Jump to content

Псалтир према KJV

Оцени ову тему

Препоручена порука

ПСАЛАМ 60.

Хоровођи. На Шошанимедуту. Миктам Давидов. За поуку: кад се борио против Арам-Нахарајима и против Арам-Сове, и кад је се Јоав вратио и потукао Едому дванаест хиљада у Сланој долини.
1 Боже, ти си нас одбацио, разасуо си нас, био си незадовољан; о врати се опет к нама!
2 Потресао си земљу, преломио је; оздрави јој пукотине, јер дрхти!
3 Показао си народу своме тешкоће; учинио си да пијемо вино које заноси.
4 Дао си барјак онима који се тебе боје да буде истакнут ради истине. Села.
5 Да би љубљени твоји били избављени, десницом својом спаси и услиши ме!
6 Бог је говорио у светости својој: "Радоваћу се, разделити Сихем и одмерити долину Сокот.
7 Галад је мој и Манасија је мој; и Јефрем је снага глави мојој; Јуда је законодавац мој;
8 Моав је посуда моја за умивање; над Едомом ћу бацити обућу своју; Филистејо, ликуј ради мене!"
9 Ко ће ме довести у утврђени град? Ко ће ме повести у Едом?
10 Нећеш ли ти, Боже, који си нас одбацио? И ти, Боже, који ниси излазио с војскама нашим?
11 Пружи нам помоћ у невољи, јер је узалудна помоћ човекова.
12 По Богу ћемо јунаштво чинити, јер он ће згазити непријатеље наше.

ПСАЛАМ 61.

Хоровођи. На Негинату. Псалам Давидов.
1 Чуј вапај мој, Боже, пази на молитву моју!
2 С краја земље завапићу к теби, кад је срце моје савладано; поведи ме на стену која је виша од мене.
3 Јер ти си ми био заклон, и чврста кула пред непријатељем.
4 Пребиваћу у шатору твоме заувек, уздаћу се у скровиште крила твојих. Села.
5 Јер ти си, Боже, чуо завете моје; дао си ми баштину оних који се боје имена твога.
6 Ти ћеш царев живот продужити, и године његове кроз многе нараштаје.
7 Он ће пред Богом заувек остати; о припреми милосрђе и истину да га могу сачувати!
8 Тако ћу имену твоме заувек славу певати, да могу дневно завете своје извршавати.

СЛАВА:

ПСАЛАМ 62.

Хоровођи. На Једутуну. Псалам Давидов.
1 Заиста душа моја чека на Бога; од њега долази спасење моје.
2 Само је он стена моја и спасење моје; он је заштита моја, нећу се увелике поколебати.
3 Докле ћете неваљалштину против човека смишљати? Сви ћете ви бити погубљени; бићете као нагнут зид и као климава ограда.
4 Само се саветују да га с висине његове оборе; у лажима уживају, устима својим благосиљају, а изнутра проклињу. Села.
5 Душо моја, само на Бога чекај, јер од њега је ишчекивање моје.
6 Само је он стена моја и спасење моје, он је заштита моја; нећу се поколебати.
7 У Богу је спасење моје и слава моја; стена снаге моје, уточиште моје у Богу је.
8 У њега се ви људи уздајте у свако доба; пред њим срца своја излевајте, Бог је уточиште наше. Села.
9 Заиста, нечасни су људи ништавост, и отмени људи су лаж; да на вагу буду положени, били би скупа лакши од ништавости.
10 Не уздајте се у тлачење и не постаните ташти у отимању; ако се богатства повећавају, не полажите у њих срце своје.
11 Бог је проговорио једном, ја сам двапут ово чуо: да снага припада Богу.
12 Такође теби, Господе, припада милосрђе; јер ти узвраћаш свакоме по делу његовом.

ПСАЛАМ 63.

Псалам Давидов. Кад је био у пустињи Јудиној.
1 Боже, ти си Бог мој, рано ћу те тражити; душа моја за тобом жеђа, тело моје за тобом чезне у земљи сувој и жедној, где воде нема.
2 Тако сам тебе у Светињи гледао, да бих видео снагу твоју и славу твоју.
3 Јер је благост твоја боља од живота, усне ће те моје хвалити.
4 Тако ћу те благосиљати све док живим, у име ћу твоје руке своје подизати.
5 Душа ће моја бити као мождином и салом засићена, и уста ће те моја хвалити радосним уснама.
6 Кад се тебе сетим на постељи својој, промишљам о теби у бдењима ноћним.
7 Јер ти си био помоћ моја; зато се радујем у сенци крила твојих.
8 Душа моја уз тебе приања, десница ме твоја држи.
9 Али они што траже душу моју да ју униште, ући ће у доње делове земље,
10 од мача ће пасти, биће оброк лисицама.
11 А цар ће се у Богу радовати, славиће се свако ко се њиме куне; али ће уста онима што лажи говоре бити ућуткана.

ПСАЛАМ 64.

Хоровођи. Псалам Давидов.
1 Послушај глас мој, Боже, у молитви мојој; од страха непријатељског живот мој сачувај.
2 Сакриј ме од тајних савета опаких, од побуне починилаца безакоња;
3 који језик свој оштре као мач, и напињу лукове да одапну стреле своје, горке речи,
4 да из потаје устреле непорочног; одједном га устреле и не боје се.
5 Охрабрују себе у злој ствари, разговарају о постављању тајних замки, они кажу: "Ко ће их видети?"
6 Проналазе безакоња, проводе пажљиво истрагу; и нутрине и срца сваког појединог од њих, провалија су.
7 Али Бог ће на њих одапети стрелу, одједном ће бити рањени.
8 Тако ће учинити да се језик њихов на њих сруши; сви који их виде, бежаће.
9 И сви ће се људи бојати и објавити дело Божје, јер ће мудро проматрати деловање његово.
10 Праведник ће бити весео у Господу и у њега ће се уздати; и сви честити ће у срцу славити.

СЛАВА:

Подели на овим сајтовима

КАТИЗМА 9.

ПСАЛАМ 65.

Хоровођи. Псалам и песма Давидова.
1 Хвала те, Боже, чека на Сиону; и теби ће се завет извршити.
2 О ти који молитве саслушаваш, к теби ће доћи свако тело!
3 Безакоња су ме надвладала, преступи наши, али ти ћеш их очистити.
4 Блажен је онај кога ти изабиреш и чиниш да приступа к теби да може пребивати у дворима твојим! Наситићемо се добротом дома твога, светога храма твога.
5 Страшним стварима ти ћеш нам у праведности одговорити, Боже спасења нашега, узданицо свих крајева земље и оних што су далеко на мору;
6 ти који снагом својом брда учвршћујеш, снагом си опасан;
7 који утишаваш хуку мора, хуку таласа њихових и буку народа.
8 И они што пребивају на крајњим деловима света боје се знамења твојих; ти чиниш да се радују изласцима јутра и вечери.
9 Ти походиш земљу и натапаш је, веома је богатиш реком Божјом која је пуна воде; житом их снабдеваш, кад си се тако побринуо за њу.
10 Бразде њене обилно натапаш, груде њене поравнаваш, пљусковима је мекшаш, клијање њено благосиљаш.
11 Ти круниш годину добротом својом и стазе твоје капљу претилином.
12 Капљу на пустињске пашњаке и брежуљци се на све стране радују.
13 Пашњаци су одевени стадима и долине су прекривене житом; кличу од радости и певају.

ПСАЛАМ 66.

Хоровођи. Песма. Псалам.
1 Кличи Богу сва земљо!
2 Опевајте част имена његовог; учините славном хвалу његову!
3 Реците Богу: "Како си страшан у делима твојим! Ради велике снаге твоје непријатељи ће се твоји теби покорити.
4 Сва ће земља тебе обожавати и теби певати; певаће имену твоме." Села.
5 Дођите и видите дела Божја; он је страшан у свом деловању према синовима људским!
6 Он је претворио море у суву земљу; прошли су пешице кроз бујицу. Онде смо се у њему радовали.
7 Он влада снагом својом заувек; очи његове гледају народе, нека се бунтовници не уздижу! Села.
8 О благосиљајте, народи, Бога нашега и нека се чује глас хвале његове!
9 Он држи душу нашу на животу и не допушта да нога наша поклекне.
10 Јер ти си нас, Боже, искушао; прочистио си нас као што се сребро прочишћава.
11 Увео си нас у мрежу; положио си недаћу на бедра наша.
12 Дао си да људи јашу над главама нашим; ишли смо кроз ватру и кроз воду, али си нас извео на богато место.
13 Ући ћу у дом твој са жртвама паљеницама, извршићу теби завете своје,
14 које су усне моје изустиле и уста моја изговорила кад сам био у невољи.
15 Принећу теби жртве паљенице претиле с кадом овнова, принећу волове с јарцима. Села.
16 Дођите и чујте сви који се Бога бојите и објавићу шта је учинио души мојој!
17 К њему сам завапио устима својим и узвисио сам га језиком својим.
18 Ако угледам безакоње у срцу своме, Господ ме неће услишити.
19 Бог ме је уистину услишио, пазио је на глас молитве моје.
20 Благословљен нека је Бог који није отклонио молитву моју ни милосрђе своје од мене.

ПСАЛАМ 67.

Хоровођи. На Негиноту. Псалам. Песма.
1 Смилуј нам се, Боже, и благослови нас, обасјај нас лицем својим; Села.
2 да би био познат пут твој на земљи, спасоносно здравље твоје међу народима!
3 Нека те хвале народи, Боже, сви народи нека те хвале!
4 Нека се веселе народи и певају од радости, јер ти ћеш судити људима праведно и народима владати на земљи. Села.
5 Нека те хвале људи, Боже, сви људи нека те хвале!
6 Тада ће земља дати урод свој; и Бог, наш Бог, благословиће нас.
7 Бог ће нас благословити, и сви крајеви земље њега ће се бојати.

СЛАВА:

ПСАЛАМ 68.

Хоровођи. Псалам. Песма Давидова.
1 Нека Бог устане, нека буду непријатељи његови распршени, и нека они који га мрзе беже пред њим.
2 Као што се дим растерује, тако их растерај; као што се восак топи пред огњем, тако нека опаки пропадну пред лицем Божјим.
3 А праведници нека се веселе, нека се радују пред Богом; да, нека се силно радују.
4 Певајте Богу, певајте хвале имену његову. Узвисујте онога који јаше над небесима, име му је Јахве, и пред њим се радујте.
5 Отац сирочади и судац удовица, Бог је у свом светом пребивалишту.
6 Бог осамљене смешта у породице, оне који су ланцима везани на слободу изводи; а бунтовни пребивају у земљи пустој.
7 Боже, кад си ишао пред народом својим, кад си корачао кроз пустињу; Села.
8 земља се тресла и небеса су се проливала пред лицем Божјим; сам Синај се помакнуо пред лицем Бога, Бога Израелова.
9 Ти си, Боже, слао обилну кишу којом си крепио баштину своју кад је била изморена.
10 Заједница је твоја у њој пребивала; ти си је, Боже, добротом својом сиромаху припремио.
11 Господ је дао реч; велико је мноштво оних што су је објавили.
12 Цареви војски побегли су журно, а она што је кући остала, плен је делила.
13 Премда сте лежали међу посудама, бићете као крила голуба прекривена сребром, а перје њено жућкастим златом.
14 Кад је Свесилни распршио у њој цареве, била је бела као снег у Салмону.
15 Гора је Божја као гора васанска, висока гора је гора васанска.
16 Зашто поскакујете, горе високе? Ово је гора на којој Бог жели пребивати; да, Господ ће на њој пребивати заувек.
17 Кочија Божјих има двадесет хиљада, хиљаде анђела; Господ је међу њима као на Синају, на светоме месту.
18 Ти си узашао на висину, одвео си сужње у сужањство, примио си дарове за људе, и за бунтовнике, да би Господ, Бог, пребивао међу њима.
19 Благословљен нека је Господ који нас свакодневно обасипа доброчинствима, Бог спасења нашега. Села.
20 Онај који је наш Бог је Бог спасења; и Богу, Господу, припада излазак из смрти.
21 А Бог ће сатрти главу непријатељима својим, власато теме онога који ходи у преступима својим.
22 Господ је рекао: "Довешћу их из Васана, довешћу народ свој из дубина мора,
23 да се нога твоја умочи у крви твојих непријатеља, и да језик паса твојих има удео у томе.
24 Они су видели ходања твоја, Боже, ходања Бога мога, Цара мога, у Светињи.
25 Певачи су ишли напред, свирачи на инструментима отрага; између њих биле су девојке ударајући у дефове.
26 Благосиљајте Бога у заједници, Господа, који сте из извора Израелова!
27 Онде је мали Венијамин, владар њихов, кнезови Јудини, и веће њихово, кнезови Завулонови и кнезови Нафталимови.
28 Бог је твој заповедио снази твојој; оснажи, Боже, оно што си за нас учинио!
29 Ради храма твога у Јерусалиму цареви ће теби доносити дарове.
30 Укори чету копљаника, крдо бикова с телади народа, док се сви не покоре са сребрним полугама. Распрши народ који у рату ужива.
31 Кнезови ће доћи из Египта, Етиопија ће ускоро руке своје к Богу пружити.
32 Певајте Богу царства земаљска, певајте хвале Господу. Села.
33 Ономе који седи на небесима, небесима прадавним; ево, одаслао је глас свој, глас моћни.
34 Припишите снагу Богу! Величанство је његово над Израелом и снага његова у облацима.
35 Боже, ти си страшан из светилишта својих; Бог је Израелов онај који даје снагу и моћ народу своме. Благословљен Бог!

СЛАВА:

ПСАЛАМ 69.

Хоровођи. На Шошаниму. Псалам Давидов.
1 Спаси ме, Боже, јер су ми воде до душе стигле.
2 Тонем у дубоки глиб где нема упоришта; ушао сам у воде дубоке где су ме бујице преплавиле.
3 Уморан сам од викања свога, грло ми се исушило; очи су ми клонуле док ишчекујем Бога свога.
4 Оних који ме без разлога мрзе више је него косе на глави мојој; моћни су они који би ме хтели уништити, непријатељи су моји без разлога; онда сам вратио што нисам узео.
5 Боже, ти знаш лудост моју и греси моји нису од тебе скривени.
6 Нека се они који тебе чекају, Господе, Боже над војскама, не постиде због мене! Нека се они који тебе траже не постиде ради мене, Боже Израелов.
7 Јер сам ради тебе понижење поднео, срамота ми је лице покрила.
8 Постао сам странац браћи својој, и туђинац деци мајке своје.
9 Јер ме изјела ревност за дом твој, и понижења оних који те понижавају на мене су пала.
10 Кад сам плакао и душу своју постом кажњавао, то ми је на понижење било.
11 Начинио сам кострет за одећу своју и њима сам изреком постао.
12 Они који седе на вратима против мене говоре, и пијанцима сам био песма.
13 Али ја молитву своју упућујем теби, Господе, у прихватљиво време; Боже, услиши ме по мноштву милосрђа својих, у истини спасења свога.
14 Избави ме из глиба и не допусти да потонем, да се избавим од оних који ме мрзе и из вода дубоких.
15 Нека ме воде потопне не преплаве и нека ме дубина не прогута, и нека бездан не затвори уста своја нада мном.
16 Услиши ме, Господе, јер добра је љубазност твоја; окрени се к мени по мноштву нежних милосрђа својих!
171 не скривај своје лице од слуге свога, јер сам у невољи, журно ме услиши!
18 Приближи се души мојој и откупи је; због непријатеља мојих избави ме!
19 Ти си упознао понижење моје и стид моју и срамоту моју; противници су моји сви пред тобом.
20 Понижење је сломило срце моје и пун сам потиштености, и чекао сам да ме неко сажали, али није било ниједнога; и утешитеља, али ниједнога нисам нашао.
21 Дали су ми и жуч за јело моје, и у жеђи мојој дали су ми сирће пити.
22 Нека њихов сто пред њима замком постане, и оно шта је требало бити
за њихово благостање нека то постане њихова клопка.
23 Нека очи њихове потамне да не виде, и учини да им бедра стално дрхте.
24 Излиј на њих срџбу своју и нека их зграби жестина гнева твога.
25 Нека им пребивалиште буде пусто, и нека нико не борави у шатору њиховом.
26 Јер прогоне онога кога си ти ударио и говоре да ражалосте оне које си ти ранио.
27 Придодај безакоње на безакоње њихово и нека не уђу у праведност твоју!
28 Нека буду избрисани из књиге живих и с праведницима нека не буду уписани!
29 Али ја сам јадан и жалостан; нека ме спасење твоје, Боже, подигне!
30 Хвалићу песмом име Божје и величати га захвалницом.
31 И то ће угодити Господу више него во или јунац с роговима и папцима.
32 Понизни ће то видети и бити радосни, и ваше ће срце живети који Бога тражите.
33 Јер Господ чује сиромаха и не презире сужње своје.
34 Нека га хвале небо и земља, море и све што се у њима миче!
35 Јер Бог ће спасити Сион и саградити градове Јудине, да могу онде пребивати и то поседовати.
36 И семе слугу његових баштиниће га, и они који љубе име његово у њему ће пребивати.

ПСАЛАМ 70.

Хоровођи. Псалам Давидов. За спомен.
1 Пожури се, Боже, да ме избавиш; пожури се да ми помогнеш, Господе!
2 Нека се посраме и постиде који траже душу моју; нека се врате назад и збуне који ме желе повредити!
3 Нека се врате по плату за своју срамоту који ми говоре: "Ха! Ха!"
4 Нека се веселе који тебе траже и нека су у теби радосни! И нека они који љубе спасење твоје стално говоре: "Нека Бог буде величан!"
5 А ја сам сиромах и невољник, пожури се к мени, Боже! Ти си помоћ моја и избавитељ мој, Господе, не оклевај!

СЛАВА:

Подели на овим сајтовима

КАТИЗМА 10.

ПСАЛАМ 71.

