Jump to content

Раскиди - грех или слобода избора?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Управо сада, drvce рече

Braku prethodi dogovor roditelja buducih supruznika, a ne mladalacke veze i vezice.

Нажалост не живимо у том времену. Тако је како је сада и треба приступити актуелном проблему.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 175
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 2 минута, drvce рече

Braku prethodi dogovor roditelja buducih supruznika, a ne mladalacke veze i vezice.

Uz domacu ljutu, normalno!

• Волим 1

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Sapientia рече

Нажалост не живимо у том времену. Тако је како је сада и треба приступити актуелном проблему.

Kad vidim kako pojedini danas razmisljaju, radije cu da kazem `fala Bogu da ne zivimo u tom vremenu.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Sapientia рече

Oh, ali zivimo u 21. veku, a letecih automobila jos uvek nema?! No, to, dakako, nije do vremena. Nedostaje nam hrabrosti da, kada smo vec konstatovali problem, resenje potrazimo od iskusnijih i starijih.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Evo jos jednom da postavimo, da se ne zaturi ova poruka...

...

пре 21 минута, obi-wan рече

Evo, da dodamo malo realizma, posto vidim da nekima ne prija "teoretisanje".

Licno poznajem 2 bivsa bracna para sasvim crkvujucih ljudi (znaci - pripadnici oba para su se razveli; jedni imaju cetvoro, a drugi troje dece). Dakle, sta biste rekli tim ljudima kad biste imali prilike da razgovarate sa njima? Kako gledate na to sto su se crkvujuci ljudi razveli?

Iz ovoga sto sam napisao jasno se vidi da ja ocigledno podrzavam raspadanje brakova, tako da taj deo mozete da preskocite.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, drvce рече

Oh, ali zivimo u 21. veku, a letecih automobila jos uvek nema?! No, to, dakako, nije do vremena. Nedostaje nam hrabrosti da, kada smo vec konstatovali problem, resenje potrazimo od iskusnijih i starijih.

Опростите, мени није циљ да кривицу пребацим на "дух времена", већ да укажем на постојање савремених проблема. Раскиди, као такви су ван контеста закона по коме су живели стари хришћани док се ми данас, суочавамо са не бих смео рећи још и тежим али другачијим проблемима у друштву. 
Јако је важно да сваки од њих буде решен кроз хришћанску призму и закон. Али то што, рецимо раскид, није био масовна појава па се у ранија времена није придавала већа пажња не значи да проблем треба да гледамо искључиво њиховим очима и не сагледавамо га дубље тражећи, опет ћу рећи, хришћанско решење. 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Опростите, мени није циљ да кривицу пребацим на "дух времена", већ да укажем на постојање савремених проблема. Раскиди, као такви су ван контеста закона по коме су живели стари хришћани док се ми данас, суочавамо са не бих смео рећи још и тежим али другачијим проблемима у друштву. 
Јако је важно да сваки од њих буде решен кроз хришћанску призму и закон. Али то што, рецимо раскид, није био масовна појава па се у ранија времена није придавала већа пажња не значи да проблем треба да гледамо искључиво њиховим очима и не сагледавамо га дубље тражећи, опет ћу рећи, хришћанско решење. 

Da, ako govorimo o hriscanskom braku, naravno da je 'problem' raskid braka, narocito ako ne postoje kanonske osnove za prekid braka jer u tom slucaju takav vernik koji je bez ikakvog crkvenog i kanonskog razloga rasturio brak nema pravo na pricesce i treba da bude pod duhovnom epitimijom ( u zavisnosti koliko episkop odredi).

To je poenta cele price, kako da sacuvamo dusu,  kako da se ne ogresimo o ckvenu i duhovnu instituciju braka i kako da vernik odrzi svoj hriscanski brak u ovom savremenom vremenu.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Da, ako govorimo o hriscanskom braku, naravno da je 'problem' raskid braka, narocito ako ne postoje kanonske osnove za prekid braka jer u tom slucaju takav vernik koji je bez ikakvog crkvenog i kanonskog razloga rasturio brak nema pravo na pricesce i treba da bude pod duhovnom epitimijom ( u zavisnosti koliko episkop odredi).

To je poenta cele price, kako da sacuvamo dusu,  kako da se ne ogresimo o ckvenu i duhovnu instituciju braka i kako da vernik odrzi svoj hriscanski brak u ovom savremenom vremenu.

Написао сам претходно, говоримо о раскидима и односима у предбрачним везама. 

