Џуманџи Написано Март 23, 2018 Пријави Подели Написано Март 23, 2018 пре 14 минута, kopitar рече Zar se ne boje za vlastitu vjeru i moral. пре 5 минута, Џуманџи рече Баш ме занима како хришћани објашњавају "страх за властиту веру". Поготову имајући у виду случајеве у историји када се чинило да је циљ буквално истребити хришћане са лица Земље, што се каже. Па ни тада, чини се, није било толиког страха да се Истина (коју исповедају) може уништити, или да јој се може нашкодити... Да не спамујем другу тему. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 23, 2018 Пријави Подели Написано Март 23, 2018 пре 1 минут, Џуманџи рече Да не спамујем другу тему. Па у контексту друге теме, тамо се већ јасно назиру корени нове, веома агресивне, тоталитарне идеологије. Нема никакве сумње да би верници пуно страдали у некој држави која би ту идеологију доследно спровела. Вилер Текс and kopitar је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Март 23, 2018 Пријави Подели Написано Март 23, 2018 Ја уопште не страхујем од непрејатеља споља....мене много више страх од искривљених учења унутра саме вере, а да будем искрена највише ме страх од ових леберално( пинк ) православних Вилер Текс, "Tamo daleko" and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 2 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
"Tamo daleko" Написано Март 23, 2018 Пријави Подели Написано Март 23, 2018 Kod jakih Hriscana, vera nada I ljubav obesnazuje strah, pa tako I strah za veru. Edukacija I licni primer svakog Hriscanina moze da utice na jacanje vere, tako da odgovornost lezi na nama samima. Рапсоди and Вилер Текс је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вилер Текс Написано Март 23, 2018 Пријави Подели Написано Март 23, 2018 Реакцију на неку негативну појави не треба гледати као страх и слабост, већ одговорност. Треба реаговати да би се народ заштитио, тако је било увек и то није страх. Има слабих које треба штитити од разних смутљиваца и неприајтеља. "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Март 23, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Март 23, 2018 пре 1 минут, "Tamo daleko" рече Kod jakih Hriscana, vera nada I ljubav obesnazuje strah, pa tako I strah za veru. Edukacija I licni primer svakog Hriscanina moze da utice na jacanje vere, tako da odgovornost lezi na nama samima. Да, и мене занима одакле уопште тај страх. Као да се вера поима као нешто што се поседује, па самим тим може и да буде отета, отргнута из руку или тако нешто. Не знам. Отуда тема "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Март 23, 2018 Пријави Подели Написано Март 23, 2018 Некада у животу постоје ситуације јаких искушења, где је врло лако поклећи односно изневерити веру (прећи у другу ) или не одговорити хришћански на задате околности.....једино могу из те перспективе да посматрам тему. Рецимо један од примера када је мајка ђакона Авакума молила да се одрекне вере православне, и чувени одговор ђакона Авакума. Онда Бугари за време Турака....било је момената када су буквално верници стављени пред свршен чин...глава или вера без размишљања...ту тренутци одлучују и тешке су то ствари... претпостављам да нико од нас без обзира на моралне карактеристике или степен вере не зна како би одлучио у тим тренутцима. Таквих примера је наравно било и код нас. "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Март 23, 2018 Пријави Подели Написано Март 23, 2018 пре 18 минута, Џуманџи рече Да не спамујем другу тему. Први је пут у целокупној историји када су потенцијално негативни утицаји оволико изражени, и са оволико могућности. У ранијим случајевима које помињеш, када се ишло на физичко истребљење, знало се ко ти је непријатељ, и како ћеш са тим непријатељем да се разрачунаш (да се бориш или да бежиш ако ниси у стању да се бориш). Сада, по први пут, није ти угрожен телесни интегритет, али тоталитарним деловањем ти могу бити наметнуте норме које су апсолутно супротне самим основима онога што чини темеље твоје вере. Таква искуства већ постоје у појединим земљама, где се воде медијске хајке против хришћанства као таквог. Ту не мислим на оне лудаке што би да лече педере или да каменују жене које абортирају, већ против хришћанства као таквог, које је према модерним стандардима