1 У тебе се, Господе, уздам; не допусти да се икада сметем!
2 У праведности ме својој избави и дај ми да побегнем; приклони уво своје к мени и спаси ме!
3 Буди ти моје чврсто пребивалиште где могу стално утећи; ти си дао заповед да ме спасиш, јер ти си стена моја и утврда моја.
4 Избави ме, Боже мој, из руке опакога, из руке неправедног и окрутног човека.
5 Јер ти си нада моја, Господе Боже, ти си поуздање моје од младости моје.
6 Од тебе сам подупиран од утробе, ти си ме одвојио од крила мајке моје; о теби ћу хвалу своју давати непрестано.
7 Постао сам многима као чудо, али ти си моје јако уточиште.
8 Нека ми уста буду пуна хвале твоје и части твоје цели дан!
9 Не одбаци ме у време старости, не напусти ме кад ми снага понестане.
10 Јер непријатељи моји против мене говоре, и они који вребају душу моју заједно се саветују.
11 Говоре: "Бог га је напустио; прогоните га и ухватите, јер нема никога да га ослободи!"
12 Боже, не удаљи се од мене; Боже мој, у помоћ ми пожури!
13 Нека се постиде и пропадну противници душе моје; нека се покрију понижењем и срамотом који ме настоје повредити!
14 А ја ћу се стално надати и тебе ћу све више и више хвалити.
15 Уста ће моја обзнањивати праведност твоју и спасење твоје сваки дан; јер им не знам броја.
16 Поћи ћу у снази Господа Бога; и опоменути се праведности твоје, само твоје.
17 Боже, ти си ме поучавао од младости моје и све досада објављивао сам чудесна дела твоја.
18 А и када остарим и поседим, Боже, не напуштај ме, док не објавим снагу твоју овом нараштају и моћ твоју сваком који долази.
19 И праведност је твоја веома узвишена, Боже, који си учинио велика дела; Боже, ко је као ти!
20 Ти који си ми показао велике и љуте невоље, опет ћеш ме оживети и опет ме извући из дубина земље.
21 Ти ћеш повећати величину моју и са сваке ме стране утешити.
22 А ја ћу уз псалтир хвалити тебе и истину твоју, Боже мој; теби ћу певати уз харфу, о ти Свети Израелов!
23 Усне ће се моје јако радовати док певам теби, и душа моја коју си откупио.
24 И језик ће мој говорити о праведности твојој по цели дан, јер су постиђени и осрамоћени који ме настоје повредити.

ПСАЛАМ 72.

Псалам за Соломона.
1 Дај цару своме судове своје, Боже, и праведност своју сину цареву!
2 Народу ће твоме судити по праведности и сиромасима твојима по правици.
3 Брда ће народу мир донети, и брежуљци, по праведности.
4 Судиће сиромасима народа, спасиће децу невољникâ, а тлачитеља ће смрвити.
5 Тебе ће се бојати тако дуго док траје сунце и месец, у све нараштаје.
6 Он ће се спустити као киша на траву покошену, као пљусак што земљу натапа.
7 У данима његовим праведност ће процвасти и обиље мира све док траје месец.
8 И власт ће имати од мора до мора и од реке до крајева земље.
9 Они што у пустињи пребивају пред њим ће се поклонити, и непријатељи његови прашину ће лизати.
10 Цареви Тарсиса и острва поклоне ће доносити, краљеви Саве и Севе дарове ће приносити.
11 Да, сви ће цареви пред њега падати, сви народи њему ће служити.
12 Јер он ће избавити невољника кад завапи, и сиромаха, и онога који помоћника нема.
13 Поштедеће сиромаха и невољника, и спасиће душе невољникâ.
14 Он ће откупити душу њихову од преваре и насиља, и крв ће њихова бити драгоцена у очима његовим.
15 И живеће, и даће му се од злата из Саве, и за њега ће се непрестано молити и хваљен ће бити свакодневно.
16 Биће обиља жита на земљи на врху гора, плод ће се његов трести као Либан, а они у граду цветаће као трава на земљи.
17 Име ће његово заувек трајати, име ће му остати тако дуго док је сунца; и људи ће у њему бити благословљени, сви ће га народи блаженим звати.
18 Благословљен Господ, Бог, Израелов Бог, који једини чудеса чини!
19 И благословљено нека буде славно име његово заувек! И нека се сва земља испуни славом његовом! Амин и Амин!
20 Завршене су молитве Давида, сина Јесејевог.

СЛАВА:

ТРЕЋА КЊИГА

ПСАЛАМ 73.

Псалам Асафов.
1 Заиста је добар Бог према Израелу, и онима који су чистог срца.
2 А мени су се скоро ноге спотакле, кораци су ми се умало поклизнули,
3 јер сам завидео безумницима кад сам видео благостање опаких.
4 Јер нема окова у умирању њиховом, него им је снага чврста.
5 Они нису у невољи као други људи, нити се муче као други људи.
6 Зато им је охолост као огрлица, насиље их као одећа покрива.
7 Очи су им избуљене од дебљине, имају више но што срце може пожелети.
8 Покварени су и злобно говоре о тлачењу, узносито говоре.
9 Уста своја упиру против небеса, а језик њихов земљом обилази.
10 Зато се народ његов окреће овамо, и пуну чашу воде себи је нацедио.
11 И говоре: "Како би Бог то сазнао? И има ли знања у Свевишњег?"
12 Гле, то су безбожници који напредују у свету, богатство умножавају.
13 Уистину, узалуд сам срце своје чистио и у недужности прао руке своје!
14 Јер сам цели дан био мучен, и кажњаван свако јутро.
15 Ако кажем: "Говорићу на тај начин", гле, увредио бих нараштај деце твоје.
16 Кад сам размишљао да бих ово спознао, то ми је било превише болно,
17 све док нисам ушао у Светињу Божју и тада сам схватио какав им је крај.
18 Заиста, ти си их на клизава места поставио, обараш их у пропаст.
19 Како су у тренутку опустошени, посве су сатрти с ужасом.
20 Као сан, кад се човек пробуди, тако ћеш им, Господе, лик презрети када устанеш.
21 Тако ми је срце било ожалошћено, а бубрези прободени.
22 Био сам тако безуман и неупућен, био сам као живинче пред тобом.
23 Ипак ја сам непрестано с тобом, ти си ме за моју десну руку држао.
24 Водићеш ме по савету своме, а затим ме примити у славу.
25 Кога ја имам у небу осим тебе; и ништа, поред тебе, на земљи не желим.
26 Тело је моје и срце моје клонуло, али Бог је снага срца мога и део мој заувек.
27 Јер, гле, пропашће они који су далеко од тебе, уништио си све који блудничећи одлазе од тебе.
28 А мени је добро приближити се Богу; своје сам поуздање положио на Господа Бога, да бих објављивао сва дела твоја.

ПСАЛАМ 74.

Масхил Асафов.
1 Боже, зашто си нас одбацио заувек? Зашто се гнев твој дими на овце паше твоје?
2 Сети се заједнице своје коју си од давнине стекао, изданка своје баштине коју си откупио, и ове горе Сион на којој ти пребиваш.
3 Подигни ноге своје према трајним рушевинама, свему што је непријатељ опако учинио у Светињи.
4 Непријатељи твоји ричу усред заједница твојих, за обележја постављају своје знакове.
5 Човек је био познат као онај који је подизао секиру на густо дрвеће,
6 а сада они наједном његове резбарије ломе секирама и маљевима.
7 Бацили су огањ у Светињу твоју, до земље су оскврнули пребивалиште имена твога.
8 Рекли су у срцу своме: "Уништимо их заједно!" Спалили су све синагоге Божје у земљи.
9 Не видимо знакове своје, ниједног пророка више нема, нити има међу нама неко ко зна до када.
10 Боже, докле ће се противник ругати? Хоће ли непријатељ хулити име твоје заувек?
11 Зашто си повукао руку своју, десницу своју? Извуци је из недара својих.
12 Јер Бог је мој Цар од давнине, изводи спасење усред земље.
13 Ти си снагом својом море разделио, смрскао си главе неманима у водама.
14 Ти си здробио главе левијатану, дао си га за храну народу који станује у пустињи.
15 Ти си расколио извор и бујицу, ти си исушио моћне реке.
16 Дан је твој и ноћ је твоја, ти си припремио светлост и сунце.
17 Ти си поставио све границе земаљске; ти си начинио лето и зиму.
18 Сети се овога: непријатељ се ругао, Господе, и безуман је народ хулио име твоје.
19 О немој предати душу грлице своје друштву опаких, не заборави заједницу сиромаха својих заувек!
20 Обазри се на савез, јер су мрачна места земље пуна пребивалишта окрутности.
21 О не допусти да се потлачени врати постиђен, нека сиромах и невољник хвале име твоје!
22 Устани, Боже, брани парницу своју, сети се како те безумник свакодневно срамоти.
23 Не заборави гласа непријатеља својих; бука оних који устају против тебе стално се појачава.

СЛАВА:

ПСАЛАМ 75.

Хоровођи. Алаташкаит. Псалам. Песма Асафова.
1 Тебе, Боже, хвалимо, теби дајемо хвалу; јер је име твоје близу, објављују га чудесна дела твоја!
2 "Кад прихватим заједницу, ја ћу судити исправно.
3 Земља и сви њени становници растопили су се, ја држим стубове њене!" Села.
4 "Рекао сам безумнима: 'Не поступајте безумно!' И опакима: 'Не дижите рога!'
5 Не дижите увис рога свога, не говорите укочене шије!"
6 Јер узвисивање не долази ни с истока, ни са запада, ни с југа,
7 него је Бог судија: једнога понизује, а другога узвисује.
8 Јер је у руци Господњој чаша, и вино црвено, пуно мешавине, и он точи из ње; а њезин ће талог исцедити и сви опаки на земљи ће га испити.
9 А ја ћу објављивати заувек, певаћу хвалу Богу Јаковљевом.
10 И опакима ћу све рогове одрезати, а рогови праведника биће уздигнути.

ПСАЛАМ 76.

Хоровођи. На Негиноту. Псалам. Песма Асафова.
1 У Јуди је Бог познат, име је његово велико у Израелу!
2 И у Салиму је шатор његов, и на Сиону место пребивања његовог.
3 Онде је поломио стреле лука, штит и мач и борбу. Села.
4 Ти си славнији и изврснији од гора пуних плена.
5 Опљачкани су они срца јуначког, спавали су својим сном; и нико од људи моћних није пронашао руке своје.
6 Од прекора твога, Боже Јаковљев, утонули су у дубок сан и кола и коњи.
7 Ти, ти си онај кога се треба бојати! И ко може опстати пред лицем твојим кад се једном расрдиш?
8 Ти си учинио да се чује пресуда с неба; земља се престрашила и утихнула
9 кад је Бог устао судити, спасити све кротке на земљи. Села.
10 Заиста ће гнев човечји тебе хвалити, остатак гнева ти ћеш обуздати.
11 Заветујте се и извршите завете Господу, Богу своме; нека сви око њега доносе дарове ономе кога се треба бојати!
12 Он ће покосити дух кнезова, страшан је царевима земаљским.

ПСАЛАМ 77.

Хоровођи. Једутуну. Псалам Асафов.
1 Вапио сам к Богу гласом својим, к Богу вапим гласом својим, и он ме је услишио.
2 У дан невоље своје тражио сам Господа, рана ми се ноћу гнојила и није престајала; душа се моја одбила утешити.
3 Сетио сам се Бога и узнемирио сам се; жалио сам се и дух ми је био свладан. Села.
4 Ти ми држиш очи буднима; толико сам узнемирен да не могу говорити.
5 Размотрио сам дане из давнине, године прадавних времена.
6 Сећам се песме своје ноћу, разговарам са срцем својим и дух ме је мој пажљиво истражио.
7 Хоће ли Господ одбацити заувек и зар неће више бити наклоњен?
8 Да ли је милосрђе његово нестало заувек, обећање његово пропало за сва времена?
9 Зар је Бог заборавио бити милостив, зар је у љутњи затворио нежна милосрђа своја? Села.
10 Тада сам рекао: "Ово је немоћ моја, али ћу се сећати година деснице Свевишњега."
11 Сећаћу се дела Господњих; сигурно ћу се сећати прадавних чудеса твојих.
12 И промишљаћу о сваком делу твоме и причати о подухватима твојим.
13 Пут је твој, Боже, у Светињи; који Бог је тако велик као Бог наш?
14 Ти си Бог који чиниш чудеса; очитовао си снагу своју међу народима.
15 Ти си руком својом откупио народ свој, синове Јаковљеве и Јосифове. Села.
16 Воде су те угледале, Боже, воде су те угледале и уплашиле се; и дубине се узнемириле.
17 Облаци су излили воду, небеса су отпослала глас; и стреле су твоје полетеле.
18 Глас грома твога био је на небу, муње су расветлиле свет; земља је уздрхтала и тресла се.
19 Пут је твој у мору и стаза твоја у великим водама, а трагови твоји нису познати.
20 Водио си као стадо народ свој руком Мојсија и Арона.

СЛАВА:

Подели на овим сајтовима

КАТИЗМА 11.

ПСАЛАМ 78.

Масхил Асафов.
1 Послушај, о народе мој, закон мој, приклони уши своје речима уста мојих!
2 Отворићу у параболи уста своја, изнећу загонетке из давнине,
3 које смо чули и спознали, а наши су их очеви нама приповедали.
4 Нећемо их скривати од деце њихове; обзнањиваћемо будућем нараштају хвале Господу, и снагу његову и чудесна дела његова која је учинио.
5 Јер је утемељио сведочанство у Јакову и поставио закон у Израелу, који је заповедио очевима нашим да их објаве деци својој,
6 да би их будући нараштај спознао, и да би деца која ће се родити устала и обзнанила то деци својој,
7 да у Бога положе наду своју и не забораве дела Божја, него да чувају заповести његове;
8 и да не буду као очеви њихови, тврдоглав и бунтован нараштај, нараштај који није исправио срце своје и чији дух није био постојан с Богом.
9 Деца Јефремова, наоружани и, носећи лукове, окренули су се у дан битке.
10 Нису држали савеза Божјега и одбили су ходити у Закону његову.
11 И заборавили су дела његова, и чудеса његова која им је показао.
12 Пред очима очева њихових чудеса је чинио у земљи египатској, у Соанском пољу.
13 Разделио је море те их провео и воде усправио као насип.
14 И по дану их је водио облаком, а сву ноћ светлом огња.
15 Расколио је стену у пустињи и напојио их као из дубина великих.
16 И токове је извео из стене и учинио да су воде потекле као реке.
17 А они су још више против њега грешили, изазивајући Свевишњега у пустињи.
18 И искушавали су Бога у срцу своме захтевајући јело за пожуду своју.
19 Да, говорили су против Бога; рекли су: "Може ли Бог припремити сто у пустињи?
20 Гле, ударио је стену те су воде потекле и токови се разлили; а може ли он дати и хлеба, може ли прибавити месо народу своме?"
21 Зато је Господ чуо то и разгневио се; тако је огањ плануо против Јакова и срџба се подигла против Израела;
22 јер нису веровали у Бога и нису се уздали у спасење његово,
23 премда је заповедио облацима одозго и отворио врата неба,
24 и подаждио на њих ману да једу и дао им жито с неба.
25 Човјек је јео анђеоску храну, слао им је јело до ситости.
26 Он је покренуо источни ветар да дува на небу и снагом својом довео југовину.
27 И подаждио је на њих месо попут праха и птице крилате попут песка морског,
28 те пустио да падну усред табора њихова, око настамба њихових.
29 Тако су јели и добро се наситили, јер им је дао по жељи њиховој.
30 Нису се одвратили од своје пожуде; већ док им је јело још било у устима њиховим,
31 гњев се Божји сручио на њих те побио најдебље од њих и оборио изабранике Израелове.
32 Унаточ свему томе још су грешили и нису веровали у чудеса његова.
33 Зато је дане њихове истрошио у испразности, и године њихове у невољи.
34 Кад их је убијао, тада су га тражили, и враћали се, и зарана питали за Бога,
35 те се присећали да је Бог био стена њихова и Бог највиши, откупитељ њихов.
36 Ипак су му ласкали устима својим, и лагали му језиком својим.
37 Јер срце њихово није било исправно пред њим, нити су били постојани у савезу његовом.
38 Али он је, пун самилости, опраштао безакоње њихово па их није уништио; да, много је пута одвраћао срџбу своју и није подстицао гнев свој.
39 Јер се сећао да су они само тело, ветар што пролази и не враћа се.
40 Колико су га изазивали у пустињи, жалостили га у пустоши!
41 Да, окретали су се и искушавали Бога, и ограничавали Светог Израеловог.
42 Нису се сећали руке његове, ни дана кад их је од непријатеља избавио.
43 Како је чинио знакове своје у Египту и чудеса своја у Соанском пољу.
44 И ријеке је њихове у крв претворио, и бујице њихове, да не би могли пити.
45 Послао је међу њих ројеве крилатих инсеката који су их прождирали и жабе које су их уништавале.
46 И дао је гусеници урод њихов, и скакавцу труд њихов.
47 Градом је уништио трсове њихове и мразом смокве њихове.
48 Предао је граду и стоку њихову и муњама стада њихова.
49 Оборио је на њих жестину срџбе своје, гнев и љутњу и невољу, шаљући међу њих зле анђеле.
50 Начинио је пут срџби својој, није од смрти поштедео душу њихову, него је живот њихов предао пошасти.
51 И ударио је све прворођенце у Египту, првину снаге њихове у шаторима Хамовим.
52 А народ је свој припремио да изађу као овце, и водио их кроз пустињу као стадо.
53 И одвео их на сигурно тако да се нису бојали, а море је прекрило непријатеље њихове.
54 И довео их до границе светиње своје, до ове горе коју је стекла десница његова.
55 И отерао је пред њима незнабошце, и ужетом им разделио баштину, и племена Израелова настанио у шаторима њиховим.
56 Ипак су искушавали и изазивали Бога Свевишњега, и нису чували сведочанства његова,
57 него су се окренули и поступали неверно као очеви њихови, скренули су као варљив лук.
58 Јер су га изазивали на срџбу узвисинама својим, и подстицали га на љубомору својим изрезбареним ликовима.
59 Кад је Бог то чуо, разгневио се и силно се гнушао Израела;
60 тако да је напустио шатор у Силому, шатор којег је поставио међу људима.
61 И предао је у сужањство снагу своју и славу своју у руку непријатељеву.
62 И народ је свој мачу препустио, и разгневио се на баштину своју.
63 Огањ је прогутао младиће њихове, а девојке њихове нису се удале.
64 Свештеници њихови од мача су пали, а удовице њихове нису јадиковале.
65 Тада се као од сна Господ разбудио, као јунак што од вина кличе,
66 и одострага ударио непријатеље своје, предао их трајној срамоти.
67 Чак је одбацио и шатор Јосифов, и није одабрао племе Јефремово,
68 него је одабрао племе Јудино, гору Сион коју је љубио.
69 И саградио је светињу своју као палате високе, као земљу коју је утемељио заувек.
70 И одабрао је Давида, слугу свога, и узео га од торова овчјих;
71 одвео га од пратње оваца дојилица да напаса Јакова, народ његов, и Израела, баштину његову.
72 Тако их је пасао према честитости срца свога, и водио их вештином руку својих.

