Jump to content

Листа вероучитеља на сајту министарства просвете

Оцени ову тему

Teacher

Препоручена порука

пре 9 часа, Милан Ракић рече

A gde to čeka radno mesto? Msm. na koji način?

Мислио сам, кад неко заврши ПБФ, може одмах да ради као вероучитељ. Зар не?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 92
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 9 часа, АлександраВ рече

Борите се! Нађите леђа, нађите шта год треба. Ово је буквално борба која се може бројати на три, четири или осморо, деветоро деце по школама. Нађите начин. Тамо где успете да добијете родитеље и децу не може вам их нико узети.

То могу свештеници у својим парохијама, не ми.

Мој пример.

Први разред, три одељења по 22 ученика. Представио предмет. Као и сваке године.

По 15 треба учитељима да не губе 5% плате.

Код једне добијам 7 (максимум да не остане без 5%, случајно?), Код друге 5 (што је сигурно-сигурно), а код треће 0 (из претходне генерације од исте 2!!! Случајно?)

Збир 12. Нема групе. Ја кажем да држим за џ, због деце. Сви климају главом, кажу супер. 

После 5 дана (од петка до среде, понедељком и уторком сам у другој школи) чека ме инфо да су се још неки родитељи предомислили. Али не за веронауку, већ супротно. Директор не дозвољава да држим час ни за џ. Каже мала група, не може. Тачка. 

Да пишеш министарству немаш доказе. Папири кажу колико је опредељених (иако после рока, и са исправкама. Некако сам сигуран да прве податке нису одмах послали, док се не види до краја који је број...). Ја се мислим колико сам сам крив. Теши ме што знам колико њих у петом дођу, више нема учитељице којој треба број. И колико је директор против веронауке. Љутио се што сам поново у издвојеном одељењу...

И полако се спремам да кренем за Протомајстором и Обијем. Ово је 16. година како се шетам под ветрењачама. Превише и за Дон Кихота.

Много њих је прошло, буду 2-3 године и чин. Доста њих не интересује рад са децом, ту су у пролазу...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, АлександраВ рече

А о распореду да не причам. Све остало подељено, направљено, стављено пред мене и речено: "Упиши се!" И онда треба да се разумем у комплет распоред, да знам гимнастику и ослободим простор за часове у одређеним данима, али да не дирам у "свете краве", директорове љубимце...

Много и за мој укус...

Подели на овим сајтовима

пре 51 минута, Јанко рече

Мој пример.

Страшно! Кад би бар неко од владика ово желео да чује и види, много тога би се променило...

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Јанко рече

Превише и за Дон Кихота.

Читам ову твоју поруку неколико пута и не знам да ли сам више тужна или љута због свега што се дешава. Не кривим вероучитеље, и моја критика конкретно наше вероучитељице је више него добронамерна, свакако као родитељ вам дајем огромну подршку. Разумем те потпуно, човек се умори од свега тога. 

Мислим да би сви, парохијски свештеници најпре а затим и вероучитељи и ми родитељи, требали да нађемо начин да поправимо садашњу ситуацију. Мени је интересантан феномен да људи који иду у цркву и верници су итд, уписују своје дете на грађанско, ту је можда најбоље приказан срж проблема, и нека наша дволичност. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Протомајстор рече

Страшно! Кад би неко од владика ово желео да чује и види, много тога би се променило...

Шта да промене?

Школство?

Болесне односе?

Директоре-страначке деспоте?

Запошљавање преко везе?

Једино што би могао да учини је притисне свештенство - зашто им парохијани иду на ГВ? А ови ће да се ваде на учитеља, вероучитеља, и тако у круг...

Подели на овим сајтовима

Предавао сам друге године кад је вјеронаука враћена у школе. . У оба одељења било по једно дијете чији су родитељи послушали препоруке учитеља и одлучили се за грађанско. Нико им није предавао, па су некада сједили на часу вјеронауке, некада били у дворишту, јер је то био последњи час и чекали су осталу дјецу да иду кући. Једна учитељица ми није давала дневник, него га је носила кући кад је био мој час, да би на крају године морала да ми да да све пропуштено упишем.

Сад ми син предаје, има часове у свим одељењима, осим у њеном , јер су родитљи на њен наговор и да се не замјере пристали на грађанско.

Није било представљања предмета, одлучивања....

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, АлександраВ рече

Мени је интересантан феномен да људи који иду у цркву и верници су итд, уписују своје дете на грађанско, ту је можда најбоље приказан срж проблема, и нека наша дволичност

Исто као што нису за АВ, а на гласању преко 50%...

Оболели смо подобро...

Разумем теологе који не желе да ДАНАС буду свештеници.

Зато и ја нећу положити оних 5 испита.

Ено, на списку стоји ЕТФ.

Да им свима дам аргумент кад и ако одем - да сам нестручан после 16 година. :)

А можда сутра ипак буде боље...

Подели на овим сајтовима

пре 45 минута, Јанко рече

Шта да промене?

Школство?

Ако промене свој однос према веронауци, на тај начин мењају и један сегмент школства. Ако се пред Владом РС заложе за веронауку једнако здушно као за повраћај одузете имовине, ето промене.

Друго видиш и сам. Кад неки вероучитељ постане свештеник, одмах почне с висине да гледа на вероучитеље, а то је зато што их и епископ сматра за нишче по рангу.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Протомајстор рече

Мислио сам, кад неко заврши ПБФ, може одмах да ради као вероучитељ. Зар не?

Msm. da ne. Čak spram ličnog iskustva sam i uveren.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Милан Ракић рече

Msm. da ne. Čak spram ličnog iskustva sam i uveren.

Онда је стање много горе него што изгледа.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Јанко рече

То могу свештеници у својим парохијама, не ми.

Ово ми је дало идеју...Не знам шта мислите о томе да и ми као родитељи, заједно са вама вероучитељима замолимо наше свештенике да искористе неки тренутак пажње на крају Литургије и макар ту окупљенима скрену пажњу на проблем који колико схватам постаје све већи. То би било у интересу свих нас, а не да чекамо да нам из године у годину овако "неприметно" , готово радећи иза леђа, систем временом и  укине или изврне руглу нешто што је од огромне важности за будућност наше деце, а и нас самих ( Веронауку).

Дакле да се пред септембар мало више укључи и Црква едукујући родитеље како да се поставе према том питању. Такође и охрабрујући их да се овако као @АлександраВ  изјасне и о неслагању са избором вероучитеља, па ако треба, да се исти и замени или макар то узме у разматрање и схвати озбиљно, као што заиста и јесте. Углавном да се људима дају неке смернице али и пружи јавна подршка вероучитељима који, овако гледано, делују да су препуштени сами себи у свом том хаосу.

За ову годину је вероватно касно али мислим ако се на време буду ствари поставиле на место, идуће школске  године може већ бити боља ситуација.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Milica Bajic рече

Ово ми је дало идеју...Не знам шта мислите о томе да и ми као родитељи, заједно са вама вероучитељима замолимо наше свештенике да искористе неки тренутак пажње на крају Литургије и макар ту окупљенима скрену пажњу на проблем који колико схватам постаје све већи. То би било у интересу свих нас, а не да чекамо да нам из године у годину овако "неприметно" , готово радећи иза леђа, систем временом и  укине или изврне руглу нешто што је од огромне важности за будућност наше деце, а и нас самих ( Веронауку).

Дакле да се пред септембар мало више укључи и Црква едукујући родитеље како да се поставе према том питању. Такође и охрабрујући их да се овако као @АлександраВ  изјасне и о неслагању са избором вероучитеља, па ако треба, да се исти и замени или макар то узме у разматрање и схвати озбиљно, као што заиста и јесте. Углавном да се људима дају неке смернице али и пружи јавна подршка вероучитељима који, овако гледано, делују да су препуштени сами себи у свом том хаосу.

За ову годину је вероватно касно али мислим ако се на време буду ствари поставиле на место, идуће школске  године може већ бити боља ситуација.

Замолио сам да ме одмах отпусте чим примете да не радим добро.

И даље сам при томе.

За остало подржавам, али свештенство се пита. 

Иначе, да не буде прича као на градилишту.  Власник види накривљен зид. Зидар каже поправиће малтерџија. Кад га доведу, овај ради па каже - поправиће молер. Дође молер и каже - хебига, немож' да се поправи... 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Јанко рече

За остало подржавам, али свештенство се пита. 

Иначе, да не буде прича као на градилишту.  Власник види накривљен зид. Зидар каже поправиће малтерџија. Кад га доведу, овај ради па каже - поправиће молер. Дође молер и каже - хебига, немож' да се поправи...

Па ево онда нека ово буде молба да макар неко од свештенства, ко буде прочитао, каже своје мишљење о  свему томе и да неки предлог ако има. Бићемо искрено захвални.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Milica Bajic рече

Па ево онда нека ово буде молба да макар неко од свештенства, ко буде прочитао, каже своје мишљење о  свему томе и да неки предлог ако има. Бићемо искрено захвални.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...