високо и гледа. Бојим се и човека који нема Бога!”

Византијска пословица

Подели на овим сајтовима

• Одговори 74
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 9 минута, ronin рече

Чини ми се да у овом тренутку имао преко 2000 слободних места на БУ

Дефинитивно то никад није било

Подели на овим сајтовима

Па нису деца луда. Ко да се убија и учи а нема перспективу. Друго, деца из унутрашњости - па родитељи немају за храну довољно, ко да даје детету месечно од 200 до 500 евра, зависно је ли на буџету или плаћа собу/стан?

Даље, ко хоће и има плати приватно и сигурно завршава. Само луд човек, по мени, поготово ћерку, данас из унутрашњости, шаље у БГ у то гротло, да студира. Најбоље што може да јој се деси да некада заврши, а до тада сам Бог зна шта ће проћи. А шта кад заврши? Добродошли у капитализам фашисоидног облика. Нису деца глупа, деца прате шта се дешава колико-толико. Зато је помама за докторатима...пуцамо по шавовима.

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Поуке.орг инфо рече

Дефинитивно то никад није било

За све постоји први пут... 

„Бојим се Бога који је високо и гледа. Бојим се и човека који нема Бога!”

Византијска пословица

Подели на овим сајтовима

Pisem kao (bivši) veroučitelj šabačke eparhije...kod nas je stanje katastrofa,kadra previše,a dece sve manje...o rukopolozenju ni govora u neko skorije vreme...tako da razumem sto je manjak studenata,jednostavno,koliko god pobožni bili,ipak morate imati neku egzistenciju od fakulteta...a u dosta eparhija vam to niko ne može garantovati...tako da mislim da su finansije ugrubo receni razlog... mada slazem se i sa razocarenjem u crkvu kao instituciju,i to moze biti ozbiljan faktor

Послато са Redmi 5A користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

@Vasqe Па Црква је сатерана у храмове...а изгледа да јој је и комотно тако. Црква треба да нађе начина да одговори изазову времена и прошири своју делатност И ван богослужења и пуке веронауке. Ту се правдамо како су католици застранили са Каритасом, отишли у крајност, а протестанти постала социјална служба. Не, не, не....нема ту правдања, клир је наставио да делује као да смо у комунизму или, скоро, по д Турцима. Постоји милион начина да Црква прошири своју Мисију, али ништа не чини по том питању.

Мало је теолога и мало је свештеника колика је потреба - проблем је што је "потреба" сведена на то што је сведена. Има у Србији 5 милиона или 6 правсолаваца, већ који се тако осећају, па има у дијаспори бар 4 милиона...д е с е т милиона људи, и 100-тине милиона потреба тих људи - а шта се чини? Па само богослужење је сведено на минимум минимума. А где су друге службе? Нема се пара да се отварају бонице, домови за децу, телевизије, јавне кухиње, мисионарски центри, штампарије и др.? Теолога и свештеника је мало! Него је Црква своју службу ми-ни-ма-ли-зо-ва-ла! Уз то се расцепио клир и лаицизам и све је на клиру. Нисмо се пробидили из времена комунизма, а можда ни од Турака...

Подели на овим сајтовима

ово пишем из позиције лаика, чини ми се да је теологија/богословија добила на интересовању деведесетих година, а нарочито када се двехиљадитх када се веронаука вратила у школе, на жалост, Црква се и није баш показала, да ли због неумешности или је нешто друго у питању, то већ не знам, елем, професорски посао је у нас, као у осталом, и цело школство, тотално деградирано, а поготово, чиними се, веронаука и вероучитељи. Ем их Црква (држава), држе у неком неодређеном статусу, ем родитељи масовно децу пребацују на грађанско васпитање!?! 

Што се свештеничке службе тиче, мислим да је ситуација још и гора...нема места, нема посла. 

Неко је овде споменуо, недостатак вере, духовности код студената, не знам ко је још видео клинца од 18, 19 година, пуног вере и духовности, када ни сами не знају где бију, нити ко су, ни шта су, ни шта ће са собом, нарочито у земљи Србији где је 90%родитеља обезглављено. Прво уписују, ако имају уопште жељу да студирају, нешто што ће моћи да уновче, брзо и добро, а за бављење/живљење теологије, потребно је, признаћете, нешто много више. 

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

@Vasqe То сам и ја рекао, скренуо пажњу. Мора наша помесна Црква да се под хитно  позабави питањем свешт. пензионера, а потом и другим проблемима тј. мисионарењем (данас је добро стање по питању односа народа према Православљу, не знам када је било боље, али то није довољно), пароси морају више труда уложити на пољу мисионарења, част изузецима.   

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Istopljeni kamen рече

Јесте, Александре само размислите каква се кампања водила око Факултета и епископа Максима и  епископа Иринеја, сви прљави текстови Ђуровића, сви коментари, овде на Поукама, текстови епископа Давида...сетите се, све то траје пролеће и лето а тад се деца опредељују . И шта могу закључити родитељ и будући студент?

Нека хвала!

Будући свештеник! Познајем богослове који ће уписати Факултет за безбедност, богослове који силом иду после Богословије на ПБФ, све убијено у њима.

Душом се нико не бави, о последицама саблажњавања тек, Боже опрости!

Kao što neko reče pad religioznosti plus sufictarnost profesije......

Подели на овим сајтовима

ПБФ прима 150 буџетских и 80 самофинансирајућих. То је укупно 230 места. 

Преостало је било 20 буџетских места што значи да је уписано 130 студената. То је по мени сасвим довољан број.

У Србији ради око 1800 вероучитеља од којих можда тек половина има завршен ПБФ, а ту је и добар број вероучитеља из Републике српске који студирају у Београду, а не у Фочи где је зато ситуација са уписом још лошија. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Благовесник рече

@Vasqe То сам и ја рекао, скренуо пажњу. Мора наша помесна Црква да се под хитно  позабави питањем свешт. пензионера, а потом и другим проблемима тј. мисионарењем (данас је добро стање по питању односа народа према Православљу, не знам када је било боље, али то није довољно), пароси морају више труда уложити на пољу мисионарења, част изузецима.   

Ко се одважи да мисионари, биће бачен (црквеним) лавовима :)

имамо мноштво примера из веома блиске прошлости...

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Снежана рече

професорски посао је у нас, као у осталом, и цело школство, тотално деградирано, а поготово, чиними се, веронаука и вероучитељи.

Управо тако. Просвета је деградирана, а и у тој и таквој деградираној просвети наставници веронауке су просветни радници другог реда - системски дискриминисани. Њима је законом онемогућено запослење на неодређено време. И то је тако већ пуних 18 година, од када је веронаука враћена у школе.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...