Поуке.орг - инфо Написано Јануар 5, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2018 Име бадњак повезано је са речју "бдети" (стсл. бад) будући да се на тај дан бдело чекајући рођење Господа и Спаса Исуса Христа. Због самог обичаја бдења и некадашње ситуације без електричне струје било је нужно осветлити просторије свећама, које су уједно и - пре свега - биле символ новог живота и наде. На сам Бадњи дан су укућани рано устајали, а жене су правиле божићни ручак, спремале дом и припремале посну храну за вечеру, будући да се на Бадњак пости. Вечера је почињала после вечерњег богослужења и паљења бадњака пред Храмом. Извор: Српска Православна Црква View full Странице Аристарх, AnaLaz and ines је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ines Написано Јануар 5, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2018 On 5. 1. 2018. at 20:19, ризница богословља рече Име бадњак повезано је са речју "бдети" (стсл. бад) будући да се на тај дан бдело чекајући рођење Господа и Спаса Исуса Христа. Због самог обичаја бдења и некадашње ситуације без електричне струје било је нужно осветлити просторије свећама, које су уједно и - пре свега - биле символ новог живота и наде. На сам Бадњи дан су укућани рано устајали, а жене су правиле божићни ручак, спремале дом и припремале посну храну за вечеру, будући да се на Бадњак пости. Вечера је почињала после вечерњег богослужења и паљења бадњака пред Храмом. Извор: Српска Православна Црква View full Странице Expand najradosniji dan u godini nam stiže! Uh tako volim Božić! AnaLaz and Natasa. је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Јануар 5, 2018 Гости Пријави Подели Написано Јануар 5, 2018 Нека гори идол криви Слава Теби Боже Живи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Јануар 6, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2018 Ово су монаси из Букова Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lady Godiva Написано Јануар 6, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2018 Прво сам усисала дневну собу, а онда истресла пола џачића сламе, побацала јечам и орахе по ћошковима, испод столова, код јелке.. Сад је права штала. Ronald and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јануар 6, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2018 On 6. 1. 2018. at 17:40, Lady Godiva рече Прво сам усисала дневну собу, а онда истресла пола џачића сламе, побацала јечам и орахе по ћошковима, испод столова, код јелке.. Сад је права штала. Expand Neka si, opet ces usisavati Lady Godiva је реаговао/ла на ово 1 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lady Godiva Написано Јануар 6, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2018 On 6. 1. 2018. at 17:53, Ronald рече Neka si, opet ces usisavati Expand Хоћу, нисам ја лења као ти. Ronald је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јануар 6, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2018 On 6. 1. 2018. at 17:58, Lady Godiva рече Хоћу, нисам ја лења као ти. Expand A sta cu, lijen sam. Nemoj biti gorda i kritikovati ljencugice, suosjecaj se sa njima pa ce oni iz tvog primjera uciti, hhehehehe Lady Godiva је реаговао/ла на ово 1 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lady Godiva Написано Јануар 6, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2018 On 6. 1. 2018. at 18:09, Ronald рече A sta cu, lijen sam. Nemoj biti gorda i kritikovati ljencugice, suosjecaj se sa njima pa ce oni iz tvog primjera uciti, hhehehehe Expand Тако је, Ронили, учи из мог примера. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Božena Написано Јануар 3, 2022 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2022 ''Од кад знам за себе, траје рат између бадњака и јелки. Кроз маглу се сећам паљења бадњака уочи оног,оног рата. О јелкама тада није било ни говора. За време рата јелке су сарађивале са окупатором, а угледне београдске даме, које су на стану имале високе немачке официре, китиле су их пуне четири године, док су бадњаци горели по шумама. Променили су јелкама чак и име; за време рата јелка се звала "крисбаум"! После ослобођења бадњаци су на неким јелкама препознали заостали немачки накит и хтели да им одузму грађанска права, али било је касно! Јелке су већ нашле запослење у комунистичкој служби. Само су најсмелији и најдрскији сељаци доносили бадњаке на београдске пијаце. Било их је тако мало да се готово нису ни примећивали од шуме јелки. Њихова притајена хајдучка природа никада није пристала на кићење. Суви, гранати, мрки и чврсти, остали су оно што су били. За разлику од јелки, бадњак пркосно изгори, расипајући на све стране варнице, попут шумског ватромета. Последњом варницом, хајдучки покуша да запали домаћинов ћилим.'' - Момо Капор. Милошшш and В.и.к.т.о.р је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Božena Написано Јануар 3, 2022 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2022 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Božena Написано Јануар 5, 2022 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2022 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука