Ведран* Написано Фебруар 6, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2018 пре 5 часа, Trifke рече Znas kada kazes rec stolica Ти сад још хоћеш да уредно имаш столицу , хоћу рећи, хтео би да седиш на миси. Isusovo magare, Матусал and Trifke је реаговао/ла на ово 2 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Фебруар 6, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2018 пре 5 часа, Trifke рече Ma kada bih ti ispricao koje sam sve nelogicnosti i besmislenosti primetio jos bi me mogli i unijatom nazvati. Znas kada kazes rec stolica onda ce Jevrej pitati ko je napravio, a Grk od cega je napravio, a Rimaljanin cemu sluzi. Kod mene je najbitnije ovo trece. Kada ne vidim nikakvu svrhu necemu onda to za mene nema nikakve vrednosti bez obzira od cega je i ko je to napravio. Па ви монаси не треба да тражите практичне разлоге, манастирски живот је устројен тако да и спољни утисци и дешавања имају за циљ да утичу на ум и начин размишљања, да побуђују на молитву и созерцање. Тако и ти гледај икону и покрећи ум ка прволику , гледај у проскомидију и вазнеси се ка горњем Јерусалиму Ведран* and Trifke је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Фебруар 6, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2018 1 hour ago, Ведран* рече Ти сад још хоћеш да уредно имаш столицу , хоћу рећи, хтео би да седиш на миси. Poslije 502.stranice ne bi trebalo dalje ići.. THE END Trifke, Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 7, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 пре 11 часа, Матусал рече Па ви монаси не треба да тражите практичне разлоге, манастирски живот је устројен тако да и спољни утисци и дешавања имају за циљ да утичу на ум и начин размишљања, да побуђују на молитву и созерцање. Тако и ти гледај икону и покрећи ум ка прволику , гледај у проскомидију и вазнеси се ка горњем Јерусалиму Kada budem bio jeromonah mozda mi i padne na pamet da gledam prvolik. Uz put jos jedan dobar razlog protiv proskomidije. Vezana je za svestenstvo samo. kopitar and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Фебруар 7, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 пре 37 минута, Trifke рече Uz put jos jedan dobar razlog protiv proskomidije. Vezana je za svestenstvo samo. По чему? "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 7, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 пре 3 минута, Ведран* рече По чему? Pa lepo da nisi nikada citao nista o tome i da nisi nikada usao u oltar pre liturgijesta bi znao o proskomidiji? "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Фебруар 7, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 пре 1 минут, Trifke рече Pa lepo da nisi nikada citao nista o tome i da nisi nikada usao u oltar pre liturgijesta bi znao o proskomidiji? Па зависи. Заборављаш да срБско искуство није једино, а ти по њему судиш о проскомидији. "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 7, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 пре 1 минут, Ведран* рече Па зависи. Заборављаш да срБско искуство није једино, а ти по њему судиш о проскомидији. Pa cije je bolje? Vidis da proskomidija ne postoji do najmanje 5 ili 6 veka. Znaci li to da su nesto izgubili svi oni hriscani sto je nisu imali? I sta sa time sto zapadna crkva nije nikada imala? Mislis li da su oni nesto promasili ili izgubili? Ja mislim da nisu. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Фебруар 7, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 пре 1 минут, Trifke рече Pa cije je bolje? Vidis da proskomidija ne postoji do najmanje 5 ili 6 veka. Znaci li to da su nesto izgubili svi oni hriscani sto je nisu imali? I sta sa time sto zapadna crkva nije nikada imala? Mislis li da su oni nesto promasili ili izgubili? Ja mislim da nisu. Сад мењаш тему. А то ти је иначе лош аргумент, ако је нису имали сад ни ми не треба да је имамо? И на шта све може да се примени та аргументација? Није било ни монаштва, у данашњем облику. Па шта онда? Иначе, није тачно то да је нису имали. Видимо код Јустина да јесу. Уосталом без неке форме предложења не може да се служи Литургија. Како је то замисливо? Имали су, не у данашњем облику, јер се, као и све остало, развијало. Ми можемо критички да рагзоварамо шта се у томе процесу изгубило, а шта добило, који су елементи евентуално