СЛАВА:

ПСАЛАМ 79.

Псалам Асафов.
1 Боже, незнабошци су ушли у баштину твоју, твој су свети храм оскврнули, Јерусалим су претворили у рушевине.
2 Лешеве слугу твојих за храну су дали птицама небеским, месо светих твојих зверима земаљским.
3 Крв су њихову као воду проливали око Јерусалима, и никога није било да их сахрани.
4 Постали смо срамота суседима својим, ругло и подсмех онима који су око нас.
5 Докле, Господе? Хоћеш ли се срдити заувек? Хоће ли љубомора твоја попут огња горети?
6 Излиј гнев свој на незнабошце који нису упознали тебе, и на царства која нису призивала име твоје!
7 Јер су прождрли Јакова и опустошили пребивалиште његово.
8 Не присећај се, против нас, пријашњих безакоња; нека нас нежна милосрђа твоја брзо предусретну, јер смо јако понижени.
9 Помози нам, Боже, нашега спасења, ради славе имена свога; и избави нас, и очисти грехе наше, ради имена свога.
10 Зашто да незнабошци говоре: "Где је Бог њихов?" Нека се објави међу незнабошцима, пред очима нашим, освећујући проливену крв слугу твојих.
11 Нека уздах сужања твојих дође пред тебе, по великој моћи својој сачувај оне који су одређени умрети.
12 А суседима нашим седмоструко у крило узврати срамоту којом су они тебе срамотили, Господине.
13 Тако ћемо ми, народ твој и овце паше твоје, теби хвале давати заувек; обзнањиваћемо хвалу твоју свим нараштајима.

ПСАЛАМ 80.

Хоровођи на Шошанимедуту. Псалам Асафов.
1 Чуј, о Пастиру Израелов, ти који водиш Јосифа као стадо; ти који пребиваш међу херувимима, засјај!
2 Пред Јефремом и Венијамином и Манасијом пробуди снагу своју и дођи, спаси нас!
3 Обрати нас, Боже, и нека лице твоје засја, и бићемо спашени!
4 Господе, Боже над војскама, докле ћеш се срдити на молитву народа свога?
5 Храниш их хлебом суза и у великој мери сузама их напајаш.
6 Учинио си нас разлогом свађе наших суседа, и наши се непријатељи смеју међу собом.
7 Обрати нас, Боже над војскама, и нека лице твоје засја, и бићемо спашени!
8 Донио си трс из Египта, истерао си незнабошце, а њега засадио.
9 Припремио си место пред њим и учинио да пусти дубок корен, и он је напунио земљу.
10 Сенка му је брда прекрила, а гране су његове биле као замашни кедрови.
11 Гране је своје испружио до мора и младице своје до реке.
12 Зашто си му порушио ограде тако да га беру сви који путем пролазе?
13 Вепар из шуме пустоши га и звер га пољска прождире.
14 Врати се, заклињемо те, Боже над војскама! Погледај с неба и види, и походи овај трс,
15 и виноград који је засадила десница твоја, и младицу коју си за себе јаком учинио.
16 Спаљен је огњем, посечен; пропадају од прекора лица твога.
17 Нека рука твоја буде над човеком деснице твоје, над сином човечјим кога си за себе учинио јаким!
18 Тако нећемо од тебе одступити; оживи нас, и призваћемо име твоје.
19 Обрати нас, Господе, Боже над војскама, и нека лице твоје засја, и бићемо спашени!

ПСАЛАМ 81.

Хоровођи. На Гититу. Псалам Асафов.
1 Запјевајте гласно Богу, снази нашој, кличите Богу Јаковљевом!
2 Узмите псалам и донесите деф овамо, угодну харфу са псалтиром!
3 Затрубите у трубу за млађака, у одређено време, на дан празника нашег!
4 Јер то је одредба за Израел, закон Бога Јаковљевог.
5 То је он одредио Јосифу за сведочанство кад је излазио из земље египатске. Чуо сам језик који нисам разумео:
6 "Уклонио сам терет с рамена његовог, руке су му избављене од лонаца.
7 У невољи си ме призвао и ја сам те избавио; одговорио сам ти у скровишту грома, искушао сам те код вода меривских. Села.
8 Слушај, народе мој, и ја ћу ти посведочити! О Израеле, кад би ме послушао!
9 Нека не буде у теби туђег бога, нити обожавај некаквог туђег бога!
10 Ја сам Господ, Бог твој, који те извео из земље египатске; отвори широм уста своја и ја ћу их напунити!
11 Али народ мој није послушао гласа мога, и Израел ме није хтео.
12 Тако сам их препустио пожуди срца њиховог, те су ходили по својим сопственим саветима.
13 О, да ме је народ мој послушао, да је Израел ходио путевима мојим,
14 брзо бих покорио непријатеље њихове и окренуо руку своју против противника њихових.
15 Мрзитељи Господа требали би му се покорити, а време њихово требало би трајати заувек.
16 Он би и њих хранио најбољом пшеницом; а медом из стене наситио бих тебе."

СЛАВА:

ПСАЛАМ 82.

Псалам Асафов.
1 Бог стоји у збору јаких; суди усред богова:
2 "Докле ћете неправедно судити и прихватати опаке особе?" Села.
3 "Одбраните сиромаха и сирочад, чините право потиштеном и невољнику!
4 Избавите сиромаха и невољника, ослободите их из руке опаких!"
5 Не знају нити разумеју, ходе у тами; пољуљани су сви темељи земље.
6 Ја сам рекао: "Богови сте и сви сте деца Свевишњега.
7 Али ћете као људи умрети и пасти као један од кнезова!"
8 Устани, Боже, суди земљу, јер ти ћеш баштинити све народе!

ПСАЛАМ 83.

Песма. Псалам Асафов.
1 Не ћути, Боже, немој мировати и не буди тих, Боже!
2 Јер ево, непријатељи твоји буче, и они који те мрзе главу су подигли.
3 Предузели су лукав наум против народа твога и посаветовали се против штићеника твојих.
4 Говорили су: "Дођите и истребите их да не буду народ, да се име Израел више не спомиње!"
5 Јер су се једнодушно заједно саветовали, удружили су се против тебе:
6 шатори Едома и Исмаилци, Моав и Агарјани,
7 Гевал и Амон и Амалик, Филистејци са становницима Тира;
8 и Асур се њима придружио: помагали су деци Лотовој. Села.
9 Учини им као Мадијамцима, као Сисари, као Јавину на потоку Кисону,
10 који су изгинули код Аендора и постали измет за земљу.
11 Учини племићима њиховим као Ориву и као Зиву, и свим кнезовима њиховим као Зевеју и као Салману,
12 који су говорили: "Заузмимо себи у посед куће Божје!"
13 Боже мој, учини их као вртлог, као стрњику пред ветром!
14 Као што огањ сажиже шуму и као што пламен спаљује горе,
15 тако их прогони олујом својом и застраши их вихором својим!
16 Испуни лица њихова срамотом, да траже име твоје, Господе!
17 Нека се постиде и муче заувек; да, нека се постиде и изгину!
18 Да би људе спознали да си ти, којем је име Јахве, једини Свевишњи над свом земљом.

ПСАЛАМ 84.

Хоровођи. На Гититу. Псалам синова Корејевих.
1 Како су мили шатори твоји, Господе над војскама!
2 Душа моја чезне, чак и вене, за дворима Господњим; срце моје и тело моје вапи за Богом живим.
3 И врабац је дом нашао и ластавица себи гнездо где ће положити младе своје, чак жртвенике твоје, Господе над војскама, Царе мој и Боже мој!
4 Блажени су они који пребивају у дому твоме, они те непрестано хвале! Села.
5 Блажен је човјек коме је снага у теби, у чијем су срцу путеви њихови!
6 Пролазећи долином Бака, у извор је претварају; и киша пуни језерца.
7 Ходе од снаге до снаге, свако се од њих појављује пред Богом на Сиону.
8 Господе, Боже над војскама, чуј молитву моју; послушај, Боже Јаковљев! Села.
9 Промотри, Боже, штите наш, и погледај лице помазаника свога!
10 Јер један је дан у дворима твојим бољи од хиљаду. Радије ћу бити вратар у Дому Бога свога, него боравити у шаторима опаких.
11 Јер је Господ Бог, сунце и штит, Господ ће дати милост и славу. Неће ускратити добра онима који ходе честито.
12 Господе над војскама, блажен је човек који се у тебе поуздаје!

ПСАЛАМ 85.

Хоровођи. Псалам за синове Корејеве.
1 Господе, био си наклоњен земљи својој, вратио си робље Јаковљево.
2 Опростио си безакоње народу своме, покрио си сав грех њихов. Села.
3 Уклонио си сав гнев свој, одвратио си се од жестине срџбе своје.
4 Врати нас, Боже спасења нашега, и прекини срџбу своју према нама.
5 Хоћеш ли се на нас љутити заувек? Хоћеш ли продужити срџбу своју на све нараштаје?
6 Нећеш ли нас опет оживети да се народ твој у теби радује?
7 Покажи нам, Господе, милосрђе своје и подари нам спасење своје!
8 Слушаћу шта Бог, Господ, говори, јер ће изрећи мир народу своме и светима својима; само нека се не врате лудости!
9 Заиста је спасење његово близу онима који га се боје, да слава пребива у земљи нашој.
10 Милосрђе и истина сусрели су се, праведност и мир пољубили су се.
11 Истина ће никнути из земље, и праведност гледати са неба.
12 Да, Господ ће дати оно шта је добро, и наша ће земља донети урод свој.
13 Праведност ће пред њиме ходити, и поставити нас на пут стопа његових.

СЛАВА:

Подели на овим сајтовима

КАТИЗМА 12.

ПСАЛАМ 86.

Молитва Давидова.
1 Приклони уво своје, Господе, услиши ме, јер ја сам сиромах и невољник.
2 Чувај душу моју, јер ја сам свет! Боже мој, спаси слугу свога који се у тебе поуздаје!
3 Смилуј ми се, Господе, јер теби вапим свакодневно!
4 Развесели душу слуге свога, јер к теби, Господе, душу своју уздижем!
5 Јер ти си, Господе, добар и спреман опростити; и богат си милосрђем свима који те призивају.
6 Послушај, Господе, молитву моју и пази на глас молби мојих!
7 У дан невоље своје тебе ћу призвати, јер ћеш ме услишити.
8 Међу боговима нема слична теби, Господе, нити има дела попут твојих.
9 Сви народи које си створио доћи ће и исказати обожавање пред тобом, Господе, и славиће име твоје.
10 Јер ти си велик и чиниш чудеса, ти си Бог једини.
11 Поучавај ме, Господе, путу своме и ходићу у истини твојој; сједини срце моје да се боји имена твога.
12 Хвалићу те, Господе, Боже мој, свим срцем својим; и славићу име твоје за сва времена.
13 Јер велико је милосрђе твоје према мени, и душу си моју избавио из најдубљег пакла.
14 Боже, охолице су против мене устале, и зборови насилних тражили су душу моју; и тебе нису ставили пред себе.
15 Али ти си, Господе, Бог пун самилости, благ и стрпљив, богат милосрђем и истином.
16 Окрени се према мени и смилуј ми се; дај снагу своју слузи своме и спаси сина слушкиње своје!
17 Учини знак за моје добро да га виде они који ме мрзе и постиде се; јер ти си ми, Господе, помогао и утешио ме.

Псалам 87.

Псалам. Песма за синове Корејеве.
1 Његов је темељ на светим горама.
2 Господ љуби врата Сиона више него сва пребивалишта Јаковљева.
3 Славне се ствари говоре о теби, о граде Божји! Села.
4 "Спомињаћу Раву и Вавилон онима који ме познају; гле, Филистејо и Тире с Етиопијом: 'Овај се човек онде родио!'"
5 А о Сиону ће се рећи: "Овај и онај човек рођен је у њему, и сам Свевишњи утемељио га је!"
6 Господ ће избројати кад попише народ да се овај човек онде родио. Села.
7 Како певачи тако ће и свирачи онде бити: "Сви су моји извори у теби!"

ПСАЛАМ 88.

Песма. Псалам за синове Корејеве. Хоровођи на Махалат Леаноту, Масхил Емана Езраита.
1 Господе, Боже спасења мога, дању и ноћу пред тобом сам вапио.
2 Нека молитва моја пред тебе стигне, приклони уво своје вапају моме!
3 Јер душа је моја пуна невоља, и живот ми се ближи гробу.
4 Прибројен сам онима који у јаму силазе; ја сам као човек који нема снаге;
5 слободан међу мртвима, попут убијених који леже у гробу, којих се више не сећаш и који су од руке твоје одсечени.
6 Положио си ме у јаму најдубљу, у таму, у дубине.
7 Гнев твој на мени лежи, и притиснуо си ме свим валовима својим. Села.
8 Уклонио си од мене познанике моје, учинио си ме да им гнусобом будем; затворен сам и не могу изаћи.
9 Око моје жалује због муке; Господе, призивао сам те свакодневно, пружао сам руке своје к теби.
10 Хоћеш ли мртвима чудеса показивати? Хоће ли мртви устати и тебе хвалити? Села.
11 Хоће ли се благост твоја објављивати у гробу, или верност твоја у пропасти?
12 Хоће ли се чудеса твоја распознавати у тами, и праведност твоја у земљи заборава?
13 Али ја сам, Господе, к теби вапио, и ујутро ће те молитва моја пресрести.
14 Господе, зашто одбацујеш душу моју? Зашто скриваш лице своје од мене?
15 Потиштен сам и спремам се умрети од младости своје; док подносим страхоте твоје збуњен сам.
16 Жестина гнева твога преко мене прелази, твоје су ме грозоте докончале.
17 Окружују ме свакодневно као вода, опкољавају ме заједно.
18 Вољеног и пријатеља уклонио си од мене, и познанике моје у таму.

СЛАВА:

ПСАЛАМ 89.

Масхил Емана Езраита.
1 О милосрђу Господњем певаћу заувек, устима ћу својим објављивати верност твоју свим нараштајима!
2 Јер сам рекао: "Милосрђе ће бити саздано заувек, у небесима ћеш учврстити верност своју!"
3 "Склопио сам савез са изабраником својим, заклео сам се Давиду, слузи своме:
4 'Семе ћу твоје учврстити заувек и саздати престо твој у све нараштаје.' " Села.
5 И небеса ће хвалити чудеса твоја, Господе, и верност твоју у заједници светих.
6 Јер ко се у небу може упоредити са Господом? Ко је међу синовима моћника сличан Господу?
7 Бог је онај кога се треба јако бојати у скупштини светих и бити поштован од свих који су око њега.
8 Господе, Боже над војскама, ко је снагом сличан теби, Господе, или верности твојој око тебе?
9 Ти владаш бесним морем; кад му се подижу таласи, ти их стишаваш.
10 Ти си разбио Рава на комаде, као заклана; распршио си непријатеље своје јаком мишицом својом.
11 Небеса су твоја и земља је твоја, као и свет и пуноћа његова; ти си их утемељио.
12 Север и југ, ти си их створио; Тавор и Ермон радоваће се имену твоме.
13 Имаш јаку мишицу; снажна је рука твоја и узвишена је десница твоја.
14 Праведност и суд настамба су престола твога, милосрђе и истина ићи ће пред лицем твојим.
15 Блажен је народ који познаје радостан поклик; они ће ходити, Господе, у светлу лица твога.
16 У имену твоме радоваће се цели дан, и у праведности твојој биће узвишени.
17 Јер ти си слава снаге њихове, и у наклоности твојој наш ће се рог узвисити.
18 Јер је Господ одбрана наша, и Свети Израелов наш је цар.
19 Тада си у виђењу проговорио светоме своме и рекао: "Спустио сам помоћ на оног који је моћан, узвисио сам изабраника из народа.
20 Нашао сам Давида, слугу свога, својим сам га светим уљем помазао;
21 њиме ће се рука моја учврстити и мишица ће га моја оснажити.
22 Непријатељ га неће изнуђивати, нити ће га син опакости тлачити.
23 И оборићу противнике његове пред лицем његовим, и поморити оне који га мрзе.
24 А верност моја и милосрђе моје с њиме ће бити, и у имену моме рог ће му се узвисити.
25 И ставићу руку његову на море и десницу његову на реке.
26 Он ће к мени завапити: 'Ти си Отац мој, Бог мој и стена спасења мога.'
27 А ја ћу га учинити прворођенцем, вишим од царева земаљских.
28 Милосрђе своје ћу за њега чувати за сва времена, и савез ће мој с њиме чврсто стајати.
29 И сјеме ћу његово учинити да траје заувек, и престо његов као дане небеске.
30 Ако деца његова напусте закон мој и не буду ходили по судовима мојим,
31 ако прекрше одредбе моје и не држе заповести моје,
32 тада ћу преступ њихов походити штапом и безакоње њихово ударцима.
33 Ипак благост своју нећу посве од њега удаљити, нити допустити верности својој да изневери.
34 Савез свој нећу прекршити, нити ћу оно што је изашло из мојих уста променити.
35 Једном сам се заклео светошћу својом да Давиду нећу лагати:
36 семе његово постојаће заувек и престо његов као сунце преда мном;
37 учврстиће се заувек као месец, и као веран сведок у небу." Села.
38 Али ти си одбацио и осећао гађење, разгневио си се на помазаника свога.
39 Поништио си савез са слугом својим, оскврнуо си круну његову пошто си је бацио на земљу.
40 Порушио си све ограде његове, тврђаве његове претворио у рушевине.
41 Сви што путем пролазе пљачкају га, на срамоту је суседима својим.
42 Подигао си десницу противника његових, обрадовао си све непријатеље његове.
43 Окренуо си и оштрицу мача његовог, и ниси га подупирао у бици.
44 Славу си његову докрајчио, и престо његов на земљу оборио.
45 Скратио си дане младости његове, покрио га срамотом. Села.
46 Докле Господе? Хоћеш ли се скривати заувек? Хоће ли гнев твој као огањ горети?
47 Сети се како је кратак век мој; због чега си узалуд створио све синове људске?
48 Који човек живи, а неће смрт видети? Хоће ли душу своју из руке гроба избавити? Села.
49 Господе, где су некадашње благости твоје на коју си се заклео Давиду у истини својој?
50 Сети се, Господе, понижавања слугу својих! У наручју своме носим понижавање свих моћних народа
51 којим су непријатељи твоји понижавали, Господе, којим су понижавали кораке помазаника твога.
52 Нека је благословљен Господ за сва времена! Амин и Амин!

