Снежана Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Viš kako to mudro....zmijski što bi se reklo да животни сан ми је да лежима а да се крећем ко змија Zoran Đurović, Ведран*, Trifke and 1 члан је реаговао/ла на ово 3 1 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 пре 4 минута, Svetlana Pecin-Saraguda рече Чек, чек ... што ми стављаш у уста туђе речи? Koje? Ti znaš kako se Isus Hristos hrvao u SZ? Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 пре 3 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Koje? Ti znaš kako se Isus Hristos hrvao u SZ? грчко - римским стилом, не? Zoran Đurović, Volim_Sina_Bozjeg, Svetlana Pecin-Saraguda and 1 члан је реаговао/ла на ово 3 1 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 пре 13 минута, Svetlana Pecin-Saraguda рече И још нам није рекао Зоран да ли сматра тезу о телесном = оваплоћеном Господу у Старом Завету (пре рођења од Пресвете Дјеве) Православном, јер нам углавном наводи западне писце. Koliko znam, u SZ postoje praobrazi koji ukazuju na buduce stvari koje treba da se ispune u NZ. Ili, kako kaze sv. Maksim ,...' Stari Zavet je senka, Novi Zavet je ikona a istina je buduće stanje sveta,'.... Svetlana Pecin-Saraguda је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 пре 13 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Koje? Ti znaš kako se Isus Hristos hrvao u SZ? Mislim, kao andjeo. Tako mnogi oci tumace. Svetlana Pecin-Saraguda је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 пре 2 минута, Bokisd рече Koliko znam, u SZ postoje praobrazi koji ukazuju na buduce stvari koje treba da se ispune u NZ. Ili, kako kaze sv. Maksim ,...' Stari Zavet je senka, Novi Zavet je ikona a istina je buduće stanje sveta,'.... Odoh da spavam, vidim da ti je bolje, priviđaju ti se senke kod maksima da potkrepiš netelesnost, pa ko pravi senku ako ne telo? :))))) Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 U vezi stihova u kojima se opisuje javljanje Isusa apostolima u zakljucanoj prostoriji postavicu tumacenja otaca i pisaca koji se bave ovom temom. Za pocetak, mislim da je ovo tumacnje odgovarajuce : https://bible.org/seriespage/23-exegetical-commentary-john-20 tw'n qurw'n kekleismevnwn The Evangelist specifically states that the doors were shut where the disciples were, because of fear of the Jewish authorities. In light of the reason given, we should probably understand this phrase to mean “locked”. This is a perfectly understandable reaction to the events of the past few days. What is the significance of the inclusion of this statement by the Evangelist? It is often taken to mean that Jesus, when he entered the room, passed through the closed doors. This may well be the case, but it may be assuming too much about our knowledge of the mode in which the resurrected body of Jesus exists. The text does not explicitly state how Jesus got through the closed doors. It is possible to assume that the doors opened of their own accord before him, or that he simply appeared in the middle of the room without passing through the doors at all. The point the Evangelist appears to be making here is simply that the closed doors were no obstacle at all to the resurrected Jesus. See also verse 26 for a second similar occurrence. Znaci, osnovna postavka stvari jeste, da je odaja u kojoj su se apostoli skupili tokom veceri bila zakljucana. Samim tim, Isus da bi usao i stao pred njima, morao je da nekako prodje u takvu zatvorenu prostoriju, ...da li kroz vrata, kroz zidove, da li ce se samo pojaviti na neki nacin pred apostolima ili na neki peti nacin. Ovde objasnjavaju, mozda su se vrata sama otvorila pred njim, deluje malo verovatno. U svakom slucaju zatvorena prostorija nije sprecila Isusa da stane pred apostolima. Recimo, sv. Justin Popovic u tumacenju ovoga stiha kaze : https://svetosavlje.org/tumacenja-svetog-evandjelja-po-jovanu/22/ "Васкрсли Господ улази и кроз затворена врата. Њвгово тело је нема сумње, стварно, опипљиво, видљиво, јер ученицима „показа руке и ребра своја“. Али је при свој тој својој видљивости и опипљивости, оно ипак на неки нови начин духовно, небеско, свуда – проходљиво. Налазимо се пред новом тајном: шта је то васкрсло тело; од какве је грађе? Несумњиво од оне, од које је и било пре васкрсења, за време Спаоовог живота на земљи, страдања, смрти и погреба. Јер учеиици виде свог истог Учитеља и Господа Христа. Континуитет и кондивуалитет Његове Личности су сачувани. Материја телесног тела Христовог добила је васкрсењем нека нова својства, не изгубивши стара. Ново својство је: проходљивост. За њега материја више није непробојна, непроходљива. Друго својство је: невидљивост. Јер васкрсли Спас није увек видљив, већ само када то захтевају разлози богочовечамоког домостроја спасења. " Justin, prvo tumaci da je Vaskrsli Isus usao kroz zatvorena vrata. Njegovo telo posle vaskrsenja dobilo je neka nova svojstva, na neki nacin ono je duhovno, nebesko i zbog toga svuda prohodljivo. To je ono isto telo kao i pre vaskrsenja , ali, sada sa drugim odlikama koje je i prohodljivost. Zbog toga i moze da prodje kroz zatvorena vrata. Tako kaze Justin. ( kasnije cu postaviti jos neka tumacenja ) Svetlana Pecin-Saraguda and Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 пре 14 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Odoh da spavam, vidim da ti je bolje, priviđaju ti se senke kod maksima da potkrepiš netelesnost, pa ko pravi senku ako ne telo? :))))) Recimo , ja gledam na ove reci,..... kao da je SZ senka, u kojoj se nagovestava buduce ovaplocenje Boga. U NZ Bog se ovaplotio, ali, za nas je jos uvek kao u ikoni, kao sto kaze apostol , sada vidimo kao u ogledalu. Istina budeceg veka jeste, kada cemo sa vaskrslim i duhovnim telima biti licem u lice, sa Onim koji nas je poznao i pozvao da budemo sa njim. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 пре 3 минута, Svetlana Pecin-Saraguda рече Е, одакле ћете све извадити којекакве тврдње. Ух! Ispada da imamo ( stvarno ) telo kao senku i u SZ, i stvarno telo u NZ. Idem i ja da lalam.... Svetlana Pecin-Saraguda је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 пре 3 минута, Bokisd рече Ново својство је: проходљивост. За њега материја више није непробојна, непроходљива. Друго својство је: невидљивост. To ti je Zoran i napisao. Prohodljivost a kakva bi to prohodljivost bila, ako bi imala svojstvo da prođe kroz vrata, onda bi ga apostoli dodirivali ne u kost i meso, nego bi bio vazdušast, drugačiji a On im upravo pokazuje da je Isti. (zato i rane i rebro koje je prebodeno). Ali ajde i to, nego još uzeo da jede, da vide učenici kako ništa ne ispada iz njega ili ne može da prođe kroz med a kroz vrata može? Dakle kakva je to prohodljivost koja Hrista Isusa može dovesti i kroz zatvorena vrata na sred sobe? Neprobojnost, nadalje znači i to da te materija ne može zaustaviti, dakle ne može ti napraviti bedem a ti ga ne probijaš tako što se pretvaraš u duha, nego Duhom dolaziš u prostor. Može da je i istopi kao sir pa sazida ponovo dok ti trepneš i ne primetiš, može i vreme da zaustavi i da uspava sve lepotice i lepotane, pa da otključa vrata može sve ali sam kaže dođite uverite se da nisam duh nego telo čvrsto a ti mi pričaš o svojstvima duha. A prohodljivost njegova pošto nije duh nego telo može samo da se sastoji u tome da se on sada kreće isključivo u Duhu. nemam pojma ni šta sam napisao odoh da spavam.. Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 пре 5 минута, Svetlana Pecin-Saraguda рече Е, одакле ћете све извадити којекакве тврдње. Ух! A da u 2 ujutro ću izvaditi tvrdnju za boksida Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 пре 41 минута, Bokisd рече Isus da bi usao i stao pred njima, morao je da nekako prodje u takvu zatvorenu prostoriju, ...da li kroz vrata, kroz zidove, Дакле и поред јасних реченица које претходе овоме изнад цитираном, а у којима се каже: ...assuming too much about our knowledge of the mode in which the resurrected body of Jesus exists.....or that he simply appeared in the middle of the room without passing through the doors at all.... Бокисд закључује да је МОРАО НЕКАКО ДА ПРОЂЕ у ЗАТВОРЕНУ ПРОСТОРИЈУ. Дакле, ни као могућност не постоји оно што Писмо говори и оно што му овај коментатор предлаже као могућност да "he simply appeared". Јер Бокисд is assuming too much about our knowledge о начину на који је ушао, без обзира на упозорење коментатора у вези ограничености наших претпоставки. То је та просторна и временска ограниченост о којој непрестано говорим, и ограниченост ума да схвати да није МОРАО да УЂЕ јер није МОРАО да буде негде друго ПРЕ него што је УШАО. Улазак КРОЗ врата претпоставља да је пре тога стајао пред вратима. То је и ограниченост срца које љуби своју логику, "МОРАО ЈЕ" - јер не може другачије, дакле ту крњу логику љуби изнад речи Божије. Ограниченост срца да прихвати Јеванђељску реч као истину, реч која једноставно каже да Христос стаде међу ученике, а на другом месту исто тако једноставно каже да нестаде. Питам се кроз шта ли је морао да прође кад је нестајао? И где ли је тада, прошао, ушао, изашао и отишао? У или кроз земљу, стену, воду, ваздух, облак, дрво...? А за св Јустина су, како видимо, својства и само васкрсло тело велика тајна. Као и НАЧИН на који се појављује и нестаје. Али за Бокисда то није тајна јер је, по Бокисду, он МОРАО да уђе извана унутра у просторију, а то значи да је ушао кроз као вода кроз газу, јер су врата била затворена. За Бокисда је, дакле, све јасно, нема ту никакве тајне, тело има нова својства оно је као вода и за њега су врата као газа, и ти пропустиш воду кроз газу и чича мича готова је прича. Али по нашем врсном закључиоцу и тумачу светоотачких текстова Бокисду, само једно својство или способност томе васкрслом телу недостаје, а то својство је да се Христос телом у просторији појави тако што неће да прошђе КРОЗ затворена врата, него да се просто појави (како вели Писмо). То не може ни под разно! Јер се то својство не уклапа у Бокисдов домострој спасења. Ма иди бегај! Zoran Đurović and Матусал је реаговао/ла на ово 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 пре 20 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Prohodljivost a kakva bi to prohodljivost bila, ako bi imala svojstvo da prođe kroz vrata, onda bi ga apostoli dodirivali ne u kost i meso, nego bi bio vazdušast, drugačiji a On im upravo pokazuje da je Isti. Управо тако. Раније је био камен који не пролази кроз газу, а сада је вода, а апостоли га пипају и ипак виде да је камен. Једино решење је да је трансформерс, па је час камен час вода. Матусал and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 пре 23 минута, Bokisd рече Idem i ja da lalam.... и боље ти је. а и нама да ти лалаш. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 Имам ја питање? Има ли везе и какве између оног "стаде међ њих" и поздрава: "Господ посреди нас" Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука