Jump to content

Adam i Eva - istorijske licnosti ili prica

Istok17

Препоручена порука

пре 22 минута, Кратос рече

Kako ih je stvorio proždrljive,glupe i neposlušne kada su do pada bili sve suprotno od toga?

Па зашто су онда појели воћку? Јесу ли били наивни, прождрљиви, непослушни, неодани и незадовољни па их је змија побунила на прву...? Шта им је фалило кад су уживали код Бога и све је створено добро?

пре 19 минута, Bokisd рече

Zasto sad mesas nauku i veru ?  Pricamo samo o verskom i filosofskom nacinu stvaranja coveka ? 

А ја сам мислила да причамо о оном стварању човека које се заиста збило, па стога треба да се уклапа у реалност. Нема везе, онда ништа..

пре 5 минута, Кратос рече

Pa ne kapiraš,ona Božiju savršenost vidi u tome što bio on kao savršeni stvarao savršena bića a ja joj kažem da ih nije nazvao savršenim nego dobrim veoma...

Не, она је разумела мој коментар, ти ниси.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 156
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 7 минута, Lady Godiva рече

Па зашто су онда појели воћку? Јесу ли били наивни, прождрљиви, непослушни, неодани и незадовољни па их је змија побунила на прву...? Шта им је фалило кад су уживали код Бога и све је створено добро?

Zbog želje da postanu bogovi i zbog nepoverenja Bogu.

пре 8 минута, Lady Godiva рече

Da,zato govoriš o faličnim bićima i Savršenom Bogu....koji ih je stvorio...falične a On savršen....

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Lady Godiva рече

Па како би ти окарактерисао људе који су пали на прву него склони паду, фалични..? 

Јесте, дао нам је слободу да се трудимо да постајемо бољи људи, да више личимо на Њега, или да нас буде брига за Њега. У оба случаја смо ми и те како огранкчени и неслободни.

Ali, pricamo o tome, da li su ili nisu stvoreni smrtni ili ne ? Ako je data sloboda izbora, kojom stvaramo i kreiramo svoju 'sudbinu' i svoje stanje postojanja, onda je Bog, sto se toga tice pravedan i savrsen u delovanju.

Mislim, da li je bolje i savrsenije stanje, da se sve ugodi prema coveku, sve se spremi i napravi za njega, i na kraju , sve se ostavi  njemu na izbor da li zeli da ucestvuje i uziva u tome ili nece,....ili, da se stvori kao vec smrtan i nesrecan, bez da je imao bilo kakav izbor, bilo cega ?

Zar ovo drugo nije upravo to ogranicenje i nesloboda ?

пре 15 минута, Lady Godiva рече

Искрено, не знам шта си хтео да кажеш.

Питала сам се која је разлика у томе да се човек створи смртан и "пао" у старту или да се створи и као шљака неко време како би требало, али убрзо отпадне. Ако је Бог, а јесте, изван времена, простора и наше ограничене логике, онда тачно зна за пад и шта ће се и како десити, зашто то тако треба да буде и зашто Христос треба да страда и да милијарде људи умире од болести и ратова у највећим мукама.. Или мислиш да Бог није могао да зна да ће се Његова вољена створења међусобно убијати, да ће се деца рађати болесна..? Мислиш да Он то није знао када нас је створио? 

Da, sve je predvideo.

Ali, sta je onda kontra - izbor ? Da Bog uopste ne stvori coveka, jer covek koga je stvorio nece prihvatiti Njegov zamisao o njemu  ? Ili, da je Bog stvorio smrt i stradanje ? Da li onda da Boga okrivimo za sve nase nesrece ?

Ne znam, kuda nas sve te  druge alternative mogu odvesti ?

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Кратос рече

Zbog želje da postanu bogovi i zbog nepoverenja Bogu.

Издајници! Ко их сам такве роди и васпита.. :D

пре 9 минута, Кратос рече

Da,zato govoriš o faličnim bićima i Savršenom Bogu....koji ih je stvorio...falične a On savršen....

Јесте :)

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Lady Godiva рече

А ја сам мислила да причамо о оном стварању човека које се заиста збило, па стога треба да се уклапа у реалност. Нема везе, онда ништа..

Pa, ja mislim da je realnost i to, da Bog nije kriv za nase stanje i nesrece. Slobodni smo , razumni i inteligentni, daj da iskoristimo to i stvorimo dobar i vrlinski i blagodatan zivot.

Ili, je mozda realnost da su priroda i zakoni krivi za sve nase nesrece ? Onda smo, mislim, u tom slucaju mi ljudi najnesrecija stvorenja od svih zivih bica. Sve imamo , ali, kao i da nemamo.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Bokisd рече

Mislim, da li je bolje i savrsenije stanje, da se sve ugodi prema coveku, sve se spremi i napravi za njega, i na kraju , sve se ostavi  njemu na izbor da li zeli da ucestvuje i uziva u tome ili nece,....ili, da se stvori kao vec smrtan i nesrecan, bez da je imao bilo kakav izbor, bilo cega ?

Zar ovo drugo nije upravo to ogranicenje i nesloboda ?

Da, sve je predvideo.

