Ведран* Написано Фебруар 7, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 пре 1 минут, Zoran Đurović рече Потписујем! Него, ако се не јави Боксит брзо, посвадисте се вас двојица! Ја сам се забринуо за њега, још јуче. А сад мора да нам се јави само да каже да ли је добро. Не мора ништа да пише само нека се јави. Trifke and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Фебруар 7, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 пре 4 минута, Zoran Đurović рече посвадисте се вас двојица! Обећавам да нећемо. Трифке је смиренији, он ће попустити Zoran Đurović, Trifke and Isusovo magare је реаговао/ла на ово 1 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 7, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 пре 2 минута, Ведран* рече Не схватам лично, али ми нервира кад неусредсређено врдаш А волео бих да чујем како ти то замишљаш да би требало да буде, јер ако имаш разрађену критику што не ваља (а и то бих конкретно волео да чујем), онда имаш и предлог како би желео да буде. Кажеш свиђа ти се код римокатолика. И они имају, не тако детаљно као ми, али имају. Интересује ме шта конкретно теби смета и шта би конкретно изменио? Мене мрзи да ти пишем за Русе детаљно, јер верујем да и сам знаш, али другачије све то гледаш. Uopste ne vrdam ali ne mogu to promeniti ako ti to tako vidis. Smeta mi sto je sve to postalo samo sebi svrha i to ne samo proskomidija nego i mnogo toga drugog u liturgiji. Evo ti npr. sta bi bilo kada se nebi obavila proskomidija pre liturgije? Sto uopste moraju da se vade cestice i namestaju po onom rasporedu po kojem se to danas radi? Zasto mora da se tri puta u toku liturgije pominje vladikino ime i imena svih onih kojima je potrebna molitva? Zar nije dovoljn jednom? Koja je svrha velikog vhoda danas? Ja nisam Vizantinac i ne zanima me svo to paradiranje sa kadionicama i svecama i stenje po crkvi. Ritual je dobar ako ima svrhu a u crkvi je on danas izgubio svrhu i znacenje. Sve mi lici na farisejsko shvatanje religije i to se lepo moze videti u praksi. Ako su oni sastavili liturgiju u 4 ili 5 veku sto sve mora da ostane tako jer znamo da je bilo mnogo liturgija i da je mogla da bude razlicita forma liturgije a sada je apokalipsa, ako se nedaj Boze negde odskluzi Jakovljeva liturgija a taman posla da se skinu nepotrebni delovi ili da se ubace novi. Evo ti konkretno sta meni smeta i sta bih voleo da bide drugacije. Ukinuo bih prve dve pesme liturgiji i dao bi da se cita i NZ i SZ kao kod katolia na misi i obavezao bih svestenstvo da obavezno propoveda. Blazena ne da se pevaju vec da se citaju . Taj deo liturgije je uvek bio poucan a danas je kao opera. To je samo jedna stvar koju bih voleo da se vidi promena. kopitar and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 7, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 пре 5 минута, Zoran Đurović рече Потписујем! Него, ако се не јави Боксит брзо, посвадисте се вас двојица! Ne bismo sto se mene tice on je Otpisani! Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Фебруар 7, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 пре 5 минута, Trifke рече Uopste ne vrdam ali ne mogu to promeniti ako ti to tako vidis. Smeta mi sto je sve to postalo samo sebi svrha i to ne samo proskomidija nego i mnogo toga drugog u liturgiji. Evo ti npr. sta bi bilo kada se nebi obavila proskomidija pre liturgije? Sto uopste moraju da se vade cestice i namestaju po onom rasporedu po kojem se to danas radi? Zasto mora da se tri puta u toku liturgije pominje vladikino ime i imena svih onih kojima je potrebna molitva? Zar nije dovoljn jednom? Koja je svrha velikog vhoda danas? Ja nisam Vizantinac i ne zanima me svo to paradiranje sa kadionicama i svecama i stenje po crkvi. Ritual je dobar ako ima svrhu a u crkvi je on danas izgubio svrhu i znacenje. Sve mi lici na farisejsko shvatanje religije i to se lepo moze videti u praksi. Ako su oni sastavili liturgiju u 4 ili 5 veku sto sve mora da ostane tako jer znamo da je bilo mnogo liturgija i da je mogla da bude razlicita forma liturgije a sada je apokalipsa, ako se nedaj Boze negde odskluzi Jakovljeva liturgija a taman posla da se skinu nepotrebni delovi ili da se ubace novi. Evo ti konkretno sta meni smeta i sta bih voleo da bide drugacije. Ukinuo bih prve dve pesme liturgiji i dao bi da se cita i NZ i SZ kao kod katolia na misi i obavezao bih svestenstvo da obavezno propoveda. Blazena ne da se pevaju vec da se citaju . Taj deo liturgije je uvek bio poucan a danas je kao opera. To je samo jedna stvar koju bih voleo da se vidi promena. Upravu si Trifketa , jeste da vam je liturgija teatralna , lijepa i bogata ali nije praktična za narod ...ko da je predviđena samo za svećeništvo i monahe ( kao neku elitu) cilj liturgije je u praktičnosti da radnim danom svaki čovjek može odvojiti oko 20 do pola sata i da se vrati svojim obavezama. Zoran Đurović and Trifke је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Фебруар 7, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 1 hour ago, Снежана рече не трчи к`о ждребе пред руду, а да ти ипак бациш поглед на Митрополита Порфирија Бога који је судија, који врши одмазду, који је сав претворен у морал, у правила, а заправо чезне за Богом који је Љуба... …Рецимо поп култура, уметност па чак и наука није ништа друго него покушај да се на неки начин осмисли живот. Па шта је то друго ако не, у најмању руку, чежња за Богом, чежња за вечним постојањем. У основи човеку је најважнији проблем његовог живота живот или друга страна, наличје тог живота, смрт. Како решити тај проблем смрти? Да ли је живот заиста смислен, ако човек се појави у једном тренутку, живи неких осамдесет, седамдесет или не знам и сто година и после тога престаје да постоји? И шта ћемо са љубављу? Шта ћемо са заједницом? Шта је смрт за човека који воли некога и у којем је постојање тог некога смисао његовог живота? Дакле, покушај човеков да осмишљава свој живот није ништа друго него чежња за Богом. Узмите рецимо Ничеа, ево да узмемо екстремног богоборца, који каже: ,, Бог је мртав.”Али шта је ту посреди? О чему се ради? Ниче само бунтује против концепције, против интерпретације Бога у времену у коме је он живео. Бога који је судија, који врши одмазду, који је сав претворен у морал, у правила, а заправо чезне за Богом који је Љубав, за Богом са који он може да успостави истински и прави однос, заједницу. Према томе, вера у Бога или потреба за вером у Бога или се може потиснути, што није добро, или се, пак, може заменити неким другим богом. Али у сваком случају човек у нешто верује, сваки. Митрополит Порфирије Snješko kod mene je pao snijeg..to je nešto puno ljepše od mitropolita Porfirija.. Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 7, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 пре 1 минут, kopitar рече Upravu si Trifketa , jeste da vam je liturgija teatralna , lijepa i bogata ali nije praktična za narod ...ko da je predviđena samo za svećeništvo i monahe ( kao neku elitu) cilj liturgije je u praktičnosti da radnim danom svaki čovjek može odvojiti oko 20 do pola sata i da se vrati svojim obavezama. Ne samo to vec i da dobije mnogo vise nego sto dobija . Secam se kada sam prvo u vojsci bio u Zagrebu a onda i kasnije ziveo u Hrvatskoj kako su RK mnogo vise znali o onome u sta veruju a kod nas cak i oni koji su redovno dolazili u crkvu jedva da su nesto znali o svojoj veri i to nije bilo samo zato sto su se vasi fratri i casne trudili oko njih vec zato sto su sve dobijali na njima razumljivom jeziu na misi. Secam se kada sma god bio na misi a bio sam mnogo puta ili kada sam slusao misu a slusao sam je mnogo puta kako su ljudi dobijali vrlo prakticne i savete i inspiracije za zivot cak i bez propovedi. Жика, kopitar, Zoran Đurović and 1 члан је реаговао/ла на ово 1 2 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Фебруар 7, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 пре 43 минута, Zoran Đurović рече Потписујем! Него, ако се не јави Боксит брзо, посвадисте се вас двојица! Zoran Đurović and Trifke је реаговао/ла на ово 1 1 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 7, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 пре 7 минута, Снежана рече Vidi ti nje! Ona bi da malo jede kokice dok se mi svadjamo! E pa nece da moze! Kada je Vedran u pitanju ako treba ima da cutim samo da drugi nemaju zadovoljstvo posmatranja nase svadje! Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Фебруар 7, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 пре 45 минута, Trifke рече Uopste ne vrdam ali ne mogu to promeniti ako ti to tako vidis. Smeta mi sto je sve to postalo samo sebi svrha i to ne samo proskomidija nego i mnogo toga drugog u liturgiji. Evo ti npr. sta bi bilo kada se nebi obavila proskomidija pre liturgije? Sto uopste moraju da se vade cestice i namestaju po onom rasporedu po kojem se to danas radi? Zasto mora da se tri puta u toku liturgije pominje vladikino ime i imena svih onih kojima je potrebna molitva? Zar nije dovoljn jednom? Koja je svrha velikog vhoda danas? Ja nisam Vizantinac i ne zanima me svo to paradiranje sa kadionicama i svecama i stenje po crkvi. Ritual je dobar ako ima svrhu a u crkvi je on danas izgubio svrhu i znacenje. Sve mi lici na farisejsko shvatanje religije i to se lepo moze videti u praksi. Ako su oni sastavili liturgiju u 4 ili 5 veku sto sve mora da ostane tako jer znamo da je bilo mnogo liturgija i da je mogla da bude razlicita forma liturgije a sada je apokalipsa, ako se nedaj Boze negde odskluzi Jakovljeva liturgija a taman posla da se skinu nepotrebni delovi ili da se ubace novi. Evo ti konkretno sta meni smeta i sta bih voleo da bide drugacije. Ukinuo bih prve dve pesme liturgiji i dao bi da se cita i NZ i SZ kao kod katolia na misi i obavezao bih svestenstvo da obavezno propoveda. Blazena ne da se pevaju vec da se citaju . Taj deo liturgije je uvek bio poucan a danas je kao opera. To je samo jedna stvar koju bih voleo da se vidi promena. Мени се чини да све то што описујеш није проблем саме Литургије и њеног поретка, колико проблем наше неспособности и погрешног настројења и приступа стварима. Проблем галопирајућег фарисејства. А ово за проповед, да обавезно проповедају, не знаш јадан шта тражиш , то ти је најгора ствар што си икад рекао на форуму наметање обавезног проповедања би нас начисто докрајчило. Ја мислим кад би забранили проповед да би, како сада ствари стоје, узевши све сума сумарум, били на добитку. А за блажена, и не треба да се певају тропари канона ако је већ служено јутрење. Матусал, Zoran Đurović, Жика and 1 члан је реаговао/ла на ово 2 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Фебруар 7, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 пре 45 минута, Isusovo magare рече Snješko kod mene je pao snijeg..to je nešto puno ljepše od mitropolita Porfirija.. Обједини то све. Оди на цвијетни трг и сликај нам преображењску цркву. Isusovo magare, Zoran Đurović and Trifke је реаговао/ла на ово 1 1 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 7, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 пре 2 минута, Ведран* рече А ово за проповед, да обавезно проповедају, не знаш јадан шта тражиш , то ти је најгора ствар што си икад рекао на форуму наметање обавезног проповедања би нас начисто докрајчило. Ја мислим кад би забранили проповед да би, како сада ствари стоје, узевши све сума сумарум, били на добитку. Najgore je sto si mozda u pravu. Smo mi nije jasno kako to kod Katolika funkcionise ,u najvecem broju slucajeva, a kod nas ne. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Фебруар 7, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 пре 1 минут, Trifke рече kako to kod Katolika funkcionise ,u najvecem broju slucajeva, a kod nas ne. Бојим се да те питам, а шта то? "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Фебруар 7, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 пре 13 минута, Ведран* рече Обједини то све. Оди на цвијетни трг и сликај нам преображењску цркву. Joj onda moram i na Gornji grad slikati i katedralu a da ne zaboravim braću muslimane trebala bih i do Džamije ali to mi je na drugom kraju grada,veliki bi to bio pothvat.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Фебруар 7, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 пре 1 минут, Isusovo magare рече Joj onda moram i na Gornji grad slikati i katedralu a da ne zaboravim braću muslimane trebala bih i do Džamije ali to mi je na drugom kraju grada,veliki bi to bio pothvat.. Не измотавај се. Не шаљемо те на екуменско ходочашће. Isusovo magare, Матусал, Trifke and 1 члан је реаговао/ла на ово 1 3 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука