Milan Nikolic Написано Јануар 27, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2018 Да почнемо од питања, да ли и небиће преегзистира? Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јануар 27, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2018 пре 8 минута, dragisa рече žao mi je što ne mogu trenutno više da pišem ali kratko: lepo kroz zadatost, dakle on u svom "pogledu" na stvoreno hoće i želi da vidi slobodu i daje je tako što stvoreno stvara u smislu zadatog po slobodi tog stvorenog. dakle stvoreno može otići i u nebiće (po svojoj sopstvenoj slobodi) što po vašoj teoriji ne postoji kao realna opcija .... Како онда Христос познаје Јудину слободу пре него што је и само дело настало, чак и псалми говоре о томе, како зна унапред да ће га осудити и разапети и да ће васкрснути трећи дан и да ће апостолима послати Духа и њихову кончину и начин смрти и све остало, где је све то записано па он види и зна унапред а да не укида слободу воље???? Volim_Sina_Bozjeg, Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 27, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2018 пре 1 минут, Milan Nikolic рече Да почнемо од питања, да ли и небиће преегзистира? Таман хтедох да кажем да си паметнији од ове двојице. А ти ме демантова. Жика, Volim_Sina_Bozjeg and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 3 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 27, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2018 Није баш лако питање о небићу у вашој теорији. Кажете да се време спаја са својим почетком у вечности, а време почиње из небића. Како расудити ту ствар? Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јануар 27, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2018 пре 5 минута, Milan Nikolic рече Да почнемо од питања, да ли и небиће преегзистира? само ако га има у Божјем предвечном логосу и замисли Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 27, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2018 Али небиће нема своју онтолошку подлогу. Дакле, нема га у логосима Божијим. Матусал је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јануар 27, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2018 пре 7 минута, Матусал рече где је све то записано па он види и зна унапред а да не укида слободу воље???? isto tako ja tebe pitam kako IH preegzistira ako uzmemo u obzir da se sloboda stvorenog podrazumeva (Bogorodica je mogla ako ima slobodu da kaže i ne umesto da) jel? Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 27, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2018 пре 8 минута, Матусал рече Како онда Христос познаје Јудину слободу пре него што је и само дело настало, чак и псалми говоре о томе, како зна унапред да ће га осудити и разапети и да ће васкрснути трећи дан и да ће апостолима послати Духа и њихову кончину и начин смрти и све остало, где је све то записано па он види и зна унапред а да не укида слободу воље???? Ti veruješ, da on razume šta ga pitaš? Матусал and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 27, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2018 пре 18 минута, Матусал рече Ето мени није јасно и замолио бих те да ми растумачиш ове цитате и какве везе имају са темом и мојим речима и како је оваплоћење последње време, више је протекло времена од Христа до сада него од Мојсија до Христа???? "Гледајући на овај циљ, Бог је створио суштине постојећих бића." Како је оваплоћење тајна која обухвата све векове и како је то Бог створио суштине постојећих бића кроз оно што се тек има збити???? "То је Тајна која обухвата све векове (и светове), и која пројављује наднеизмерно и надбескрајно предпостојећи пре векова Велики Божји Савет ( = вољу, одлуку) (Ис.9,5), којега је Весник постао Сами суштински Логос Божији,поставши човек, и учинивши јавном, ако се тако може рећи, најдубљу дубину Очеве доброте, и у Себи показавши крајњи циљ ради којег су очигледно сва створења добила почетак бића" Pa, taj izraz,... u poslednjem vremenu,... kada se odnosi na Hrista, odnosi se na ovaplocenja. Kao neki sinonim za ovaplocenje. Ovo su sve citati u odnosu na, recimo, preegzistenciju Hrista,...... da kazem, jedan od nacina na koji mozemo gledati u tajnu Hristovu pre vremena. Naravno, koliko je vise i jasnije moguce objasniti ovu Tajnu pre vekova, nasim jezikom i nasom logikom. Recimo : "But Aquinas could not find, either in Scripture or in the Patristic writings, any definite witness to this Incarnation independent of the Fall, and therefore was inclined to believe that the Son of God would not have been incarnate if the first man did , not sin:" ( Florovski ) Itd. Neko drugacije razmislja, da bi se ovaplotio i bez pada i pogreske prvog coveka. Ljudi , razni hriscani ( bilo koje veroispovesti ) vekovima razbijali glavu o ovim pitanjima ,....i, sad cemo mi da ih resimo, jednim jedinim stavom i razmisljanjem. Ima tu raznih interpretacija. Tamo u onom citatu od Kavasile ima : 58. Ради новога човека, уосталом, створена је у почетку човекова природа, а исто тако и ум и душа; разум смо примили да бисмо Христа спознали; жељу, да бисмо ка Њему хитали; памет смо стекли да бисмо Њега држали у сећању, јер када смо стварани, Он је био Праобраз. On je bio Praobraz, znaci kao po praobrazu smo stvoreni. itd, Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Јануар 27, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2018 пре 6 минута, dragisa рече isto tako ja tebe pitam kako IH preegzistira ako uzmemo u obzir da se sloboda stvorenog podrazumeva (Bogorodica mogla da kaže i ne umesto da) jel? Preegzistira je naša riječ .. pokušaj svatiti da je Bog u vječnosti i da za Njega nema ništa novo ...sve ovo je samo za nas . Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јануар 27, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2018 пре 21 минута, dragisa рече isto tako ja tebe pitam kako IH preegzistira ako uzmemo u obzir da se sloboda stvorenog podrazumeva (Bogorodica je mogla ako ima slobodu da kaže i ne umesto da) jel? Ја нисам рекао нигде да преегзистира него да се оваплоћење атемпорално преноси из времена у безвременост, он у вечности носи природу коју му је подарила Марија. Али врло је интересантно то да сам заметак потиче од силе Духа Светога ( Дух Свети доћи ће на тебе и сила свевишњега осенићете и оно што ће се родити биће свето) и овде би се могло поставити неколико питања али врло опрезно. Пошто Син све ствара да ли он ствара и почетак тога тела у утроби Богородице и да ли је тај заметак од самог почетка већ уипостазиран у Логосу , јер још у утроби јован га познаде као Господа. Да ли и само тело потиче од Логоса тј. он га сам себи ствара или је боље речено да га Отац рађа? Наравно ово је нешто о чему оци нису расправљали и надам се да неко неће замерити на оваквим питањима једноставно ми се сама намећу и мислим да није неправославно и погрешно размишљати. Ведран*, Жика and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 27, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2018 пре 2 минута, Матусал рече Наравно ово је нешто о чему оци нису расправљали и надам се да неко неће замерити на оваквим питањима једноставно ми се сама намећу и мислим да није неправославно и погрешно размишљати. Ne zamera niko, naprotiv. Oci koliko sam ja uspeo da pročitam, (sve prevedeno) na deo gde Marija daje telo Isusu gledaju kao naglašavanje Njegovog istinitog čoveštva a samu tajnu ovaploćenja nisam imao prilike da sretnem u tekstualnoj formi. Матусал and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 27, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2018 пре 6 минута, Матусал рече Наравно ово је нешто о чему оци нису расправљали и надам се да неко неће замерити на оваквим питањима једноставно ми се сама намећу и мислим да није неправославно и погрешно размишљати. Јерес, јерес, јерес! Не читати, не питати! Јерес, јерес, јерес! Не размишљати! Јерес, јерес, јерес! Свети Оци нису тако говорили! Јерес, јерес, јерес! "Цитат" "Цитат" "Цитат" Јерес, јерес, јерес! Жика, Zoran Đurović and Матусал је реаговао/ла на ово 1 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јануар 27, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2018 пре 12 минута, Bokisd рече Pa, taj izraz,... u poslednjem vremenu,... kada se odnosi na Hrista, odnosi se na ovaplocenja. Kao neki sinonim za ovaplocenje. Ovo su sve citati u odnosu na, recimo, preegzistenciju Hrista,...... da kazem, jedan od nacina na koji mozemo gledati u tajnu Hristovu pre vremena. Naravno, koliko je vise i jasnije moguce objasniti ovu Tajnu pre vekova, nasim jezikom i nasom logikom. Recimo : "But Aquinas could not find, either in Scripture or in the Patristic writings, any definite witness to this Incarnation independent of the Fall, and therefore was inclined to believe that the Son of God would not have been incarnate if the first man did , not sin:" ( Florovski ) Itd. Neko drugacije razmislja, da bi se ovaplotio i bez pada i pogreske prvog coveka. Ljudi , razni hriscani ( bilo koje veroispovesti ) vekovima razbijali glavu o ovim pitanjima ,....i, sad cemo mi da ih resimo, jednim jedinim stavom i razmisljanjem. Ima tu raznih interpretacija. Tamo u onom citatu od Kavasile ima : 58. Ради новога човека, уосталом, створена је у почетку човекова природа, а исто тако и ум и душа; разум смо примили да бисмо Христа спознали; жељу, да бисмо ка Њему хитали; памет смо стекли да бисмо Њега држали у сећању, јер када смо стварани, Он је био Праобраз. On je bio Praobraz, znaci kao po praobrazu smo stvoreni. itd, Слажем се са тобом да је најбоље да завршимо ову малу дискусију, пошто ја тебе ништа не разумем. Ведран*, Bokisd, Жика and 2 осталих је реаговао/ла на ово 1 1 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 27, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2018 Ja lično mislim da je rođenje jedno od Oca I da se Isus ovaplotivši se od Marije, sjedinio sa Marijom, na tajanstven način kao što se sjedinjuje sa nama, odnosno ispravnije rečeno mi sa Njim. Kako se Isus Hristos u istoriji budući večan od pre svih vekova sjedinjuje sa čovekovom prirodom I na koji način nas pojedinačno sjedinjuje u svoje Telo verovatno ostaje samo Njegova Tajna, te Marija kao I Petar, kao I Pavle, kao I Jovan I svi ostali Hristovi svako na svoj način doživljava dar sjedinjenja od Isusa Hrista. Isus rođen od Oca je došao, Marija Ga rađa I vraća se Ocu, došao je pre Marije jer uzrasta vraćanjem Ocu a ne uzrasta OD Marije. Zoran Đurović, Матусал and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука