Jump to content

Препоручена порука

пре 1 минут, "Tamo daleko" рече

Potpuno tacno! To niko ne spori, imamo dovoljno primera koje si vec I naveo, poenta je da je drzavno majmunisanje itekako povezano sa ratnim profiterstvom (kratkorocno I dugorocno) koje su dosada primenjivali Klinton I Obama uglavnom; levicari nisu bas toliko vredni, radni, njima je draze porobiti "third world country" u ime demokratije, pa da radna snaga stize jeftinije u nase potrosacko drustvo, nego da, kao normalni kapitalista (recimo kao Tramp), insistira na lokalnoj proizvodnji, podrzavajuci I male I velike biznise.   Mozda bih morala da sebe ubedim kako liberalizam nije sam po sebi los, vec njegova metamorfoza u ovo, kako god se ono zvalo danas, na tlu Amerike. Govorim iz perspective nekog ko postuje cisti kapitalizam (kako ga ti vidis), ali se ne zanosim mislju da drzava nema nikakve veze sa liberalizmom, kao I privatnim sektorom,  pa nije se rasirila u sve pore drustva tek tako, zato sto nas voli I stara da imamo svoja prava.... ma hajde molim te.

Да, слажемо се.

Лепо кад се на форуму стварно споразумемо. :pivo:

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 23 часа, Ђорђе96 рече

Такође, са правом се морамо питати: да ли је православна теологија која је спремна да усвоји друштвену праксу „либералне демократије“ неминовно упућена да заједно са технолошким дометима и социјалном сигурношћу понесе и бреме геополитичког лицемјерја, експанзионизма и еколошке катаклизме које западни цивилизацијски образац такође подразумијевају?

??? Зашто би се морала усвајати нека (западна) пракса? Зар су идеје л.д. оличене у ономе што се дешава данас? 

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Џуманџи рече

??? Зашто би се морала усвајати нека (западна) пракса? Зар су идеје л.д. оличене у ономе што се дешава данас? 

Mislim da ne treba da se shvati doslovno, tako kako postavljas/ponavljas; ne radi se o intencionalnom "usvajanju", vec o.Darko pita / tj postavlja da dolazi sve zajedno u paketu; dakle I liberalna demokratija kao I njene nus pojave. Na tvoje drugo pitanje, odgovor bi bio: ne ideje/definicija l.d. kao takva, ali njena metamorfoza kao sto je u Americi - odgovor je jeste I olicena I projavljena I posledica onoga sto se desava danas ...

Подели на овим сајтовима

Генерално, слажем се да Црква не треба да има "званичну идеологију" и уопште да се меша у тај политички муљ.

Само мислим да јасно треба да се изјасни и брани права појединца насупрот разноразним "политикама". Ту се нисмо баш прославили.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, "Tamo daleko" рече

Mislim da ne treba da se shvati doslovno, tako kako postavljas/ponavljas; ne radi se o intencionalnom "usvajanju", 

пре 2 часа, Џуманџи рече

да ли је православна теологија која је спремна да усвоји друштвену праксу „либералне демократије“ неминовно упућена да . . . .  понесе и бреме геополитичког лицемјерја, експанзионизма и еколошке катаклизме

Mislim da jeste intencionalno. Inace ne bi stajalo "(drustvena) praksa" i "spremnost na usvajanje iste". 

Ovde se ne slazem da je praxa (nesto trenutno i geografski rasprostranjeno) = sustina odredjene ideje/skupa ideala. Samo to kazem.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

"Либерална демократија" у принципу не значи ништа...

Ниједна држава данас није "демократија". Демократски су само избори представника, а државно уређење је "република", тј. власт коју спроводе изабрани народни представници на основу Устава. Устав може да буде више или мање "либералан", тј. да више или мање поштује слободу и права грађана.

Баш се мислим колико непознавање тих појмова - иако се са њима незналачки барата свакодневно - утиче на то да се "мути вода" и не решавају главни проблеми. То наше незнање политичари и разни њихови помоћници (квази-интелектуалци, квази-новинари итд.) оберучке злоупотребљавају. Не само код нас.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Ђорђе96 рече

Шта може бити узрок брисања наслова на овој теми и дуплања првог параграфа?

ПОстављање на насловну страницу са посебном опцијомза уреднике, па се десио тај мали баг.. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...