Jump to content

Vučić i Han onomad otvorihu tvrđavu u Golupcu... Ovo je drugačiji pogled na "zločinački poduhvat obnove Golubačkog grada"

Оцени ову тему


Препоручена порука

Status novinara Nebojše Vučinića na FB.

Видех на твитеру интересантну причу о реконструкцији Голубачке тврђаве, коју је поделио 51N154 @temerinski - па је преносим онако како је он написао:

Tan2019-3-29_122543755_0.jpg

Тврђава није реконструисана према пројекту, него је ДЕВАСТИРАНА, а сви подаци заувек УНИШТЕНИ. Пројекат је подразумевао санацију и заштиту свих зидова и кула, са уређењем за прихват посетилаца. Посао је водила Аустријска развојна агенција која је муљала са надзором и извођачем.

Надзор је био Сафеге доо, а извођач Орнамент Инвестинжењеринг доо, молерско предузеће из Београда, који је посао добило дампинг ценом. Тако раде и на другим местима. Надувавањем количина је посао који је уговорен на 1.700.000 евра, нарастао вишеструко, сада помињу 8 милиона.

Аутор је била Марија Јовин, која се од почетка бунила против фушераја и промене материјала - радили су са забрањеним цементом. Био сам одређен да будем конзерваторски надзор испред РззскБеоград и нисам дозвољавао да мењају пројекат и мерио сам количине урађеног посла.

Онда су из Аустријске развојне агенције дошли у Републички завод за заштиту споменика културе и тражили да будем смењен као конзерваторски надзор. То се и десило - директорка Мирјана Андрић ме је сменила и поставила друге људе, који су одмах одобрили коришћење цемента...

Почели су и да мењају цртеже и предмер радова тако што су увећавали количине. Пројекат који је подразумевао потпуну заштиту оригиналних зидова и свих фаза градње крововима и надзиђивањем остатака зидова до пуне висине, драстично је промењен. Кровови су урађени на само 4 куле.

А највећа ШТЕТА је урађена обијањем свих средњовековних спојница на зидовима и кулама и поновним фуговањем. Тиме су ОБРИСАНЕ све фазе и зидови уједначени. Историја тврђаве је нестала. Извођач је сам копао по кулама, нашао хиљаде средњовековних стрелица и делова оклопа...

... што је продавао по пијацама у околини, о чему су новине писале http://www.novosti.rs/…/aktuelno.293.html:588212-U-Kuli-na-… ... Највећа штета је направљена Деспотовој палати. Да би избегли извођење инсталација (које су уговорене за 50% цене, а извођач се није ни појавио у уговорном року) затрпали су сутерен палате

Сутерен палате, који је имао степенице уклесане у стени и димњаке за огњишта која су грејала приземље (подно грејање!) је затрпан шутом и избетонирана је бетонска плоча преко! Очувана половина палате је покривена кровом, а друга половина ЗАСТАКЉЕНА

Образложење застакљивања је захтев пензионисаног филолога из Голупца да се БОЉЕ ОСВЕТЛИ ПРОСТОР. То је реализовано јер представљала накнадни рад. До своје смене сам могао да пратим дешавања и доказао сам да је исплаћено 30% новца и урађено 3% посла.

Резултат рада је пробијен рок за две године и вишеструко увећана цена, а изведено је око 60% радова. Зашто? Да ли извлачење европске донације завређује уништавање средњовековног наслеђа? Када је мин. Љајић договорио првих додатних 800.000 евра, лепо је рекао да је то само...

ЕДИТ: Грешка - рок је пробијен не за две него за ТРИ годне. Радови су почели у септембру 2014. и рок за тврђаву је био април 2016, а завршена је у априлу 2019. године и то око 50%, јер нема кровова, није реконструисано и покривено још 5 објеката (стражаре, "кантина", оставе)...

