Jump to content

Препоручена порука

пре 8 часа, GeniusAtWork рече

Мислиш на саму идеју увођења доживотне без помиловања, или како је све ово склепано и спроведено у пракси?

Komplet

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, Богољуб 1 рече

Abortus nije pokriven zdravstvenim osiguranjem.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Tumaralo. рече

Lolz, prema izmenama- osuđeni ubica bremenite žene, osuđen na doživotnu, nikada neće moći da traži uslovni otpust a počinilac genocida, isto osuđen na doživotnu, mogao bi da traži :smeh1:

Aha...  pri čemu je moguće da je ovaj drugi ubio/silovao hiljade dece i bremenitih žena...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Tumaralo. рече

Lolz, prema izmenama- osuđeni ubica bremenite žene, osuđen na doživotnu, nikada neće moći da traži uslovni otpust a počinilac genocida, isto osuđen na doživotnu, mogao bi da traži :smeh1:

Pa, jeste, ali, pocinioca genocida necemo da vidimo 100 godina, dok oni koji su zahvaceni ovim zakonom su svakodnevno oko nas i ima ih sve vise. :blush: ... pa, neka pomisli da nema prava na uslovni otpust,staniiiiiii a ovi drugi imaju.... i tako ce da trune u zatvoru ceo zivot....

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Bokisd рече

Pa, jeste, ali, pocinioca genocida necemo da vidimo 100 godina, dok oni koji su zahvaceni ovim zakonom su svakodnevno oko nas i ima ih sve vise. :blush: 

Odakle ti ova informacija?

пре 7 минута, Bokisd рече

... pa, neka pomisli da nema prava na uslovni otpust,staniiiiiii a ovi drugi imaju.... 

Ako ga to ne zaustavi da ubije dete, nista nece.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Avocado рече

Odakle ti ova informacija?

Ako ga to ne zaustavi da ubije dete, nista nece.

Pa, jos manje ce ga zaustaviti mogucnost pomilovanja,...i recimo, tako ce da ga stigne pravedna kazna i zadovoljenje pravde i uteha za roditelje.

U sustini ako budemo imali pocinioce genocida, moze i taj zakon da se uskladi sa ovim ako situacija zahteva, nema pomilovanja.

Подели на овим сајтовима

Сачекајмо да закон заживи.

• Свиђа ми се 1

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Bokisd рече

Pa, jos manje ce ga zaustaviti mogucnost pomilovanja,...

Jedna nula nije ni manja ni veća od druge nule.

i recimo, tako ce da ga stigne pravedna kazna i zadovoljenje pravde i uteha za roditelje.

Ako ih to ne uteši, ništa neće.

U sustini ako budemo imali pocinioce genocida, moze i taj zakon da se uskladi sa ovim ako situacija zahteva, nema pomilovanja.

Ne može.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Avocado рече

Jedna nula nije ni manja ni veća od druge nule.

Ako ih to ne uteši, ništa neće.

Ne može.

Nema tu nule Avocado, ako ce zakon i jedan zlocin da spreci onda ima svrhu i sigurno da ima dejstvo, narocito ako se dobro medijski promovise i jasno stavi do znanja sta moze ocekivati one koji planiraju takve zlocine.

Ja se najezim samo od mogucnosti da neko dete iz moje porodice bude ubijeno, silovano, muceno i sigurno da taj bol moze da ublazi saznanje da je ubica pravedno kaznjen dozivotnim zatvorom.

Dobro, ako ne moze (sigurno znas), ali, opet, sve moze danas u ovakvom svetu,  medijska javnost ako zahteva da se nesto politicki odradi moze da bude presudna, mislim, sam zivot i situacija moze da diktira stvari, kao sto je izgleda i u ovom slucaju sa Tijaninim zakonom bilo.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Bokisd рече

Nema tu nule Avocado, ako ce zakon i jedan zlocin da spreci onda ima svrhu i sigurno da ima dejstvo, narocito ako se dobro medijski promovise i jasno stavi do znanja sta moze ocekivati one koji planiraju takve zlocine.

A ako neće (kao što neće) onda ima tu nule Boki.