СЛАВА:

ЧЕТВРТА КЊИГА

ПСАЛАМ 90.

Молитва Мојсија, човека Божјег.
1 Господе, ти си био пребивалиште наше у све нараштаје.
2 Пре него су се горе родиле или пре него си обликовао земљу и свет, од вечности до вечности ти си Бог!
3 Ти човјека скрећеш у пропаст и говориш: "Вратите се, синови људски!"
4 Јер је хиљаду година у очима твојим као јучерашњи дан што је прошао и као стража у ноћи.
5 Односиш их као потопом; они су као сан, они су попут траве што ујутро никне.
6 Ујутро цвета и расте, увече се покоси и осуши!
7 Јер смо изједени од срџбе твоје и сметени од гнева твога.
8 Безакоња си наша ставио пред себе, наше тајне грехе на светлост лица свога.
9 Јер сви су дани наши прошли у гневу твоме, потрошили смо године своје као причу што је испричана.
10 Дана година наших седамдесет је година, а ако је снаге било би осамдесет година; а ипак је снага њихова труд и жалост, јер се брзо прекидају и ми одлећемо.
11 Ко познаје снагу срџбе твоје, и примерено страху према теби, гнев твој?
12 Тако нас поучи бројати наше дане да срца своја управимо к мудрости.
13 Врати се, Господе, докле ћеш? И покај се над слугама својим?
14 Насити нас изјутра милосрђем својим, да се радујемо и веселимо у све дане своје.
15 Обрадуј нас за дане у којима си нас тиштио, и за године у којима смо зло видели.
16 Нека се дело твоје покаже на слугама твојим, и слава твоја на деци њиховој!
17 И нека лепота Господа, Бога нашега, буде на нама! И учврсти међу нама дело руку наших; да, дело руку наших учврсти!

ПСАЛАМ 91.

1 Онај што пребива у скровишту Свевишњега, остаће у сенци Свесилнога.
2 Рећи ћу Господу: "Уточиште моје и утврдо моја, Бог мој у кога се поуздајем!"
3 Он ће те засигурно избавити из замке птичареве и од куге одвратне.
4 Прекриће те перјем својим и у крила ћеш се његова поуздати; истина његова биће ти штит и заштитник.
5 Нећеш се плашити страве ноћне, ни стреле што лети дању;
6 ни куге што хода у тами, ни пропасти што пустоши у подне.
7 Хиљада ће пасти теби са стране, и десет хиљада са десне твоје, али се теби неће приближити.
8 Само ћеш очима својим гледати и видети плату за опаке.
9 Јер ти си поставио Господа уточиштем својим, и Свевишњега пребивалиштем својим.
10 Неће те зло задесити, нити ће се пошаст примаћи пребивалишту твоме.
11 Јер ће анђелима својим наредити за тебе да те чувају на свим путевима твојим.
12 На рукама ће те носити да не би ударио о камен ногом својом.
13 Газићеш по лаву и гуји, лавића ћеш и змаја згазити.
14 Пошто ме је заволео, избавићу га; узвисићу га, јер је спознао име моје.
15 Призваће ме, и услишаћу га; ја ћу бити с њим у невољи, избавићу га и почастити.
16 Дугим животом наситићу га, и показати му спасење своје.

СЛАВА:

Подели на овим сајтовима

КАТИЗМА 13.

ПСАЛАМ 92.

Псалам. Песма за дан Шабата.
1 Добро је хвалити Господа и певати хвале имену твоме, о Свевишњи;
2 обзнањивати јутром благост твоју и ноћима верност твоју,
3 уз инструмент од десет жица и уз псалтир, и на харфи с узвишеним звуком.
4 Јер си ме, Господе, обрадовао делом својим; ја ћу клицати делима руку твојих!
5 Господе, како су велика дела твоја и мисли су твоје врло дубоке.
6 Окрутан човек не спознаје нити безумник то разуме.
7 Кад опаки ничу као трава и кад цвату сви који безакоње чине, то је зато да буду уништени заувек.
8 А ти си, Господе, узвишен за сва времена!
9 Јер ево, непријатељи твоји, Господе, јер ево, непријатељи ће твоји пропасти; сви који безакоње чине биће распршени.
10 А рог мој ти ћеш узвисити као рог једнорога, помазан ћу бити свежим уљем.
11 О моје ће око гледати оно што желим код непријатеља мојих, и моје ће уши слушати оно што желим о зликовцима који се против мене подижу.
12 Праведник ће цвасти као палма, расти ће као кедар у Либану.
13 Ови који буду засађени у дому Господњем цветаће у дворима Бога нашега.
14 Још ће у старости плод доносити, биће бујни и успешни:
15 да објаве како је Господ честит; он је стена моја и у њему нема неправедности.

ПСАЛАМ 93.

1 Господ царује, обукао се величанством; Господ се снагом обукао, њоме се опасао. И свет је учвршћен, неће се пољуљати.
2 Престо је твој постављено од давнине, ти си од вечности!
3 Бујице су се подигле, Господе, бујице су подигле глас свој; бујице подижу валове своје.
4 Моћнији је Господ у висини од хуке многих вода, од моћних таласа морских.
5 Сведочанства су твоја врло сигурна, светост краси дом твој, Господе, заувек.

ПСАЛАМ 94.

1 Господе, Боже коме припада освета; Боже коме припада освета, објави се!
2 Подигни се, ти судијо земље, узврати платом охолима!
3 Господе, докле ће опаки, докле ће опаки ликовати?
4 Докле ће се они оглашавати и дрско говорити и сви који чине безакоње поносити се?
5 Сатиру народ твој, Господе, и тлаче баштину твоју.
6 Кољу удовицу и странца, и убијају сирочад.
7 Још говоре: "Господ неће видети, нити ће се Бог Јаковљев обазрети!"
8 Схватите, ви окрутници у народу! И ви, безумници, када ћете се уразумити?
9 Онај који је засадио уво, неће ли чути? Онај који је обликовао око, неће ли видети?
10 Онај који незнабошце кажњавањем васпитава, неће ли исправљати? Онај који учи човека знању, неће ли знати?
11 Господ познаје мисли човекове, да су оне испразне.
12 Блажен је човек кога ти кажњавањем васпитаваш, Господе, и поучаваш га из закона свога;
13 да би му дао спокој од дана несрећних, док се за опаког јама не ископа.
14 Јер Господ неће одбацити народ свој, нити ће напустити баштину своју,
15 него ће се суд окренути у праведност, и сви који су у срцу честити следиће је.
16 Ко ће се подигнути за мене против злочинца? Ко ће устати за мене против починилаца неправде.
17 Да ми Господ није био помоћ, већ би душа моја пребивала у тишини.
18 Кад сам рекао: "Нога ми посрће", милосрђе ме је твоје, Господе, подупирало.
19 У мноштву мисли мојих у нутрини мојој, утехе твоје доносе ужитак души мојој.
20 Хоће ли престо безакоња, што законом неваљалштине кује, имати заједништво с тобом?
21 Окупљају се против душе праведних и осуђују крв невину.
22 Али Господ је одбрана моја, и Бог мој је стена уточишта мога.
23 И он ће им узвратити за безакоње њихово и докончати их у опакости њиховој; докончаће их Господ, Бог наш.

СЛАВА:

ПСАЛАМ 95.

1 О дођите, запевајмо Господу, кличимо стени нашега спасења!
2 Пођимо са захвалом пред њега, и кличимо му псалмима!
3 Јер Господ је велик Бог и велик Цар над свим боговима.
4 У руци су његовој дубине земаљске, његова је и снага брда.
5 Море је његово, и он га је начинио; и руке су његове суво тле обликовале.
6 О дођите, искажимо обожавање и паднимо ничице, клекнимо пред Господом, створитељем нашим.
7 Јер он је Бог наш, а ми народ паше његове и овце руке његове. Данас ако глас његов чујете:
8 "Не отврдњујте срце своје као у оној побуни, и као у дан искушења у пустињи,
9 кад су ме искушавали очеви ваши, испробавали ме, а видели су дела моја.
10 Четрдесет година жалостио ме овај нараштај, те сам рекао: 'То је народ који блуди у срцу своме и не познаје путеве моје.'
11 Њима сам се заклео у гневу своме да неће ући у починак мој!"

ПСАЛАМ 96.

1 Запевајте Господу песму нову, певај Господу сва земљо!
2 Певајте Господу, благосиљајте име његово! Објављујте из дана у дан спасење његово.
3 Објавите међу незнабошцима славу његову, међу свим народима чудеса његова!
4 Јер Господ је велик и треба силно бити хваљен; њега се треба бојати изнад свих богова.
5 Јер су сви богови народа идоли, а Господ је створио небеса.
6 Част је и величанство пред њим, снага и лепота у светињи његовој.
7 Дајте Господу, родови народа, дајте Господу славу и снагу!
8 Дајте Господу славу која припада имену његовом! Принесите принос и уђите у дворове његове!
9 О обожавајте Господа у лепоти светости! Стрепи пред њим сва земљо!
10 Кажите међу незнабошцима да Господ царује. И свет је утемељио да се не помиче, народу ће праведно судити.
11 Нека се небеса радују и земља нека се весели! Нека море хучи и пуноћа његова!
12 Нека поље буде пуно радости и све шта је на њему; тада ће се сва стабла шумска радовати
13 пред Господом, јер долази, јер долази судити земљи. Судиће свету праведно и народу истином својој.

ПСАЛАМ 97.

1 Господ царује, нека се земља радује, нека се многа острва веселе!
2 Облаци и тама њега окружују, праведност и суд станак су престола његовог.
3 Огањ иде пред њим и спаљује унаоколо непријатеље његове.
4 Муње његове осветљују свет; земља је то видела и задрхтала.
5 Брда су се растопила попут воска у присуству Господа, у присуству Господа целе земље.
6 Небеса објављују праведност његову и сав народ види славу његову.
7 Нека се постиде сви који служе изрезбареним ликовима, који се поносе идолима; њега обожавајте сви богови!
8 Сион је чуо и весели се; и кћери су се Јудине радовале ради судова твојих, Господе!
9 Јер ти си, Господе, високо над свом земљом; ти си узвишен далеко изнад свих богова.
10 Ви који љубите Господа, мрзите зло! Он чува душе својих светих; избавља их из руке опаких.
11 Светло је посејано за праведника и весеље за честите у срцу.
12 Радујте се у Господу, ви праведници, и дајте хвалу у спомен на светост његову!

СЛАВА:

ПСАЛАМ 98.

Псалам.
1 Запевајте Господу песму нову, јер је чудеса учинио; победу му је постигла десница његова и света мишица његова.
2 Господ је обзнанио спасење своје, праведност је своју открио пред очима незнабожаца.
3 Опоменуо се милосрђа свога и истине своје према дому Израеловом; сви крајеви земље видели су спасење Бога нашега.
4 Кличи Господу, земљо сва; узвикујте и радујте се и певајте хвалу!
5 Певајте Господу уз харфу, уз харфу и глас псалма!
6 Уз трубе и звук рога, кличите пред Господом, Царем!
7 Нека бучи море и пуноћа његова, свет и сви који на њему пребивају.
8 Нека бујице пљешћу рукама, нека се брда заједно радују
9 пред Господом, јер долази судити земљи. Судиће свету по праведности и народу по правици.

ПСАЛАМ 99.

1 Господ царује, нека народ дрхте; он седи међу херувимима, нека се земља потресе!
2 Господ је велик на Сиону, и он је узвишен над целим народом.
3 Нека хвале твоје велико и страшно име, јер је оно свето!
4 И снага царева воли суд; ти успостављаш правду, ти си провео суд и праведност у Јакову.
5 Узвисујте Господа, Бога нашега и исказујте обожавање код подножја његовог! Јер је он свет.
6 Мојсије и Арон међу свештеницима његовим, и Самуило међу онима који призивају име његово. Призивали су Господа, и он их је услишао.
7 Говорио им је у стубу од облака; чували су сведочанства његова и наредбе што им је дао.
8 Услишао си их, Господе, Боже наш; ти си Бог који им је опростио, иако си се освећивао за измишљотине њихове.
9 Узвисујте Господа, Бога нашега, и исказујте обожавање на светој гори његовој; јер је свет Господ, Бог наш!

ПСАЛАМ 100.

Псалам захвалности.
1 Кличите Господу земље све!
2 Служите Господу с весељем. Дођите пред лице његово певајући!
3 Знајте да је он Господ, Бог! Он нас је створио, а не ми сами себе; његов смо народ и овце паше његове.
4 Уђите са захвалом на врата његова, у дворове његове с хвалом; захваљујте му, и благосиљајте име његово!
5 Јер добар је Господ; милосрђе је његово вечно, и истина његова траје за све нараштаје.

ПСАЛАМ 101.

Псалам Давидов.
1 Певаћу о милосрђу и суду, теби ћу, Господе, певати.
2 Владаћу се мудро на путу савршенства, о када ћеш к мени доћи? Ходићу унутар куће своје са савршеним срцем.
3 Нећу стављати пред очи своје ништа опако; мрзим дело оних који скрећу с пута, то неће прионути уз мене.
4 Пркосно срце од мене ће се удаљити, нећу упознавати опаку особу.
5 Ко потајно клевеће ближњега свога, њега ћу истребити. Онога који има узносито лице и охоло срце нећу подносити.
6 Очи ће моје бити над вернима на земљи, да би са мном пребивали. Ко ходи на савршеном путу, тај ће ми служити.
7 Ко превару кује, неће пребивати у кући мојој. Ко лажи говори, неће остати пред очима мојим.
8 Јутром ћу уништавати све опаке на земљи, да бих истребио из града Господњега све који чине зло.

СЛАВА:

Подели на овим сајтовима

КАТИЗМА 14.

ПСАЛАМ 102.

Молитва потлаченога, кад је клонуо те излио своју јадиковку пред Господом.
1 Чуј молитву моју, Господе, и нека вапај мој дође к теби!
2 Не скривај лице своје од мене у дан кад сам у невољи. Пригни уво своје к мени; у дан кад те призовем, брзо ме услиши!
3 Јер су моји дани нестали попут дима, и кости су моје изгореле попут огњишта.
4 Срце ми је ударено, и сасушило се као трава, тако да хлеб свој заборављам јести.
5 Од гласа уздисаја мога кости су ми уз кожу прионуле.
6 Сличан сам пеликану у пустињи, постао сам сова у дивљини.
7 Бдим и осамљен сам као врабац на крову.
8 Непријатељи ме моји понижавају цели дан, и они што бесне на мене куну против мене.
9 Јер сам пепео јео као хлеб и мешао пиће своје са сузама
10 због срџбе твоје и гнева твога; јер ти си ме подигао и оборио.
11 Дани су моји попут сенке што се нагиње, а ја сам се осушио попут траве.
12 Али ти, Господе, остајеш заувек и спомен на тебе кроз све нараштаје.
13 Ти ћеш устати и смиловати се Сиону, јер је време да му искажеш наклоност; да, одређен је час дошао.
14 Јер слугама је твојим угодно камење његово и исказују наклоност праху његовом.
15 Тако ће се незнабошци бојати имена Господњег, а сви цареви земаљски славе твоје.
16 Кад Господ сагради Сион, појавиће се у слави својој.
17 Обазреће се на молитву оскудних и неће презрети молитву њихову.
18 Ово ће се записати за будући нараштај, и народ који ће бити створен хвалиће Господа.
19 Јер он је погледао с висине светиње своје, с неба је Господ промотрио земљу
20 да чује јаук заточеника, да одреши оне који су за смрт одређени,
21 да објави име Господње на Сиону и хвалу своју у Јерусалиму,
22 кад се скупе заједно народи и царства да служе Господу.
23 Ослабио је на путу снагу моју, скратио ми је дане.
24 Рекао сам: "Боже мој, немој ме узети усред дана мојих! Твоје су године кроз све нараштаје.
25 Одавно си утемељио земљу и небеса су дело руку твојих.
26 Они ће пропасти, а ти ћеш остати; да, све ће то остарети попут одеће, променићеш их као рухо и биће измењени.
27 А ти си исти и године твоје неће имати краја.
28 Деца слугу твојих остаће, и семе ће се њихово учврстити пред тобом."

ПСАЛАМ 103.

Псалам Давидов.
1 Благосиљај Господа, о душо моја, и све шта је у мени, благосиљај свето име његово!
2 Благосиљај Господа, о душо моја, и не заборави сва доброчинства његова:
3 он ти опрашта сва безакоња твоја, он оздравља све болести твоје;
4 он откупљује живот твој од пропасти, круни те благошћу и нежним милосрђима;
5 он сити уста твоја добрима, као орлу ти се младост обнавља.
6 Господ успоставља праведност и суд свима који су потлачени.
7 Путеве је своје обзнанио Мојсију, дела своја синовима Израеловим.
8 Господ је милосрдан и милостив, спор на срџбу и богат милосрђем.
9 Неће непрестано корити нити заувек у срџби својој устрајати.
10 Није поступао с нама по гресима нашим, нити нам плаћао по безакоњима нашим.
11 Јер како је небо високо над земљом, тако је велико милосрђе његово према онима који га се боје.
12 Колико је исток далеко од запада, толико је удаљио од нас преступе наше.
13 Као што се отац смилује деци, тако се Господ смилује онима који га се боје.
14 Јер он зна грађу нашу, спомиње се да смо ми прашина.
15  И човјек, дани су његови као трава, као цвет пољски, тако он цвате.
16 Јер ветар пређе преко њега и нестане га, и не познаје га више ни место његово.
17 А милосрђе је Господње од вечности до вечности над онима који га се боје, и праведност његова над синовима синова,
18 која држе савез његов и памте заповести његове да их извршавају.
19 Господ је на небесима поставио престо своје и царство његово влада над свиме.
20 Благосиљајте Господа, анђели његови, ви што се снагом истичете, што извршавате заповести његове, пошто слушате глас речи његове!
21 Благосиљајте Господа, све војске његове, службеници његови који извршавате вољу његову!
22 Благосиљајте Господа, сва дела његова, на свим местима власти његове! Благосиљај, Господа, душо моја!

СЛАВА:

ПСАЛАМ 104.