Ali, sta je onda kontra - izbor ? Da Bog uopste ne stvori coveka, jer covek koga je stvorio nece prihvatiti Njegov zamisao o njemu  ? Ili, da je Bog stvorio smrt i stradanje ? Da li onda da Boga okrivimo za sve nase nesrece ?

Ne znam, kuda nas sve te  druge alternative mogu odvesti ?

Суштински је исто да ли је знао да ћемо пасти и постати смртни или нас је већ створио у том стању. Нема разлике.

Бог је створио свет пун смрти и страдања, значи да је индиректно створио смрт и страдање. Зар не?

Ти покушаваш да оправдаш Бога, ја не покушавам, нити га кривим за наше несреће, нити тражим алтернативе. Кажем да појма немам зашто нас је створио овакве и шта је поента свега овога.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Срђан Шијакињић рече

Била си врло талентовано дете, ако смем да приметим :D мени је дечији доживљај био - вау шта се  издешавало у прошлости! 

Мени је занимљиво што се тај губитак невиности представља као пад, као грех, па би се онда могло закључити да је савршено стање оно у коме човек не види разлику између добра и зла=нема слободу=нема одговорност. Да ли је онда такав човек личност уопште, или блажени аутомат?

Парадоксално је да се потенцира у причи да је човек кажњен за свој избор да не послуша Бога, упркос томе што човек није ни био у стању да направи избор, будући да није знао разлику између добра и зла. Не помаже много ни ако кажемо да пад није казна, већ последица избора, јер зашто би Бог стварао свет у коме човек трпи штетне последице због избора чији значај није у стању да схвати...

ПС. Одговорићу и на друге цитате када стигнем...

Човек  није  кажњен за свој избор ( ако није знао разлику између добра и зла ) већ за непослушање, и није кажњен...већ трпи последице непослушања, неповерења и на крају неверовања Творцу. 

Ех та слобода око које се ломе копља. Да су били послушни, здравом слободном вољом послушни . А опет послушнос је последица поверења, љубави...итд....      

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, Lady Godiva рече

:navijanje:

@Кратос , eto...ne znam šta da ti kažem, ali žene će ti ostati najveća enigma, koju nikada nećeš riješiti. :)))

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Lady Godiva рече

Суштински је исто да ли је знао да ћемо пасти и постати смртни или нас је већ створио у том стању. Нема разлике.

Бог је створио свет пун смрти и страдања, значи да је индиректно створио смрт и страдање. Зар не?

Ти покушаваш да оправдаш Бога, ја не покушавам, нити га кривим за наше несреће, нити тражим алтернативе. Кажем да појма немам зашто нас је створио овакве и шта је поента свега овога.

Mislim da su razlike sustinske. 

Ne bih da se ponavljam i dosadjujem, vec sam nesto rekao u predhodnim postovima.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Lady Godiva рече

Разум, ум и слободу?! Погледај само како су некада људи изгледали и колико им је мозак био развијен па ми онда реци какав је то разум, каква је то слобода?

Ако се узме да је то што кажете, Адам и Ева су конкретне личности које су због своје једне грешке постали смртни (као и ми инцестоидни потомци), зашто их Бог није створио мало мудријима, него су блесави и алави јели воћке које не смеју? Што их је створио прождрљиве, глупе и непослушне када је толико Добар?

Za Lucifera kaze 'ti si pecat savrsenstva, pun mudrosti i savrsene ljepote' ali i on je imao slobodnu volju pa je odlucio da otpadne od Boga. Bog sve sto je stvorio bilo je dobro, medjutim nisu oni bili prozdrljivi, glupi i neposlusni stvoreni, nego ih je njihova zelja prevarila iako su znali za zapovijest. I drvo poznaznja dobra i zla sta god se po tim drvetom smatralo je bilo dobro za kusanje ali u svoje vrijeme. Nakon sto su kusali plod pise 'I eto covjek postade kao jedan od nas, rece Gospod'. Treba malo dublje shvatiti ovo sve a ne tako bukvalno. Covjek je mogao zakljuciti da postoji zlo cim je bio nagovaran da kusa plod koji mu je od Boga bio zabranjen, a on je to naucio na tezi nacin, tj. na svojoj gresci. Adam je trebao da napreduje jer i njega Bog nije stvorio savrsenim. On je slobodnom voljom trebao da napreduje ali nesto drugo se desilo. Medjutim, ne treba kriviti Boga zbog pada, nego covjeka. Procitajte svetootacku literaturu pa vidite kako je tamo to objasnjeno.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, Lady Godiva рече

Или другим речима, да еволуира. :D

Moram da se nasalim, ....a, gde da evoluira, kada je vec imao razum i um i sve sto cini danasnjeg coveka... jedino da se svi jednog dana prilagodimo potrebi da letimo na druge planete i svi postanemo supermeni, sta ce' nam spejs satlovi i drugi leteci tanjiri ... mutacije su cudo ...  :stadaradim:

• Хахаха 1
Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Ayla рече

ali žene će ti ostati najveća enigma

Kakva enigma viš da i Lejdi Dži priznaje da je vidim golu golcijatu ka Bog iako se bezuspešno skriva iza vela mističnosti...:))12:smeha:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...