Подели на овим сајтовима

Dobro, mozemo posmatrati u slicnom hriscanskom kontekstu (moze i u nekom drugom, ko kako zeli)

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Sapientia рече

пре 8 минута, Sapientia рече

Брак је то све исто, само са још већом дозом одговорности. Поготово када дођу деца.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, obi-wan рече

To sto sad kazes je bas ideal, jer je mnogima - na zalost - jos uvek nedostizno.

Ма какав идеал, ми се стално свађамо :))) ја сам само причала о одлуци - једном за цијели живот, стварно не знам шта је ту идеално

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Аристарх рече

Превише је то дискутабилно, зато ти ја кажем. Треба се поуздат у Бога. дете има свој живот, предодређен генетиком. То је доказано, научно не само за људе... Значи, само човек може да буде ту кад треба, али ко себе запостави. Чему може сутра дете да научи?

Мислиш ли да је буквално речено да је муж жени глава. Ко је луд то себи да ради:). или да човек пије воду са свога извора или да су усне туђе жене слатке као мед али да им је пошљедак горак... Ја волим кад видим да је жена самосвесна, самоиницијативна... Мене привуче карактер и борбеност жене, никако сервилност или балавост (цео живот има 8 година)...

То реченица у светом писму значи држи се свог народа, јер сваки народ има своју неуролошку мрежу, не можеш рећи да си могао да се родиш као кинез или етиопљанин јер немате исту перцепцију о свету тј. генетски предодређену неуролошку мрежу... Цела наука је око тог питања дотиче највеће непријатељство Хришћанству (живот у разуму божијем), вавилонску стару религију где је размножавање било ритуал у храму па су се мешале расе и народи. Зато је и пропао Вавилон по Даниловом пророчанству...

А реци ти мени ако ти је девојка крвна група 0 а ти си А позитив и много се волите... Шта онда? Мораш је оставити не би ли она имала потомство са неким и нашла нову љубав, јели то грех?

А знаш да не може да роди дете некоме ко није њена крвна група јер њено тело не може да прими донацију крви друге групе а камоли да роди живо дете другој крвној групи. Исто ти је са хаплогрупама, ако се мешају неке које не би смеле, долази до шизофреније код потомства...

нисам још схватио све особине светих тајна, посебно миропомазања које би требало да исцеле природу људи који су да тако кажем, мешавина не-компатиблних типова људи. Али свете тајне нису елиминисале питање крвне групе и тих закона које је ипак Бог поставио са неким разлогом. Тако да је и раскид са неким разлогом, ја сам имао болне раскиде (за мене болне), али сам схватио да нисам те особе познавао уопште. Зато ти рекох, ја сам себи јасно нацртао, ако жена нема неке сличности са мном. То је проблем у најави, мора барем да тренира и има неку амбицију, да буде ментално јака (једе прасетину ако је могуће:smeh1:)...

Тема јесте поприлично незгодна а верујем да готово нико не зна како би реаговао у таквим ситуацијама. 
Да ли бих пустио девојку зарад потомства? Не знам, сигурно је не бих држао силом. То је нешто што сигурно боли али у тој девојци тада нема скривене прељубе или нестајања осећања што, можда, заправо и најтеже пада. И у томе би било можда неке утехе. Али не и кривице. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Агница рече

Ма какав идеал, ми се стално свађамо :))) ја сам само причала о одлуци - једном за цијели живот, стварно не знам шта је ту идеално

Pa idealno je da se ostvari veza neraskidive ljubavi. O tome pricamo. A u ovo danasnje vreme egoista to je postalo poprilicno tesko ljudima.

Подели на овим сајтовима

пре 40 минута, obi-wan рече

Licno poznajem 2 bivsa bracna para sasvim crkvujucih ljudi (znaci - pripadnici oba para su se razveli; jedni imaju cetvoro, a drugi troje dece). Dakle, sta biste rekli tim ljudima kad biste imali prilike da razgovarate sa njima? Kako gledate na to sto su se crkvujuci ljudi razveli?

Рекла бих им да ми је страшно жао што су морали да прођу кроз тај пакао развода. Али бих имала пуно поверење да ће, као стварни Хришћани, наћи начин да достојанствено превазиђу ситуацију која их је задесила. Као што с' почетка рекох, без упирања прстом и роптања. Довољна је њима њихова мука око свега тога, најмање што им треба је жигосање околине.

На концу, онај ко није схватио и реално осетио да се права љубав огледа и у томе колико си слободе спреман да даш вољеном бићу ако му је потребна, бојим се да није довољно сазрелио и да му треба још времена за то.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...