Jump to content

Препоручена порука

Pa svestenik moze samo da sluzi jednom Liturgiju u toku dana. I jedna Liturgija na jednom antimisu. I to je vezano za Pricescem, da ne moze dva puta dnevno. Liturgija to je Velika Sedmica i Pasha, pa onda - dve Velike Sedmice u toku jednog dana?... ;)

U vezi glavnog teksta - mozete da zamislisite, Vaskrsnji Ponedeljak, libansko pravoslavno selo, dosao je mitropolit Tripolisa Efrem, prepuna crkva. I... Pricesce iz 5 casa.

Edit: juce, Vaskrsnji Petak, manastir Presvete Bogorodice u Bejrutu, u njegovom pravoslavnom distriktu Asrafijje. Dosao je mitropolit Bejruta Ilija, isto puna crkva - Pricesce iz 3 casa.

I naravno, cele sedmice nije bilo nikakvih ispovesti.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Рапсоди рече

Волела бих да ми неко од теолога темељно разложи  зашто не на свакој Литургији  причешће. Ако може други дан Васкрса, зашто не може два пута у току једнога дана ? Зар је временска баријера проблем ? 48 сати или 2 сата, какав је проблем, временски или неки други не разумем, шта ако неко осети потребу и за два сата  поново да  се сједини са Христом, зашто је проблем то омогућити вернима, жељнима Христа. Интересују ме ти канонски разлози. 

Svaki dan je jedan potpuni bogosluzbeni krug, sa svojim bogosluzbenim pravilima. U jednom danu/krugu, jasno je - jedna Liturgija svakom. Radi prakticnosti, bude da se sluzi vise Liturgija u istom hramu, kad je mnogo ljudi i ne mogu svi da pridju u isto vreme. To onda obavezno biva sa razlicitim ekipama svestenika, u razne sate, i obavezno na razlicitim antiminsima, nikad na istom.

Dakle - jedan savrseni Hristos u jednom zaokruzenom danu (= bogosluzbenom krugu) je savrseno dovoljan, i ispunjava apsolutno sve nase potrebe. Dva puta u istom danu bi bilo prosto ruganje Svetinji, kao da je toboze nedovoljno samo jednom, pa je bitna kolicina.

Svaki novi dan - novi krug (= novi ciklus), jedna nova Liturgija, jedno novo pricescivanje.

Sve je ovo tako banalno ocigledno, samo treba covek malo da smiri um, i sve ce samo da mu se kaze.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 54 минута, Рапсоди рече

Теолози очигледно не знају  одговор....:D ма добро, мислим није ништа страшно не знати, мислим да ни Таске на ово питање не би имао ваљан одговор.Можда одговора и нема.  

Ruganje je ruzno ponasanje.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, obi-wan рече

Svaki dan je jedan potpuni bogosluzbeni krug, sa svojim bogosluzbenim pravilima. U jednom danu/krugu, jasno je - jedna Liturgija svakom. Radi prakticnosti, bude da se sluzi vise Liturgija u istom hramu, kad je mnogo ljudi i ne mogu svi da pridju u isto vreme. To onda obavezno biva sa razlicitim ekipama svestenika, u razne sate, i obavezno na razlicitim antiminsima, nikad na istom.

Dakle - jedan savrseni Hristos u jednom zaokruzenom danu (= bogosluzbenom krugu) je savrseno dovoljan, i ispunjava apsolutno sve nase potrebe. Dva puta u istom danu bi bilo prosto ruganje Svetinji, kao da je toboze nedovoljno samo jednom, pa je bitna kolicina.

Svaki novi dan - novi krug (= novi ciklus), jedna nova Liturgija, jedno novo pricescivanje.

Sve je ovo tako banalno ocigledno, samo treba covek malo da smiri um, i sve ce samo da mu se kaze.

Nisi trebao da joj kažeš. Bolje je da je sma istražila. 

• Хахаха 1

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Trifke рече

Nisi trebao da joj kažeš. Bolje je da je sma istražila. 

Bas ce nas protestant sam da trazi... `El tako @Рапсоди:smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, obi-wan рече

Рааазумем генерале. Да ли канонски,  верници могу присуствовати у току једног дана на две Литургије ? Рецимо једна почиње у 5 а друга рецимо на сасвим другом месту или чак у истом Храму али касније .Ако могу, онда  ти  је објашњење непотпуно, ако не, онда ок. 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, obi-wan рече

Bas ce nas protestant sam da trazi... `El tako @Рапсоди:smeh1:

Ја нисам протестант, ванземаљцу један.:smeh1:

• Хахаха 1

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Подели на овим сајтовима

On 3.5.2019. at 15:55, obi-wan рече

...

...

Bestidni uzurpatori i lopine! Tesko takvima, jer, "sami u Carstvo ne ulaze, a ne daju onima koji hoce da udju"...

Осуђивање не само да је ружно понашање, већ је и тежак грех. Да исповедиш то свештенику пред причешће. :trtmilo:

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Рапсоди рече

Рааазумем генерале. Да ли канонски,  верници могу присуствовати у току једног дана на две Литургије .Рецимо једна почиње у 5 а друга рецимо на сасвим другом месту или чак у истом Храму али касније .Ако могу, онда  ти  је објашњење непотпуно, ако не, онда ок. 

Nije tu nista nepotpuno, nepotpuno je samo u tvom razdrobljenom i atomiziranom razmisljanju.
Dakle, fizicki mogu svakako da budu tu, ali opet se postavlja razborito pitanje - sta tu rade, ako su vec bili na jednoj?

Jedino ako nesto pomazu u toku sluzbe, jer nema ko drugi, a to vec nije nikakav problem, niti se kosi sa bilo cim.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Рапсоди рече

Осуђивање не само да је ружно понашање, већ је и тежак грех. Да исповедиш то свештенику пред причешће. :trtmilo:

Nije to nikakvo osudjivanje, nego pravedni gnev bre, sta je tebi...

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Рапсоди рече

Ја нисам протестант, ванземаљцу један.:smeh1:

Kako nisi, kad samo nesto protestujes? :smeh1: Ali bez sale - njima je bas svojstveno da tako "ocedjuju komarca, a gutaju kamile", tj. da se bave nesuvislim i samim po sebi besmislenim detaljima, zanemarujuci ono sto je celovito i sustinsko.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, obi-wan рече

Dakle, fizicki mogu svakako da budu tu, ali opet se postavlja razborito pitanje - sta tu rade, ako su vec bili na jednoj?

Пусти ме физике, знам да могу физички, могу ли канонски да присуствују  на 2 Литургије у јуедном дану /не због помагања/.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Рапсоди рече

Пусти ме физике, знам да могу физички, могу ли канонски да присуствују  на 2 Литургије у јуедном дану /не због помагања/.

Lepo sam napisao - mogu, nista time ne gube, niti dobijaju. Razmisljaj malo glavom, lepo ti rece Trifke. Kanoni su zivo terapeutsko sredstvo, NISU! niti ce ikad da budu mrtvo slovo na papiru, i da bi se razumeli i primenili potreban je ziv covek, sa duhom istinske poboznosti, ne prosto neko ko marsira po "pravilima".

I to je sve sasvim nevazno naspram same teme, a to je - redovno pricescivanje. A ti si, neuspesno, probala da skrenes na ove besmislene i apstraktne detalje.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, obi-wan рече

Ruganje je ruzno ponasanje.

Ма није то ругање, то је стилска фигура, иронија или сарказам....но свакако  књижевни духовити украс, шта је теби....:smeh1:

Но све је у оку посматрача.

Да ли је Нушић био ругач, мислим не упоређујем се са Нушићем наравно, али сви ми имамо неки стил /начин /комуникације овде.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Рапсоди рече

Ма није то ругање, то је стилска фигура, иронија или сарказам....но свакако  књижевни духовити украс, шта је теби....:smeh1:

Но све је у оку посматрача.

Да ли је Нушић био ругач, мислим не упоређујем се са Нушићем наравно, али сви ми имамо неки стил /начин /комуникације овде.

Nusic je imao vaspitni cilj, kakav cilj imas ti kad s visine bacas konfete na nedostojne? To je prosto provociranje, ili tako nesto slicno tome.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...