Pri čemu uopšte ne moraš da budeš u toj struci da bi ispravno zaključio da ne postoji osoba koja će da odustane od takvog zločina ako mu preti doživotna kazna, a neće odustati ako mu preti kazna od 40 godina zatvora. Nije to kao da se odlučuješ da li da kupiš telefon pa ti pravi razliku da li košta 100e ili 300e.

1 hour ago, Bokisd рече

Ja se najezim samo od mogucnosti da neko dete iz moje porodice bude ubijeno, silovano, muceno i sigurno da taj bol moze da ublazi saznanje da je ubica pravedno kaznjen dozivotnim zatvorom.

Ništa ne može da ublaži bol zbog toga... a ponajmanje razlika između 40 godina zatvora i doživotnog zatvora, koja se najčešće i svede na isto.

1 hour ago, Bokisd рече

Dobro, ako ne moze (sigurno znas),

Ne može ništa retroaktivno...

1 hour ago, Bokisd рече

medijska javnost ako zahteva da se nesto politicki odradi moze da bude presudna, mislim, sam zivot i situacija moze da diktira stvari, kao sto je izgleda i u ovom slucaju sa Tijaninim zakonom bilo.

Pa da... zato ovo i jeste školski primer populizma... i to u skoro svim aspektima... i to što imaš vrli i prepametni populus protiv zle i korumpirane "elite" u vidu profesora prava, sudija, tužilaca, advokata... i to što imaš pravu elitu (one koji zaista imaju moć i vlast) koji šatro štite populus od zle i korumpirane "elite"... pa i to što se prodaje priča koja je emotivno izuzetno važna, a u realnosti ne tangira ni promil stanovništva te je objektivno nebitna... i naravno to što se uz te emocije i u tom paketu uvali sve i svašta, pa se izmene zakona koje u 99% sadržine nemaju nikakve dodirne tačke sa Tijaninim slučajem nazivaju Tijanin zakon... pri čemu su dodirne tačke sa Tijaninim slučajem te da njen ubica (da je ovakav zakon tada postojao) ne bi izašao iz zatvora u 74oj godini (ako toliko poživi u zatvoru što nije baš verovatno), nego ne bi nikad izašao.

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Avocado рече

A ako neće (kao što neće) onda ima tu nule Boki.

Pri čemu uopšte ne moraš da budeš u toj struci da bi ispravno zaključio da ne postoji osoba koja će da odustane od takvog zločina ako mu preti doživotna kazna, a neće odustati ako mu preti kazna od 40 godina zatvora. Nije to kao da se odlučuješ da li da kupiš telefon pa ti pravi razliku da li košta 100e ili 300e.

Ništa ne može da ublaži bol zbog toga... a ponajmanje razlika između 40 godina zatvora i doživotnog zatvora, koja se najčešće i svede na isto.

Ne može ništa retroaktivno...

Pa da... zato ovo i jeste školski primer populizma... i to u skoro svim aspektima... i to što imaš vrli i prepametni populus protiv zle i korumpirane "elite" u vidu profesora prava, sudija, tužilaca, advokata... i to što imaš pravu elitu (one koji zaista imaju moć i vlast) koji šatro štite populus od zle i korumpirane "elite"... pa i to što se prodaje priča koja je emotivno izuzetno važna, a u realnosti ne tangira ni promil stanovništva te je objektivno nebitna... i naravno to što se uz te emocije i u tom paketu uvali sve i svašta, pa se izmene zakona koje u 99% sadržine nemaju nikakve dodirne tačke sa Tijaninim slučajem nazivaju Tijanin zakon... pri čemu su dodirne tačke sa Tijaninim slučajem te da njen ubica (da je ovakav zakon tada postojao) ne bi izašao iz zatvora u 74oj godini (ako toliko poživi u zatvoru što nije baš verovatno), nego ne bi nikad izašao.

Ali, zar nije logicno da ocekujemo da neko zbog tezine kazne odustane od izvrsenja, mislim da se slazes da je to cilj i zakona , bilo kojeg , mislim ne treba da pricam ti si profi u tom poslu i znas sve te stvari. U tom smislu meni je okey ako je to namera ovog zakona a ne vidim da je drugacije. Takodje mislim da treba i medijski promovisati zakon i ispratiti njegovo delovanje u praksi, jer stvarno nije isto, .... ako se naglasi, ako ubijes i silujes dete, neces moci da izadjes iz zatvora do kraja zivota, nemas pravo na pomilovanje cak i ako postanes najprimereniji i najbolji robijas u zatvoru, dok neki drugi mogu.... 

Licno koliko znam, zaista znaci roditeljima zrtava sto pravednija i sto veca kazna za pocinioca zlocina nad njihovom decom, narocito ako 'odradi' kaznu i posle kazne provedene u zatvoru izadje napolje i ponovo zivi kao slobodan covek ili ako dobije pomilovanje i izadje na slobodu, mislim da to ubija roditelje, koliko vidim to je i Tijaninom ocu bila glavna zamisao i tako se i osecao (kako sam opisao)

Sto se tice populizma, jasno je, vidimo gde zivimo i kakvo nam je okruzenje, vidim da su i nesto drugo progurali, ko zna da li bii stavili ovaj zakon na glasanje u skupstini,... iako verujem da u skupstini postoje posteni ljudi koji su glasali po savesti i da je celokupna javnost u vecini zadovoljna i podrzava zakon.

Подели на овим сајтовима

Све је више  преступника,  животне доби од двадесете па надаље.

Тако да не може бити исто  20+40=60 и 20+остатак=никад не изаћи 

• Свиђа ми се 1

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Bokisd рече

Ali, zar nije logicno da ocekujemo da neko zbog tezine kazne odustane od izvrsenja,

Nije kod najtežih dela. Ti možeš da promišljaš o tome da li ti se isplati da ukradeš neki automobil zavisno od toga da li je zaprećena kazna zatvora od godinu dana ili 5 godina, pa da zaključiš da ti je rizik od godinu dana prihvatljiv (čak ako te i uhvate, a nadaš se da neće) a rizik od 5 godina je potpuno neprihvatljiv pa nećeš ni da pokušaš ako toliko možeš da odležiš za to... ali 30-40 godina robije nije nikom prihvatljivo ni za šta... u takvim situacijama, jedino što ih realno odvraća je uverenje da su male šanse da ne budu uhvaćeni.

Baš zbog toga, Tijanin slučaj jeste dobar za odvraćanje, jer je tu policija sjajno odradila svoj posao... ako nešto treba medijski promovisati, to je to... samo je tu problem što kad to promovisanje previše radiš, neko će da se pita kako policija u toj situaciji može tako brzo i efikasno da nađe počinioca, a u Hercegovačkoj npr. ne može... pa je lakše da borbu protiv kriminala promovišeš kroz besmislene populističke zakone koji nikakvog realnog efekta nemaju na smanjenje stope kriminala.

ako se naglasi, ako ubijes i silujes dete, neces moci da izadjes iz zatvora do kraja zivota, nemas pravo na pomilovanje cak i ako postanes najprimereniji i najbolji robijas u zatvoru, dok neki drugi mogu.... 

To neće imati efekta na one koji uopšte ne računaju na to da će biti u zatvoru, tj. na one koji planiraju nešto toliko strašno da je svaka kazna preteška...

Imaće efekta na one koji su već u zatvoru i nemaju mogućnost pomilovanja... a efekat će biti da takvi budu sve suprotno od "najprimereniji i najbolji robijas u zatvoru" ali cenim da te za to zabole uvo... 

Licno koliko znam, zaista znaci roditeljima zrtava sto pravednija i sto veca kazna za pocinioca zlocina

Najbolje je što nisi uopšte svestan da je to kontradikcija...

Sto se tice populizma, jasno je,  ...   ....  ... da je celokupna javnost u vecini zadovoljna i podrzava zakon.

i to je sve što je populistima važno tj. glavni i prevashodni cilj ovog zakona i svakog populističkog zakona...

Подели на овим сајтовима

Каква бре доживотна,  одмах по кратком поступку , негде на тргу.... ел то хоће да има ефекта...  

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...