Jump to content

Molitveni zivot nas

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, JESSY рече

da, i meni je to problem...a i kada se udaljim recimo u drugu prostoriju, udje muz da me nesto pita i sl....

Nemoj to da te uzbudjuje. Nastavi posle ponovo i koliko god puta da te neko prekine ti nastavi. Vazno je tvoje nastojanje. Zna Bog sta ces ti moliti i sta ces reci ali je za tebe dobro da pokazes koliko ti je stalo do komunaikacije sa Njime. Molitva menje tebe a ne Boga 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Trifke рече

Vazno je tvoje nastojanje. Zna Bog sta ces ti moliti i sta ces reci ali je za tebe dobro da pokazes koliko ti je stalo do komunaikacije sa Njime. Molitva menje tebe a ne Boga

:aplauz::skidamkapu:

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Нажалост нисам баш преподобан пошто су ми ,,мисли зле од малена,,  Бог ме ложи ,, ко вола у купусу,, да не подивљам.

Када сам био млађи добио сам молитвеник Јефрема Сирина, те молитве су у мени изазивале тугу и депресију. Сада после одређеног времена их доживљавам као духовни мелем, јер уистину заиста ме описују онаквог какав јесам, а раније то моја млада сујета није могла носити.....

Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 5 минута, JESSY рече

koliko sam shvatila, nemate svoje posebno mesto i vreme za molitvu, i ne obavljate je uvek bukvalno citanjem ili iygovaranjem...

Живим у свету, ту је гостопримство најбитније. Не разочарати се и још више волети и дати се као хлеб је нарочита молитва? А само један вид исте. Неретко гостопримство повређује? 

Колики је дар неосудити и понети остављено ти? Не уче ли то оци из пустиње?

Наше је да Љубављу победимо свет?

Подели на овим сајтовима

Od kako sam kod o. Šmemana pročitao o "Posvećenju vremena", počeo sam da
kada idem niz stepenice (živim na III spratu) izgovaram "Oče naš...".
Onda sam par godina kasnije usporio hod da bih dodao i "Care nebeski".
Pa sam od pre 2 godine dodao, kad izadjem iz zgrade, i "Simvol vere".
Ne znam šta će biti sledeće, Bog Sveti zna....

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, JESSY рече

koliko sam shvatila, nemate svoje posebno mesto i vreme za molitvu, i ne obavljate je uvek bukvalno citanjem ili izgovaranjem...

msm, molitva u sirem smislu reci je cinjenje dobrih dela, razgovor sa Gospodom i sl...

Molitva je odnos sa Bogom i konstntno komuniciranje sa njime. Npr pre nego sto sam ti napisao ovo ja sam se pomolio za tebe Bogu. Kada npr nesto pisem ja mu kazem sta mislim da ne valja ili sta je dobro. Trazim od njega da On preko nekoga ispravi moje razmisljanje. Dok gledam neki film ja ga komentarisem govoreci Njemu sta mislim o tom filmu i td i td. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, JESSY рече

da, i meni je to problem...a i kada se udaljim recimo u drugu prostoriju, udje muz da me nesto pita i sl....

Koliko se samo puta desilo kad stanem na molitvu - zazvoni telefon!
:)
Prošle godine, stadoh da čitam Akatist, kad kroz prozor ulete slepi miš!
A onda za njim - još jedan!

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, JESSY рече

Или рецимо појача тв, слуша музику, жена или неко од родитеља почне да усисава или да поправља нешто, телефон звони нон стоп иако цео дан никоме ниси требао и распадао се од досаде, нешто је хитно искрсло а на крају најобичнија глупост али довољно да те поремети.....итд.....

Подели на овим сајтовима

Ja licno dozivljavam molitvu kao odnos ljubavi. Cak i dok pisem ovo vama ovo je za mene neka vrsta molitve. Kao sto i Yessy napisa pokusavam ako ne u mislima a onda unutar sebe da imam to neko stalno osecanje prisustva Bozjeg. Zna On kakav sam ja i zna da sta ja mogu ili nemogu ali ja volim i treudim se da mu kazem sve sto osecam ili hocu da cinim. Trudim se da u moj odnos sa ljudima ukljucim sto vise njega. Od nekog vremena , ne nekom mojom silom, nego tako Bog mi daje da jednostavno sve prihvatam kao volju Bozju sto se dogadja bez obzira koliko se to meni svidjalo ili ne. Samo kazem hvala ti Gospode i idem dalje.Kada pocinim greh ja mu to odmah azem i trazim oprostaj jer nemogu da trpim da budem u zavadi sa njime. Inace greh posmatram kao neku vrstu moje svadje sa Njime. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Toma рече

Koliko se samo puta desilo kad stanem na molitvu - zazvoni telefon!
Prošle godine, stadoh da čitam Akatist, kad kroz prozor ulete slepi miš!
A onda za njim - još jedan!

Kazes: Hvala ti Boze za slepe miseve! :) 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Danijela рече

Znaci,  vi, obicni ljudi oprhvani brigama, bolestima, svakodnevnim iskusenjima... nikad niste imali periode, trenutke kad vas mrzi, zaboravite...?

Baš brige i bolesti ovog sveta me teraju na molitvu jer ko bi to izdržao a da ne prolupa. Više brinem da Ga u radosti ne zaboravim i pomislim da sam "neko".

Od molitve ne pravim ritual jer bih morala da navijam alarm 2-3 sata ranije. Prva pomisao kad progledam je - gle, nisam umrla! Bože, hvala Ti!  A nekad: Uh, što si me pustio da živim, dosta mi je svega.  E, to su iskustva milosti Božije, kako divno zna da oživljava.

A teorijom o umnoj molitvi i bapskim pričama se ne opterećujem, Zna On situaciju i kada sam rasejana i brljiva pa me nije zgazio.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Trifke рече

Kazes: Hvala ti Boze za slepe miseve! :) 

Kad počneš da se Bogu moliš, On ti pomaže na Njegov način.
Ama hoće da dodje i nepomjanik da i on "pripomogne" na svoj način.

Подели на овим сајтовима

ja jedva i u crkvi stojim....a kod kuce sedim...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Toma рече

Kad počneš da se Bogu moliš, On ti pomaže na Njegov način.
Ama hoće da dodje i nepomjanik da i on "pripomogne" na svoj način.

Tacno ali ga oteras tako sto zahvalis Bogu za sve pa cak i na njegovim iskusenjima jer to on nemoze da podnese. Zahvalnost ili ti evharistiju nemoze nikako da podnese! Probaj ! :)

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, ana čarnojević рече

kad čitate molitve iz molitvenika, ne mislim da celodnevnu molitvu u sebi, da li stojite ili ne?

Променим сто положаја од лежања,стојања,седења до клечања и наравно само се врпољим.....:)))

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...