Jump to content

konkretan slučaj spasenja osobe krštene u KC

Оцени ову тему

Препоручена порука

Управо сада, Ivan Marković рече

Наравно. Јер си клеветник и барон

Vidimo svi.

Dakle mogu i pitanjem, veruješ li još uvek da je Bog stvorio besmrtnu dušu starom adamu?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Матусал рече

А шта ћемо са евхаристијом, није ли Христос јасно заповедио како да се врши? Шта мислите о томе, само јасан одговор да или не.

И овде си у заблуди. Није јасно одредио. Зато имамо разне обреде. Ако би хтео да се причестиш као на Четвртак, морао би да прилегнеш. Јер су се тако причестили. Јели су лежећи. Имали оне уздигнуте јастуке. У Јн немаш евхаристију, него прање ногу. Први хр су се свађали око евхаристије као жртве. Римска пракса слављења је превагла над малоазијском, овом јовановском. Треба да будеш опрезнији у овим стварима. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Vidimo svi.

Dakle mogu i pitanjem, veruješ li još uvek da je Bog stvorio besmrtnu dušu starom adamu?

За све што те занима г. Марко Микићу, можеш добити одговор пред нашим надлежним епископима и/ли Сабором СПЦ. Може и Синод. Никако другачије. Јел јасно ил да ти цртам? 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ivan Marković рече

За све што те занима г. Марко Микићу, можеш добити одговор пред нашим надлежним епископима и/ли Сабором СПЦ. Може и Синод. Никако другачије. Јел јасно ил да ти цртам? 

Друже Иване,

да те питујем једну ствар: Како је могуће да мене нико из СПЦ није анатемисао до сада, а овде излажем страшне хуле и признајем сакраменте најбезбожнијима католицима?

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Zoran Đurović рече

И овде си у заблуди. Није јасно одредио. Зато имамо разне обреде. Ако би хтео да се причестиш као на Четвртак, морао би да прилегнеш. Јер су се тако причестили. Јели су лежећи. Имали оне уздигнуте јастуке. У Јн немаш евхаристију, него прање ногу. Први хр су се свађали око евхаристије као жртве. Римска пракса слављења је превагла над малоазијском, овом јовановском. Треба да будеш опрезнији у овим стварима. 

Одох сада на вечерње, простудираћу после мало тему на којој сте полемисали о овоме, нисам свеж у овоме и не знам какав став на основу вашег писања заузимате и у каквом односу видите две цркве. Ово горе ми више делује као интелектуално напрезање. Све се заснива на арггументима а не на тлапњама стога као што рекох морам видети шта сте писали и мало се подсетити сабора и канона.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Trifke рече

Na ovo ti mogu samo odgovoriti da van Pravoslavne crkve po onome sto nam je otkriveno nema spasenja i da van njenoga okrilja niko se nemoze spasiti. Govoriti o spasenju raznih grupa ljudi u njihovim kontestima zivljenja je problematicno. Znam sigurno da se niko bez pokajanja nece spasiti i da nema drugog imena pod kojim bi se spasli pod nebom osim imena Isusa Hrista. Postoji i kod apostola Pavla ovo: Rom 2:12 Jer koji bez zakona sagriješiše, bez zakona će i izginuti; i koji u zakonu sagriješiše, po zakonu će se osuditi Prva tri poglavlja poslanice Rimljanima upravo govore o tome da je sav svet kriv Bogu i da je svima potreban Hristos. Bas ovih dana se kod nas cita knjiga Gospode ime ti je Ljubav od Sv Jovana Kronstadskog i on jasno kaze da ko ne pristupi crkvi nema pasenja bez obzira na sve i da sva dobra dela nisu dobra dela. U Lestvici nalazimo slicno a i kod drugih otaca.  Tu se cesto govori kao kontra argument da ce Bog suditi po delima ali: John 6:28 A oni mu rekoše: šta ćemo činiti da radimo djela Božija?
John 6:29 Odgovori Isus i reče im: ovo je djelo Božije da vjerujete onoga koga on posla.
itd  da ne ulazim u celu raspravu o delim i nacinu spasenja. 

Neznam koliko sam bio jasan? 

Мислим да разумем шта желиш да кажеш и да се тим слажем. Када свако од нас умре, био у Цркви или не, отићи ће на исто место, где друге него пред Христа и његову Цркву. Према томе, свако ко буде спасен, биће спасен у оквиру те Цркве, као места на којем ће бити спасени. Додатно, нико се не може спасти без покајања, које ја разумем пре свега као спознају да је човек такав какав је, несавршен и недовршен без Бога и потупне, мистичне заједнице са Њим и са другим људима. Без те спознаје, нема спасења. То да су сви криви, ја разумем као чињеницу да смо сви ван активне заједнице са Богом, или у најбољем случају у једној малње-више непотпуној заједници, која је слика оне будуће и савршене.

Док све ово стоји, питање је само да ли се у Цркву која ће вечно постојати у Царству може уопште доспети без учешћа у Цркви у току замаљског живота. (Мада, мој је утисак да постоји више црквених људи, укључујући и владике и свештенике, који потпуно верују да је ово могуће, него оних који мисле да није. Уз мање или веће резерве.)

• Волим 1

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ivan Marković рече

Или мож овде да окачиш моје евентуалне  херезе, барончино, ако можеш да их нађеш

Naravno da mogu a što bi, već sam ti tada skrenuo pažnju na to.

A što ti pred auditorijumom ne odgovoriš da li je Isus Hristos stvorio besmrtnu dušu Adamu I Evi u raju?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

Друже Иване,

да те питујем једну ствар: Како је могуће да мене нико из СПЦ није анатемисао до сада, а овде излажем страшне хуле и признајем сакраменте најбезбожнијима католицима?

Дођи на САС и бићеш анатемисан. Не криј се више иза цариградских скута. То је све. Тамо ћемо размотрити твоје изјаве о аријанској литургији (омијској) и адр. Даље ми не пада напамет да с тобом дискутујем, јер би само верглали ко покварене плоче

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

Naravno da mogu a što bi, već sam ti tada skrenuo pažnju na to.

A što ti pred auditorijumom ne odgovoriš da li je Isus Hristos stvorio besmrtnu dušu Adamu I Evi u raju?

А што ти не изађеш пред кредибилнији аудиторијум? 

Подели на овим сајтовима

Дођи на САС и бићеш анатемисан. Не криј се више иза цариградских скута. То је све. Тамо ћемо размотрити твоје изјаве о аријанској литургији (омијској) и адр. Даље ми не пада напамет да с тобом дискутујем, јер би само верглали ко покварене плоче

A I kako bi diskutovao Ti koji nemaš ni osnovnog znanja za sve to?

Подели на овим сајтовима

А што ти не изађеш пред кредибилнији аудиторијум? 

Evo izvukao sam u obliku pitanja, možeš da odgovoriš nikada nisam verovao u to I ja neću tražiti dokaze niti ću te nazivati prevarantom a možeš da kažeš da veruješ u to I da to propovedaš I mirna bačka.

Lakše ti je da vodiš raspravu u nedogled? Što?

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Матусал рече

Одох сада на вечерње, простудираћу после мало тему на којој сте полемисали о овоме,

Ух, ни сам не бих се сетио где се све расправљало о овоме... 

Ти си ми драг човек и неко кога држим за правог попа. Али, какав бих ја био ава кад бих шашољио по ушима моје?!:)) Овде без сумње имаш рупу, јер гледаш из наше перспективе, где ни ја не сумњам да смо црква, али само то апсолутизујеш. Ту је зајеб. Треба отпустити тај вентил.  

Подели на овим сајтовима

Не секирај се ти за то, зналче. То је мој проблем

Ne sekiram se ni malo, pokazao si sve što znaš. :)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...