Jump to content

Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Ја ти рекох, у својству доктора, да ти ниси човек... смири се да би задобио неопходну компоненту, ум. 

Pa, um imam, ... valjda, treba da zadobijem ..inteligenciju... :)) .. ( sta da radim, preostaje mi, samo da se nasalim )..

Подели на овим сајтовима

• Одговори 8.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1409

• Volim_Sina_Bozjeg

1106

• Zoran Đurović

1107

• Bokisd

697

пре 14 минута, Матусал рече

Не разумем, хоћете да кажете да се Христос вазнео са десне стране Оца као Син у две природе, с тим што је људска сада већ у потпуности обожена и удостојена потпуног сједињења са Богом и да се сада опет тај Син има покорити Оцу, с тим да је потпуно неразумљиво о каквом типу поклоњења би се ту могло радити када је Христос већ удостојен седења са десне стране.

филип. 2,5

5. Зато нека је у вама иста мисао која је и у Христу Исусу,

6. Који будући у обличју Божијем, није сматрао за отимање то што је једнак са Богом,

7. Него је себе понизио узевши обличје слуге, постао истовјетан људима, и изгледом се нађе као човјек;

8. Унизио је себе и био послушан до смрти, и то до смрти на крсту,

9. Зато и Њега Бог високо уздиже, и дарова му Име које је изнад свакога имена.

10. Да се у Име Исусово поклони свако кољено што је на небесима и на земљи и под земљом;

11. И, да сваки језик призна да је Исус Христос Господ на славу Бога Оца.

Pa, Hristos se vazneo, kao Bog,  jer je sada, kako lepo kazes,  nasa priroda ( telo ) u Njemu, pobedila smrt i 'potpuno' je obozena. I, kao, takva, nasa priroda je uzneta Ocu i sedi sa desne strane ( to je ono sto prica Damaskin, da je celokupna nasa covecanska pridoda u Hristovoj ipostasi ).

Sad, Hristos sedi sa desne strane Oca, ( vec je sedeo Svojim Bozanstvom, nije se odvajao, ni dok je bio u telu ). Zbog nas ljudi je , 'ponovo' , drugi put seo s desne strane Oca, da bi prineo nasu prirodu ka' nebu i Ocu, ...kako kaze Kratos, da bi rekli ava Oce, ...usinovljenje. dobardecko

Kako ce se desiti tacno pokoravanje Njega  ( Ocu ), ne znam. Zasto se pokorava Ocu ? Recimo, Sv.Grigorije Bogoslov kaze,...'да Син, присвојивши за Себе све наше, и нашу потчињеност (покорност) сматра Својом'... itd.

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Кратос рече

A kako je sad u eshatološkoj realnosti?Šta rade sad eshatonci?

Досадно нам па узесмо да вас зајебавамо... :))

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

Recimo, Sv.Grigorije Bogoslov kaze,...'да Син, присвојивши за Себе све наше, и нашу потчињеност (покорност) сматра Својом'... itd.

Ово је готово ЈЕДИНА лепа мисао у претходној поруци. Али бих био рад знати одакле је цитат?

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vedran рече

Ово је готово ЈЕДИНА лепа мисао у претходној поруци. Али бих био рад знати одакле је цитат?

Iz tumacenja sv.Teofilakta Ohridskog.

Ali, ova misao, je zakljucak moga posta, kako onda, moze biti jedina objektivna ? :scratch_head:

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Iz tumacenja sv.Teofilakta Ohridskog.

Ali, ova misao, je zakljucak moga posta, kako onda, moze biti jedina objektivna ? :scratch_head:

Лако, јер си нечовек!:))

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Bokisd рече

Ali, ova misao, je zakljucak moga posta, kako onda, moze biti jedina objektivna:scratch_head:

Бокисд научи се да читаш па ћеш можда моћи и да закључујеш. 

Није једина објективна него једина лепа, тако ти пише у мојој поруци. 

Дакле мисао је Св Григорија из тумачења Св Теофилакта? Makes so much sense :laie_14:

7896634

• Свиђа ми се 1

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Vedran рече

Бокисд научи се да читаш па ћеш можда моћи и да закључујеш. 

Није једина објективна него једина лепа, тако ти пише у мојој поруци. 

Дакле мисао је Св Григорија из тумачења Св Теофилакта? Makes so much sense 7896634

Da, od Teofilakta, ali, u fusnotama ( neki prevodi nemaju fusnote ).

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Da, od Teofilakta, ali, u fusnotama ( neki prevodi nemaju fusnote ).

Врло ми је користан твој одговор. Налази се у некој фусноти у једном од тумачења од Св Теофилакта који је тумачио готово цео НЗ и неке делове СЗ. 

Шта би могло бити нејасно? :laie_14:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vedran рече

Врло ми је користан твој одговор. Налази се у некој фусноти у једном од тумачења од Св Теофилакта који је тумачио готово цео НЗ и неке делове СЗ. 

Na ovaj stih , o kome pricamo,... 1.Kor. 15, 28., pa, u fusnoti ( za taj stih ).

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Vedran рече

То је као кад мени ВиГдовита Зорка цитира...:))

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zoran Đurović рече

То је као кад мени ВиГдовита Зорка цитира...:))

У мом крају би рекли "иста пашта друго паковање" :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Гости
Pa, Hristos se vazneo, kao Bog,  jer je sada, kako lepo kazes,  nasa priroda ( telo ) u Njemu, pobedila smrt i 'potpuno' je obozena. I, kao, takva, nasa priroda je uzneta Ocu i sedi sa desne strane ( to je ono sto prica Damaskin, da je celokupna nasa covecanska pridoda u Hristovoj ipostasi ).
Sad, Hristos sedi sa desne strane Oca, ( vec je sedeo Svojim Bozanstvom, nije se odvajao, ni dok je bio u telu ). Zbog nas ljudi je , 'ponovo' , drugi put seo s desne strane Oca, da bi prineo nasu prirodu ka' nebu i Ocu, ...kako kaze Kratos, da bi rekli ava Oce, ...usinovljenje. dobardecko
Kako ce se desiti tacno pokoravanje Njega  ( Ocu ), ne znam. Zasto se pokorava Ocu ? Recimo, Sv.Grigorije Bogoslov kaze,...'да Син, присвојивши за Себе све наше, и нашу потчињеност (покорност) сматра Својом'... itd.
Да причасници Љубави будемо сви!
На дрвеће немо угледајмо се ми!
Дрво Духом Светим, Животом Бога слави
Причасници су То прави!
Апостоле Лука, Љубав Нам пројави.
Да попут дрвећа будемо и Ми причасници Живота одабрани.

Сретан Ти празник :-)

Послато са PRA-LX1 користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

Mislim da je stradanje (i zrtva) Boga Logosa zapocela samim njegovim ovaplocenjem, jer se u svom savrsenom smirenju ovaplocenjem spustio na nulu, izgubio Sebe. Medjutim,  raste i napreduje ljudskom prirodom usvajajuci postepeno, iz svoje bozanske prirode,  sveznanje, upodobljenje, proslavljenje... Ako Hristos  istinski nije doziveo kenozis On ne bi mogao da se uzima od Apostola za vernike kao primer za ugled, jer bi bilo - On je Bog Logos pa mu nije bilo tesko da tako zivi. Medjutim, u svetlu Njegove kenoze sve je mnogo jasnije.

gospod+isus+hristos+raspece+%252B%252B%2

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...