1 Благосиљај, Господа, душо моја! Господе, Боже мој, ти си врло велик, одевен чашћу и величанством.
2 Заогрнуо си се светлом као плаштом, разапео си небеса као завесу;
3 ти полажеш на водама греде одаја својих, чиниш облаке кочијом својом, ходиш на крилима ветра;
4 чиниш анђеле своје духовима, службенике своје огњем пламеним.
5 Поставио си темеље земљи, неће се пољуљати заувек.
6 Покрио си је дубинама као одећом, воде су над горама стајале.
7 Од прекора твога побегле су, од гласа грома твога одјуриле су.
8 Дижу се по горама, спуштају се по долинама на место које си им установио.
9 Поставио си им границу да не прелазе, да се не врате поново да прекрију земљу.
10 У долине он шаље изворе што теку између брда:
11 напајају сваку животињу пољску, дивљи магарци жеђ своју гасе.
12 Уз њих се настањују птице небеске што певају међу гранама.
13 Он натапа горе из одаја својих, земља је насићена плодом дела твојих.
14 Он чини да трава расте за стоку и биље на корист човеку, да изведе храну из земље;
15 и вино што весели срце човеково, и уље да му лице сјаји, и хлеб што оснажује срце човеково.
16 Стабла су Господња пуна сока; кедри либански које је засадио;
17 где се птице гнезде, и рода, чији је дом на јелама.
18 Горе високе уточиште су дивокозама, а стене кунићима.
19 Он је одредио месец за годишња доба, сунце зна залазак свој.
20 Ти ствараш таму и настаје ноћ, у њој се шуљају све звери шумске.
21 Лавићи ричу за пленом својим и од Бога траже храну своју.
22 Сунце излази, они се окупљају и лежу у јазбине своје.
23 Човек излази на свој посао и на рад свој до вечери.
24 Господе, како су многобројна дела твоја; сва си их у мудрости начинио! Пуна је земља богатства твога.
25 Тако је велико и широко то море, онде је гмизаваца безброј, животиња малих и великих.
26 Онуда пролазе лађе, и онај левијатан кога си начинио да се игра у њему.
27 Сви на тебе чекају да им у право време даш храну њихову.
28 Шта им дајеш, они то сабиру; отвараш ли руку своју, они су сити добрима.
29 Скриваш ли лице своје, узнемирени су; одузмеш ли им дах, угибају и у прах се враћају.
30 Пошаљеш ли духа свога, они настају; и обновио си лице земље.
31 Слава Господња траје заувек; Господ ће се веселити у делима својим.
32 Он погледа на земљу и она се потресе; дотакне се брда, и она се задиме.
33 Певаћу Господу докле год живим, хвалићу Бога мога докле год постојим.
34 Промишљање моје о њему биће слатко, ја ћу се веселити у Господу.
35 Нека грешници нестану са земље и нека опаких више не буде! Благосиљај Господа, о душо моја! Хвалите Господа!

СЛАВА:

ПСАЛАМ 105

1 О захваљујте Господу, призивајте име његово! Обзнањујте међу народима дела његова!
2 Певајте му, певајте му псалме! Причајте о свим његовим чудесним делима!
3 Дичите се светим именом његовим! Нека се радује срце оних који траже Господа!
4 Тражите Господа и снагу његову, тражите лице његово довека!
5 Сећајте се његових чудесних дела које је учинио, чудеса његових и судова уста његових!
6 О ви, семе Аврама, слуге његовог, децо Јаковљева, изабраници његови!
7 Он је Господ, Бог наш, судови су његови по свој земљи.
8 Он се присећа савеза свога заувек, речи коју је заповедио хиљади нараштаја;
9 савеза којег је склопио са Аврамом, и заклетве своје Исаку.
10 И потврдио ју је Јакову као закон, и Израелу као вечни савез,
11 говорећи: "Теби ћу дати земљу Ханан, удео баштине ваше."
12 Кад их је било само мало по броју, врло мало, и у њој су били странци,
13 кад су ишли од једне нације до друге, од једног царства до другог народа,
14 није допустио ниједном човеку да им чини неправду; и цареве је ради њих прекорио,
15 говорећи: "Не дирајте помазанике моје и пророцима мојим не чините зла!"
16 Поврх тога, дозвао је глад на земљу, сву потпору хлебом прекинуо.
17 Послао је човека пред њима, Јосифа, који је био продан као роб:
18 кому су ноге озледили оковима, био је стављен у гвожђе,
19 до времена кад је дошла реч његова, реч Господња испробала га је.
20 Цар је послао и одрешио га, владар народа ослободио га је.
21 Поставио га је господарем дома свога и управитељем све имовине своје,
22 да кнезове његове обвезује по својој вољи, и старешине његове поучи мудрости.
23 Израел је дошао и у Египат, па је Јаков боравио у земљи Хамовој.
24 И умножио је народ свој силно и учинио га јачим од његових непријатеља.
25 Окренуо је срце њихово да замрзе народ његов, да лукаво поступају с његовим слугама.
26 Послао је Мојсија, слугу свога, и Арона кога је изабрао.
27 Показивали су међу њима знакове његове, и чудеса у земљи Хамовој.
28 Послао је таму те се смрачило, и нису се побунили против речи његове.
29 Претворио је воде њихове у крв, и поморио рибу њихову.
30 Земља њихова проврвела је жабама, и одаје царева њихових.
31 Рекао је, и дошао је рој крилатих инсеката, и ваши у све крајеве њихове.
32 Дао им је град место кише, и огањ пламени на земљу њихову.
33 И ударио је лозу њихову и смокве њихове, и поломио стабла у крајевима њиховим.
34 Рекао је, и дошли су скакавци и гусенице, и то безбројне,
35 те су изјели све биље у земљи њиховој и прождрли плод тла њиховог.
36 Ударио им је и све прворођенце у земљи њиховој, првину све снаге њихове.
37 И извео их је са сребром и златом, и није било немоћне особе међу племенима њиховим.
38 Египат се веселио кад су отишли, јер их је страх од њих обузео.
39 Разастро је облак као покривач, и огањ да светли ноћу.
40 Народ је замолио, и он је довео препелице и наситио их хлебом са неба.
41 Отворио је стену, и воде су се излиле; потекле су по сувом као река.
42 Јер се сетио свог светог обећања, и Аврама, слуге свога,
43 те извео народ свој с радошћу, изабранике своје с весељем.
44 И дао им је земљу незнабожаца, па су баштинили труд народа;
45 да чувају одредбе његове и држе законе његове. Хвалите Господа!

СЛАВА:

Подели на овим сајтовима

КАТИЗМА 15.

ПСАЛАМ 106.

1 Хвалите Господа! О захваљујте Господу јер је добар, јер милосрђе његово траје заувек!
2 Ко може исказати моћна дела Господња, ко може објавити сву хвалу његову?
3 Блажени који се држе суда, и онај који чини праведност у свако доба!
4 Сети ме се, Господе, по наклоности коју исказујеш народу своме, походи ме спасењем својим:
5 да би видио добро изабраника твојих, да би се радовао у весељу народа твога, да би се дичио баштином твојом.
6 Сагрешили смо с очевима нашим, чинили смо безакоње, зло смо починили.
7 Очеви наши нису разумели чудеса твоја у Египту, нису се сећали мноштва милосрђа твојих, него су га изазивали покрај мора, покрај мора Црвенога.
8 Ипак их је он спасао ради имена свога, да би објавио своју моћну снагу.
9 И запретио је Црвеноме мору, и оно се исушило, па их је провео кроз дубине као кроз пустињу.
10 И спасао их је од руке оног који их је мрзио, и откупио их из руке непријатеља.
11 И воде су прекриле непријатеље њихове, ниједан од њих није остао.
12 Тада су поверовали речима његовим, запевали су њему хвалу.
13 Брзо су заборавили дела његова, нису чекали на савет његов,
14 те су чезнули похлепно у пустињи, и искушавали Бога у пустоши.
15 И он им је дао шта су тражили, али је послао глад на душу њихову.
16 И завидјели су Мојсију у табору, и Арону, светом од Господа.
17 Земља се отворила и прогутала Датана и покрила дружину Авиронову.
18 И огањ је сажегао дружину њихову, пламен је спалио опаке.
19 Начинили су теле на Хориву и исказивали обожавање ливеном лику.
20 Тако су заменили славу своју обличјем вола који траву једе.
21 Заборавили су Бога, Спаситеља свога, који је учинио велике ствари у Египту,
22 чудесна дела у земљи Хамовој и страхоте на Црвеноме мору.
23 Зато је рекао да би их уништио, да Мојсије, изабраник његов, није стао пред њега у раседу и одвратио његов гнев да их не уништи.
24 И презрели су земљу угодну, нису веровали речи његовој;
25 него су гунђали у својим шаторима и нису слушали глас Господњи.
26 Стога је подигао на њих руку своју да их обори у пустињи,
27 и да обара семе њихово међу народима, и да их распрши по земљама.
28 И придружили су се Валу фегорском, и јели жртве за мртве.
29 Тако су га изазивали на срџбу измишљотинама својим, те се пошаст сручила на њих.
30 Тада је Финес устао и суд извршио, и пошаст је стала.
31 И то му се урачунало у праведност у све нараштаје за сва времена.
32 Расрдили су га и код вода свађе, па је Мојсије лоше прошао због њих;
33 јер су му дух изазвали, те је неразборито прозборио уснама својим.
34 Нису уништили народе за које им је Господ заповедио,
35 него су се помешали с незнабошцима и научили се делима њиховим.
36 И служили су идолима њиховим који су им замком постали.
37 Да, жртвовали су синове своје и кћери своје ђаволима,
38 и пролевали крв невину, чак и крв синова својих и кћери својих које су жртвовали идолима хананским, те је земља била окаљана крвљу.
39 Тако су се окаљали делима својим и блудничили с измишљотинама својим.
40 Зато се Господ гневом распалио на свој народ, тако да му се згадила баштина његова.
41 И предао их је у руку незнабошцима, те су они који су их мрзили над њима владали.
42 Непријатељи њихови су их и тлачили, те су били у покорности под руком њиховом.
43 Много пута их је избавио, али су га они изазивали мишљењем својим, те су били понижени због безакоња свога.
44 Ипак је погледао на патњу њихову чим је чуо вапај њихов.
45 И сетио се свог савеза с њима, те се покајао у складу с мноштвом милосрђа свога.
46 И учинио је да им се смилују сви који су их заробили.
47 Спаси нас, Господе, Боже наш, и сакупи нас из незнабожаца, да хвалимо име твоје свето и ликујемо хвали твојој!
48 Благословљен Господ, Бог Израелов, од вечности до вечности, и нека сав народ каже: "Амин! Хвалите Господа!"

СЛАВА:

ПЕТА КЊИГА

ПСАЛАМ 107.

О захваљујте Господу јер је добар, јер заувек траје милосрђе његово!
2 Нека тако говоре откупљеници Господњи, које је откупио из руке непријатеља,
3 и сабрао их из земаља, од истока и запада, од севера и југа.
4 Лутали су у пустињи и путем пустим; нису нашли града да би се настанили.
5 Гладни и жедни су били, душа је њихова у њима клонула.
6 Тада су завапили Господу у невољи својој, и он их је избавио од тескоба њихових,
7 те их водио по правом путу, да би могли ићи у град где би се настанили.
8 О да би људи хвалили Господа за доброту његову и за чудесна дела његова синовима људским!
9 Јер сити душу која чезне, и гладну душу испуњава добротом.
10 Они који седе у тами и у сенци смртној, оковани су недаћом и гвожђем,
11 јер су се бунили речи Божјих и презирали савет Свевишњега.
12 Зато им је срце напором понизио, посртали су, а никога да им помогне.
13 Тада су завапили Господу у невољи својој, и он их је спасао од тескоба њихових.
14 Извео их је из таме и сенке смрти, и раскинуо окове њихове.
15 О да би људи хвалили Господа за доброту његову и за чудесна дела његова синовима људским!
16 Јер је скршио врата бакарна и поломио засуне гвоздене.
17 Безумници су, због својих преступа и због својих безакоња, потиштени.
18 Души се њиховој свако јело гади, те су се приближили до врата смрти.
19 Тада су завапили Господу у невољи својој, и он их је спасао од тескоба њихових.
20 Послао је реч своју те их оздравио, и избавио их од пропасти њихових.
21 О да би људи хвалили Господа за доброту његову, и за чудесна дела његова синовима људским!
22 И нека жртвују жртве захвале, и објављују дела његова са радошћу!
23 Они који бродовима силазе на море, који обављају посао на водама великим,
24 они гледају дела Господња, и чудеса његова у дубини.
25 Јер он заповеда и диже олујни ветар што подиже таласе његове.
26 Порасли су до неба, изнова се спуштали до дубина; душа им се растапала због немира.
27 Тетурали су амо тамо и посртали као пијанци, и нису више знали куда.
28 Тада су завапили Господу у невољи својој, и он их је извео из тескоба њихових.
29 Он обраћа олују у тишину, и валови су се њени смирили.
30 Онда су се весели што су се смирили; тако их доводи у њихову жељену луку.
31 О да би људи хвалили Господа за доброту његову, иза његова чудесна дела синовима људским!
32 Нека га узвисују и у заједници народа и хвале га на скупу старешина!
33 Он претвара реке у пустињу, а изворе вода у суву земљу;
34 плодну земљу у пустару због злоће оних који у њој пребивају.
35 Он претвара пустињу у језеро водено, и суво тле у изворе вода.
36 И онде гладне настањује да припреме град за становање;
37 те засеју поља и посаде винограде што доносе плодове корисне.
38 И благосиља их те су се намножили силно, и не допушта да се смањи стока њихова.
39 Опет су смањени и понижени од тлачења, муке и жалости.
40 Излева презир на кнезове и чини да лутају пустињом где нема пута.
41 Али подиже сиромашног из недаће, и умножава му породице као стадо.
42 Праведни ће гледати и радовати се, и све ће безакоње затворити уста своја.
43 Ко год је мудар и пази на ово; и такви ће разумети благост Господњу!

СЛАВА:

ПСАЛАМ 108.

Песма. Псалам Давидов.
1 Боже, срце је моје очврснуло! Певаћу и захвалити чак и славом својом.
2 Пробуди се, псалтиру и харфо: и сам ћу се пробудити рано!
3 Хвалићу те, Господе, међу људима, и певаћу ти хвале међу народима.
4 Јер милосрђе је твоје велико, изнад небеса, и истина твоја досеже до облака.
5 Узвиси се, Боже, над небеса и нека је слава твоја над свом земљом!
6 Да би љубљени твоји били избављени, спаси десницом својом и услиши ме!
7 Бог је проговорио у светости својој; Радоваћу се, разделићу Сихем и
измерити долину Сокот.
8 Галад је мој, Манасија је мој; а Јефрем је снага главе моје, Јуда је законодавац мој.
9 Моав је умиваоник мој, над Едомом ћу бацити обућу своју, над Филистејом ћу ликовати!"
10 Ко ће ме довести у утврђени град? Ко ће ме повести у Едом?
11 Нећеш ли ти, Боже, који си нас одбацио, и нећеш ли ти, Боже, изаћи с војскама нашим?
12 Дај нам помоћ у невољи, јер је узалудна помоћ човекова.
13 С Богом ћемо радити јуначки, јер он ће згазити непријатеље наше.

ПСАЛАМ 109.

1 Немој ћутати, Боже хвале моје!
2 Јер су уста опакога и уста преварнога на мене отворена, говорили су против мене лажљивим језиком.
3 И окружили су ме речима мржње и заратили против мене без разлога.
4 За љубав моју они су ми противници, али ја се предајем молитви.
5 И узвратили су ми зло за добро, и мржњу за љубав моју.
6 Постави над њим опакога и нека му Сотона стане с десне његове!
7 Кад му се буде судило, нека буде осуђен и нека молитва његова постане грех!
8 Нека дана његових буде мало, нека други преузме службу његову!
9 Нека деца његова буду сирочад, а жена његова удовица!
10 Нека му се деца стално скитају и просе, и нека траже хлеба из својих опустошених места!
11 Нека му лихвар уграби све што има, и нека туђинци оплене сав његов труд!
12 Нека не буде никог да му искаже милосрђе, и нека нико не буде наклоњен сирочади његовој!
13 Нека потомство његово буде затрто, и у следећем нараштају, нека име његово буде избрисано!
14 Нека се безакоње очева његових спомене код Господа, и нека се грех мајке његове не избрише!
15 Нека буду непрестано пред Господом, да им затре спомен са земље!
16 Зато што се није сетио исказивати милосрђе, него је прогонио сиромаха и невољника, да би погубио сломљеног у срцу.
17 Како је проклетство волео, тако нека га стигне; како није уживао у благослову, тако нека буде далеко од њега!
18 Како се облачио проклетством као одећом својом, тако нека му као вода уђе у утробу и као уље у кости његове!
19 Нека му буде као одећа што га покрива и као појас којим се стално опасује!
20 Нека то буде награда мојим противницима од Господа, и онима који зло говоре против душе моје!
21 А ти чини за мене, Боже, Господе, ради имена свога! Јер је милосрђе твоје добро, избави ме!
22 Јер сам сиромашан и невољник, и срце је моје рањено у мени.
23 Нестајем као сенка кад се нагиње, бацан сам горе доле као скакавац.
24 Колена су ми слаба од поста, и тело ми је мршаво без дебљине.
25 И ја сам им постао срамотом; кад су ме угледали, махали су главама својим.
26 Помози ми, Господе, Боже мој; спаси ме по милосрђу своме,
27 да би знали да је ово рука твоја, да си ти, Господе, то учинио!
28 Нека они проклињу, али ти благосиљај! Кад се дигну, нека буду посрамљени; а слуга твој нека се радује!
29 Нека се противници моји срамотом заодену, и нека се збуњеношћу својом као плаштом покрију!
30 Силно ћу хвалити Господа устима својим, и хвалићу га усред мноштва.
31 Јер ће стајати са десне сиромаху да га спаси од оних што му душу осуђују.

СЛАВА:

Подели на овим сајтовима

КАТИЗМА 16.

ПСАЛАМ 110.

Псалам Давидов.
1 Господ је рекао Господу моме: "Седи ми здесна док не положим непријатеље твоје за подножје ногама твојим!"
2 Господ ће са Сиона послати жезло твоје снаге: "Владај усред непријатеља својих!"
3 Народ ће твој бити вољан у дан снаге твоје; у лепоти светости, из утроба зора, ти имаш росу младости своје.
4 Господ се заклео и неће се покајати: "Ти си свештеник заувек по реду Мелхиседековом!"
5 Господ је теби здесна, сатрће цареве у дан гнева свога.
6 Он ће судити међу незнабошцима; напуниће места лешевима, раниће поглаваре који су над многим земљама.
7 На путу ће пити из потока; зато ће подићи главу.

ПСАЛАМ 111.

1 Хвалите Господа! Хвалићу Господа свим срцем својим у скупштини честитих и у заједници.
2 Дела су Господња велика, истраживана од свих којима је задовољство у њима.
3 Дело је његово часно и славно, и праведност његова траје заувек.
4 Учинио је спомен својим чудесним делима; Господ је милостив и пун самилости.
5 Дао је храну онима који га се боје, увек ће имати у уму савез свој.
6 Објавио је народу своме моћ дела својих, да би им дао баштину незнабожаца.
7 Дела су руку његових истина и суд; све су заповести његове поуздане.
8 Чврсто стоје увек и заувек, саздане на истини и честитости.
9 Послао је откупљење своме народу, савез је свој заповедио заувек; свето је и часно име његово!
10 Страх је Господњи почетак мудрости, добар разум имају сви који извршавају његове заповести. Хвала његова траје заувек.

ПСАЛАМ 112.

1 Хвалите Господа! Блажен је човек који се боји Господа, који силно ужива у заповестима његовим!
2 Моћно ће му бити семе на земљи, нараштај честитих биће благословљен.
3 Благостање и богатство биће у дому његовом, и праведност његова траје заувек.
4 Честитима свиће светлост у тами; он је милостив, и пун самилости, и праведан.
5 Добар човек исказује наклоност и даје у зајам; он ће послове своје водити обзирно.
6 Засигурно се неће поколебати заувек; праведник ће бити у вечном спомену.
7 Неће се бојати зле вести; срце је његово очврснуло уздајући се у Господа.
8 Срце се његово учврстило, неће се бојати док не види жељу своју на непријатељима својим.
9 Расуо је, дао сиромасима, праведност његова траје заувек; рог ће му се узвисити у части.
10 Опаки ће то видети и жалостити се, шкрипаће зубима својим и нестати: жеља ће опаких пропасти.

СЛАВА:

ПСАЛАМ 113.

1 Хвалите Господа! Хвалите, о слуге Господње, хвалите име Господње!
2 Благословљено било име Господње одсад и за сва времена!
3 Од изласка сунца до заласка хваљено било име Господње!
4 Господ је узвишен над свим народима, слава је његова изнад небеса.
5 Ко је као Господ, Бог наш, који у висини пребива,
6 који себе понижава и гледа што је на небу и на земљи?
7 Он подиже сиромаха из прашине, из ђубришта узвисује невољника,
8 да га поседне с кнезовима, с кнезовима народа његовога.
9 Нероткињи даје да уздржава кућу и да постане радосна мајка дјеци. Хвалите Господа!

ПСАЛАМ 114.

1 Кад је Израел изашао из Египта, дом Јаковљев из народа туђег језика,
2 Јуда је био светиња његова, а Израел власт његова.
3 Море је то видело и побегло, Јордан је отеран натраг.
4 Горе су поскакивале као овнови, а брежуљци као јагањци.
5 Шта те је узнемирило, о море, да бежиш? И тебе, Јордане, да си отеран натраг?
6 Горе, зашто сте поскакивале као овнови? И ви брежуљци као јагањци?
7 Дрхти, земљо, у присуству Господа, у присуству Бога Јаковљевог,
8 који је стену претворио у стајаћу воду, кремен у извор воде!

ПСАЛАМ 115.

1 Не нама, Господе, не нама, него имену своме дај славу, због милосрђа свога и због истине своје!
2 Зашто да незнабошци говоре: "Где је сад Бог њихов?"
3 А наш је Бог на небесима, све што му се свидело, то је учинио.
4 Идоли су њихови сребро и злато, дело људских руку.
5 Имају уста, а не говоре, имају очи, а не виде,
6 имају уши, а не чују, имају носнице, а не миришу.
7 Имају руке, а не додирују, имају ноге, а не ходају; не пуштају глас из грла свога.
8 Они који су их начинили налик су њима, као и сваки који се у њих поуздаје.
9 О Израеле, уздај се у Господа! Он је помоћ њихова и штит њихов.
10 О доме Аронов, уздај се у Господа! Он је помоћ њихова и штит њихов.
11 Ви који се бојите Господа, уздајте се у Господа! Он је помоћ њихова и штит њихов.
12 Господ нас има на уму, он ће нас благословити; благословиће дом Израелов, благословиће дом Аронов.
13 Благословиће оне који се боје Господа, и мале и велике.
14 Господ ће вас умножити више и више, вас и децу вашу.
15 Благословио вас Господ који је створио небо и земљу!
16 Небо и небеса припадају Господу, а земљу је дао синовима људским.
17 Мртви не хвале Господа, нити неко ко силази у тишину.
18 Али ми ћемо благосиљати Господа одсада и за сва времена. Хвалите Господа!

ПСАЛАМ 116.

1 Љубим Господа, јер је чуо мој глас и моје молбе.
2 Јер је пригнуо своје уво к мени, зато ћу га призивати докле год живим.
3 Опколиле су ме смртне жалости, и муке паклене задесиле су ме; наишао сам на невољу и жалост.
4 Тада сам призвао име Господње: "Господе, заклињем те, избави душу моју!"
5 Милостив је Господ, и праведан; да, наш је Бог милосрдан!
6 Господ чува једноставне; био сам понижен, и он ми је помогао.
7 Врати се у свој починак, душо моја, јер Господ је великодушно с тобом поступао.
8 Јер ти си душу моју избавио од смрти, моје очи од суза, и ноге моје од пада.
9 Ходићу пред Господом у земљи живих.
10 Веровао сам, зато сам говорио: "Био сам јако потиштен!"
11 Ја сам рекао у журби својој: "Сви су људи лажљивци."
12 Шта ћу узвратити Господу за сва доброчинства његова према мени?
13 Узећу чашу спасења и призваћу име Господње.
14 Извршићу своје завете Господу сада, у присуству целог народа његовог.
15 Драгоцена је у очима Господњим смрт његових светих.
16 Господе, ја сам заиста твој слуга; ја сам твој слуга и син слушкиње твоје, ти си моје свезе одрешио.
17 Теби ћу принети жртву захвалницу, и призваћу име Господње.
18 Извршићу своје завете Господу сада, у присуству целог народа његовог,
19 у дворима куће Господње, усред тебе, о Јерусалиме. Хвалите Господа!

СЛАВА:

ПСАЛАМ 117.

1 О хвалите Господа, сви народи, славите га сви људи!
2 Јер његова је милосрдна љубазност велика према нама, и истина Господња траје заувек. Хвалите Господа!

ПСАЛАМ 118.

1 О захваљујте Господу, јер је добар; јер његово милосрђе траје заувек!
2 Нека Израел сада каже, да милосрђе његово траје заувек!
3 Нека сада дом Аронов каже, да милосрђе његово траје заувек!
4 Нека сада они који се боје Господа кажу, да милосрђе његово траје заувек!
5 Призвао сам Господа у тескоби; Господ ми је одговорио, и поставио ме на пространо место.
6 Господ је на мојој страни, нећу се бојати; шта ми може човек учинити?
7 Господ је за мене међу онима који ми помажу, зато ћу видети жељу своју над онима који ме мрзе.
8 Боље је уздати се у Господа, него поверовати човеку.
9 Боље је уздати се у Господа, него поверовати кнезовима.
10 Сви су ме народи опколили, али у име Господње ја ћу их уништити.
11 Опколили су ме; да, опколили су ме, али у име Господње ја ћу их уништити.
12 Опколили су ме као пчеле; угасили су се као огањ од трња, јер у име Господње ја ћу их уништити.
13 Јако си ме гурао да паднем, али ми је Господ помогао.
14 Господ је моја снага и песма, и постао је моје спасење.
15 Глас радости и спасења је у шаторима праведника; десница Господња чини јунаштво.
16 Десница је Господња узвишена; десница Господња чини јунаштво.
17 Нећу умрети, него живети и објављивати дела Господња.
18 Господ ме је јако одгајао кажњавањем, али ме није предао смрти.
19 Отворите ми врата праведности; ући ћу на њих и хвалити Господа.
20 Ово су врата Господња на која ће ући праведници.
21 Хвалићу те јер си ме услишао, и ти си постао моје спасење.
22 Камен који су градитељи одбацили постао је камен угаони.
23 То је Господње дело; оно је чудесно у очима нашим.
24 Ово је дан који је Господ створио; радујмо се и веселимо у њему!
25 Спаси сада, заклињем те, Господе; Господе, заклињем те, подари нам сада напредак!
26 Благословен онај који долази у име Господње! Благословили смо вас из куће Господње!
27 Бог је Господ који нам је показао светло; привезите жртву ужадима за рогове жртвеника!
28 Ти си мој Бог, и ја ћу те хвалити; ти си мој Бог, ја ћу те узвисивати.
29 О захвалите Господу јер је добар; јер милосрђе његово траје заувек!

СЛАВА:

Подели на овим сајтовима

КАТИЗМА 17.

ПСАЛАМ 119.

Алеф
1 Блажени су они који су неокаљани на путу, који ходе по закону Господњем!
2 Блажени су они који држе сведочанства његова, и који га траже свим срцем;
3 и не чине безакоње, него ходе његовим путевима!
4 Ти си нам заповедио да држимо брижљиво твоје прописе.
5 О да би моји путеви били управљани да држим твоје одредбе!
6 Тада се нећу посрамити, кад се будем обазирао на све заповести твоје.
7 Хвалићу те у честитости срца кад научим твоје праведне судове.
8 Држаћу твоје одредбе; немој ме посве напустити!
Бет
9 Чиме ће младић очистити пут свој? Тако да пази на оно што је у складу са речи твојом.
10 Целим својим срцем тебе сам тражио, о не допусти ми да одлутам од твојих заповести!
11 Твоју реч сам сакрио у срце своје, да против тебе не сагрешим.
12 Благословљен си ти, Господе, научи ме својим одредбама!
13 Својим уснама објављивао сам све судове уста твојих.
14 Радовао сам се на путу сведочанстава твојих, много више него свим богатствима.
15 Промишљаћу о твојим прописима и имати обзира према путевима твојим.
16 Сам ћу уживати у одредбама твојим, нећу заборавити реч твоју.
Гимел
17 Поступај великодушно са слугом својим, да могу живети и држати реч твоју.
18 Отвори ми очи, да могу гледати чудеса из закона твога.
19 Ја сам туђинац на земљи; не скривај од мене заповести своје!
20 Душа се моја ломи од чежње за судовима твојим у свако доба.
21 Укорио си охоле – оне проклете који застрањују од заповести твојих.
22 Уклони од мене срамоту и презир, јер сам држао твоја сведочанства.
23 И кнезови су заседали и говорили против мене, али је слуга твој промишљао о твојим одредбама.
24 Твоја сведочанства су такође моје уживање и саветници моји.
Далет
25 Душа моја пријања уз прашину; оживи ме по речи својој!
26 Објавио сам путеве своје, и ти си ме услишао; поучи ме својим одредбама!
27 Дај ми да разумем пут прописа твојих; тако ћу говорити о твојим чудесним делима.
28 Душа ми се растапа од потиштености; оснажи ме ти по речи својој.
29 Уклони од мене пут лажи; и подари ми милостиво закон свој.
30 Одабрао сам пут истине; судове твоје положио сам пред себе.
31 Прионуо сам уз сведочанства твоја; Господе, немој ме посрамити!
32 Трчаћу путем твојих заповести пошто си проширио срце моје.
Хе
33 Поучи ме, Господе, путу одредби твојих; и ја ћу га држати до краја.
34 Дај ми разумевање и ја ћу држати закон твој; да, пазићу га целим срцем својим.
35 Дај ми да идем стазом заповести твојих јер на њој уживам.
36 Приклони срце моје к сведочанствима твојим, а не к похлепи.
37 Одврати очи моје да не гледају испразност; и оживи ме на свом путу!
38 Учврсти реч своју слузи своме који је привржен твоме страху.
39 Отклони срамоту моју од које страхујем, јер су судови твоји добри.
40 Ево, чезнуо сам за прописима твојим; оживи ме праведношћу својом.
Вав
41 И нека ми дођу твоја милосрђа, Господе, и спасење твоје по речи твојој.
42 Тако ћу тиме одговорити ономе који ми се изругује, јер се у реч твоју уздам.
43 И немој узети реч истине потпуно из уста мојих, јер сам се надао твојим судовима.
44 Тако ћу непрестано држати закон твој, увек и заувек.
45 И ходићу у слободи, јер истражујем прописе твоје.
46 Говорићу о сведочанствима твојим и пред царевима, и нећу се посрамити.
47 И сам ћу уживати у твојим заповестима, које љубим.
48 И руке ћу своје дизати к заповестима твојим, које љубим; и промишљаћу о твојим одредбама.
Зајин
49 Опомени се своје речи слузи своме на којој си ми потакнуо наду.
50 Ово ми је утеха у јаду моме, јер ме је реч твоја оживела.
51 Охоли су ме јако исмејавали, али нисам одступио од закона твога.
52 Сетио сам се судова твојих од давнине, Господе, и утешио сам се.
53 Страва ме је обузела због опаких који су напустили закон твој.
54 Твоје су ми одредбе биле песме у кући мога пропутовања.
55 Сетио сам се ноћу имена твога, Господе; и држао сам закон твој.
56 То ми се догодило, јер сам држао прописе твоје.
Хет
57 Ти си део мој, Господе; рекао сам да ћу држати речи твоје.
58 Твоју сам наклоност усрдно молио свим срцем својим; буди ми милостив по речи својој!
59 Размислио сам о својим путевима и окренуо сам своје ноге к твојим сведочанствима.
60 Пожурио сам и нисам оклевао држати заповести твоје.
61 Свезама опаких опљачкали су ме, али ја нисам заборавио закон твој.
62 У поноћ ћу устати да теби захваљујем због твојих праведних судова.
63 Друг сам свима који се тебе боје, и оних који држе прописе твоје.
64 Земља је, Господе, пуна милосрђа твога; поучи ме својим одредбама.
Тет
65 Поступао си добро са слугом својим, Господе, по речи својој.
66 Поучи ме доброј просуђивању и спознаји, јер сам поверовао твојим заповестима.
67 Пре него што сам био потиштен, застранио сам, али сада сам одржао реч твоју.
68 Ти си добар и чиниш добро; поучи ме одредбама својим.
69 Охоли су смислили лаж против мене, али ја ћу прописе твоје држати целим срцем својим.
70 Њихово је срце задебљало попут сала, али ја уживам у закону твоме.
71 Добро ми је што сам био потиштен, да бих научио одредбе твоје.
72 Бољи ми је закон уста твојих него хиљаде златника и сребрњака.

СЛАВА:

Јод
73 Твоје су ме руке створиле и обликовале; дај ми разум да научим заповести твоје!
74 Они који се боје тебе биће весели кад ме виде, јер сам се надао речи твојој.
75 Ја знам, Господе, да су твоји судови исправни и да си ме у верности својој потиштио.
76 Молим те, нека ми твоја милосрдна љубазност буде утеха, према речи твојој слузи твоме.
77 Нека твоја нежна милосрђа дођу на мене, да могу живети; јер твој је закон моје уживање.
78 Нека охоли буду постиђени, јер су изопачено поступали са мном без разлога; а ја ћу промишљати о прописима твојим.
79 Нека се окрену к мени они који се тебе боје, и они који су упознали сведочанства твоја.
80 Нека срце моје буде здраво у одредбама твојим, да не будем постиђен.
Каф
81 Душа моја вене за спасењем твојим; али речи се твојој надам.
82 Моје очи гину за речју твојом, говорећи: "Кад ћеш ме утешити?"
83 Јер сам постао као мех у диму; али не заборављам одредбе твоје.
84 Колико дана има твој слуга? Кад ћеш извршити суд над онима који ме прогоне?
85 Охоли су ми јаме ископале, они који нису по твоме закону.
86 Све су заповести твоје верне; они ме неправедно прогоне, помози ми!
87 Готово су ме затрли на земљи, али ја нисам напустио прописе твоје.
88 Оживи ме по благости својој, тако ћу држати сведочанство уста твојих.
Ламед
89 Заувек је, Господе, реч твоја утврђена у небу.
90 Верност је твоја за све нараштаје; ти си утемељио земљу, и она остаје.
91 Они данас устрају по твојим наредбама, јер су сви слуге твоје.
92 Да није твој закон био моје уживање, тада бих пропао у свом јаду.
93 Нећу никада заборавити прописе твоје, јер си ме њима оживео.
94 Ја сам твој, спаси ме; јер сам истраживао твоје прописе.
95 Опаки су ме вребали да ме униште, али ја ћу разматрати сведочанства твоја.
96 Видио сам свршетак сваком савршенству, али заповест је твоја врло широка.
Мем
97 О како љубим закон твој! Он је промишљање моје цели дан.
98 По својим заповестима учинио си ме мудријим од непријатеља мојих, јер су оне увек са мном.
99 Разумем више од свих својих учитеља, јер су сведочанства твоја моје промишљање.
100 Схватам више од стараца, јер држим прописе твоје.
101 Суспрегнуо сам ноге своје од свакога зла пута, да бих могао држати реч твоју.
102 Нисам одступио од судова твојих, јер ти си ме поучио.
103 Како су слатке речи твоје моме непцу, слађе су од меда устима мојим.
104 По твојим прописима добивам разум, зато мрзим сваки лажан пут.
Нун
105 Реч је твоја светиљка нози мојој и светло стази мојој.
106 Заклео сам се и то ћу извршити, да ћу држати твоје праведне судове.
107 Потиштен сам јако; оживи ме, Господе, по речи својој!
108 Прихвати, заклињем те, драговољне приносе уста мојих, Господе, и поучи ме својим судовима.
109 Моја је душа непрестано у руци мојој, али не заборављам закон твој.
110 Опаки су ми поставили замку, али ја нисам одлутао од прописа твојих.
111 Твоја сам сведочанства примио као баштину заувек, јер она су радост срца мога.
112 Приклонио сам срце своје да извршавам одредбе твоје, увек и до краја.
Самех
113 Мрзим испразне мисли, а љубим закон твој.
114 Ти си моје скровиште и мој штит, надам се речи твојој.
115 Одлазите од мене, злочинци, јер ја ћу држати заповести Бога свога!
116 Подржи ме по речи својој, да могу живети; и не допусти да се постидим своје наде.
117 Подигни ме, и бићу сигуран, и непрестано ћу се обазирати на одредбе твоје.
118 Оборио си све који су одлутали од одредби твојих, јер је обмана превара њихова.
119 Уклањаш све опаке на земљи као троску; зато љубим сведочанства твоја.
120 Моје тело дрхти због страха од тебе; и бојим се твојих судова.
Ајин
121 Извршио сам суд и правду; не остави ме мојим тлачитељима!
122 Буди јемац своме слузи за добро; не допусти да ме охоли тлаче!
123 Моје очи гину за твојим спасењем и за речју твоје праведности.
124 Поступај са слугом својим према свом милосрђу, и поучи ме одредбама својим!
125 Ја сам слуга твој; дај ми разум да могу упознати сведочанства твоја.
126 Време ти је, Господе, да делујеш; јер су поништили закон твој.
127 Зато љубим заповести твоје више од злата; да, више од чистога злата.
128 Зато сматрам све твоје прописе у вези свега исправнима, а мрзим сваки лажан пут.
Пе
129 Твоја су сведочанства чудесна, зато их држи душа моја.
130 Приступ речима твојим просветљује, даје разум једноставнима.
131 Отворио сам уста своја и дахтао, јер сам чезнуо за твојим заповестима.

