Jump to content

Проф. Радослав Грујић о Фанариотима

Оцени ову тему

Препоручена порука

Чак је и проф. Грујић знао за назив сврзимантије (страна 100, пред крај другог пасуса). Тек да неко не помисли да измишљам назив који су користили моји преци (уз још један придев).

Подели на овим сајтовима

Зарад предака наших, који сачуваше слатко Православље и име Србиново, упркос (у пркост) настојањима и непочинствима многобројних врагова да саломе род наш, међу којима је било и "браће" по вери, не смемо никада да предамо забораву њихова истјазавања, како телесна тако и духовна, а да оставимо поколењима и потомцима нашим на свештено сећање у аманет.

Pravoslavna-Srpska-Crkva1-Radoslav-Grujic - Copy_Page_001.jpg

Pravoslavna-Srpska-Crkva1-Radoslav-Grujic - Copy_Page_002.jpg

Подели на овим сајтовима

Најинтересантније је да веќ крајем 19. века Срби и фанариоти се ујединују и почињу да постављају србо-фанариотски владике у Скопље и Велес. 

Поводом потурчење владике народ је испевао ову дивну песму:

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

Можда то изгледа као удруживање, али је то био део процеса ослобађања од турско-фанариотског зулума, онако како је то чинио Милош Обреновић (Срби са Југа су више поштовали Обреновиће од Карађорђевића).  У свести православног српског народа са тих протстора остало је живо сећање и настојање да ослободи Космет, Стару Србију, Маћедонију, скопску Црну Гору, Душаново царско Скопље и тако редом.

Песма је заиста прелепа и у овим геополитичко-демографски смутним временима, опомињујуће важна. Први пут сам је, као дечак, чуо у Врању. Певала је баба Цвета Трајковка, српкиња, родом из Прилепа. Кад је била сигурна да у околини нема комуниста, рецитовала би ову песму:

"Над српским Прилепом

ведро небо,

сија сунце жарко,

у Прилепу вино пије,

Краљевићу Марко."

Подели на овим сајтовима

пре 36 минута, o. Miroljub рече

Можда то изгледа као удруживање, али је то био део процеса ослобађања од турско-фанариотског зулума, онако како је то чинио Милош Обреновић (Срби са Југа су више поштовали Обреновиће од Карађорђевића).  У свести православног српског народа са тих протстора остало је живо сећање и настојање да ослободи Космет, Стару Србију, Маћедонију, скопску Црну Гору, Душаново царско Скопље и тако редом.

Песма је заиста прелепа и у овим геополитичко-демографски смутним временима, опомињујуће важна. Први пут сам је, као дечак, чуо у Врању. Певала је баба Цвета Трајковка, српкиња, родом из Прилепа. Кад је била сигурна да у околини нема комуниста, рецитовала би ову песму:

"Над српским Прилепом

ведро небо,

сија сунце жарко,

у Прилепу вино пије,

Краљевићу Марко."

Заборавих да поменем како се баба Цвета декларисала: "Аз сум Србинка!"

Подели на овим сајтовима

On 14.12.2018. at 17:18, o. Miroljub рече

Заборавих да поменем како се баба Цвета декларисала: "Аз сум Србинка!"

Ви о баки Цвети, ја о баки Васки.

https://trafficnews.bg/istoriya/srabski-prints-udria-shamar-7-godishno-momichentse-dumite-48316/

И тако у недоглед... 

Него заборавио сам да пишем о једном великом Србину, кога ја заиста поштујем (осим светог владике Николаја)! Велики војвода, још веќи дипломата, а могу да слободно кажем и велики човек (мада као војвода и није био баш милостив, али то су ратне услове, сада пишем о мирнодобске)  Василије Трбиќ. Бог да му душу прости и да му се смилује, као што и он имао милост према свима. 

Када би бар 10% од Срба на водеќих позиција у тадашњој Вардарску Бановину били као овај јунак, сада би у Македонији живели само Срби. Био је велики популиста, али учинио је и много добрих дела и то толико добрих дела од величине - ѕидања манастира (што кажемо ми у Македонији). Бринуо о сиротињи, бринуо о сирочади, сналазио се онако како треба, а не само да глуми тиран.

Препричава се једна анегдота. Неки лопов му је украо сребрени саат и то баш из џеба. Други дан, место да покрене истрагу и да тражи лопова, изашао је на сред чаршије са десет саати у руци и почео да виќе: „Народе, ко ми је саат украо, нек га носи уз здравље! Али ја сам Василије Трбиќ и могу да себи купим још 10 сатова!“

Сваки ко би му се обратио бивао је услишан.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Orthophill рече

Када би бар 10% од Срба на водеќих позиција у тадашњој Вардарску Бановину били као овај јунак, сада би у Македонији живели само Срби

Мислим да ти је сасвим јасна чињеница да је власт у Београду имала лош однос према тадашњој Јужној Србији сада Македони (у доба између два рата). Али буди сигуран да су ретко кад Срби имали власт која је бринула о свом народу. То не ради ни данашња. Слобина власт је издала Србе у Крајини.

Али Крајишници после те издаје нису престали да се сматрају Србима.

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Вилер Текс рече

Мислим да ти је сасвим јасна чињеница да је власт у Београду имала лош однос према тадашњој Јужној Србији сада Македони (у доба између два рата). Али буди сигуран да су ретко кад Срби имали власт која је бринула о свом народу. То не ради ни данашња. Слобина власт је издала Србе у Крајини.

Али Крајишници после те издаје нису престали да се сматрају Србима.

Ево ти одговор о српства у Македонији. Краишки Срби су остали да буду Срби из простог разлога што су и пре и после били Срби. А, Македонских Словени су били посрбљивани. Оне који из Србије су се настанили у Македонији и данас су Срби.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Orthophill рече

Ево ти одговор о српства у Македонији. Краишки Срби су остали да буду Срби из простог разлога што су и пре и после били Срби. А, Македонских Словени су били посрбљивани. Оне који из Србије су се настанили у Македонији и данас су Срби.

Нешто ти то не пије воду. Душан се у Скопљу за цара проглашава. Ђе си видио да се у провинцији и колонији неко за цара проглашава? А нешто сумњам да је и Мрњавчевиће у Прилепу неко "посрбљивао"...А досељавањ Срба међ Македонце не пије воду никако.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...