непредањски и неутемељени, али рећи то није било па онда ни нама сада не треба је неозбиљно. И шта западна црква није имала? Питао сам те у више наврата шта желиш да сазнаш. Какву форму проскомидије да узмемо за референтну тачку па да се ориентишемо и знамо о чему ти у ствари говориш. Матусал је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Фебруар 7, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 пре 11 часа, Isusovo magare рече Poslije 502.stranice ne bi trebalo dalje ići.. THE END не трчи к`о ждребе пред руду, а да ти ипак бациш поглед на Митрополита Порфирија Бога који је судија, који врши одмазду, који је сав претворен у морал, у правила, а заправо чезне за Богом који је Љуба... …Рецимо поп култура, уметност па чак и наука није ништа друго него покушај да се на неки начин осмисли живот. Па шта је то друго ако не, у најмању руку, чежња за Богом, чежња за вечним постојањем. У основи човеку је најважнији проблем његовог живота живот или друга страна, наличје тог живота, смрт. Како решити тај проблем смрти? Да ли је живот заиста смислен, ако човек се појави у једном тренутку, живи неких осамдесет, седамдесет или не знам и сто година и после тога престаје да постоји? И шта ћемо са љубављу? Шта ћемо са заједницом? Шта је смрт за човека који воли некога и у којем је постојање тог некога смисао његовог живота? Дакле, покушај човеков да осмишљава свој живот није ништа друго него чежња за Богом. Узмите рецимо Ничеа, ево да узмемо екстремног богоборца, који каже: ,, Бог је мртав.”Али шта је ту посреди? О чему се ради? Ниче само бунтује против концепције, против интерпретације Бога у времену у коме је он живео. Бога који је судија, који врши одмазду, који је сав претворен у морал, у правила, а заправо чезне за Богом који је Љубав, за Богом са који он може да успостави истински и прави однос, заједницу. Према томе, вера у Бога или потреба за вером у Бога или се може потиснути, што није добро, или се, пак, може заменити неким другим богом. Али у сваком случају човек у нешто верује, сваки. Митрополит Порфирије Isusovo magare, Матусал, kopitar and 2 осталих је реаговао/ла на ово 4 1 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 7, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 пре 1 минут, Ведран* рече Сад мењаш тему. А то ти је иначе лош аргумент, ако је нису имали сад ни ми не треба да је имамо? И на шта све може да се примени та аргументација? Није било ни монаштва, у данашњем облику. Па шта онда? Иначе, није тачно то да је нису имали. Видимо код Јустина да јесу. Уосталом без неке форме предложења не може да се служи Литургија. Како је то замисливо? Имали су, не у данашњем облику, јер се, као и све остало, развијало. Ми можемо критички да рагзоварамо шта се у томе процесу изгубило, а шта добило, који су елементи евентуално непредањски и неутемељени, али рећи то није било па онда ни нама сада не треба је неозбиљно. И шта западна црква није имала? Питао сам те у више наврата шта желиш да сазнаш. Какву форму проскомидије да узмемо за референтну тачку па да се ориентишемо и знамо о чему ти у ствари говориш. Ne ne menjam temu. Na protiv. Ova argumentacija je dobra jer sve to sto si naveo i mnogo toga dugo je nastalo kao nesto sto je pomoglo da se neke stvari postave na svoje mesto a onda su te stvari postale medo persisko pravilo. Zasto je sve zacementirano u 8 veku i od onda se nista ne menja? To je prvi deo moje argumentacije. Kaatolici menjaju i po tome su u potpunosti u pravu. Sto se proskomidije tice ja ne vidim da je bila kod Justina. Pokazi gde. Pogledaj Didahe, sta je tu tebi predlozenje? Uz put nadji mi bilo sta slicno bilo gde u ranoj crkvi onome sto se danas zove proskomidija? Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Фебруар 7, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 пре 9 минута, Trifke рече Ne ne menjam temu. Na protiv. Ova argumentacija je dobra jer sve to sto si naveo i mnogo toga dugo je nastalo kao nesto sto je pomoglo da se neke stvari postave na svoje mesto a onda su te stvari postale medo persisko pravilo. Zasto je sve zacementirano u 8 veku i od onda se nista ne menja? To je prvi deo moje argumentacije. Kaatolici menjaju i po tome su u potpunosti u pravu. Sto se proskomidije tice ja ne vidim da je bila kod Justina. Pokazi gde. Pogledaj Didahe, sta je tu tebi predlozenje? Uz put nadji mi bilo sta slicno bilo gde u ranoj crkvi onome sto se danas zove proskomidija? Ма без везе ми је да се расправљам. Мењаш тему зато што си рекао да се тиче само свештенства па кад сам те питао како ти си рекао тако што народ ништа и не зна о томе, а ја сам ти рекао то што код Срба (већином) не зна, не значи да не зна код других. Имаш на пример код Руса праксу где сви учествују у приношењу кроз просфоре итд. Па си онда навео није тога било пре 5 века. Али није много чега било. А сад кажеш да је све зацементирано у 8. веку. Али то онда више није проблем наше тематике "проскомидије", него проблем друге врсте. Тако да ја немам појма о чему ми расправљамо, зато ми је без везе. Што се Јустина тиче. Јустин каже да се предстојатељу приноси хлеб и вино с водом, па ако ово приносе, ако употребимо мозак, онда мора да је пре приношења и припремљено да би било принесено. То што то не ради предстојатељ сам не значи да приношења нема, јер и много касније (вековима) у Цркви имамо да ђакони врше проскомидију. А код Иполита, непун век касније, имаш исто да „ђакони донесу Принос“... Матусал је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 7, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 пре 4 минута, Ведран* рече Ма без везе ми је да се расправљам. Мењаш тему зато што си рекао да се тиче само свештенства па кад сам те питао како ти си рекао тако што народ ништа и не зна о томе, а ја сам ти рекао то што код Срба (већином) не зна, не значи да не зна код других. Имаш на пример код Руса праксу где сви учествују у приношењу кроз просфоре итд. Па си онда навео није тога било пре 5 века. Али није много чега било. А сад кажеш да је све зацементирано у 8. веку. Али то онда више није проблем наше тематике "проскомидије", него проблем друге врсте. Тако да ја немам појма о чему ми расправљамо, зато ми је без везе. Што се Јустина тиче. Јустин каже да се предстојатељу приноси хлеб и вино с водом, па ако ово приносе, ако употребимо мозак, онда мора да је пре приношења и припремљено да би било принесено. То што то не ради предстојатељ сам не значи да приношења нема, јер и много касније (вековима) у Цркви имамо да ђакони врше проскомидију. А код Иполита, непун век касније, имаш исто да „ђакони донесу Принос“... Tebi je ucestvovanje kroz to sto donesu prosforu?Nemoj da me zasmejavas. Toga ima i kod nas. No vidim da stvari malo shvataju licno pa cu odustati od daljnje diskusije. Mozda ja i neumem dobro da se izrazim. To sto je nazvano prinos ne znaci da se nesto radilo na nesto sa hlebom i vinom pre nego je donet pred nastojatelja hleb koji ce biti prinosen. Nigde nikakvog pomena o necemu sto se radilo sa hlebom i vinom pre prinosenja. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Фебруар 7, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 пре 1 минут, Trifke рече Tebi je ucestvovanje kroz to sto donesu prosforu?Nemoj da me zasmejavas. Toga ima i kod nas. No vidim da stvari malo shvataju licno pa cu odustati od daljnje diskusije. Mozda ja i neumem dobro da se izrazim. To sto je nazvano prinos ne znaci da se nesto radilo na nesto sa hlebom i vinom pre nego je donet pred nastojatelja hleb koji ce biti prinosen. Nigde nikakvog pomena o necemu sto se radilo sa hlebom i vinom pre prinosenja. Не схватам лично, али ми нервира кад неусредсређено врдаш А волео бих да чујем како ти то замишљаш да би требало да буде, јер ако имаш разрађену критику што не ваља (а и то бих конкретно волео да чујем), онда имаш и предлог како би желео да буде. Кажеш свиђа ти се код римокатолика. И они имају, не тако детаљно као ми, али имају. Интересује ме шта конкретно теби смета и шта би конкретно изменио? Мене мрзи да ти пишем за Русе детаљно, јер верујем да и сам знаш, али другачије све то гледаш. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Фебруар 7, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 пре 13 минута, Trifke рече To sto je nazvano prinos ne znaci da se nesto radilo na nesto sa hlebom i vinom pre nego je donet pred nastojatelja hleb koji ce biti prinosen. Nigde nikakvog pomena o necemu sto se radilo sa hlebom i vinom pre prinosenja. Потписујем! Него, ако се не јави Боксит брзо, посвадисте се вас двојица! Trifke, Isusovo magare, Матусал and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука