Jump to content

Однос хришћанства према хомосексуалности

Оцени ову тему

Ronald

Препоручена порука

пре 2 минута, Срђан К. рече

Sada kada bi se Vaskrsli Isus javio i rekao greh je, dali bi mu odgovor "meni to nije greh"....7896634 Sta ima veze sta kaze Crkve u svom dvomilenijumskom iskustvu i sta je Gospod ustima svetih zapovedio...

Šta bi bilo u obrnutom slučaju... kada bi se Vaskrsli Isus javio i rekao da to nije greh... šta bi ti na to rekao?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Avocado рече

Šta bi bilo u obrnutom slučaju... kada bi se Vaskrsli Isus javio i rekao da to nije greh... šta bi ti na to rekao?

Већ је рекао да јесте, зашто би  у новом јављању рекао да није. Горе нема лобирања....не,не, горе то не пролази....:))) 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Рапсоди рече

Већ је рекао да јесте, зашто би  у новом јављању рекао да није. Горе нема лобирања....не,не, горе то не пролази....:))) 

Znači i njega bi optužila da radi pod uticajem gej lobija?  :D

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 46 минута, Срђан Шијакињић рече

"Проблем" је у томе што, за разлику од многих других грехова, код хомосексуалности не можемо да објаснимо зашто је зла, лоша, погубна итд., осим зато што Црква тако учи. Може некоме да буде "гадно" (мало детињасто, јер мени су нажалост "гадни" и неки хетеро парови, појединци и групе, Боже опрости) и слично, али тешко ће ико да понуди убедљиво објашњење зашто је нпр. једна моногамна, посвећена веза двоје људи истог пола, лоша и зла и зашто удаљава од Љубави, тј. Бога, а да се не позове на неки цитат. Тешко је објаснити чак и из перспективе учења Цркве шта је ту суштина греха - можемо причати о немогућности истополне заједнице да оствари савршенство брака, али опет, колико бракова је заиста хришћанско, колико људи се спасава ван брака или упркос лошим браковима... Тако да нам углавном остају само још цитата и заповести, чији смисао не успевамо да докучимо. За разлику од нпр. крађе, коцке или прељубе, за које нам је инстиктивно сасвим јасно зашто су на списку грехова..

Ово је велика истина.

Мој одговор (а ја као делатни, евхаристијско-подвижнички утемељени православни хришћанин и практицирајући хомосексуалац то могу поуздано да кажем): зато што  хомосексуалност није грех.

Ја сам 2014 и покренуо тему где сам навео да се борим (тада успешно с тим), али пробајући пут целибата схватио сам да је бесмислен и да је потребно учинити нешто друго. Када сам се окренуо на другу страну угледао сам светлост Божију...

Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Avocado рече

Znači i njega bi optužila da radi pod uticajem gej lobija?  :D

Нећу да одговарам  на  бласфемичне коментаре . Можеш ти и боље . Ди су ти понестали аргументи и логика ?

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Bokisd рече

Ne, Lot nije znao (buducu kaznu) ali je bio pravednik i prosvecen u zakone Bozije i delovanje i sigurno je znao da je bas to veliki greh.... recimo stoji ovakav prevod.... I reče: "Ne činite takva zla, braćo moja!

da sa samocitiram... :D

http://bible.optina.ru/old:gen:19:07

Свт. Иоанн Златоуст

и сказал: братья мои, не делайте зла

О, долготерпение праведника! О, глубина смирения! Обращаться с такими людьми с такою кротостию – вот истинная добродетель. Без сомнения, желая уврачевать больного, или образумить беснующегося, никто не делает этого с гневом и жестокостию. Смотри же, как он называет братьями хотевших совершить такое преступление, желая устыдить их, пробудить их совесть и отклонить их от гнусного намерения: «никакоже, братие, – говорит он, – не дейте зла». Не замышляйте, говорит, ничего такого, не затевайте этого постыдного дела, не низвращайте самой природы, не выдумывайте противуестественного смешения.

Лопухин А.П.

и сказал: братья мои, не делайте зла

«братья мои, не делайте зла…» Обращаясь к ним с таким братским приветствием, Лот думал пробудить в них лучшие чувства и подействовать на их благоразумие; но это было напрасно, так как, при господстве разнузданности низших инстинктов, все высшие и благородные чувства были уже мертвы у содомлян

(moze i u google prevod da se razume dobro kroz kombinaciju srpskog i hrvatskog )

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Панарет рече

Мој одговор (а ја као делатни, евхаристијско-подвижнички утемељени православни хришћанин и практицирајући хомосексуалац то могу поуздано да кажем): зато што  хомосексуалност није грех.

