Jump to content

Ердоган и Борисов отворили реконструисану бугарску цркву у Истанбулу

Оцени ову тему

Препоручена порука

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган и бугарски премијер Бојко Борисов свечано су данас отворили бугарску православну цркву Светог Стефана у Истанбулу након њене седмогодишње рестаурације.

Турски председник је том приликом рекао да црква Свети Стефан остаје "јединствени пример" цркве изграђене на гвозденој конструкцији, преноси АП.

erdogan-borisov-pravoslavna-crkva-istanbul-jpg_660x330.jpg
Танјуг (Yasin Bulbul/Pool Photo via AP )

Он је рекао да црква доприноси "лепоти и богатству Истанбула" и да је она најновији пример напора које Турска улаже у обнављање синагога, капела и цркви.

Борисов је рекао да ће његова држава радити на "нормализацији и побољшању" односа између Турске и Европске уније у време када његова земља председава Саветом Европске уније.

Свечаном отварању су осим турског председника и бугарског премијера присуствовали и премијер Турске Бинали Јилдирим, бугарски патријарх Неофит, бугарски муфтија Мустафа Хаџи, делегација Бугарске, велики број званичника из обе државе, дипломата и посланика као и Бугара из Бугарске и локалне заједнице Бугара.

Обратили су се Јилдирим, Борисов и Ердоган а након тога су двојица премијера имали састанак.

Бугарска агенција БТА наводи да се очекује кратак састанак Борисова и Ердогана, а потом давање изјава за медије.

православна црква истанбул јпг
Танјуг (AP Photo)

Црква Светог Стефана у облику крста смештена је на обали Златног рога, на Балату, а карактеристична је по томе што је у потпуности од кованог гвожђа.

Црква коју још називају Гвоздена црква, првобитно је била изграђена од дрвета.

Поново је саграђена 1898. године, овај пут од гвожђа.

Рестаурација, коју је радио Град Истанбул, трајала је седам година, а обновљено је све, од пода до крова.

Од 3,5 милиона евра (16 милиона турских лира), колико је уложено да се црква спаси од пропадања, више од 2,8 милиона евра (13 милиона лира) издвојио је Град Истанбул.

View full Странице

Подели на овим сајтовима

Bugarska crkva u Istanbulu? Šta će na to reći Carigradska patrijaršija, mislim petljaju im se Bugari u kanonske jurisdikcije. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Justin Waters рече

Bugarska crkva u Istanbulu? Šta će na to reći Carigradska patrijaršija, mislim petljaju im se Bugari u kanonske jurisdikcije. 

То је заостатак из доба Бугарске егзархије која је била осуђена као шизматичка. На фотографији се види, али се у вијести не спомиње, васељенски патријарх кир Вартоломеј. Мени је мало чудно ово "отварање" цркве сјечењем врпце, ваљда је требало мало освећење, али због учешћа муслимана се прибегло овоме.

Подели на овим сајтовима

Биќе и освеќење и то светиќе је грчки митрополит. Неќе ваљда да ја свете да би је истовремено осквернили некрштени.

Послато са Point_X501 користећи Pouke.org мобилну апликацију

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

liturgija je sluzio patriarh Vartolomej u prisustvo patriarha Neofita. Inace crkva je vazna i za makedonce. U dvoru crkve pogrebani su dva egzarhijska mitropolita Avksentije i Meletije koji su stolovali u gradu Velesu danasnja Makedonija. Meletije je sam rogeni makedonac iz Bitolja. Prognan sa svoje katedre 1913g. kad je nova srpska vlast dosla u Makedoniji.

Patriarh Neofit na sredbu sa patriarhom Vartolomeju trebao je da razgovara i za MPC. Sigurno se razgovaralo, a shta i koji su rezultati za sad ne oglasava se, da se ne uzbuguju duhove u nekim krugovima i da se ne dize prasina pre vremena...

ps. a ya po obicaju ne mogu da se uzdrzim)

http://www.bgnes.com/bylgariia/politika/4559521/

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...