назадно, окамењено, нешто што је апсолутно некомпатибилно са овим временом. Уколико се не избориш против те тоталитарне идеологије као такве, за разлику од претходних времена немаш где да побегнеш, немаш ни против кога физички да се бориш. Имаш само опцију да у крајности или будеш једноставно забрањен или да се, заједно са другим друштвним чиниоцима, бориш против најезде ових тоталитарних лудака. "Tamo daleko" and kopitar је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Март 23, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Март 23, 2018 пре 8 минута, RYLAH рече У ранијим случајевима које помињеш, када се ишло на физичко истребљење, знало се ко ти је непријатељ, и како ћеш са тим непријатељем да се разрачунаш (да се бориш или да бежиш ако ниси у стању да се бориш). Отуда и питање. Мислим, хришћани су гинули само због гласина да њихово богослужење укључује канибализам. И опет нису престајали са богослужењем, нити им је туђе опањкавање "отело" веру... "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Март 23, 2018 Пријави Подели Написано Март 23, 2018 пре 2 минута, Џуманџи рече Отуда и питање. Мислим, хришћани су гинули само због гласина да њихово богослужење укључује канибализам. И опет нису престајали са богослужењем, нити им је туђе опањкавање "отело" веру... Отуда и одговор чији си део цитирала Другачији су услови живљења, другачије су и опасности, као што су и другачије и околности. Када су хришћани били ван друштвених токова, важила су једна правила. Међутим, кад постанеш део друштвених токова и на тебе се примењују правила заједнице, уколико су та правила заједнице лудачка или тоталитарна, а ти се не избориш да се она не примењују на тебе, у великој си опасности, јер сад више немаш где да бежиш. Звучи грубо, али лакше је било да се скупи мала заједница од 50 хришћана, понесу неке ситнице које су користили, и једноставно побегне од прогона. Где сад понети све реликвије, мошти, богослужбене предмете и књиге, иконе, манастире, цркве... који су сви део онога што је Црква данас? И где се данас склонити чак и кад би хтео да бежиш? Са друге стране, како време иде и те идеологије и њихови пропагатори постају све тоталитарнији и све безобзирнији према ономе што је хришћанство или према хришћанским вредностима као таквим, имаш све мање простора и да се бориш. Неће да те оставе на миру, неће да те оставе ни у четири зида твоје цркве, јер им сметаш, бодеш им очи, предмет си мржње. Уколико сви верници не покажу зубе и не покажу да им је стало, нећеш успети ни да се избориш да се те умоболне и тоталитарне одредбе не примењују на тебе, јер ову другу страну заболе за твоја веровања, твоје тежње, твоје књиге и реликвије, твоју традицију... Они би све то најрадије попалили или од тога направили музеје. Војвода7, "Tamo daleko" and kopitar је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Март 23, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Март 23, 2018 пре 4 минута, RYLAH рече Када су хришћани били ван друштвених токова, важила су једна правила. Међутим, кад постанеш део друштвених токова и на тебе се примењују правила заједнице, уколико су та правила заједнице лудачка или тоталитарна, а ти се не избориш да се она не примењују на тебе, у великој си опасности, јер сад више немаш где да бежиш. Не знам како су хришћани били ван друштвених токова... Икада. Ово остало (од "Међутим") спада у примере које са навела. пре 6 минута, RYLAH рече И где се данас склонити чак и кад би хтео да бежиш? Замислимо сценарио где је хришћанство забрањено на светском, глобалном нивоу. Онда би питање било зашто уопште негде бежати, зар не? пре 9 минута, RYLAH рече Са друге стране, како време иде и те идеологије и њихови пропагатори постају све тоталитарнији и све безобзирнији према ономе што је хришћанство или према хришћанским вредностима као таквим, имаш све мање простора и да се бориш. Па, да. Тако је увек било (и јесте (Копти, нпр.)) када хришћани негде нису већина. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Март 23, 2018 Пријави Подели Написано Март 23, 2018 пре 19 минута, RYLAH рече Отуда и одговор чији си део цитирала Другачији су услови живљења, другачије су и опасности, као што су и другачије и околности. Када су хришћани били ван друштвених токова, важила су једна правила. Међутим, кад постанеш део друштвених токова и на тебе се примењују правила заједнице, уколико су та правила заједнице лудачка или тоталитарна, а ти се не избориш да се она не примењују на тебе, у великој си опасности, јер сад више немаш где да бежиш. Звучи грубо, али лакше је било да се скупи мала заједница од 50 хришћана, понесу неке ситнице које су користили, и једноставно побегне од прогона. Где сад понети све реликвије, мошти, богослужбене предмете и књиге, иконе, манастире, цркве... који су сви део онога што је Црква данас? И где се данас склонити чак и кад би хтео да бежиш? Са друге стране, како време иде и те идеологије и њихови пропагатори постају све тоталитарнији и све безобзирнији према ономе што је хришћанство или према хришћанским вредностима као таквим, имаш све мање простора и да се бориш. Неће да те оставе на миру, неће да те оставе ни у четири зида твоје цркве, јер им сметаш, бодеш им очи, предмет си мржње. Уколико сви верници не покажу зубе и не покажу да им је стало, нећеш успети ни да се избориш да се те умоболне и тоталитарне одредбе не примењују на тебе, јер ову другу страну заболе за твоја веровања, твоје тежње, твоје књиге и реликвије, твоју традицију... Они би све то најрадије попалили или од тога направили музеје. Dugoročno gledano nijedna ideologija nema dugi vijek trajanja jer vršići nasilno nametanje već je osuđena na propast i stvara upravo suprotno učinak . Zahvaljujući internetu i brzom širenju informacija većina ljudi zna o čemu se ovdje radi . Samo najopasnija stvar je u tome što se to ne smatra nešto bitno ( od životne važnosti) te većina kaže " šta me briga, dok me niko ne dira dobro je". Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Март 23, 2018 Пријави Подели Написано Март 23, 2018 пре 36 минута, Џуманџи рече Не знам како су хришћани били ван друштвених токова... Икада. Из контекста онога што сам написао можеш да видиш шта сам мислио. Дакле, ради се о ситуацијама када су били непризнати и прогоњени, стављени ван закона. пре 37 минута, Џуманџи рече Замислимо сценарио где је хришћанство забрањено на светском, глобалном нивоу. Онда би питање било зашто уопште негде бежати, зар не? Не разумем какве то везе има са овом причом, стварно. пре 38 минута, Џуманџи рече Па, да. Тако је увек било (и јесте (Копти, нпр.)) када хришћани негде нису већина. Више сам причао о ситуацијама у земљама у којима је једна или друга хришћанска деноминација била званична и где су они који припадају тој култури већина. Тако сам макар схватио тему. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Март 23, 2018 Пријави Подели Написано Март 23, 2018 пре 3 минута, kopitar рече Dugoročno gledano nijedna ideologija nema dugi vijek trajanja jer vršići nasilno nametanje već je osuđena na propast i stvara upravo suprotno učinak . Zahvaljujući internetu i brzom širenju informacija većina ljudi zna o čemu se ovdje radi . Samo najopasnija stvar je u tome što se to ne smatra nešto bitno ( od životne važnosti) te većina kaže " šta me briga, dok me niko ne dira dobro je". Не бих се сложио. Јер нсилно наметање у данашње време значи ускраћивање информација, на један или други начин. Ако некоме одсечеш информације, и онда га храниш совјим информацијама и својом пропагандом, можеш да владаш довека. Можеш и да фалсификујеш не само садашњост, него и историју. Као у "1984.", само софистицирана варијанта која не изазива отпор ни на једном нивоу, јер те анестезира и ускрати ти потребне информације да би уопште видео да нешто није како треба. kopitar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Март 23, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Март 23, 2018 пре 2 минута, kopitar рече Zahvaljujući internetu i brzom širenju informacija većina ljudi zna o čemu se ovdje radi . Морам признати да спадам у ту мањину. пре 3 минута, kopitar рече Samo najopasnija stvar je u tome što se to ne smatra nešto bitno ( od životne važnosti) te većina kaže " šta me briga, dok me niko ne dira dobro je". Е, болд ме интересује. Поготову ако би се објаснило: пре 1 сат, Џуманџи рече Као да се вера поима као нешто што се поседује, па самим тим може и да буде отета, отргнута из руку или тако нешто. шта је уопште вера. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука