Jump to content

Горазд: „Смути“ теологија интернет смути(лаца)

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 часа, Дејан Мачковић рече

Допада ми се његова идеја са ЈАТ.

А мени је то тешко фолирање, до те мере да жестоко смара. 

А иначе ја сам неко ко воли црквенословнски језик. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 152
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Проблем је што попови (теолози) нису у стању да направе линк између теологије као науке и реалног живота цркве, а плату примају за то.

amin-nas

Могло би се још дописати за шта плату примају, а што не чине. "К сожаљенију".

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Исто тако је са сајтом. Сајт објављује оно што се нуди.

Ово није тачно. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Дејан Мачковић рече

Конкретна теолошка расправа се води кад уради вила на Халила, и напише ти си рекао то и то, слагао си извор из Патрологиа Грека итд.

Mislim da pisac uvodnog teksta uopste i nije imao nameru da dadne teolosku kritiku u tom uzanom okviru, i da je bas namerno birao zgadjenost kao svoj izraz. Kao da je hteo da kaze - "i ovo sto sam sad rek`o je zivotnije nego bilo koje vase suvo i prazno piskaranje".

Na prvoj strani teme sam se ogradio od kolicine jeda koja je prisutna u tom tekstu, ali da je neosnovan i nejasan - to se nikako ne slazem.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Дејан Мачковић рече

Ти ако си незадовољан српском теологијом, фино пресавиј табак и пиши.

Ja pisem ono sto zelim vec podugo na ovom forumu, i zadovoljan sam time. Sad, da li je to neko i ko sve citao, to je vec sasvim druga prica.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Ведран* рече

Ово није тачно. 

Како није тачно?

Нисам чуо да је неко написао текст о светом Теодору Студиту, да је био смислен и научно утемељен, а да су му они одбили.

Проблем је у темама којим се српско богословље бави, досадне су и празне. Није проблем у сајту.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Zoran Đurović рече

а себи су допустили да фалсификују сопствене публикације. Не можеш да черечиш Пена а да после убацујеш знаке навода 

Овај део ми је најзанимљивији од свега гледе академског интегритета и кредибилитета теологија.нет-а.

Јер ово више од свега говори какав је тај интегритет и кредибилитет. И то без и једне изречене речи. Ово је заиста својеврсни врхунац и велико достигнуће. 

Ја сам ономад подржао Јефтићев текст против Пена. То сви овде знају. Јер је текст био конкретан и утемељен. И нисам променио мишљење, јер ја не припадам било којем табору нити судим по познанстима, евентуалним мотивима, или било чему другом што не видим. 

А оно што видим у фалсификовању текста интервјуа са владиком Максимом јесте јадно и срамотно. А кад се то још продаје за неки високи академски приступ теологији онда је то и вређање интелигенције. А од свега ми је најболније што је то срамоћење Цркве.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Дејан Мачковић рече

Како није тачно?

Нисам чуо да је неко написао текст о светом Теодору Студиту, да је био смислен и научно утемељен, а да су му они одбили.

Вероватно није о Теодору Студиту, али јесте о украјинској кризи. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Па добро, украјинска криза се претворила у егзистенцијално питање за поједине сада.

Теологија нет је одиграла огромну улогу у расвјетљавању украјинског питања код нас. Да није било њих, већина Срба не би знала каква је Вартоломеј хуља и продана душа. Ево неки дан су ретвитовали Зизиуласов Примат и национализам гдје курвањски провлачи да је потребно да постоји примат на васељенском нивоу, како би се ето превазишле националне подјеле итд. Чак лаже да гркофоне цркве нису никад имале епископе у Америци итд, а тачно се зна кад и колико су хистерисали да Јерусалим укине своје епархије или Александрија. Текст који је написао давно и из кога се види да су нам се кезили и јели сарме код нас, док су све вријеме сматрали да смо "дебили над којим они првенствују као род и народ" Нико није више урнисао цариградску позицију код Срба од теологија нет. Други је пар ципела, што то нису урадили намјерно и што им се отела цијела ствар контроли.

Нисам сигуран да је икада и један црквени проблем толико расправљан у Цркви, јавно. Ми ни о Македонском питању немамо толико расправе а тиче нас се директно. То је све заслуга теологије нет.

Подели на овим сајтовима

Ево неки дан су ретвитовали Зизиуласов Примат и национализам гдје курвањски провлачи да је потребно да постоји примат на васељенском нивоу, како би се ето превазишле националне подјеле итд

Баш сам то хтео мало да прокоментаришем али сам имао преча посла. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Дејан Мачковић рече

Текст који је написао давно и из кога се види да су нам се кезили и јели сарме код нас, док су све вријеме сматрали да смо "дебили над којим они првенствују као род и народ"

А да ово није само метафора доказаћу устима самог Барта. 

Каже он у обраћању својим архијерејима да као патријарх има прилику да се сретне и са предстојатељима и са архијерејима других Цркава. И да зато са сигурношћу може да каже да су архијереји цариградског трона ипак елита. Врлински теолози, научници, мисионари, проповедници, елоквентни професори, познати писци, итд. Наспрам, на пример, наше, и друге, ситне бораније. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Па то је текст из 2012. али сад у свјетлу свињарија које је њихов примат направио, цијела прича и сваки њихов текст се сад наравно чита са другачијим бојама и са више предострожности. Сад им сви лове сваку длаку и зарез, а раније није било тако. Теологија нет је урнисала Вартоломеја међ Србљем. Ђогини текстови у наставцима, објављени пред Сабор, па онда интересовање које је настало итд,  Све то је имало за посљедицу да је прва  СПЦ отпилила Вартоломеја, па тек онда сви остали.

Кад се досјети тога Варто, проклеће их триклетом клетвом. :)

Подели на овим сајтовима

Кад се досјети тога Варто, проклеће их триклетом клетвом. :)

А ко ће му касти шта су му направили? Нико.

Ми нисмо тужибабе. Таквих има у њиховим редовима, менсечни. :)))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

мрзело ме да кликћем успут па ћу овако да излајкујем све поруке, и са којима се слажем и са којима се не слажем, чисто -због ради- уживања док сам читао :) 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...