Jump to content

Прича о монаху алкохоличару

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Гости

Накада је на Светој Гори живео један монах који се подвизивао у Кареји. Свакодневно се опијао и постао је узрок саблажњавања ходочасника.

Једног дана је умро и неки верници су осећајући олакшање отишли код старца Пајсија да му пренесу са посебном радошћу да је коначно решен овај велики проблем.

Отац Пајсије им је одговорио да зна за смрт монаха, јер је видео цео легион анђела који су дошли да му преузму душу. Ходочасници су се чудили и негодовали, а неки од њих су покушавали да објасне старцу Пајсију о коме је реч, мислећи да их старац није разумео.

Старац Пајсије им је испричао: “Овај монах је рођен у Малој Азији, непосредно пре погрома становништва, када су Турци отимали сву мушку децу. Да би га сачували, родитељи су га носили са собом на жетву, а да не би плакао сипали би му мало ракије у млеко после чега би спавао. Зато је растући постао алкохоличар.

После савета многих лекара да не треба да се жени и ствара породицу, дошао је на Свету Гору и постао монах. Тамо је нашао једног старца и рекао му да је алкохоличар. Старац му је саветовао да чини метаније и молитве, и да преклиње Богородицу да му помогне да смањи пиће за једну чашицу.

После годину дана је успео уз подвизивање и покајање да смањи пиће са 20 чашица колико је пио дневно, на 19 чашица. Наставио је подвиг и током више година је постигао да пије 2-3 чашице дневно, од којих би се ипак опет опијао.”

Годинама су га сви сматрали монахом алкохоличаром који саблажњава ходочаснике, али је Бог у њему видео борца подвижника, истрајног у борби да смањи своју страст.

Ако не знамо разлоге и нечији уложени труд да би постигао оно што жели, са каквим правом осуђујемо његов покушај?

View full Странице

Подели на овим сајтовима

• 3 years later...

Hajde da ne otvaram novu temu ovde ću nešto upitati.

Monah alkoholičar, pijani pop upao u raku, pop i veroučitelj obučen kao žena prevozili skank, pop švaler...

Spolja gledano, bez mnogo udubljivanja, mogli bismo lako osuditi ovakve pojave. Ipak, s obzirom da ne poznajemo njihove živote, nećemo osuđivati jer može od "grešnika" ispasti svetac.

Moje pitanje glasi - da li treba nekad osuditi ? Kad osuditi ?

Ne mislim sad na monahe i popove nego uopšte.

Подели на овим сајтовима

пре 58 минута, Broken рече

Hajde da ne otvaram novu temu ovde ću nešto upitati.

Monah alkoholičar, pijani pop upao u raku, pop i veroučitelj obučen kao žena prevozili skank, pop švaler...

Spolja gledano, bez mnogo udubljivanja, mogli bismo lako osuditi ovakve pojave. Ipak, s obzirom da ne poznajemo njihove živote, nećemo osuđivati jer može od "grešnika" ispasti svetac.

Ne mislim sad na monahe i popove nego uopšte.

Osuditi nikad. Rasuditi uvek. Dakle delo je lose, covek nije. 

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Muramasa рече

Moja granica kao nehrišćanina je da li ugrožava samo sebe ili i druge. Zato alkosa neću osuditi, a lopovu ću presuditi.

Alkos mozda gore steti drugima nego lopov. Unistava sebe a mogao bi biti koristan, unistava svoju porodicu, daje los primer i td. A ovaj je mozda gladan i nema nacina drugog pa krade. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Muramasa рече

ali zato imam da ne dira tuđe

Алкоси углавном узимају туђи мир а понекада и живот.

Мада, када некоме са ким живиш одузимаш мир то у ствари значи психо-физичко здравље и онда се своди на исто.

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, goranger рече

Nije u redu da mnogo krade. Da kraducka pomalo pa da mu se i toleriše.

:smeh1: tacno, jevandjelje po Velji to lepo objasnjava 

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Muramasa рече

Nemam pravo da očekujem od bilo koga da mi bude koristan, ali zato imam da ne dira tuđe.

Naravno nije rec o ocekivanju, vec ako nije koristan samim tim je stetan, to je bila poenta.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Muramasa рече

To je problem osobe koja živi sa alkosom i rešava se tako što mu postavi ultimatum - odvikavanje ili razvod.

То не помаже много када такав аутом побије неке друге на улици, узео је туђе животе а ништа нису могли да ураде.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Vladan3 рече

То не помаже много када такав аутом побије неке друге на улици, узео је туђе животе а ништа нису могли да ураде.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Broken рече

Увек осудити! При том осудити појаву, понашање, а никад не правдати. Само тако маже да се прави здраво друштво.

Мислим да људи који бране овако понашање чине медвеђу услугу цркви, црквеној заједници.

Ево један коментар са вести о попу алкохоличару:

"Jedini gori od ovakvih "sluga božijih" su oni koji staju u njihovu odbranu. Kako stvari stoje ima ih poprilično. Među najbitnijim odlikama ovog naroda je sposobnost da se ekstremno ide iz krajnosti u krajnost, a licemerje nam je na nivou na kome bi nam i Englezi pozavideli. Molim lepo, kakav um može da staje na stranu dilera droge, ubica, pijandura i da se pri tome naziva vernikom, pravednikom i još na sve to da svima oko sebe soli pamet? "

И сам текст о монаху алкохоличару представља манипулацију:

"Ако не знамо разлоге и нечији уложени труд да би постигао оно што жели, са каквим правом осуђујемо његов покушај?"

Који покушај осуђујемо, ако осуђујемо пијаног монаха. Па и нека је светитељ, ако ради шта не треба, то треба осудити. Рецимо да је владика Николај био пушач, дал то што је он светац значи да је ок да владика пуши, јер ће можда постати светитељ? Или да не осуђујемо проституисање, јер је то нечији пут до Бога, нпр. св. Марија Египћанка?

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Muramasa рече

Ne mora da znači. Šta ako je neki čudak koji jede skakavce i divlji med i pije brlju od zelja i plodova koje sam pokupi po šumi.
Nikome nije koristan, ali nikome i ne čini štetu?

To ti i pricam nikome nije koristan, a ima zdravlje snagu mozak vreme npr.to su sve resursi, mozda i obrazovanje, talante neke svakako ima a baca ih. To ti je to, vec steta. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...