Jump to content

Molitveni zivot nas

Оцени ову тему

Препоручена порука

Управо сада, Natasa. рече

Ti si kandidat da postaneš monah, tako da nismo isti nivo :). Ne možeš da se meriš sa nama.

To sto ti imas visko misljenje o monasima to je lepo ali,veruj mi, oni se nista ne razlikuju od "vas". To ne tvrdim samo ja vec i Sv Jovan Zlatousti. On je cak smatrao da je strasno reci da su oni iznad civila. :) 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Danijela рече

I opet, ne mogu biti sigurna da je On.

A u sta si ti sigurna? 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Natasa. рече

Nikad nisam bila u fazonu čitanja molitvi, onako knjiški sve kako piše. Zato nikad nisam imala disciplinu molitve, niti imam potrebu za tim. A i te napisane su mi heavy, ne poistovećujem se sa tim "ah ja grešna" ( daleko od toga da nisam), ali deluje mi nekako usiljeno kad čitam.

I kod mene isti slucaj.
Kad god bih citala, hvatala bih sebe da mislim kako to nema veze s mojim zivotom, pogotovo dok sam bila jako mlada. Nisam kapirala sta je to blud a ja to nesto kao citam i kao kajem se za to.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Trifke рече

To sto ti imas visko misljenje o monasima to je lepo ali,veruj mi, oni se nista ne razlikuju od "vas". To ne tvrdim samo ja vec i Sv Jovan Zlatousti. On je cak smatrao da je strasno reci da su oni iznad civila. :) 

Ne mislim da ste iznad nas, ali ste izabrali život ispunjen molitvom i delimičnom izolacijom, a brate mili imate vremena na pretek :smeh1:.

• Хахаха 1
Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Danijela рече

Nisam kapirala sta je to blud a ja to nesto kao citam i kao kajem se za to.

Od toga čovek može samo da psihički skrene, nikad mi se to nije sviđalo. Pogotovo mešanje u seksualni život, to je pozdrav sa mozgom. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Ne mislim da ste iznad nas, ali ste izabrali život ispunjen molitvom i delimičnom izolacijom, a brate mili imate vremena na pretek :smeh1:.

Princip je isti sve su ostalo nijanse!  :D

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, StefanLugic рече

Молитве треба читати пажљиво, полако, размислити о свакој прочитаној речи, отворити срце за њу, јако је тешко, држати се тога... Већина нас хоће што пре да прочита, да испуни такозвану квоту за тај дан, ал Господ не тражи квоту, него наше срце!

Sent from my iPhone using Pouke.org

Naravno da sve treba raditi s paznjom. Al koliko ti to imas vremena pored posla, porodice i svakodnevnih obaveza?

Sinoc mi prica drugarica koja ima puno dece kako su ona i muz na pocetku se molili zajedno i ujutro i uvece, citali akatiste, isli na jutarnju i vecernju... A sad kazu da nekad ne znaju da li je jutro da li vece (pogotovo zimi), stalno neka buka i trka u kuci (puno dece i svako ima nesto za zahtevati, pitati, kukati...), posao... Ona kaze da se samo ponekad seti da kaze Boze pomozi i to je to.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Trifke рече

A u sta si ti sigurna? 

Samo u smrt.

Подели на овим сајтовима

I kod mene isti slucaj.
Kad god bih citala, hvatala bih sebe da mislim kako to nema veze s mojim zivotom, pogotovo dok sam bila jako mlada. Nisam kapirala sta je to blud a ja to nesto kao citam i kao kajem se za to.

Сваког дана, сваке године, требали би да узрастамо ако се трудимо живети истински, кажу ако не напредујеш онда назадујеш.Раније што нам нисмо мислили да је грех данас дубоко схватамо колико смо грешни, пример блуд.

Послато са iPhone користећи Pouke.org мобилну апликацију
Подели на овим сајтовима

Od toga čovek može samo da psihički skrene, nikad mi se to nije sviđalo. Pogotovo mešanje u seksualni život, to je pozdrav sa mozgom. 

Ja sam to prosto preskakala kao i ono posipanje pepelom. NIkako to nisam kapirala.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Danijela рече

Samo u smrt.

A u Boga? 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Trifke рече

Princip je isti sve su ostalo nijanse!  :D

Da da, nijanse. Nije isti princip, to su dva različita životna puta. Nikad ne bih izabrala monaha/monahinju za duhovnika/savetnika, šta on(a) može da mi kaže sa nekog brda u manastiru; a ja u gradu, udata. To nije zdravo.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Danijela рече

Naravno da sve treba raditi s paznjom. Al koliko ti to imas vremena pored posla, porodice i svakodnevnih obaveza?

Sinoc mi prica drugarica koja ima puno dece kako su ona i muz na pocetku se molili zajedno i ujutro i uvece, citali akatiste, isli na jutarnju i vecernju... A sad kazu da nekad ne znaju da li je jutro da li vece (pogotovo zimi), stalno neka buka i trka u kuci (puno dece i svako ima nesto za zahtevati, pitati, kukati...), posao... Ona kaze da se samo ponekad seti da kaze Boze pomozi i to je to.

Ima onaj dobar ruski film Tri price. Pogledaj to. Podseti me ovim na jednu od tih prica. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Natasa. рече

Da da, nijanse. Nije isti princip, to su dva različita životna puta. Nikad ne bih izabrala monaha/monahinju za duhovnika/savetnika, šta on(a) može da mi kaže sa nekog brda u manastiru; a ja u gradu, udata. To nije zdravo.

Apsolutno se slazem da nebi trebalo da ih izaberes za duhovnike. To nikako. A sto se tice principa, veruj mi da je isti.  :) 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...