Питао бих само, ако сматраш да није сувише лично, шта си урадио по питању благослова свештеника? Да ли си нашао свештеника који ти је благословио да се причешћујеш или ниси тражио благослов или си тражио али ниси изложио начин живота?

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

@Панарет Јеси чиатоа/читала (не провоцирам, не знам шта си, заиста, милисм телесно) мој коментар горе о људима, делу хомо, који би желели да ускладе и врате у хармонију тело са оним како се осећају према другом полу, и о урођености? Вилео би да комнтаришеш или ако си коментарисао/ла да линкујеш, да не тражим у милион коментара.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Срђан Шијакињић рече

Питао бих само, ако сматраш да није сувише лично, шта си урадио по питању благослова свештеника? Да ли си нашао свештеника који ти је благословио да се причешћујеш или ниси тражио благослов или си тражио али ниси изложио начин живота?

Блаженопочивши прота Дејан Дејановић ми је рекао да је то велики грех, али када је видео да (још) нисам на путу борбе са тим, сматрао је да то ваља ставити по страни и да се усмерим на друге ствари кроз које ћу градити свој однос са Богом. Није ме дакле, одлучио од Причешћа. Потом је уследио вишегодишњи период целибата, али не на његово инсистирање већ мојом одлуком. Касније, када сам се вратио хомосексуалном животу и даље нисам напуштао Цркву. Сада сам у једној лепој вези, а немам више однос са неким свештеником у смислу духовног водства, већ просто приступам светој тајни исповести код свештеника који те недеље исповеда и не пријављујем уопште свој статус у области емоционално-сексуалног живота. Међутим, не кријем да сам геј. 

Тако је за сада.

Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Срђан К. рече

@Avocado @Рапсоди Posto si ti ateista, a ovo pitanje je hipoteticko, odgovora nema...

Како нема ? на основу онога што је било, можемо знати и када би било шта би било или како би било.   

А  било је ... не треба бити пророк па знати шта би било када би се збило.  

Или не знате да неправедници неће наслиједити Царства Божијега?
Не варајте се:ни блудници,ни идолопоклоници,ни прељубници,ни рукоблудници,ни мужеложници,ни лакомци,ни лопови,ни пијанице,ни опадачи,ни отимачи,неће наслиједити Царства Божијега.
(Из посланице Св.Ап.Павла Коринћанима 6.9,10.)

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Срђан Шијакињић рече

"Проблем" је у томе што, за разлику од многих других грехова, код хомосексуалности не можемо да објаснимо зашто је зла, лоша, погубна итд., осим зато што Црква тако учи. Може некоме да буде "гадно" (мало детињасто, јер мени су нажалост "гадни" и неки хетеро парови, појединци и групе, Боже опрости) и слично, али тешко ће ико да понуди убедљиво објашњење зашто је нпр. једна моногамна, посвећена веза двоје људи истог пола, лоша и зла и зашто удаљава од Љубави, тј. Бога, а да се не позове на неки цитат. Тешко је објаснити чак и из перспективе учења Цркве шта је ту суштина греха - можемо причати о немогућности истополне заједнице да оствари савршенство брака, али опет, колико бракова је заиста хришћанско, колико људи се спасава ван брака или упркос лошим браковима... Тако да нам углавном остају само још цитата и заповести, чији смисао не успевамо да докучимо. За разлику од нпр. крађе, коцке или прељубе, за које нам је инстиктивно сасвим јасно зашто су на списку грехова...

Генерално, греси везани за сексуалност имају тенденцију да буду тешко објашњиви. Самозадовољавање (да, може постати страст, али може и алкохол, навијање и комп. игрице...), необавезни односи итд. Нема уверљивих нити интуитивних објашњења, само запосвест. 

То, међутим, не значи да су ти греси ишта мање греси, јер послушање Цркви, чак и када немамо појма зашто је нешто тако како јесте, је, ипак, заповест по себи. Уосталом, сви би требало да будемо пресрећни када би ово о чему пишем била најтежа "нелогичност" кад је вера и овај свет у питању. Али оно што свакако можемо је да имамо пуно, пуно, пуно разумевања за људе који се боре са хомосекс. и за своје место под небом и пред Богом.

И да молимо Бога да нам, једног дана, када будемо спремни, открије или макар наговести тајне свог Промисла, да би смо га још више и још искреније славили и волели.

