Jump to content

Управо сада, а пре 19 година...

Оцени ову тему


Препоручена порука

24. марта 1999. године у 19:50, дејством крстарећим ракетама по инсталацијама ВОЈИН на Копаонику и касарни у Прокупљу, те дејством авијације по циљевима на Космету, Бококоторском заливу и широм Србије, започела је агресија земаља чланица НАТО пакта на тадашњу СРЈ.

%D0%A1%D0%B5%D1%9B%D0%B0%D1%9A%D0%B5-%D0

24. марта 1999. године у 19:50, дејством крстарећим ракетама по инсталацијама ВОЈИН на Копаонику и касарни у Прокупљу, те дејством авијације по циљевима на Космету, Бокоторском заливу и широм Србије, започела је агресија земаља чланица НАТО пакта на тадашњу СРЈ.

Током 78 дана бомбардовања у склопу операције „Савезничка сила“, како је гласило званично име које је подједнако бесмислено као и имена које је америчка и српска власт сервирала својим јавностима (у Америци су је звали „Племенити наковањ“, а нама је сервирано име „Милосрдни анђео“), погинуло је преко 2500 људи (припадника војске, МУП-а и цивила), а рањено је преко 5000 људи.

Нажалост, за 19 година нико није утврдио тачан број…

НАТО авијација је за 78 дана извршила 26100 авио полетања испаливши 415000 пројектила различите врсте и намене укупне масе преко 22000 тона, које су нанеле поред људских жртава и велике материјалне губитке.

Највећи удар је примила стратегијска групација нашег РВ и ПВО, где дејство на поменути вид наше војске није престајало свих 78 дана агресије.

  • Хеликоптерске јединице и транспортна авијација су за време трајања агресије извршили 179 летова превожења рањених и превожења материјалних средстава. У склопу те бројке извршено је 6 летова у циљу спасавања наших оборених пилота и пет летова у циљу проналажења непријатељских летача. Ова групација нашег РВ и ПВО није имала губитке у људству и техници.

 

  • Наша ловачка авијација је извршила 12 борбених летова. Три ради маневра, а девет (седам појединачно и два у пару) ради супростављању непријатељским авионима. Изгубљено је 6 авиона МиГ-29 и један је тешко оштећен. Два пилота су погинула. 

 

  • Ловачко-бомбардерска авијација је дејствовала у склопу ваздушне подршке јединицама Треће армије на Космету је извела укупно 24 лета успешно извршивши дејства по 11 објеката ОВКЈедан пилот је погинуо и један авион је изгубљен.

 

  • Јединице ВОЈИН (Ваздушно осматрање јављање и навођење), иако су претрпеле први удар, тактичким маневрима током свих 78 дана некако су успевале да прикупљају информације о покрету непријатељских летелица. Извршиле су и командним јединицама РВ предале око 35000 информација о покрету НАТО авионаИмале су губитке у људству и техници.

 

  • Јединице ПВО у склопу стратегијске групације (јер је вршено ПВО дејство и из састава копнене војске на терену) укупно су извршиле 555 ватрених дејстава. При томе су испалиле 363 ракетна пројектила различитих намена и преко 100000 противваздушне муниције различитог калибра. Својим дејством су уништиле 2 авиона27 беспилотних летелица и 45 крстарећих ракета. Поред тога, погодиле су и оштетиле још 36 авиона и два хеликоптера НАТО пактаИмали су људских и материјалних губитака…

Тактичким маневром јединица РВ и ПВО на терену и постављањем лажних мета, избегнути су још већи губици…

Укупно је погинуло 39 припадника стратегијске групације РВ и ПВО и (2+3) припадника овог вида у склопу КОВ, односно припадника КОВ у саставу нашег вида.

СЛАВА ИМ!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Добри Иљо! Бог да му души опрости.

Он је први полетео.

127+-+Arizanov.jpg

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

20 минута након Иље је полетео Драган Илић

127+-+Ilic.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Са аеродрома Поникве крај Ужица је у "фртаљ" до 21 сат полетео легендарни "Гроф". Одмах по полетању му је отказао радар, генератор наизменичне стује и радио веза. Био је сам у "мору" агресорских летелица. Грешком га је оборила наша ПВО...

127+-+Grof.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Затим са батајничког аеродрома узлеће Кеша Николић...

127_-_Nesa.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Одмах иза Кеше полеће Бата Кулачин. Не треба ни понављати да је и његова летелица била неисправна...

127+-+Bata.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Треће ноћи, 26. марта, у сусрет агресору полеће пар Слободан Буцо Перић и Зоран Радосављевић

127+-+Buca.jpg

127+-+Zoki.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Сви "картуни" преузети са блога Уроша Беговића.

http://uros-begovic.blogspot.rs/

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Naravno, za takvo stanje u avijaciji niko nije odgovarao do danasnjeg dana...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, obi-wan рече

Naravno, za takvo stanje u avijaciji niko nije odgovarao do danasnjeg dana...

Niko. Jedan je pod "senovitom lipom" u Požarevcu, druga je (valjda) u glavnom gradu Ruske Federacije... Ostali su se negde "našli" i "udomili" po strankama kojekakvim...

Iako sam po svim novinarskim uzusima između ostalih vesti na današnji dan bio u obavezi da podelim i informaciju da je aktuelni Ministar odbrane danas položio venac ispred spomen obeležja kod KBC "Dragiša Mišović", nisam mogao, zapravo nisam hteo...

Njemu i njegovim svim dosadašnjim "angažmanima" na čast... I svemu što je pričao. I danas i do sada. Nije lepo "ulaziti" u privatne stvari i mogućnosti i finansije bilo koga.

Drugopomenuti "kartun" je posvećen Draganu Iliću, penzinisanom potpukovniku avijacije naše vojske... On čovek nema tetku. I dan danas je podstanar...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Актуелни Министар одбране и садашњи Председник Републике су овог човека назвали НАТО плаћеником и издајником. Ваљда што је након пензионисања се укључио у политику као симпатизер ДС. 

Када је генерал Срето Малиновић као командант 98. јуришног пука у Лађевцима пред стројем својих пилота и техничара држао овај говор, први, садашњи Министар одбране је арлаукао по београдским мостовима и Тргу републике организујући "концерте пркоса".

Други, који је сада Председник Републике је као Министар за информисање "бранио" државу током НАТО агресије и безецовао стан у који ће да се усели.

Срето је бранио отаџбину крварећи гузицу на "Мартин Бејкеру" на небу изнад Космета, баш као и неколико година раније обављајући задатке над Републико Српском.

Обе политичарске битанге су аванзовале у овом систему. Једна од пајаца до министра, друга од министра до Председника.

Срето, по њиховим стандардима од војника до издајника...

Ево те ИЗДАЈНИЧКЕ БЕСЕДЕ

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...