СЛАВА:

132 Погледај на мене и буди ми милосрдан као што си обичавао чинити онима који љубе име твоје.
133 Одреди кораке моје к речи твојој, и не допусти да било које безакоње овлада нада мноме!
134 Избави ме од тлачења човековог; тако ћу држати прописе твоје.
135 Нека лице твоје обасја слугу твога, и поучи ме одредбама твојим.
136 Реке вода потекле су ми с очију, јер они не држе закон твој.
Цаде
137 Праведан си, Господе, и честити су судови твоји.
138 Твоја сведочанства, која си заповедио, праведна су и врло верна.
139 Моја ме је ревност изјела, јер су непријатељи моји заборавили речи твоје.
140 Реч је твоја врло чиста, зато је слуга твој љуби.
141 Ја сам мален и презрен, али не заборављам прописе твоје.
142 Твоја је праведност вечна праведност, и закон је твој истина.
143 Невоља и мука су ме обузеле, али твоје су ми заповести уживање.
144 Праведност твојих сведочанстава је вјечна; дај ми разум и ја ћу живети.
Коф
145 Вапио сам целим срцем својим, услиши ме, Господе; држаћу одредбе твоје.
146 Вапио сам к теби; спаси ме, и држаћу твоја сведочанства.
147 Предухитрио сам свитање и вапио; надао сам се речи твојој.
148 Моје очи предухитрују страже ноћне, да бих могао промишљати о речи твојој.
149 Послушај ми глас по благости својој, Господе; оживи ме по просудби својој.
150 Примакли су се они који иду за неваљалштином; они су далеко од закона твога.
151 Ти си близу, Господе; и све су заповести твоје истина.
152 О твојим сам свједочанствима сазнао од давнине, да си их утемељио заувек.
Реш
153 Размотри потиштеност моју и избави ме; јер не заборављам закон твој.
154 Заступај моју парницу и избави ме; оживи ме по својој речи.
155 Спасење је далеко од опаких; јер они не траже одредбе твоје.
156 Велика су твоја нежна милосрђа, Господе, оживи ме по својим просудбама.
157 Много је прогонилаца мојих и непријатеља мојих, али ја не одступам од сведочанстава твојих.
158 Гледао сам преступнике и био ожалошћен, јер нису држали реч твоју.
159 Размотри како љубим прописе твоје; оживи ме, Господе, по благости својој.
160 Реч је твоја истина од почетка, и сваки од твојих праведних судова траје заувек.
Шин
161 Кнезови су ме прогонили без разлога, али моје срце осећа страхопоштовање према речи твојој.
162 Ја се радујем твојој речи као онај који налази велики плен.
163 Мрзим и гнушам се лажи, а љубим закон твој.
164 Седам пута на дан тебе хвалим ради твојих праведних судова.
165 Велик мир имају они који љубе закон твој и ништа их неће саблазнити.
166 Господе, надао сам се твоме спасењу и извршавао твоје заповести.
167 Моја је душа држала сведочанства твоја; и ја их љубим неизмерно.
168 Држао сам твоје прописе и твоја сведочанства, јер су сви моји путеви пред тобом.
Тав
169 Нека вапај мој дође пред тебе, Господе; дај ми разум по речи својој.
170 Нека моје прошње дођу пред тебе; избави ме по речи својој.
171 Моје ће усне изговарати хвалу пошто си ме поучио одредбама својим.
172 Мој ће језик говорити о речи твојој, јер све су заповести твоје праведност.
173 Нека ми рука твоја помогне, јер сам изабрао прописе твоје.
174 Чезнуо сам за твојим спасењем, Господе, и закон је твој моје уживање.
175 Нека ми душа живи и она ће те хвалити, и нека ми судови твоји помогну.
176 Залутао сам као изгубљена овца; потражи свога слугу јер не заборављам заповести твоје!

СЛАВА:

Подели на овим сајтовима

КАТИЗМА 18.

ПСАЛАМ 120.

Песма уздизања.
1 У својој тескоби завапио сам Господу, и он ме је услишио.
2 Избави душу моју, Господе, од лажљивих усана и од преварног језика!
3 Шта ће ти се дати? Или шта ће ти се учинити, ти лажљиви језиче?
4 Оштре су стреле силника с угљевљем клековим.
5 Јао мени што боравим у Месеху и што пребивам у шаторима кидарским!
6 Моја је душа дуго пребивала с оним који мрзи мир.
7 Ја сам за мир, али чим проговорим, они су за рат.

ПСАЛАМ 121.

Песма уздизања.
1 Подигнућу своје очи ка брдима одакле долази помоћ моја.
2 Помоћ моја долази од Господа који је створио небо и земљу.
3 Он неће допустити нози твојој да поклекне; онај који те чува неће дремати.
4 Гле, онај који чува Израела нити ће дремати нити спавати!
5 Господ је твој чувар; Господ је сенка твоја са твоје десне руке.
6 Сунце те неће ударити дању, нити месец ноћу.
7 Господ ће те очувати од свакога зла; он ће очувати душу твоју.
8 Господ ће очувати твој излазак и улазак, од сада и за сва времена.

ПСАЛАМ 122.

Давидова песма уздизања.
1 Био сам весео кад су ми рекли: "Хајдемо у кућу Господњу!"
2 Наше ће ноге стајати унутар врата твојих, о Јерусалиме!
3 Јерусалим је саграђен као град који је уједињен у једно.
4 Онамо племена узлазе, племена Господња, на сведочанство Израелу, да захваљују имену Господњем.
5 Јер онде су постављена престоља судачка, престоља куће Давидове.
6 Молите за мир Јерусалима! Напредоваће они који те љубе.
7 Нека буде мир унутар твојих зидина и благостање унутар палата твојих.
8 За своју браћу и ради другова, сада ћу рећи: "Мир нека буде у теби!"
9 Због куће Господа, Бога нашега, тражићу добро за тебе.

ПСАЛАМ 123.

Песма уздизања.
1 К теби подижем своје очи, о ти који пребиваш у небесима!
2 Ево, као што очи слугу гледају у руку њихових господара, и као што очи слушкиње гледају у руку њене господарице, тако наше очи чекају на Господа, Бога нашега, док нам се не смилује.
3 Смилуј нам се, Господе, смилуј нам се, јер смо се неизмерно наситили презира.
4 Душа нам се неизмерно наситила поругама оних који су у лагодности и презира охолих.

ПСАЛАМ 124.

Давидова песма уздизања.
1 Да није било Господа који је био на нашој страни", нека сада Израел каже,
2 "да није било Господа који је био на нашој страни, кад су људи устали против нас,
3 тада би нас живе прогутали, кад је њихов гнев плануо против нас;
4 тада би нас воде преплавиле, ток би прешао преко душе наше;
5 тада би поносне воде прешле преко душе наше."
6 Благословљен нека је Господ који нас није дао као плен зубима њиховим!
7 Наша је душа као птица која је побегла из замке ловаца на птице; замка је сломљена и ми смо побегли.
8 Наша је помоћ у имену Господа који је створио небо и земљу.

СЛАВА:

ПСАЛАМ 125.

Песма уздизања.
1 Они који се уздају у Господа биће као гора Сион која се не може помакнути, већ остаје заувек.
2 Као што су горе око Јерусалима, тако је Господ око свога народа, одсад и заувек.
3 Јер неће штап зла почивати над уделом праведних, да не би праведни пружили руке своје к безакоњу.
4 Учини добро, Господе, онима који су добри и онима који су честити у срцу своме!
5 А оне који скрећу на своје искривљене путеве, њих ће Господ одвести с онима који чине безакоње; а мир нека буде над Израелом!

ПСАЛАМ 126.

Песма уздизања.
1 Кад је Господ враћао сужње сионске, били смо као они што сањају.
2 Тада су нам уста била пуна смеха, а наш језик певања. Тада су говорили они међу незнабошцима: "Господ је учинио велике ствари за њих."
3 Господ је учинио велике ствари за нас; зато смо весели.
4 Врати опет наше сужње, Господе, као токове на југ.
5 Они који сеју у сузама, жети ће у радости.
6 Онај који одлази и плаче, носећи драгоцено семе, без сумње ће се вратити с радошћу, носећи са собом снопове своје.

ПСАЛАМ 127.

Песма уздизања за Соломона.
1 Ако Господ не гради кућу, узалуд се труде они који је граде; ако Господ не чува град, узалуд стражар бди.
2 Узалуд вам је устајати рано, седати касно, јести хлеб жалости; јер ионако он даје сан свом љубљеном.
3 Ево, деца су баштина Господња, и плод утробе његова је награда.
4 Какве су стреле у руци моћника, такви су синови у младости.
5 Срећан је човјек који их има пун свој тоболац; неће бити постиђени, него ће говорити са својим непријатељима на вратима.

ПСАЛАМ 128.

Песма уздизања.
1 Блажен је сваки онај који се боји Господа, који ходи путевима његовим!
2 Јер ћеш јести труд руку својих; срећан ћеш бити и биће ти добро.
3 Твоја ће жена бити као родна лоза која је уз стране твоје куће; твоја деца као саднице маслина око твога стола.
4 Ево, јер тако ће бити благословљен човек који се боји Господа.
5 Господ ће те благословити са Сиона; и ти ћеш гледати добро Јерусалима све дане живота свога.
6 Да, гледаћеш децу своје деце и мир над Израелом.

ПСАЛАМ 129.

Песма уздизања.
1 "Много су ме пута потиштили од младости моје", нека Израел сад каже:
2 "много су ме пута потиштили од младости моје, али ме нису надвладали.
3 Орачи су орали по леђима мојим, начинили су своје дуге бразде."
4 Господ је правдан; посекао је на комаде конопе опаких.
5 Нека сви буду постиђени и окрену се натраг који мрзе Сион.
6 Нека буду као трава на крововима кућа што се осуши пре него нарасте,
7 којом косац не напуни своју руку, ни своје наручје онај који веже снопове.
8 Нити ће они који покрај пролазе рећи: "Благослов Господњи нека буде на вама! Благосиљамо вас у име Господње!"

СЛАВА:

ПСАЛАМ 130.

Песма уздизања.
1 Из дубина сам вапио к теби, Господе.
2 Господе, послушај мој глас! Нека твоје уши буду пажљиве на глас мојих молби!
3 Ако ти, Господе, будеш уочавао безакоња; Господе, ко ће опстати?
4 Али код тебе је праштање, да би те се бојали.
5 Чекам на Господа, моја душа чека, и речи његовој ја се надам.
6 Душа моја чека Господа више него они који стражаре чекајући јутро, кажем више него они који чекају јутро.
7 Нека се Израел нада Господу, јер код Господа је милосрђе и код њега је обилно откупљење.
8 И он ће откупити Израела од свих његових безакоња.

ПСАЛАМ 131.

Давидова песма уздизања.
1 Господе, моје срце није бахато ни очи моје узносите, нити се бавим великим стварима, или стварима које су за мене превисоке.
2 Засигурно, тако сам се понашао и умирио себе као дете које је мајка његова одбила од прсију; моја душа је као дете одбијено од прсију.
3 Нека се Израел нада Господу одсад и заувек.

ПСАЛАМ 132.

Песма уздизања.
1 Господе, сети се Давида и свих његових потиштености;
2 како се заклео Господу и заветовао моћном Богу Јаковљевом:
3 "Засигурно нећу ући у шатор своје куће нити ћу се попети на своју постељу,
4 нећу дати сна очима својим или дремежа својим веђама,
5 док не нађем место за Господа, пребивалиште за моћног Бога Јаковљевог.
6 Ево, чули смо о њему у Ефрати, нашли смо га у земљама шумским.
7 Отићи ћемо у његове шаторе, исказати обожавање код његовог подножја.
8 Устани, Господе, у свом почивалишту, ти и ковчег снаге твоје!
9 Нека се твоји свештеници обуку праведношћу и нека твоји свети кличу!
10 Ради свога слуге Давида, не окрени лице своје од помазаника свога!
11 Господ се заклео Давиду у истини, неће се од ње окренути: "Од плода твога тела поставићу на престо твој.
12 Ако ли ће деца твоја држати мој савез и моје сведочанство коме ћу их поучити, и њихова ће деца седети на престолу твоме за сва времена."
13 Јер Господ је изабрао Сион, желео га је за своје пребивалиште.
14 "Ово је моје почивалиште заувек, овде ћу пребивати, јер сам га пожелео.
15 Обилно ћу му благосиљати залихе, хлебом ћу наситити сиромахе његове.
16 И свештенике ћу његове обући спасењем, и свети његови гласно ће клицати.
17 Онде ћу учинити да процвате рог Давидов, одредио сам светиљку за помазаника мога.
18 Његове ћу непријатеље обући срамотом, а на њему ће бујати круна његова.

ПСАЛАМ 133.

Давидова песма уздизања.
1 Гле, како је добро и како је угодно за браћу да живе заједно у јединству;
2 то је као драгоцена помаст на глави што силази на браду, Аронову браду, што силази до рубова одеће његове;
3 као роса са Ермона што роси над горама сионским; јер онде је Господ заповедио благослов, живот за сва времена.

ПСАЛАМ 134.

Песма уздизања.
1 Ево, благосиљајте Господа све слуге Господње, што ноћу стојите у кући Господњој!
2 Подигните своје руке у светињи и благосиљајте Господа!
3 Господ који је створио небо и земљу нека те благослови са Сиона!

СЛАВА:

Подели на овим сајтовима

КАТИЗМА 19.

ПСАЛАМ 135.

1 Хвалите Господа! Хвалите име Господње; хвалите га, о слуге Господње!
2 Ви што стојите у кући Господњој, у дворима куће Бога нашега,
3 хвалите Господа; јер Господ је добар, певајте хвале имену његовом јер је угодно!
4 Јер је Господ себи изабрао Јакова, и Израела за своје нарочито благо.
5 Јер ја знам да је Господ велик и да је наш Господ изнад свих богова.
6 Све што се Господу свидело, то је он учинио на небу и на земљи, и у морима, и у свим дубоким местима.
7 Он маглице подиже с крајева земље, ствара муње за кишу, ветар изводи из ризница својих.
8 Он је побио прворођенце у Египту, и од човека и од звери.
9 Он је послао знакове и чудеса усред тебе, о Египте, на фараона и на све слуге његове.
10 Он је побио велике народе и погубио моћне цареве:
11 Сихона, цара Аморејаца, и Ога, цара васанскога, и сва царства хананска;
12 и дао је њихову земљу у баштину, баштину Израелу, народу своме.
13 Твоје име, Господе, траје заувек, и твој спомен, Господе, кроз све нараштаје.
14 Јер Господ ће судити народу своме, и покајати се над слугама својим.
15 Идоли незнабожачки су сребро и злато, дело људских руку.
16 Имају уста, али не говоре; очи имају, али не виде,
17 имају уши, али не чују; нити има икаквога даха у устима њиховим.
18 Они који их стварају наликују њима; такав је и сваки који се поуздаје у њих.
19 Благосиљај Господа, о кућо Израелова! Благосиљај Господа, о кућо Аронова!
20 Благосиљај Господа, о кућо Левијева! Ви који се бојите Господа, благосиљајте Господа!
21 Благословљен нека буде Господ са Сиона, који пребива у Јерусалиму! Хвалите Господа!

ПСАЛАМ 136.

1 О захваљујте Господу јер је добар, јер милосрђе његово траје заувек!
2 О захваљујте Богу над боговима, јер његово милосрђе траје заувек!
3 О захваљујте Господару господара, јер милосрђе његово траје заувек;
4 ономе који једини чини велика чудеса, јер његово милосрђе траје заувек;
5 ономе који је мудрошћу начинио небеса, јер милосрђе његово траје заувек;
6 ономе који је раширио земљу над водама, јер његово милосрђе траје заувек;
7 ономе који је начинио велика светла, јер милосрђе његово траје заувек;
8 сунце да влада дању, јер милосрђе његово траје заувек;
9 месец и звезде да владају ноћу, јер његово милосрђе траје заувек;
10 ономе који је ударио Египат по њиховим прворођенцима, јер милосрђе његово траје заувек;
11 и извео Израела између њих, јер милосрђе његово траје заувек;
12 снажном руком и испруженом мишицом, јер његово милосрђе траје заувек;
13 ономе који је раздвојио Црвено море на делове, јер његово милосрђе траје заувек;
14 и превео Израела посред њега, јер његово милосрђе траје заувек;
15 а оборио фараона и војску његову у Црвено море, јер милосрђе његово траје заувек;
16 ономе који је водио свој народ кроз пустињу, јер његово милосрђе траје заувек;
17 ономе који је ударио велике цареве, јер његово милосрђе траје заувек;
18 и погубио чувене цареве, јер његово милосрђе траје заувек:
19 Сихона, цара Аморејаца, јер његово милосрђе траје заувек;
20 и Ога, цара васанскога, јер његово милосрђе траје заувек;
21 и дао њихову земљу у баштину, јер његово милосрђе траје заувек;
22 у баштину Израелу слузи своме, јер његово милосрђе траје заувек;
23 који се сетио нас у нашем понижењу, јер његово милосрђе траје заувек;
24 и откупио нас од непријатеља наших, јер његово милосрђе траје заувек;
25 који даје храну сваком телу, јер његово милосрђе траје заувек.
26 О захваљујте Богу небеском, јер његово милосрђе траје заувек!

ПСАЛАМ 137.

1 Покрај река Вавилона, онде смо ми седели, да, плакали смо док смо се присећали Сиона.
2 Харфе смо своје повешали на врбе тамо посред.
3 Јер онде су они који су нас поробили захтевали од нас песму, и они који су нас опустошили захтевали су од нас весеље, говорећи: "Певајте нам једну од песама са Сиона!"
4 Како ћемо певати Господњу песму у туђој земљи?
5 Ако те заборавим, о Јерусалиме, нека моја десница заборави своје умеће!
6 Ако се тебе не будем сећао, нека се мој језик прилепи за непце моје, ако не дам предност Јерусалиму над највећом радости мојом.
7 Сети се, Господе, деце Едомове која су у дан Јерусалимов рекли: "Уништите га, уништите га до његова темеља!"
8 О кћери вавилонска, која требаш бити уништена; срећан ће бити онај који ти наплати како си и ти нас услужила.
9 Срећан ће бити онај који зграби и тресне твоје малене о камење!

СЛАВА:

ПСАЛАМ 138.

Псалам Давидов.
1 Хвалићу те целим срцем својим, пред боговима певаћу ти хвале.
2 Исказиваћу обожавање према твоме светом храму и хвалити име твоје за благост твоју и за истину твоју; јер ти си узвеличао реч своју изнад имена свога.
3 У дан кад сам завапио, ти си ми одговорио; и ти ме оснажујеш снагом у души мојој.
4 Сви цареви земље хвалиће те, Господе, кад чују речи уста твојих.
5 Да, они ће певати на путевима Господњим, јер је велика слава Господња.
6 Премда је Господ узвишен, ипак се обазире на скромног, а охолога издалека познаје.
7 Иако ходим усред невоље, ти ћеш ме оживети; испружићеш руку своју против гнева непријатеља мојих и твоја ће ме десница спасити.
8 Господ ће довршити оно што се односи на мене; твоје милосрђе, Господе, траје заувек: немој напустити дела својих руку!

ПСАЛАМ 139.

1 Господе, ти си ме истражио и упознао ме.
2 Ти знаш кад седнем и кад устанем, ти разумеш издалека моју мисао.
3 Ти обилазиш моју стазу и моје легање, и упознат си са свим мојим путевима.
4 Јер још ми реч није на језику, а ево, Господе, ти је знаш у целости.
5 Опколио си ме страга и спреда и положио си руку своју на мене.
6 Таква спознаја одвећ ми је чудесна; висока је, не могу је досећи.
7 Куда ћу отићи од духа твога, или куда ћу побјећи од присуства твога?
8 Ако узађем на небо, ти си онде; ако своју постељу начиним у паклу, гле, ти си онде.
9 Ако узмем крила зорина и настаним се код крајњих делова мора,
10 и онде ће ме твоја рука водити и твоја ће ме десница држати.
11 Ако ли кажем: "Засигурно ће ме тама прекрити, и ноћ ће бити светло око мене!"
12 Да, тама ме од тебе не скрива, него ноћ светли као дан; тама и светло теби су једнаки.
13 Јер ти си запосео моје бубреге, заогрнуо ме у утроби мајке моје.
14 Хвалићу те, јер сам страховито чудесно створен; предивна су дела твоја и то моја душа добро зна.
15 Моје бивство није било од тебе скривено кад сам био створен у тајности и помно исткан у најнижим деловима земље.
16 Твоје су очи виделе моје бивство, сада још недовршено; и у твојој књизи били су записани сви моји удови, непрестано су били обликовани док још није било ни једног од њих.
17 И како су ми драгоцене мисли твоје, Боже! Како им је велик зброј!
18 Ако их требам избројати, бројчано их је више него песка; кад се пробудим, још увек сам са тобом.
19 Сигурно ћеш, Боже, убити опаког; зато одступите од мене ви људи крвожедни!
20 Јер говоре опако о теби, и непријатељи твоји узимају име твоје узалуд.
21 Зар да их не мрзим, Господе, оне који мрзе тебе, и да се не ражалостим над онима који устају против тебе?
22 Ја их мрзим потпуном мржњом; сматрам их непријатељима својим.
23 Истражи ме, Боже, и упознај моје срце; испитај ме и упознај моје мисли,
24 и види има ли неки зли пут у мени, и поведи ме на пут вечни!

ПСАЛАМ 140.

1 Избави ме, Господе, од злог човека, очувај ме од човека насилног!
2 Који смишљају неваљалштине у срцу своме, непрестано се окупљају за рат.
3 Наоштрили су језике своје као змија, отров је гујин под уснама њиховим. Села.
4 Чувај ме, Господе, од руку опакога; очувај ме од насилног човека који се намерио оборити кораке моје.
5 Охоли су за мене прикриле замку и ужад; разапели су мрежу покрај пута. Поставили су омче за мене. Села.
6 Рекао сам Господу: "Ти си мој Бог; послушај глас мојих молби, Господе!
7 Боже, Господе, снаго спасења мога, ти си ми заклонио главу у дан борбе.
8 Немој одобрити, Господе, жеље опаког; немој подупрети његов опаки наум, да се не би узвисио." Села.
9 "А што се тиче главе оних који ме опкољавају, нека их прекрије неваљалштина усана њихових!
10 Нека горуће угљевље падне на њих, нека буду бачени у огањ, у јаме дубоке, да више не устану."
11 Нека онај који зло говори не буде утврђен на земљи; зло ће уловити човека насилног да га обори.
12 Знам да ће Господ подржати парницу потиштеног и право сиромашног.
13 Сигурно ће праведни захваљивати твоме имену; честити ће пребивати у присуству твоме.

СЛАВА:

ПСАЛАМ 141.

Псалам Давидов.
1 Господе, вапим к теби, пожури к мени; послушај мој глас кад теби вапим!
2 Нека се молитва моја уздигне пред тебе као кад; и подизање мојих руку као вечерња жртва!
3 Постави стражу, Господе, пред уста моја; чувај врата усана мојих!
4 Немој навести моје срце на неку злу ствар, да почини опака дела с људима који чине неправду; и не допусти ми да једем од посластица њихових.
5 Нека ме праведник удари, то ће бити љубазност; и нека ме прекори, то ће бити изврсно уље које ми неће разбити главу, јер ће још увек моје молитве бити у несрећама њиховим.
6 Кад судије њихове буду оборене на каменитим местима, они ће чути речи моје јер су слатке.
7 Кости су наше расуте до гробних уста, као кад неко сече и крчи шуму на земљи.
8 Али су моје очи на теби, Боже, Господе, у теби је моје поуздање; немој оставити моју душу оскудном!
9 Чувај ме од замки које су ми поставили и од омчи починилаца неправедности.
10 Нека опаки падну у сопствене мреже, док ја поред тога не побегнем!

ПСАЛАМ 142.

Масхил Давидов; молитва кад је био у пећини.
1 Вапио сам к Господу гласом својим, гласом својим управио сам Господу молбе своје.
2 Излио сам пред њим своју жалбу; открио сам му невољу своју.
3 Кад је мој дух био свладан у мени, тада си ти спознао стазу моју. На путу којим сам ходио потајно су ми поставили замку.
4 Погледао сам на десну страну и гле, није било човека који би ме познавао; уточиште ми је нестало, нико се није бринуо за душу моју.
5 Вапио сам к теби, Господе, рекао сам: "Ти си моје уточиште и мој део у земљи живих!
6 Обазри се на мој вапај, јер сам спуштен врло ниско; избави ме од прогонилаца мојих, јер су снажнији од мене.
7 Изведи душу моју из тамнице, да могу хвалити име твоје; праведници ће ме окружити, јер ћеш великодушно са мном поступати."

ПСАЛАМ 143.

Псалам Давидов.
1 Послушај молитву моју, Господе, пригни уво мојим молбама; у верности својој одговори ми, и у праведности својој!
2 И не иди на суд са слугом својим, јер пред очима твојим неће ни један жив човек бити оправдан!
3 Јер је непријатељ прогонио душу моју, живот ми је сатро до земље; учинио је да пребивам у тами као они који су одавно мртви.
4 Зато је дух мој свладан у мени; срце моје у мени је пусто.
5 Сећам се дана из давнине, промишљам о свим делима твојим; размишљам о делима руку твојих.
6 Пружам своје руке к теби, душа моја жеђа за тобом, као жедна земља. Села.
7 Услиши ме брзо, Господе; мој дух клоне, не скривај своје лице од мене, да не будем као они који силазе у јаму.
8 Потакни ме да бих чуо јутром твоју благост, јер се у тебе поуздајем; потакни ме да спознам пут којим требам ходити, јер уздижем своју душу к теби!
9 Избави ме, Господе, од мојих непријатеља; бежим к теби да ме сакријеш.
10 Поучи ме извршавати вољу твоју, јер си ти Бог мој; дух твој је добар, води ме у земљу честиту!
11 Оживи ме, Господе, ради свога имена; ради своје праведности изведи душу моју из невоље.
12 И по своме милосрђу затри непријатеље моје и уништи све оне који муче душу моју, јер ја сам слуга твој!

СЛАВА:

Подели на овим сајтовима

КАТИЗМА 20.

ПСАЛАМ 144.

Псалам Давидов.
1 Благословљен нека буде Господ, моја снага, који руке моје поучава рату и моје прсте да се боре!
2 Моја доброта и моја утврда, моја кула висока и мој избавитељ; штит мој и онај у кога се уздајем, који ми подређује народ мој.
3 Господе, шта је човек да знаш за њега, или син човечји да водиш рачуна о њему!
4 Човек је као испразност; дани су његови као сенка која пролази.
5 Пригни своја небеса, Господе, и сиђи, дотакни горе и оне ће се задимити!
6 Избаци муњу и распрши их; одапни стреле своје и уништи их!
7 Пошаљи своју руку с висине, ослободи ме и избави ме из вода силних, из руке деце туђинске;
8 чија уста говоре испразности, а десница им је десница лажи.
9 Певаћу ти нову песму, Боже, на псалтиру и инструменту од десет жица певаћу ти хвале.
10 То је он који даје спасење царевима, који избавља Давида, слугу свога од погубног мача.
11 Ослободи ме и избави ме из руке деце туђинске, чија уста говоре испразности, а десница им је десница лажи;
12 да наши синови буду као биљке што расту у младости својој; да наше кћери буду као угаони камени, полирани, слични онима у палати;
13 да наше житнице буду пуне, обилне свакојаком залихом; да наше овце донесу на хиљаде и десетине хиљада по нашим улицама;
14 да наши волови буду јаки за рад, да не буде пробоја нити излажења; да не буде гунђања на нашим улицама.
15 Срећан је онај народ који је у таквом стању; да, срећан је онај народ чији је Бог Господ!

ПСАЛАМ 145.

Давидов Псалам хвале.
1 Узвисиваћу те, мој Боже, о царе, и благосиљаћу име твоје увек и заувек.
2 Сваки дан ћу тебе благосиљати; и хвалићу твоје име увек и заувек.
3 Велик је Господ и силно је хваљен; и његова је величина неистражива.
4 Један ће нараштај хвалити твоја дела другоме и објављивати твоја моћна дела.
5 Говорићу о славној части величанства твога и о твојим чудесним делима.
6 И људи ће говорити о моћи твојих страховитих дела, и ја ћу објављивати величину твоју.
7 Обилно ће говорити на спомен твојој великој доброти, и певаће о праведности твојој.
8 Господ је милостив и пун сажаљења, спор на срџбу и велик милосрђем.
9 Господ је добар свима и његова су нежна милосрђа над свим делима његовим.
10 Сва ће дела твоја хвалити тебе, Господе, и твоји свети тебе ће благосиљати.
11 Говориће о слави царства твога и причати о снази твојој;
12 да обзнане синовима човечјим његова моћна дела и славно величанство царства његовог.
13 Твоје царство је вечно царство и твоја власт траје за све нараштаје. (Веран је Господ у свим својим речима и свет у свим својим делима.)
14 Господ подупире све који падну и подиже све оне који су погнути.
15 Очи свих на тебе чекају и ти им дајеш њихову храну у право време.
16 Ти отвараш руку своју и удовољаваш жељи сваком живом бићу.
17 Господ је праведан на свим путевима својим и свет у свим делима својим.
18 Господ је близу свима који га призивају, свима који га призивају у истини.
19 Он испуњава жељу онима који га се боје; и чуће вапај њихов те ће их спасити.
20 Господ чува све који га љубе; а све опаке он ће уништити.
21 Моја ће уста говорити хвалу о Господу; и нека свако тело благосиља свето име његово увек и заувек!

СЛАВА:

ПСАЛАМ 146.

1 Хвалите Господа! Хвали Господа, душо моја!
2 Докле живим хвалићу Господа; певаћу хвале Богу своме докле год постојим.
3 Не уздајте се у кнезове, ни у сина човечјега у коме нема помоћи!
4 Његов дах излази и враћа се у земљу своју; у том истом дану све његове мисли пропадају.
5 Срећан је онај коме је Бог Јаковљев помоћ, коме је нада у Господу, Богу његовом,
6 који је створио небо и земљу, море и све шта је у њима; који држи истину заувек,
7 који остварује просуђивање за потлачене, који даје храну гладнима. Господ одрешује сужње;
8 Господ отвара очи слепима; Господ подиже оне који су погнути; Господ љуби праведнике.
9 Господ чува странце, подупире сирочад и удовицу; а пут опакима окреће наглавце.
10 Господ ће владати заувек, Бог твој, Сионе, у све нараштаје. Хвалите Господа!

ПСАЛАМ 147.

1 Хвалите Господа! Јер је добро певати хвале нашем Богу; јер је то угодно, и хвала је мила.
2 Господ гради Јерусалим, окупља прогнанике Израелове.
3 Он оздравља сломљене у срцу и повија ране њихове.
4 Говори о броју звезда, све их зове по именима њиховим.
5 Велик је наш Господ и велике је снаге; његов је разум неограничен.
6 Господ подиже кротке; опаке обара на земљу.
7 Певајте Господу са захвалношћу; певајте хвалу уз харфу Богу нашему,
8 који прекрива небо облацима, припрема кишу за земљу, чини да трава расте по горама.
9 Он зверима даје храну њихову, и младим гавранима који гракћу.
10 Не ужива у снази коња; нема задовољства у ногама човековим.
11 Господ је задовољан у онима који га се боје, у онима којима је нада у милосрђу његовом.
12 Хвали Господа, о Јерусалиме; хвали Бога свога, о Сионе!
13 Јер је он оснажио засуне врата твојих; он је благословио децу твоју у теби.
14 Он прибавља мир на границама твојим, и сити те најфинијом пшеницом.
15 Он шаље заповест своју на земљу; реч његова трчи брзо.
16 Он даје снег као вуну; распршује иње као пепео.
17 Он баца свој лед као комадиће; ко може опстати пред хладноћом његовом?
18 Он шаље своју реч и растопи их; подстиче ветар свој да дува и воде да теку.
19 Објавио је реч своју Јакову, своје одредбе и судове Израелу.
20 Није тако поступао ни са једним народом; и што се тиче његових судова, њима нису познати. Хвалите Господа!

СЛАВА:

ПСАЛАМ 148.

1 Хвалите Господа! Хвалите Господа с небеса, хвалите га у висинама!
2 Хвалите га сви анђели његови, хвалите га све војске његове!
3 Хвалите га сунце и месече, хвалите га ви све звезде сјајне!
4 Хвалите га небеса над небесима, и воде што су над небесима!
5 Нека хвале име Господње, јер он је заповедио и оне су биле створене.
6 И утврдио их је увек и заувек; начинио је одредбу који неће проћи.
7 Хвалите Господа са земље ви змајеви и све дубине;
8 огњу и граде, снеже и маглицо, олујни ветре који испуњаваш реч његову;
9 горе и сви брегови, плодна стабла и сви кедри;
10 звери и сва стока, гмизавци и птице крилате;
11 цареви земаљски и сав народ; кнезови и све судије земаљске;
12 и младићи и девојке, старци и деца,
13 нека хвале име Господње, јер само је његово име изврсно, његова је слава изнад земље и неба.
14 Он и рог узвисује народу своме, хвалу свих својих светих: и синове Израелове, народ који је њему близак. Хвалите Господа!

ПСАЛАМ 149.

1 Хвалите Господа! Певајте Господу песму нову, и хвалу његову у заједници светих!
2 Нека се Израел весели у ономе који га је створио; нека деца Сиона буду радосна у Цару њиховом!
3 Нека хвале име његово у плесу; нека му певају хвале уз деф и харфу!
4 Јер Господ је задовољан у народу своме; он ће кротке украсити спасењем.
5 Нека свети буду радосни у слави, нека гласно певају на постељама својим!
6 Нека узвишене хвале Божје буду у устима њиховим, и двосекли мач у руци њиховој,
7 да изврше освету над незнабошцима и казне над народом;
8 да свежу ланцима цареве њихове, и племиће њихове у окове гвоздене;
9 да изврше на њима записани суд; ову част имају сви свети његови. Хвалите Господа!

ПСАЛАМ 150.

1 Хвалите Господа! Хвалите Бога у светињи његовој; хвалите га у небеском своду власти његове!
2 Хвалите га због његових моћних дела; хвалите га према његовој изврсној величини!
3 Хвалите га звуком трубе; хвалите га псалтиром и харфом!
4 Хвалите га дефом и плесом; хвалите га жичаним инструментима и свиралима!
5 Хвалите га гласним кимвалима; хвалите га кимвалима звонким!
6 Нека хвали Господа све што има дах. Хвалите Господа!

СЛАВА:

Подели на овим сајтовима

Довршена је српска редакција превода Псалтира са најпознатијег енглеског превода Верзије краља Џејмса (KJV) из 1611. године. Хрватски независни баптисти су превели са енглеског Нови завет и поједине књиге Старог завета: http://godsavecroatia.com/Biblija.php

При србизовању текста сам проверавао наведени превод према енглеском тексту у познатом библијском програму theWord, тако да се на местима српска редакција разликује од хрватског превода - исправљене су поједине грешке. Пролетићу још једном текст и сложити пдф.

Питаћете се ли уопште има потребе за оваквим преводима. Мислим да има јер се ионако преводи са страних језика све и свашта, зашто не би и познати преводи Свето писма. У свету су уобичајена вишејезичка издања Светог писма, па је тако и ово мали допринос томе.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...