Sve si fino napisao osim da se bore protiv homosexualnosti, to je nemoguce kao sto i ti ne mozes da se boris protiv svoje heterosexualne orijentacije, iako znam da si napisao u kontekstu istrajavanja jer Crkva zabranjuje te veze, pa ljudima druge sex. orijentacije ostaje samo da nastave kao mirjani samci, jer nije dobro da se zamonase posto imaju dirrektnu privlacnost. Ljudi su pokusali svasta sa djecom koja im kazu da su homo, da li su pokusali iz religijskih i drugih razloga, mnoge su roditelji vodali od najskupljih psihijatara/ psihologa, Crkve pa nazalost do vracara i nista. U mojoj zgradi u CG ima nekoliko ulaza, tu su zivjela dvojica gejeva i jedan bisexualac. Jedan od dvojice gejeva, sad mozda ima 24-25 je mladji brat od mog drugara koji je susta suprotnost i protivnik homosexualnosti, koga je moj drugar na sve nacine jos kao mladjeg tinejdzera pokusao da okrene da bude hetero, kao i roditelji koji su pokusali sve, ali ne moze to, decko je svo to psihicko maltretiranje nekako pretrpio, otisao u inostranstvo i vjencao se sa partnerom u toj zemlji. Roditelji su vremenom prihvatili i vole ga, posjecuju itd. Nema ni jedne studije koja je dokumentovala da su se homo konvertovali to hetero, kao sto nema da su se hetero konvertovali do homo. Imas bisexualaca koje neki kvazipsiholozi na pojedinacnom ili par primera pokusavaju predstaviti kao homo koji su se konvertovali,  medjutim i ti su se kao mladji trazili, neke privlace vise zene a neke muskarci, kasnije se ne traze. Naravno ima ljudi koji mogu iz fetisa svasta da rade, znam ja takvih likova, da upraznjavaju svakakve sexualne vratolomije, ali to ne znaci da oni ne znaju koja im je orijentacija. Naravno ne pricamo o tim ljudima, vec o normalnim homosexualcima koji nisu nikad ni sa kim bludnicili, koji traze jednog partnera, stabilnu vezu, i zajednicki zivot, koji zive moralno  Problem je sto se u Crkvi i kroz citate koje uvijek svi navode provlacilo muzozelstvo i bludnicenje sto sa homo vezama o kojim govorim nema veze. Nikad u Crkvi ni na jednom Saboru nije jasno i detaljno objasnjeno bilo sta vezano za druge orijentacije, niti se to pitanje pokrenulo. Mozda ranije nisu morali ali sta ce u buducnost, kad sve sexualne orijentacije postanu ravnopravne. Trebam jos reci da Izvan ove price postoji mali procenat ljudi koji su intersex i koje su nazalost ranije znali da unakaze budalasti hirurzi po nalogu nerazumnih roditelja i to sa operacijom kao rodjenih beba, a za koje ne moze da se utvrdi kasnije precizno kojeg su roda, dok oni sami ne shvate, jer se cesto radi o trans ljudima. Ali u Crkvi se dopusta promjena pola u skladu sa promjenom roda i operacija ljudi, pocev od patrijarha Pavla, preko o. Dzomica i m. Amfilihija. Na kraju kad se govori o muskarcima homo i hetero treba reci da su to dvije najstabilnije orijentacije, najfiksnije.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Срђан К. рече

@Avocado @Рапсоди Posto si ti ateista, a ovo pitanje je hipoteticko, odgovora nema...

Aha... mislim da i izostanak odgovora dovoljno jasno govori... kao i to kako je ista hipotetička situacija koju si ti smislio odjednom postala neprimerena za odgovor kada je onakva kakva ti ne odgovara...

A baš mi bilo milo kada si je ti postavio... jer pričah odavno ovde baš to - da se mnogi homofobi kriju iza religije i da ne bi promenili mišljenje i da im Isus kaže da nisu u pravu... a nije uopšte teško prepoznati one koji prosto prihvataju stav Crkve o tome da je greh i one kojima je to samo opravdanje za ličnu mržnju koju bi imali, gajili i sejali i kada bi sutra prestali da budu hrišćani (ili da se nazivaju hrišćanima)...

Ovi prvi naravno ne bi ni imali problem da odgovore na takvo hipotetičko pitanje i da kažu - kad bi Isus rekao da nije greh i ja bih to prihvatio... ovi drugi naravno ne mogu to da kažu... čak pokušavaju da nekom prodaju m. za bubrege mešajući Pavla i Isusa...

Подели на овим сајтовима

moze i ovo ... И одговарајући Исус рече им: ... А у почетку створења, мужа и жену, створио их је Бог.Зато оставиће човек оца свог и мајку и прилепиће се к жени својој, И буду двоје једно тело. Тако нису више двоје него једно тело. А шта је Бог саставио човек да не раставља....  

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...