Jump to content

Рецепт за просфоре из Кијево-печерске Лавре

Оцени ову тему


Препоручена порука

По старом рецепту Кијевопечерске Лавре


У 400 гр просејаног брашна додати мало освештане воде и залити га кипућом водом и мешати миксером док се не добије лепљива маса, као каша. У мало освештане воде растворити 2 равне кашике соли, а у млакој води растворити 1,5 кашику сувог квасца са 3-4 кашике брашна; добро сјединити и оставити да нарасте. Када се тесто охладило додати растопљену со и квасац и поново рукама или миксером измешати да се добро сједини и оставити 30 мин да нарасте. После пола сата полако додавати 800 гр просејаног брашна и мешати док се недобије фино тесто. У зависности колико вреле воде потрошите на почетку и од количине воде у којој сте растворили со и воде у којој сте растворили квасац, видећете да ли ће вам требати свих 800 гр браша или можда мање или чак више.

Важно је да се тесто лепо меси и да се не лепи много за руке. Када сте потрошили сво брашно и добили тесто мало тврђе него за обичан хлеб, оставите још 30 мин да нарасте. Сада укључите шпорет на 350 степени. Од ове количине брашна добије се 5 просфора средње величине или 6 мањих или 3 велике, какве ми користимо за недељне Литургије, зато што се много људи Причешћује. Сада тесто извадити и на радној плочи, која увек треба да буде посута брашном да се тесто не би залепило, полако месити трудећи се да се што више вадуха истисне ван. Ако неко има ламинатор за развлачење теста благо њему. Затим тесто поделити на пет једнаких лопти, можете користити вагу. Док једну просфору правите остало тесто нека буде у покривеној посуди да се не би ухватила кора. Сада узмете једну лоптицу и месите је десном руком придржавајући је левом да би остао лоптасти облик. Када сте то урадили лопту поделите на два једнака дела или на један већи, који ће бити доњи део просфоре и један мањи, који отприлике треба да буде као трећина доњег дела. И опет их месите док не оформите лоптасти облик. Оклагијом растањите доњи део да буде 2-3 милиметра шири од печата за просфоре са свих страна, а можете и више, посебно ако будете тесто делили 1:3. Доњи део ставите у плех који се посули брашном или намазали воском или ставили папир за печење и мало га испрскајте млаком водом уз помоћ прскалице за воду и покријте влажном крпом. Затим исто урадите и са мањим делом теста. Горњи део треба да буде тањи од доњега и у пречнику ужи. Печат за просфоре ставите у брашно и добро отресите да на њему не остане ништа и пажљиво ставите на средину горњег дела и што јаче притисните дланом да отисак буде што уочљиви. Ставите га стране и прекријте влажном па сувом крпом. Исто урадите и са осталим тестом. После 15 мин прскалицом поново испрскајте све доње делове просфоре и полако на сваки од њих ставите горњи део са печатом, трудећи се да буде на средини, јер ако погрешите не можете га одлепити, а да не покварите просфору или да га оставите тако па ће просфора бити мало накривљена, што није страшно. Великом шиваћом иглом или чачкалицом избушите просфору у средини и са стране, можете сачекати још 5 мин и онда је ставити у врелу рерну. После 15 или чак 10 мин температуру смањите 200 степени и када видите да је просфора довољно нарасла, онда температуру смањите на 150 или 100 степени и пеците још 45 мин. Можете је прерити алуминијумском фолијом или папиром за печење да превише не порумени. У зависности од дебљине теста и временски рок печења је краћи или дужи. То већ сами можете проверити када чачкалицом са стране прободете просфору. Када је печена просфору оставите 15 мин да се мало охлади а затим је увијте у суву крпу да се потпуно охлати. Чувати их у фрижидеру. Тако могу остати и до 15 дана.

 

Извор: Фејсбук профил о. Петра Перића


View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...