... за 240 дана рада, од чега ће 560.000 ићи на радове на тврђави, а 240.000 на "администрирање пројекта". Исплати се пробити рок за три године, ако зарађујеш 1000 Е дневно. Већ на првом састанку, 2014, је стручни надзор рекао да тврђава нече бити готова јер нема довољно пара!

Чак је и председник општине у почетку негодовао и писао писма свом председнику странке, да је у Голупцу на делу грађевинска мафија, али без успеха... 

Највећа штета је нанета тврђави, а одмах затим и ЖРззскБеоград , где је писмо са печатом аустријске амбасаде сменило конз. надзор

Како је то рекла ауторка: Радови на тврђави су "резултат погубног коруптивног утицаја грађевинске мафије, којим се гази стручни и професионални однос према споменику". 

РззскБеоград није хтео да достави цртеже којима мења њен пројекат и количине 
http://www.temerinski.com/golubac-pre…/golubac-prepiska.html …

Ни Скупштина предузећа "Голубачки град", ни Минитстарство тргповине и туризма нису хтели да реагују на сва упозорења и документа која сам презентовао. Чак сам због тога смењен и из Скупштине. Трећа штета је да неће више бити основано ни једно такво предузеће за управљање...

... културном баштином. И боље је тако, бар док не научимо да контролишемо токове новца. Ја више немам никакву илузију чему служе донације, јер уместо да смо на прави начин заштитили и презентовали Голубац, да смо снимали филм о обнови, усрали смо мотку. 

 

Više o rečenom, na portalu: 
http://www.temerinski.com/

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, CutieBub рече

90% сам сигурна да реч "отвориху" не постоји у српском језику нити у стандарду нити у иједном постојећем дијалекту или жаргону.

Можда се поткрала грешка у једном слову -отвориху-отворАху. Ово је имперфекат глагола отворити. Данас се ретко користи. Тотално небитно за "радњу фабуле".

Не одбаци ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, farisejski.bukvojed рече

Valjda pluskvamperfekat? Ili mozda aorist?

Не, не. Билив ми. 

Не одбаци ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Имперфекат је, по свему судећи. ? Или покушај имперфекта. Плусквамперфекат би био "били отворили", а аорист "отворише".

Мислим да си делимично у праву, @AnaLaz, само би било "отвараху" и ишло би од глагола "отварати", требало би да од "отворити" није могуће направити имперфекат.

У праву си, данас се ретко користи, углавном га има у старим књигама и архаичном језику. Али ако га већ имитирамо, да га имитирамо правилно. :)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Милан Ракић рече

Тврђава није реконструисана према пројекту, него је ДЕВАСТИРАНА, а сви подаци заувек УНИШТЕНИ.

Stoka bezrepa...

 

  • Свиђа ми се 1

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@CutieBub све зависи јеР свршени ил несвршени облик. Овај твој пример је несвршени. 

@Милан Ракић извинде што ти гушимо тему. Шта ћемо, нисмо ми криви што ти тако писаше. :))) 

 

Не одбаци ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@AnaLaz Па то. У сећању ми је остало да и када се гради, гради се искључиво од несвршених глагола јер по дефиницији означава трајну радњу у прошлости. Тако да од "отворити" имперфекат и не постоји. Ваљда. Увек сам га мрзела, али "отвориху" и "отвораху" мислим да дефинитивно не постоје.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

- "Ali ova tvrdjava je bas stara..."

- "Napravicemo mi jos stariju..."

- - -

Sapienti sat.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, CutieBub рече

Образовање је важнија тема од политике.

Ovo i jeste razgovor o (ne)obrazovanju. Ali ne o tom na koje ste skrenuli temu.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Najveći problem sa ovim režimom je ne što su lopovi, nego što su štetočine i što su spremni zarad šake dolara da trajno i bespovratno unište nešto što je vredno.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 20 часа, CutieBub рече

Образовање је важнија тема од политике.

Мора да си зато тако активна на свим политичким темама.

Да, образовање је важније, посебно кад се злоупотребљава у сврху саботирања теме. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...